Dodaj do ulubionych

Lawenda teściowej

15.07.10, 16:15
w pełnym rozkwicie (lawenda ofc.)
http://img704.imageshack.us/img704/2618/p7120001mobile.jpg

http://img704.imageshack.us/img704/3769/p7120004mobile2.jpg
Obserwuj wątek
    • leloop Re: Lawenda teściowej 15.07.10, 16:21
      http://img340.imageshack.us/img340/4941/p7120005mobile.jpg

i jeszcze to miało być ale źle nacisnęłam ;)
      za lawenda jest perovskia, potem ciemnofioletowa budleja i mimoza, która wlasnie
      kwitnie. zapach nieziemski :)

• lellapolella Re: Lawenda teściowej 15.07.10, 17:23
      zapach wyślij:))
      • leloop Re: Lawenda teściowej 15.07.10, 21:12
        lellapolella napisała:
        zapach wyślij:))

no i to jest wlasnie ta niedoskonałość mediów, zapachu nie da się przesłać choć
        czasem to i dobrze ;)
    • ls48 Re: Lawenda teściowej 15.07.10, 18:01
      Uwielbiam lawende i mam w szczątkowej ilosci na balkonie.
      • se_nka0 Re: Lawenda teściowej 16.07.10, 16:58
        Bajka !!! Ja swojej tłumaczę, że tyle słońca to tylko w tym roku, niech się
        ruszy;)<<lawendzie, nie teściowej>>
        • leloop Re: Lawenda teściowej 16.07.10, 22:12
          cierpliwości Senko, te lawendę znam od 15 lat i już wtedy nie była młodym
          krzaczkiem, Twoja tez tak będzie wyglądała :)
          • se_nka0 Re: Lawenda teściowej 17.07.10, 14:20
            Moje krzaczki (powiedzmy) malutkie, ale pąki kwiatowe na dwóch odkryłam! Ha -
            ale frajda :)
            • ls48 Re: Lawenda teściowej 17.07.10, 16:31
              Mnie tez tak cieszy jak widze że coraz wiecej kwiatkow pojawia sie na łodyżce.
              • bakali Re: Lawenda teściowej 19.07.10, 12:47
                Moja lawenda juz dawno kwitnie. Zakwitł nawet krzaczek wyhodowany z nasionka rok
                temu :)
                • leloop Re: Lawenda teściowej 19.07.10, 14:22
                  a tak zachowujemy zapach lawendy w jeden z tradycyjnych sposobów :)

http://img843.imageshack.us/img843/601/p7130143.th.jpg
                  • krista57 Re: Lawenda teściowej 19.07.10, 21:52
                    Chciałabym coś takiego upleść
                    ale potrzebna dokładna instrukcja.
                    • bei sama zrobiłaś??? 19.07.10, 22:14
                      Świetne!
                    • leloop Re: Lawenda teściowej 19.07.10, 23:35
                      proszę bardzo :)
                      www.youtube.com/watch?v=CnwHFFd8YBY&feature=player_embedded#!
                      potrzebujesz nieparzysta wielokrotność lawendowych lody, np. 22=11x2 łodygi albo
                      30=15x2 etc. oczyszczasz łodygi z listków, związujesz pod kwiatkami wstążeczką,
                      załamujesz delikatnie łodyżki nad wiązką kwiatków i zaczynasz przeplatać jak
                      watek i osnowę. cala filozofia :) nie zawiązujesz ostatecznie tylko czekasz
                      kilka dni aż lawenda podeschnie wieszając ja w przewiewnym miejscu głową w dol,
                      dociskasz poluzowane wstążki, zawiązujesz ostatecznie, robisz kokardy, girlandy
                      co tam chcesz i już :)
                      te na zdjęciu to głównie robiła (po raz pierwszy) moja 10letnia córka
                      wstążka na YT jest dość szeroka, moja ma ok. 0,5 cm
                      • leloop Re: Lawenda teściowej 19.07.10, 23:36
                        łodyg a nie lody ;)
                        • se_nka0 Re: Lawenda teściowej 20.07.10, 06:31
                          Bakali - moje z tegorocznych nasion( siane w lutym),więc muszę poczekać.
                          • leloop Re: Lawenda teściowej 20.07.10, 08:37
                            Senko,
                            spróbuj w sierpniu uciąć (5-8cm) najokazalsze gałązki i zrób rozsadę, urwij
                            większość listków, zostaw tylko "czuprynkę", wsadź koniec do hormonu do
                            rozmnażania i do doniczki z piaskiem, przykryj butelka albo zrób "szklarenke" z
                            worka foliowego. do zimy powinny już mieć system korzeniowy :)
                            www.apprendrefacile.com/cours-video-comment-faire-bouture-lavande-jardin
                            na filmiku facet wsadza bezpośrednio do ziemi ale tak można wiosna, korek z
                            butelki zdejmuje wtedy gdy lawenda zaczyna puszczać nowe listki
                            • se_nka0 Re: Lawenda teściowej 20.07.10, 08:44
                              Dzięki :):) Będę eksperymentować!
                              • se_nka0 Re: Lawenda teściowej 20.07.10, 08:49
                                Od dziś nie wyrzucam butelek !! Przydadzą się - chociaż ja nie z tych co
                                kolekcjonują ,,przydasie,, ;)
                                • krista57 Re: Lawenda teściowej 20.07.10, 09:54
                                  Dzięki.
                                • leloop Re: Lawenda teściowej 20.07.10, 13:20
                                  se_nka0 napisała:
                                  Od dziś nie wyrzucam butelek !!

radze zacząć kolekcjonować butelki zwłaszcza te 5 litrowe, obcinasz denko i masz
                                  mini szklarenke na sałatę, pomidory, ogórki, dynie etc. możesz wtedy je wsadzić
                                  do ziemi sporo przed tradycyjnym terminem a i slimory nie zeżrą :)
                                  potem w czasie suszy odwracasz butelkę wciskasz szyjkę w ziemie obok pomidora i
                                  przez ten "lejek" go podlewasz z konewki, nie marnujesz wody a pomidor ma stały
                                  rezerwuar :)
                                  jedyny problem ze składowaniem tego, ja nie obcinam uchwytów od tych 5 litrowych
                                  i "wieszam je na miotle, a miotle za ucho w trzonku (bądź sznurek) pod powalą,
                                  robi się takie winogrono butelek :)
                                  • bakali Re: Lawenda teściowej 20.07.10, 13:25
                                    Lawenda bez problemu rozmnaża się z sadzonek, wystarczy jedna gałazka, nawet nie
                                    wybrana specjalnie, ale np. ułamana przez przypadek. Ukorzeniacz i do ziemi,
                                    choćby obok macierzystego krzaczka. Trzeba tylko gałazkę podlewać, bez problemu
                                    wytwarza korzonki.
                                    • se_nka0 Re: Lawenda teściowej 20.07.10, 14:07
                                      Z tego co zauważyłam, takie szklarenki przydadzą się szczególnie na
                                      ogórki.Bardzo marudne były w tym roku. Dzięki za podpowiedż :)
                                      • se_nka0 Re: Lawenda teściowej 31.03.11, 08:50
                                        Jakaś marna moja lawenda po zimie. Różna. Niektóre krzaczki wyglądają jak suche. Niektóre zielone, no prawie. Poczekam, na razie nie obcinam bo i tak małe. Były jesienią przycinane.Dam im jeszcze tydzień i jeśli się nie poprawią, to tnę ;)
                                        • leloop Re: Lawenda teściowej 31.03.11, 09:23
                                          Spokojnie Senko,
                                          musi trochę słońca złapać, żeby ruszyć, lawenda nie jest wcale taki delikates jakby się wydawało, znosi niskie temperatury jedynie nie lubi mieć nóg w wodzie, ale o tym już było wielokrotnie ;)
                                        • hesperia1 Re: Lawenda teściowej 31.03.11, 09:24
                                          A jak długo trzeba czekać żeby lawenda zakwitła?
                                          W tamtym roku wyhodowałam z nasionek dwa krzaczki.Wyglądają dziwnie na moje oko,takie karłowate.Niebyły zabezpieczone na zimę,ale nie przemarzły,wyglądają zdrowo,tylko straszne karzełki:(Może źle zrobiłam że nie przycięłam?
                                        • horpyna4 Re: Lawenda teściowej 31.03.11, 09:24
                                          Następnym razem nie przycinaj jesienią, tylko właśnie na wiosnę. Chodzi o pobudzenie do wydawania nowych pędów, a do tego odpowiednia jest ciepła pora i długi dzień.

Poza tym nieprzycięte jesienią krzaczki zatrzymują więcej śniegu, co zimą stanowi najlepszą osłonę przed mrozem.
                                          • se_nka0 Re: Lawenda teściowej 31.03.11, 10:29
                                            Tak zrobię. Jesienne przycinanie było niewielkie, powiedziała bym - kosmetyczne.
                                            • bakali Re: Lawenda teściowej 31.03.11, 11:37
                                              Po zimie lawenda zawsze wygląda jakby była sucha. Nie obcinaj zbyt mocno, jesli gałązki są zielone w środku, odbiją ze wzmożoną siłą. Ona rusza dośc późno, dopiero w kwietniu.
                                              • se_nka0 Re: Lawenda teściowej 31.03.11, 17:37
                                                Będę z nią gadała po niedzieli, do niedzieli nie mam sekundy czasu. Krzaczki niewysokie, ubiegłoroczne sadzenie, więc nie wymagają ostrego cięcia?
                                                • horpyna4 Re: Lawenda teściowej 31.03.11, 17:50
                                                  Ostrego cięcia potrzebują krzaki stare, które nie były przycinane i zrobiły się szpetne od dołu.
                                                  • hesperia1 ???? 31.03.11, 18:08
                                                    A wie ktoś może dlaczego z moich krzaczków lawendowych takie konusy?
                                                  • horpyna4 Re: ???? 31.03.11, 18:19
                                                    Lawenda kiepsko rośnie, jak ma za mało światła (nie lubi też nieprzepuszczalnej gleby). W pełnym słońcu powinna dobrze rosnąć. Aha, lubi też glebę wapienną. Może ma za kwaśną?
                                                  • hesperia1 Re: ???? 31.03.11, 18:48
                                                    Słońca ma do oporu,ale z ta ziemia to chyba nie bardzo:(Może być że za kwaśna.
                                                    Dziękuje Horpyno:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka