Dodaj do ulubionych

a tak w ogóle

25.10.10, 15:31
to przywiozłam z egzotycznych wojaży osobliwą szyszkę, z futerkiem i czerwonymi nasionami. Przez dwa tygodnie bez netu głowiłam się cóż to za cudo i dziś rozwiązałam zagadkę - pan google w minutę mi powiedział, że to magnolia. Rzeczywiście, rosły takie drzewa z dziwnymi szyszkami w ogrodach i liście wydawały się trochę znajome, ale nie skojarzyłam. Podróze kształcą :)
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: a tak w ogóle 25.10.10, 19:00
      będziesz siać?
      • yoma Re: a tak w ogóle 25.10.10, 20:30
        Radzę poczekać do stycznia...
        • bakali Re: a tak w ogóle 26.10.10, 09:32
          Nie, nie będę siać. Osobliwą szyszkę podziwiać będę :)
    • leloop Re: a tak w ogóle 26.10.10, 20:09
      Ewa, tez ma nasiona :)
      www.nastrojowyogrod.pl/2010/10/nasiona-magnolii/
      • dorkasz1 Re: a tak w ogóle 27.10.10, 10:09
        A tak w ogóle, to się mówi "wogle", jednym cięgiem. Bo tak ładnie jest ;)
        Można oczywiście takie nasiona wysiać, a później czekać 15-20 lat, aż zakwitną :)
        • leloop Re: a tak w ogóle 27.10.10, 10:59
          ja pewnie z ciekawości bym wysiała :) zakwitłoby moim dzieciom ;)
          • bakali Re: a tak w ogóle 02.11.10, 13:24
            W kwestii magnolii nie zmieniłam zdania, ale mój małzonek nabrał chęci na wysianie nasion pinii. zarezerwował sobie już nawet w tym celu kawałek parapetu. Znając jego pojęcie o roslinności, w celach rozrywkowych bedę donosić o rozwoju wydarzen i watpliwych efektach :)
            • leloop Re: a tak w ogóle 02.11.10, 13:55
              nie do końca jestem ekspertem w stratyfikacjach różnych (może Lella się odezwie) ale czy nie należałoby tych nasion trochę potrzymać w lodowce ?
              • lellapolella Re: a tak w ogóle 02.11.10, 14:11
                brat mi kiedyś przywiózł szyszkę piniową i posiałam parę sztuk z ciekawości. Wzeszły w sumie bezproblemowo ale padły jeszcze w tym samym sezonie. Chyba zostały przelane, bo wyniosłam doniczki na dwór i po prostu o nich zapomniałam...:/
                tropicjungle.blox.pl/2009/05/Sosna-pinia-Pinus-pinea-Stone-Pine-Umbrella-Pine.html
                tu są wskazówki dla kogoś, kto się przyłoży:)
              • se_nka0 Re: a tak w ogóle 02.11.10, 14:12
                Ekspertem nie jestem, jeżeli mi coś potrzeba wiedzieć, czytam - czyli wygooglam sobie. I robię po swojemu. Tych stratyfikacji boję się panicznie ;):D Na parapecie w doniczce mieszkają sobie właśnie nasiona irgi - chyba też za 20 lat wyjrzą :):) A cooo tam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka