Dodaj do ulubionych

jednak kocham naszą wiosnę

26.04.15, 20:08
Zima zawsze taka długa, że zawsze marzę o dużo cieplejszym klimacie. Jeżeli tylko mam możliwość to uciekam chociaż na kilka dni zimą/wczesną wiosną w cieplejsze rejony i zachwycam się tam zielenią i kwitnącymi kwiatami.
Jednak z czasem coraz bardziej doceniam zmienność naszych pór roku. Trochę nudno jak cały czas kwitną takie same rośliny, no i zieleń jest tam mniej soczysta.
Nasza wiosna jest jednak piękniejsza i warta czekania. Tak pięknie kwitną teraz wiśnie, magnolie, tulipany i cała reszta roślin...
Wczoraj wyjechała od nas dziewczynka z Grecji (wymiana międzyszkolna) i stwierdziła, że dostaje oczopląsu od tej naszej zieleni i kwiatów.
A ja jestem zachwycona. Jeżeli tylko znajdę trochę czasu koniecznie muszę się wybrać do arboretum w Wojsławicach, albo chociaż do Ogrodu Japońskiego.

Obyśmy tylko co roku mieli taką łagodną zimę, wczesną wiosnę i żeby dalej już równie ciepło i słonecznie było.
Obserwuj wątek
    • leloop Re: jednak kocham naszą wiosnę 26.04.15, 22:30
      10 dni temu byłam w ogrodzie botanicznym we Wrocławiu. kwitnące magnolie powaliły mnie na kolana. za skandal jedynie uważam, ze wstęp do ogrodu kosztuje 15 zl, o tej porze roku powinno się tam zaglądać co kilka dni, w takim tempie wszystko się zmienia, niestety przy tej cenie niewielu na to stać. dwa tygodnie temu wyjeżdżałam od siebie, na czubkach bzów pokazywały się pierwsze zawiązki kwiatów, dziś wróciłam a bez w pełnym rozkwicie, Francja przez, którą przejechałam wygląda jak jeden wielki ogród. za chwile tak samo będzie wyglądać Polska :) dla mnie to najpiękniejsze chwile w roku.
      masz racje tropiki nie umywają się do tego. mój szwagier, który mieszka na La Reunion najbardziej tęskni do zmieniających się por roku, tam nawet dni maja taka sama długość przez cały rok. słońce wstaje niezmiennie o 7 i zachodzi o 7 wieczorem.
      • leloop Re: jednak kocham naszą wiosnę 27.04.15, 09:35
        https://scontent-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10423272_10205668576307804_2555522192336604212_n.jpg?oh=de74b230f41fde204bdbb670928d2fa8&oe=55D2A46E
        magnolie we Wrocku dwa tygodnie temu, niektóre pięknie pachnące :)
        • d.wludyka Re: jednak kocham naszą wiosnę 27.04.15, 09:45
          Przy kolejnym pobycie we Wrocławiu polecam Ci arboretum w Wojsławicach, niedaleko od Wrocławia, a jest dużo większe niż ogród botaniczny i naprawdę warte odwiedzin.

U mnie też magnolie kwitną już od początku kwietnia, nawet na różach są już pączki.
          Oby tylko utrzymała się taka piękna pogoda...
          • leloop Re: jednak kocham naszą wiosnę 27.04.15, 13:11
            w arboretum już byłam nie w tym najpiekniejszym okresie ale jednak. nie bywam często w PLu, jeszcze rzadziej we Wrocławiu wiec za każdym razem coś innego.
            u mnie magnolie już zaczynają przekwitać, zakwitły pierwsze róże, rozkręca się klematis montana, nie było mnie dwa tygodnie a w tym czasie ogród oszalał :)
            a na obiad szparagowe szaleństwo :D
            • se_nka0 Re: jednak kocham naszą wiosnę 27.04.15, 17:27
              Magnolie przepiękne są. Naoglądałam się na początku kwietnia, w pełni kwitnięcia, różne kolory. Cudowności.
              W UK, bo w mojej okolicy tylko jedną ( jeszcze w pąkach) magnolię namierzyłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka