08.11.10, 14:16
Szanowna redakcjo!
Czy to forum ogrodnicze czy takie bardziej no...no...ogólne?
Mam problem / jak zwykle,zresztą ;) / nie wiem do końca,czy to jesień,
czy też już zima.Jeżeli jesień to powinnam wsadzić do gruntu ukorzenioną winorośl dopiero co otrzymaną , niewiadomej odmiany.

Pod domkiem/budą nie posadzę,ponieważ pierwszeństwo mają
bezużyteczne /bo pojeść nie można/byliny i róże.
Czy płot /betonowy/ może być?Jest o co przymocować,gdyby tak
przypadkiem przez zimę nie zmarzła.

No i najważniejsze...tam jest glina i strona bardziej północna.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: winorośl 08.11.10, 15:00
      Co do ogólności forum, cytat z preambuły:
      > nie tylko o Ogrodnikach lecz również o tym co lubią, co myślą czy są dziś wyspani. Jednym słowem Ogrodnik to też Człowiek :)

Co do winorośli, ona ma wąsy, a nie przyssawki. Więc z czepnięciem się betonu może mieć problem, chyba że jej na nim jaką kratkę zadasz.
      Poza tym czy beton na północy nie będzie zimny? Winorośle lubią ciepło.
    • leloop Re: winorośl 08.11.10, 16:22
      Kristo,
      tematy czysto ogrodnicze wrócą pewnie z wiosna teraz trzeba poddierzat razgawora ;)
      winorośl lubi duzo ciepła i słońca, wiec północ raczej odpada no i nie lubi wody w nogach a takie ma szanse jeżeli glina :/
      sadzić jak najbardziej teraz póki ziemia nie zmarznięta.
      gdybyś miała w zamiarze zbudować najprostsza altanę, to winorośl idealnie nadaje się do oplecenia takiej
      • hesperia1 Re: winorośl 09.11.10, 08:14
        Winorośl dużo zniesie.Przemarznie,odbije.Wujek mój wycięte chabazie winorośli(bo mu zarosło wejście do altanki)walnął gdzieś w kąt działki i to uschnięte tak leżało kilka lat.Aż rynna zaczęła przeciekać i na chabazie woda kapała.Chabazie puściły korzenie i w tamtym miesiącu znalazły miejsce u mnie.Skoro tak dzielnie walczyły o życie grzechem byłoby zamordować.
        Co do gleby ja się nie znam.Posadziłam w takiej jaką mam.U mnie raczej mokro.Ale w miejscu słonecznym posadziłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka