Dodaj do ulubionych

pomdory koktajlowe

07.03.12, 07:57
to kiedy siać żeby do gruntu posadzić?mam dwie daty zapisane i zgupłam.I jeszcze na ogrodach wyczytałam ze już pomidory posiali co niektórzy,a wydaje mi się że za wcześnie.
Obserwuj wątek
    • leloop Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 08:17
      co niektórzy posiali do szklarni :)
      wg. mnie polowa marca wystarczy, jeżeli chcesz posadzić po 15 maja. czyli praktycznie już teraz :)
      • hesperia1 Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 09:04
        Dzięki:)
        • yoma Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 12:03
          Ostatni moment, bo jutro pełnia :)
          • dorkasz1 Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 14:14
            No i co, że pełnia? Nie można siać?
            • dorkasz1 Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 14:20
              Między 13 a 15 marca są dni owocowe, a także między 22 a 24. Jeden i drugi termin jest ok. Dzisiaj jeszcze trochę za wcześnie.
            • yoma Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 14:24
              Nie praktykowałam nigdy, ale w wersji skróconej to idzie jakoś tak, że do pełni siejemy to, na czego części nadziemnej nam zależy. A do nowiu korzeniowe.
              • dorkasz1 Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 16:12
                Aaaa, to nie wiedziałam. Myślałam, że mówisz o kalendarzu biodynamicznym. Którego ja też nie praktykuję :) Ale czasem lubię się na niego popatrzeć. I tak sobie myślę, że jak już będę na emeryturze... Później przychodzi moment otrzeźwienia - na jakiej emeryturze? Kto mi ją wypłaci? Za te parę lat to już pewnie ZUSu nie będzie, bo zje własny ogon.
                • yoma Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 16:15
                  Ja po prostu robię założenie, że będę pracować do śmierci w ten czy inny sposób, chyba że ciocia Bibianne z Denver mnie poratuje (czy jak jej tam było).
                  • lellapolella Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 18:17
                    ja tam korzystam z kalendarza biodynamicznego i to od nastu lat, pewnie dlatego, że wyprzedzając wypadki i kierując się prekognicją, nigdy nie liczyłam na żadną emeryturę i nawet teraz mam letką satysfakcję;)
                    BTW. dziś owoc, sieję pomidory i paprykę:)
                    • yoma Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 19:16
                      A trawy kiedy? bo mi się niezła kolekcja zrobiła, dzięki wam, kumy [grzebie nóżką] i tak sobie wymyśliłam, że akwarium dla nich wyczyszczę, z racji niemania parapetów.
    • hesperia1 Paprykę 10.03.12, 08:44
      też się sadzi do pierwszego liścia?

Kurcze ,parapetów mi zabrakło na te wszystkie zieloności:( Wybiorę się chyba w poszukiwaniu łazienkowej piętrowej półki.Więcej się zmieści.
      • lellapolella Re: Paprykę 10.03.12, 10:45
        Yoma, generalnie czas sadzenia u mnie do wtorku do 18.00, poza dniem dzisiejszym. Nie wiem, czy akwarium na trawy to dobry pomysł- one lubią przepuszczalne. Osobiście sieję trawę w foliaku, tzn. ciut później, nie chciałoby mi się bawić w doniczki...
        Hes, papryka inaczej, tak głęboko jak rosła wcześniej.
        • hesperia1 Re: Paprykę 10.03.12, 12:07
          :*
          • kocia_noga Re: Paprykę 10.03.12, 12:18
            Kurkarurka. Planujemy pergolę, a wniej stół do robót różnych a w nim zlew. Ma być obrośnięte njudałnem, a pzrez te dwa lata, zanim ją będzie widać ma być tam fasola od Dorkasz (cmok) i groch telefon, Fasola spoko, ma czas, ale pergola jeszcze w planach a tu groch cza siać. Wymyśliłam, że zasieję dzisiaj do doniczek długich plastikowych, poprzedzielam gniazda tackami styropianowymi i zadołuję. Jak pergola będzie, to sru do ziemi.
            Najwyżej się nie uda.
            • lellapolella Re: Paprykę 10.03.12, 14:52
              Kocia, moze Ci sie przydać do kombinacji;)
              forum.gazeta.pl/forum/w,51422,106649898,,Wysiew_groszku_w_rynnach.html?v=2
              • leloop Re: Paprykę 10.03.12, 18:38
                robiłam tak jak Tatter, działa :)
                • kocia_noga Re: Paprykę 10.03.12, 20:15
                  Bardzo ci dziękuję. Mam nadzieję, że pergola będzie za jakieś 10 dni góra, a myszy groszku nie namierzą. Gorsze u mnie sa bażanty, cholerne. Przykryłam doniczki jedliną, może mi nie zeżrą groszku.
                  • kocia_noga Re: Paprykę 10.03.12, 20:17
                    Ale jakby myszy mi groszek zjadły, to wypróbuję rynnę, w przyszłym roku cieplarenka też już będzie.
                    A długi groch to nasz polski telefon. Coprawda nie dorasta do 3m, ale ponad 2 na pewno.
                    • yoma Re: Paprykę 12.03.12, 13:27
                      IMHO zanim groch do pergoli dorośnie, to ją postawisz, znakiem tego do grontu można siać.
                      • kocia_noga Re: Paprykę 12.03.12, 15:07
                        yoma napisała:

> IMHO zanim groch do pergoli dorośnie, to ją postawisz, znakiem tego do grontu m
                        > ożna siać.

Nie bardzo, bo zanim się postawi to cza będzie deptać dookoła.
                        • yoma Re: Paprykę 12.03.12, 15:11
                          Na fundamencie ona?
                          • kocia_noga Re: Paprykę 12.03.12, 17:36
                            yoma napisała:

> Na fundamencie ona?

nie, kotwy wbite a na nich słupy konstrukcyjne. Ale podczas montowania nie ma siły we wsi, żeby nie zdeptać okolic.
                            • yoma Re: Paprykę 12.03.12, 18:01
                              No nie ma. No to zwracam honor.

Bo ja dostałam pod chojara pergolkę taką do wbicia jej w ziemię i nie uwierzysz, wymyśliłam, żeby na niej New Dawn z jednej strony, a z drugiej fasolę... Mogę zrezygnować z New Dawn, jak mi Lella co innego w zamian wymyśli :)

Wczoraj mi się udało znalezc dla niej miejsce, bo chłop ja wpasował oczywiscie nad sciezka furtka-chałupa, gdzie i tak sa drzewa prowadzone pergolowato i cień jak cholera.

Sorry za brak ogonków, Marcel przyszła i musze ja głaskac i jedna reka pisze :)
                              • leloop Re: Paprykę 12.03.12, 19:33
                                > Sorry za brak ogonków, Marcel przyszła i musze ja głaskac i jedna reka pisze :)
                                a prawy klik nie łaska ? ;P
                                • yoma Re: Paprykę 12.03.12, 20:20
                                  Za dużo roboty :)
        • yoma Re: Paprykę 12.03.12, 13:26
          Przepuszczalne mają, a akwarium celem doświetlenia... I ciepełka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka