Dodaj do ulubionych

identyfikacje:)

13.05.13, 20:13
najpierw takie coś, zdumiewająco wielkie na rabacie, która zakładałam jesienią (kiedy urosło, skoro tego nie wsadzałam? Chyba, że wsadzałam...)
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/mc/xb7f/ZFOtguB0Zae3BiQOzX.jpghttps://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/mc/xb7f/4qbF309CQBH3gbQL6X.jpg

Teraz drugi gagatek:) Mam takie miejsce, gdzie co rusz wyrasta coś cebulowego i ciągle mi żal robić tam rozpierduchę ale tym razem mnie przycisnęło, bo już miejsca brak.
Tu na pierwszym planie przebiśnieg dla porównania, na drugim TO
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/mc/xb7f/tzEjVBQbUhq4VwI1gX.jpg
tutaj samo TO, wygląda jak cebulowe ale na boga, nie pamiętam, żeby kiedyś kwitło... Myślałam, ze dlatego, że zazwyczaj nie wytrzymuję i coś tam dłubię ale w tym roku specjalnie zostawiłam, liście już się kładą a kwiatów jak nie było tak nie ma. Co jest zacz?
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/mc/xb7f/yW0PqohJuhCnTqYK1X.jpg

Obserwuj wątek
    • leloop Re: identyfikacje:) 13.05.13, 20:22
      to drugie to nie śniedek czasem, może czegoś mu brak, ze nie kwitnie powinien już mieć paki.
      a pierwsze pewnie coś znanego ale nie wiem.
    • horpyna4 Re: identyfikacje:) 13.05.13, 20:27
      Tak, jak to pierwsze, wyglądają czasem laki po przezimowaniu. I wiele innych roślin zresztą też, jak się zestarzeją - choćby smagliczka skalna. Na zdjęciu nie bardzo kojarzę, co to jest.

Natomiast to drugie może być siewkami jakichś cebulowych. I to takich, co mają docelowo dużo szersze liście. O tyle by się to zgadzało, że właśnie jeszcze nie kwitną - są za młode.
      • lellapolella Re: identyfikacje:) 13.05.13, 20:37
        a mogę mieć śniedka nigdy go nie sadząc, znaczy się, samego z siebie? Ja w to miejsce kiedyś wywalałam różne, żeby podnieść grunt i teraz ciągle coś wyłazi- przebiśniegi, tulipany, narcyzy- zwariować można;) Ale śniedka świadomie nie miałam w życiu.
        To pierwsze na pewno nie smagliczka i lak też nie- znam je. Jak nie zdechnie do jutra na taczkach, to go gdzieś wrażę do obserwacji. Trochę straszne jest z tym kłączem, podejrzewam chwaściura... Rok temu zaczęłam znajdować takie małe srebrzyste rozetki, mogłoby się z takowej podobne bydlę wykluć... Ale skąd? Co?
        • leloop Re: identyfikacje:) 13.05.13, 21:36
          Ale śniedka świadomie nie mia
          > łam w życiu.
          może się przypałętał z inna rośliną i jak zobaczyłaś cebule to wywaliłaś tam.
        • leloop Re: identyfikacje:) 13.05.13, 21:48
          Trochę straszne jest z ty
          > m kłączem, podejrzewam chwaściura...
          ja mam roślinkę z kłączem o podobnych liściach, ma kwiatki jak margerytki fioletoworóżowe. jutro zrobię Ci zdjęcie. kwiatki rozwijają się na słońcu, nie wiem co zacz bo kradzione. bardzo szybko przyrasta i ładnie wygląda.
          • dorkasz1 Re: identyfikacje:) 13.05.13, 22:10
            Jak w pobliżu tego cebulowe jest coś ode mnie, to może przylazł razem z tym czymś. U mnie te śniedki wędrują po całym świecie. W dużej gromadzie były w pobliżu tej bagiennej coś zeznała, że Ci ją przywiozłam w ubiegłym roku.
            • yoma Re: identyfikacje:) 14.05.13, 08:54
              O rany, ja to pierwsze znam i nie mogę skojarzyć. W każdym razie chwaściur i w każdym razie powinien mieć kwiotki. Jeśli to jest to, co myślę. Się wybieram jutro nafś, to się rozejrzę.
              • horpyna4 Re: identyfikacje:) 14.05.13, 09:30
                Może to być też rdest pokrewny (polygonum affine), albo jakiś podobny. Naprawdę możliwości jest dużo.
          • leloop Re: identyfikacje:) 14.05.13, 10:27
            > ja mam roślinkę z kłączem o podobnych liściach, ma kwiatki jak margerytki fiole
            > toworóżowe.
            moja to chyba jakaś dimorfoteka, listki pachną chryzantema.
            • lellapolella Re: identyfikacje:) 14.05.13, 11:23
              rdest odpada, to jest bardziej miękkie i srebrzyste. Dorkasz, akurat ten srebrny rósł koło hibiscusa, domniemany śniedek jest znad rzeki:)

A takie coś? Zdjęcie nie moje ale mam tego od groma, chyba nawet pokona wątrobowce, bo jest mniej wybredne co do warunków:(
              images37.fotosik.pl/2057/237bfcd541cb6808.jpg
              • leloop Re: identyfikacje:) 14.05.13, 11:46
                > A takie coś? Zdjęcie nie moje ale mam tego od groma
                i kwitnie na różowo ? wierzbówka moim zdaniem, tez tego wywalam na kilogramy, rosło cala zimę a teraz rośnie w sile :]
                • lellapolella Re: identyfikacje:) 14.05.13, 11:55
                  Leloop, obstawiałam, że to wierzbówka ale mam jeden problem: jest tego tyle, że niemożliwością jest wszystko wywalić a kompletnie nie kojarzę kwiatów, które wierzbówka ma jednak całkiem okazałe... No i zgłupiałam z lekka.
                  • leloop Re: identyfikacje:) 14.05.13, 12:20
                    no to wierzbownica, podobna ale z mniejsza ilością kwiatów. właściwie to ja mam wierzbownice a nie wierzbówkę
                    • horpyna4 Re: identyfikacje:) 14.05.13, 13:08
                      Też obstawiam wierzbownicę. A ostatnie było w systematyce znów jakieś zamieszanie, wskutek którego niektórzy wrzucają wierzbówki i wierzbownice do jednego worka, czyli upychają w tym samym rodzaju. Ja nie nadążam, ale jeżeli rzeczywiście tak jest, to można teoretycznie nazywać toto wierzbówką... chociaż dla mnie prawdziwa wierzbówka, to wierzbówka kiprzyca i już.
                      • lellapolella Re: identyfikacje:) 14.05.13, 22:07
                        no to tak: to cebulowe to faktycznie śniedek, dziś dostałam śniedek od sąsiadki, więc szybciorem wykopałam jednego z moich i porównałam- to samo ale moje zdziczałe. Sreberko nadal nieokreślone. Wciepłam je do miski z wodą na dnie- nie chce mi się sadzić ale z drugiej strony- wyrzucać, gdy nie wiem co?
                        Świństwo z linka- wierzbownica- teraz mi się przypomniało, że faktycznie bywają takie niepozorne puszki jak się zagapię. Zdjęcia odświeżyły mi steraną pamięć:)
                        Dzięki wszystkim dobrym duszom i następna zagadka, która mnie nurtuje( na razie ostatnia, nie bać się tam)
                        Dostałam rok temu(może dwa?) tzw. piwonię majową. W tym roku u jej stóp i nigdzie więcej (na razie, Lella, na razie) pełno jakiegoś szajsu, który najwyraźniej został przywleczony w mikroskopijnej ilości razem z karpą.
                        Tu nogi piwonii w podejrzanym towarzystwie
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/mc/xb7f/fVaPIaTNims466EHOX.jpg
                        tu wykopany pojedynczy osobnik - one są wszystkie połączone rozłogami.
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/mc/xb7f/2GTqbtkuJbt5IOJHXX.jpg
                        • leloop Re: identyfikacje:) 14.05.13, 22:24
                          coś co nie wiem - patelenka.
                          nic mi to nie mówi; wraziłabym do donicy i czekałabym na rozwój wypadków, podobnie sreberko.
                        • horpyna4 Re: identyfikacje:) 15.05.13, 07:43
                          Ten szajs to może być prawie wszystko, bo liście ma mało oryginalne. Mnie skojarzył się z jakimiś dzwonkami, ale nie tylko. Pozostaje poczekać, aż zakwitnie.

• horpyna4 Re: identyfikacje:) 15.05.13, 07:47
                            Konkretnie z dzwonkiem szerokolistnym.
                            • dorkasz1 Re: identyfikacje:) 15.05.13, 09:11
                              Mnie to też wygląda na dzwonek. Może to ten co Leloop zwalała na ślimaki, że jej pożarły? A możliwe, że po prostu oddała w lepsze ręce :P
                              • lellapolella Re: identyfikacje:) 15.05.13, 10:46
                                faktycznie, jak już napisałyście, to odkryłam powinowactwo dzwonkowe, chyba część wezmę a część pod piwonią zlikwiduję, zanim ją zje. Ta piwonia od siostry sąsiadki, dzwonki ewidentnie z nią przylazły, nie ma ich nigdzie indziej. Dzięki:)
                                • dorkasz1 Re: identyfikacje:) 15.05.13, 11:54
                                  Obserwuj, bo jak ładne, no to wiesz ;)
                                  • lellapolella Re: identyfikacje:) 15.05.13, 13:34
                                    wiem:) dziabnę dwa od razu:)
                              • leloop Re: identyfikacje:) 15.05.13, 14:45
                                Może to ten co Leloop zwalała na ślimaki, że je
                                > j pożarły? A możliwe, że po prostu oddała w lepsze ręce :P
                                se leloopem gęby nie wycierać proszę ;P swój dzwonek wsadzałam w tym roku jako świeży zakup, nie miał jak się przyplątać do Lelli, bo żadnej dalii jej nie wysyłałam :)
                                • nieskorzanka Re: identyfikacje:) 16.05.13, 22:33
                                  Dzwonek skupiony...? U mnie w ogrodzie rośnie jak perz, nie do wyplenienia... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka