Dodaj do ulubionych

godne polecenia

16.07.13, 09:32
Papryka "Mira" do uprawy amatorskiej. Tzw "biała", bo nie zmienia się z zielonej w białą, tylko od maleńkości jest biała i można ją jeść małą, dużą- jak kto woli. Kiedy jest mała, nie ma goryczki tak jak niedojrzała czerwona (zielona). I co ważne- szybko osiąga fazę zbiorczą

Tu faszerowane w sosie pomidorowym
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/dh/rh/u2jn/FuQCLsLGNkaRsQNqKX.jpg
Obserwuj wątek
    • leloop Re: godne polecenia 16.07.13, 10:25
      a smakuje jak papryka czy tylko wygląda ?
      • leloop Re: godne polecenia 16.07.13, 10:29
        jak jestem w sierpniu w PLu to kupuje taką jasnożółtą, długą, wprawdzie ma mało mięsa ale smak prawie taki sam jak onegdaj miała papryka bułgarska, jedyna chyba dostępna w latach siermiężnych.
        nie lubię tych nowoczesnych, pękatych papryk, we Francji innych nie znają :(
        • horpyna4 Re: godne polecenia 16.07.13, 12:18
          Tak zwana biała jest bardzo smaczna, ja zresztą nigdy nie przepadałam za czerwoną, więc moje zdanie może być nieco odosobnione. A w czasach siermiężnych opychałam się głównie długą jasnozieloną.

Ponoć niektórzy uważają, że do faszerowania też biała jest najlepsza. Tak w ogóle to ona naprawdę jest jasnożółta. Taki żółty z nutką zieleni i dużą ilością bieli.
          • edziakrys Re: godne polecenia 16.07.13, 12:47
            Dokładnie tak Horpyno! Nie jest aż tak bardzo mięsista, ale skórkę ma delikatną i przy gotowaniu nie memla się tej zewnętrznej "błonki" miedzy zębami. Zdecydowanie smakuje jak papryka.
            • dorkasz1 Kalarepki godne polecenia 17.07.13, 10:14
              Dzięki, zapiszę sobie. W papryce dopiero raczkuję :)
              Ja polecam kalarepkę 'Blankyt' www.ogrodniczy.eu/product/id/4288,kalarepa-blankyt
              Opis zgodny z prawdą. Rzeczywiście jest to świetna kalarepka, soczysta, pyszna i co ważne, bardzo długo nie drewnieje. Właśnie wysiałam na jesienny zbiór. Mam jeszcze późne: Violetę, której nie znam (też fioletowa) i Gigant, którą znam i lubię.
              • niebieska.kokardka Re: Kalarepki godne polecenia 21.07.13, 09:57
                A powiedzcie mi, bo ja to lubie baaaardzo paprykę, czasów siermiężnych bardzo nie pamiętem wwięc może i smaku prawdziwego nie znam. Ale co lubi a czego nie lubi papryka? W sensie słońca, wody na pewno ale w jakich ilościach?;)
                • edziakrys Re: Kalarepki godne polecenia 21.07.13, 10:34
                  Papryka lubi dużo wody, wręcz bardzo dużo. I żarłoczna jest czyli obornik na zimę, a potem nawozy głownie potasowe. W uprawie ogródkowej można sobie podarować nawożenie bardzo intensywne, ale polecam podsypanie roślin po posadzeniu azofoską i nawożenie regularne. Nie lubi przesuszania gleby i grzebania przy korzeniach. Płytki system korzeniowy ciężko się odbudowuje i roślina cierpi. Na wszystkie przeciwności (niedobór wody, nawozu, zbyt duże wahania temperatur) reaguje zrzucaniem kwiatków.
                  • niebieska.kokardka Re: Kalarepki godne polecenia 21.07.13, 11:24
                    Aha, hm.. Czyli częste podlewanko. Dość wymagająca jest? A na ciężkiej ziemi urośnie?
                    • lellapolella Re: Kalarepki godne polecenia 21.07.13, 13:18
                      Ja od siebie dodam jeszcze, że bardzo ale to bardzo lubi ściółkowanie, choćby skoszoną trawą. I zdumiewająco dobrze rośnie w lekkim cieniu, moja ma słońce rano a potem dopiero od szesnastej i dobrze sobie radzi.
                      Z tym, że ja uprawiam tylko chilli, ale nie sądzę, żeby to robiło różnicę.
                      • edziakrys Re: Kalarepki godne polecenia 22.07.13, 13:04
                        Z tym ściółkowaniem to tak, ze nie lubi przesychania, bo wówczas pęka skórka i robi się brzydka. Poza tym to chodzi też o pielenie, a właściwie niepielenie, bo nie lubi grzebania przy korzeniach.
                        Na ciężkiej ziemi też urośnie pod warunkiem że nie gliniasta. Ale oborniczek, kompościk, jak najbardziej zadowoli pannę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka