newill6 07.05.12, 23:48 Pytanko w sprawie dyni,czas siac w doniczki,jutro o 16.48 chciałbym to zrobic więc proszę o kilka zdań na temat ewentualnej wyższości tej która mi przysłałaś nad naszą pomaranczową ,która uprawiałem w ubiegłym roku. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorkasz1 Re: Dorcia :) 08.05.12, 08:22 Uff... zdążyłam przed 16.48 :) Ale i tak nic mądrego Ci nie powiem, bo doświadczeń nie mam. Nasiona dostałam, dynia ponoć smaczna, mniejsza niż nasze, więc poręczniejsza w obróbce. Dyniowe specjalistki to Leloop i Lella, myślę że się wypowiedzą. Chodzi o dynię 'Muscat de Provence'. Odpowiedz Link
leloop Re: Dorcia :) 08.05.12, 08:47 Musquée de Provence to tzw. dynia piżmowa (Cucurbita moschata). bardzo dobra dynia na zupy i purée, ciasta i konfitury. dobrze się przechowuje pod warunkiem, ze dojrzała. ma maślano-orzechowy smak, stosunkowo mało soku. Dorkasz pisze, ze mala a ona może ważyć 6-9 kg. jak to dynie lubi słońce, wodę i żarełko. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Dorcia :) 08.05.12, 09:15 Z tego co wiem, to u nasz w Ojczyźnie, rośnie mniejsza niż nasze krajowe. Ale się nie sprzeczam, bo doświadczeń nie mam za wielkich. Odpowiedz Link
yoma Re: Dorcia :) 08.05.12, 11:41 Byłam w obim po keramzyt, pan mnie poinformował z wielkim żalem, że cały keramzyt wyszedł przez długi weekend i czekają na dostawę, no to kupiłam sobie ogórka melonowego nasiona. Uprawiał kto? Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Dorcia :) 08.05.12, 16:01 Ja uprawiałam. Na całą wysianą paczkę wzeszły mi 3 sztuki. Jednego zadeptałam, a 2 zostały zjedzone przez ślimaki, to chyba smaczne są. A tak poważnie na Forum Ogrodniczo-Działkowym pisali ludziska różne. Jedni, że super i że już zawsze u nich będą, a inni że gorzkie i nigdy więcej. Jak nie spróbujesz, nie będziesz wiedzieć, myślę że warto. Choćby dla zaspokojenia ciekawości. Odpowiedz Link
yoma Re: Dorcia :) 08.05.12, 16:04 "Jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz". Dzięki. Odpowiedz Link