hesperia1 07.03.12, 07:57 to kiedy siać żeby do gruntu posadzić?mam dwie daty zapisane i zgupłam.I jeszcze na ogrodach wyczytałam ze już pomidory posiali co niektórzy,a wydaje mi się że za wcześnie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leloop Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 08:17 co niektórzy posiali do szklarni :) wg. mnie polowa marca wystarczy, jeżeli chcesz posadzić po 15 maja. czyli praktycznie już teraz :) Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 14:20 Między 13 a 15 marca są dni owocowe, a także między 22 a 24. Jeden i drugi termin jest ok. Dzisiaj jeszcze trochę za wcześnie. Odpowiedz Link
yoma Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 14:24 Nie praktykowałam nigdy, ale w wersji skróconej to idzie jakoś tak, że do pełni siejemy to, na czego części nadziemnej nam zależy. A do nowiu korzeniowe. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 16:12 Aaaa, to nie wiedziałam. Myślałam, że mówisz o kalendarzu biodynamicznym. Którego ja też nie praktykuję :) Ale czasem lubię się na niego popatrzeć. I tak sobie myślę, że jak już będę na emeryturze... Później przychodzi moment otrzeźwienia - na jakiej emeryturze? Kto mi ją wypłaci? Za te parę lat to już pewnie ZUSu nie będzie, bo zje własny ogon. Odpowiedz Link
yoma Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 16:15 Ja po prostu robię założenie, że będę pracować do śmierci w ten czy inny sposób, chyba że ciocia Bibianne z Denver mnie poratuje (czy jak jej tam było). Odpowiedz Link
lellapolella Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 18:17 ja tam korzystam z kalendarza biodynamicznego i to od nastu lat, pewnie dlatego, że wyprzedzając wypadki i kierując się prekognicją, nigdy nie liczyłam na żadną emeryturę i nawet teraz mam letką satysfakcję;) BTW. dziś owoc, sieję pomidory i paprykę:) Odpowiedz Link
yoma Re: pomdory koktajlowe 07.03.12, 19:16 A trawy kiedy? bo mi się niezła kolekcja zrobiła, dzięki wam, kumy [grzebie nóżką] i tak sobie wymyśliłam, że akwarium dla nich wyczyszczę, z racji niemania parapetów. Odpowiedz Link
hesperia1 Paprykę 10.03.12, 08:44 też się sadzi do pierwszego liścia? Kurcze ,parapetów mi zabrakło na te wszystkie zieloności:( Wybiorę się chyba w poszukiwaniu łazienkowej piętrowej półki.Więcej się zmieści. Odpowiedz Link
lellapolella Re: Paprykę 10.03.12, 10:45 Yoma, generalnie czas sadzenia u mnie do wtorku do 18.00, poza dniem dzisiejszym. Nie wiem, czy akwarium na trawy to dobry pomysł- one lubią przepuszczalne. Osobiście sieję trawę w foliaku, tzn. ciut później, nie chciałoby mi się bawić w doniczki... Hes, papryka inaczej, tak głęboko jak rosła wcześniej. Odpowiedz Link
kocia_noga Re: Paprykę 10.03.12, 12:18 Kurkarurka. Planujemy pergolę, a wniej stół do robót różnych a w nim zlew. Ma być obrośnięte njudałnem, a pzrez te dwa lata, zanim ją będzie widać ma być tam fasola od Dorkasz (cmok) i groch telefon, Fasola spoko, ma czas, ale pergola jeszcze w planach a tu groch cza siać. Wymyśliłam, że zasieję dzisiaj do doniczek długich plastikowych, poprzedzielam gniazda tackami styropianowymi i zadołuję. Jak pergola będzie, to sru do ziemi. Najwyżej się nie uda. Odpowiedz Link
lellapolella Re: Paprykę 10.03.12, 14:52 Kocia, moze Ci sie przydać do kombinacji;) forum.gazeta.pl/forum/w,51422,106649898,,Wysiew_groszku_w_rynnach.html?v=2 Odpowiedz Link
kocia_noga Re: Paprykę 10.03.12, 20:15 Bardzo ci dziękuję. Mam nadzieję, że pergola będzie za jakieś 10 dni góra, a myszy groszku nie namierzą. Gorsze u mnie sa bażanty, cholerne. Przykryłam doniczki jedliną, może mi nie zeżrą groszku. Odpowiedz Link
kocia_noga Re: Paprykę 10.03.12, 20:17 Ale jakby myszy mi groszek zjadły, to wypróbuję rynnę, w przyszłym roku cieplarenka też już będzie. A długi groch to nasz polski telefon. Coprawda nie dorasta do 3m, ale ponad 2 na pewno. Odpowiedz Link
yoma Re: Paprykę 12.03.12, 13:27 IMHO zanim groch do pergoli dorośnie, to ją postawisz, znakiem tego do grontu można siać. Odpowiedz Link
kocia_noga Re: Paprykę 12.03.12, 15:07 yoma napisała: > IMHO zanim groch do pergoli dorośnie, to ją postawisz, znakiem tego do grontu m > ożna siać. Nie bardzo, bo zanim się postawi to cza będzie deptać dookoła. Odpowiedz Link
kocia_noga Re: Paprykę 12.03.12, 17:36 yoma napisała: > Na fundamencie ona? nie, kotwy wbite a na nich słupy konstrukcyjne. Ale podczas montowania nie ma siły we wsi, żeby nie zdeptać okolic. Odpowiedz Link
yoma Re: Paprykę 12.03.12, 18:01 No nie ma. No to zwracam honor. Bo ja dostałam pod chojara pergolkę taką do wbicia jej w ziemię i nie uwierzysz, wymyśliłam, żeby na niej New Dawn z jednej strony, a z drugiej fasolę... Mogę zrezygnować z New Dawn, jak mi Lella co innego w zamian wymyśli :) Wczoraj mi się udało znalezc dla niej miejsce, bo chłop ja wpasował oczywiscie nad sciezka furtka-chałupa, gdzie i tak sa drzewa prowadzone pergolowato i cień jak cholera. Sorry za brak ogonków, Marcel przyszła i musze ja głaskac i jedna reka pisze :) Odpowiedz Link
leloop Re: Paprykę 12.03.12, 19:33 > Sorry za brak ogonków, Marcel przyszła i musze ja głaskac i jedna reka pisze :) a prawy klik nie łaska ? ;P Odpowiedz Link
yoma Re: Paprykę 12.03.12, 13:26 Przepuszczalne mają, a akwarium celem doświetlenia... I ciepełka. Odpowiedz Link