yoma 20.06.13, 11:25 dzisiaj najkrótsza noc w roku, Jakieś pląsy sokoła ogniska, cy coś? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Hej, wiedźmy 20.06.13, 11:33 A te pląsy to trzeba goło uskuteczniać, komarom na radochę? No, chyba że ognisko mocno dymiące. Odpowiedz Link
leloop Re: Hej, wiedźmy 20.06.13, 13:19 jutro letnie przesilenie jutro 7.04, czyli następna noc Odpowiedz Link
yoma Re: Hej, wiedźmy 20.06.13, 14:38 No właśnie. Najdłuższy dzień w roku, czyli od jutra od 7:04 dzień się skraca, a noc wydłuża, czyli dzisiaj najkrótsza noc. Odpowiedz Link
yoma Re: Hej, wiedźmy 20.06.13, 14:42 Patrzcie, a różnica w długości dnia między południowym a północnym krańcem Polski to ponad godzina. No coś podobnego... Odpowiedz Link
leloop Re: Hej, wiedźmy 20.06.13, 13:21 Jakieś pląsy sokoła ogniska, cy coś? ja se co najwyżej kozę odpalę i gorącego rosołu nagotuje :} Odpowiedz Link
lellapolella Re: Hej, wiedźmy 20.06.13, 14:14 polecam artykuł Talki w najnowszym 'Dużym Formacie'(dzisiejszym) pt. "Jak zabić wszystkie komary";) U mnie najkrótsza noc w roku oznacza tylko więcej dziennego upału. Przeniosłam się nad większe i dziksze jezioro, bo wpadają do niego zimne źródła, to, z którego korzystałam dotychczas jest cieple jak zupa. Mam brzydkie przeczucie, że to się skończy jakąś trąbą albo innym armageddonem... Odpowiedz Link
asta6265 Re: Hej, wiedźmy 20.06.13, 14:52 Ja pląsy i tańce miałam dzisiaj w nocy. Całą noc nie mogłam spać. Gorąco mi było okropnie, duchota niesamowita a firanka nawet nie drgnęła. Jakiś koszmar. Z gołym tyłkiem i jeszcze za gorąco, a lato dopiero nadejdzie:) Odpowiedz Link
kizuk Re: Hej, wiedźmy 20.06.13, 18:32 Też bym popląsała,ino nie mam przepisu na napój stosowny dla wiedźm.;) Odpowiedz Link
yoma Re: Hej, wiedźmy 20.06.13, 19:29 Dalej,dalej,siostry wiedźmy, Czarodziejski krąg zawiedźmy Wkoło kotła,wrzućmy doń Zbójczych jadów pełną dłoń. Ropuszysko,siostro płazu, Coś pod zimną bryłą głazu Przez trzydzieści dni i nocy W odrętwiałej śpiąc niemocy, Skisło,zgniło w własnej ropie, Ciebie naprzód w kotle topię. Dalej!żwawo!hasa!hej! Buchaj,ogniu!kotle,wrzej! Bagnistego węża szczęka Niech w ukropie tym rozmięka: Żabie oko,łapki jeża, Psi pysk i puch nietoperza, Żądło żmii,łeb jaszczurzy, Sowi lot i ogon szczurzy, Niech to wszystko się na kupie Warzy w tej piekielnej zupie. Dalej żwawo!hasa!hej! Buchaj,ogniu!kotle,wrzej! Jeszcze ingrediencyj kilka! Łuska smocza i ząb wilka, Z mumii sok,kiszka i ślina Zbójcy morskiego,rekina, Korzeń lulka i cykuty Z łona ziemi w noc wypruty, Język bluźniącego Żyda, Koźla żółć,i ta się przyda, A do tego Turka nos I z Tatara brody włos, Dwa paluszki małych dziatek Zaduszonych;na ostatek, Dla nadania konsystencji Tej przeklętej kwintesencji, Tygrysicy scuchłe trzewo. Dalej!żwawo!w prawo!w lewo! W lewo!w prawo!hasa!hej! Buchaj,ogniu!kotle,wrzej! By zaś zakląć wszelkie duchy, Wlejcie jeszcze małpiej juchy. Odpowiedz Link
edziakrys Re: Hej, wiedźmy 20.06.13, 23:09 Billy Shakespeare wiedział co pisze, ciekawe skąd...? A która ma najbliżej do Łysej Góry? U mnie już tańce były; dzieciaki w burzy hasały po błocie gliniastym i robiły sobie maseczki. Już dawno takie radości na paszczach nie było :) Może trza by spróbować...? Odpowiedz Link
yoma Re: Hej, wiedźmy 21.06.13, 08:59 Zwłaszcza że bloto borowinowe leczy, tylko skąd wziąć błoto? :) A jeszcze łysy lampił jak dziki. Odpowiedz Link
niebieska.kokardka Re: Hej, wiedźmy 21.06.13, 22:34 Ja to Rzeszów i okolice ale z tego co kojarzę, to to noc świętojańska? To pląsy i wianki? Tylko która ma jeszcze swój wianek?:D Odpowiedz Link
niebieska.kokardka Re: Hej, wiedźmy 22.06.13, 14:50 :D no ciekawe..:D wianek pewnie dawno ususzony;P Odpowiedz Link
kizuk Re: Hej, wiedźmy 23.06.13, 16:52 se_nka0 napisała: > Ja mam najbliżej, zapraszam na Sabat:) no,teraz to chyba na na szukanie kwiatu paproci??? A wianki-no cóż,jak której brakuje,to se uwije,choćby z tych cudnych róż z sąsiedniego wątku.Za takim wiankiem każdy rzuci się wpław... Odpowiedz Link
yoma Re: Hej, wiedźmy 23.06.13, 16:54 Senuś, uważaj co mówisz. Mnie nosi i bym gdzieś. Odpowiedz Link
edziakrys Re: Hej, wiedźmy 23.06.13, 23:21 Koleżanka wybrała się na wianki do Poznania... i .... puszczali lampiony, które spadały ludziom na głowy. Sabat jak nic z ofiarami całopalnymi nawet! Odpowiedz Link
yoma Re: Hej, wiedźmy 24.06.13, 13:43 A u nas już nie puszczają, bo jak ostatnim razem puszczali, to lampiony poleciały na zoo i śmiertelnie wystraszyły małpy. Organizatorzy się pokajali i obiecali, że już lampionów nad Wisłą nie będzie. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Hej, wiedźmy 24.06.13, 15:28 Kiedy właśnie znów jacyś idioci puścili i było jeszcze gorzej, niż poprzednio. Bo padał deszcz, rozmoczył papier i zostały same druty rozrzucone po ZOO. Teraz personel łazi i szuka, ale same druty trudno jest znaleźć. A jak taki lew nadepnie, to może sobie wbić w łapę. Odpowiedz Link
leloop Re: Hej, wiedźmy 24.06.13, 16:28 kiedyś znalazłam taki lampion u siebie na polu, był w całkiem dobrym stanie. tam wcale nie było drutów, ten okrąg zrobiony był z cienkiego bambusa. Odpowiedz Link
edziakrys Re: Hej, wiedźmy 25.06.13, 10:16 Moje dziecki dostały w styczniu na WOŚP i miały druty. Nie ukrywam, że radochę miały, ale nie ośmieliłabym się tego latem puścić, kiedy dookoła pola zbożowe. Odpowiedz Link