Dodaj do ulubionych

Notatnik kulturalny

• black_jotka Re: Notatnik kulturalny 06.06.23, 07:42
      Producenci nowego niemieckiego dramatu wojenny nie postawili sobie tak ambitnych celów, jak twórcy ekranizacji słynnej powieści Ericha Marii Remarque'a. "Krew i złoto" porównywany jest raczej do spaghetti westernów Sergia Leone lub filmu Quentina Tarantino "Bękarty wojny". Co oczywiście też dobrze o nim świadczy.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 07.06.23, 17:09
      "Wielki strach" Pawliny Carlucci-Sforzy to wstrząsające świadectwo wydarzeń, które miały miejsce na Podkarpaciu tuż po II wojnie światowej. Dramatyczne historie opowiadają mieszkańcy dwóch wiosek, leżących po przeciwnych stronach lasu zwanego Dębrzyną.

"Nigdy tam nie zaglądajcie"

Był to czas, kiedy w rodzinne strony przybywali ludzie wywiezieni w czasie wojny na przymusowe roboty. Powracający z odległych krańców świata zesłańcy nie spodziewali się, że padną ofiarą bandytów krok od domu. Wyrzuceni z pociągu, ograbieni i na koniec zabici, powiększali liczbę jakoby zaginionych w czasie wojny.

O tym, co się w lesie dzieje, wiedzieli mieszkańcy pobliskich miejscowości. Nie interweniowali jednak, bo, jak sami mówią, "żyli pod strachem".
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 08.06.23, 07:08
      Festiwal polskiej piosenki w Opolu rozpocznie się już w najbliższy piątek (9 czerwca), tymczasem nad imprezą przetacza się medialna burza. Najpierw reżyser koncertu wulgarnie zwyzywał Dodę i występ gwiazdy w Opolu stanął pod znakiem zapytania. Teraz Maciej Orłoś zwraca się do artystów z pytaniem, czy chcą firmować swoją twarzą "manipulację i kłamstwa".
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 09.06.23, 04:50

Grigory Kessel, historyk z Austriackiej Akademii Nauk, badając starożytny pergamin, przechowywany w watykańskiej bibliotece, natrafił na usunięte fragmenty Nowego Testamentu. To 12. rozdział Ewangelii Św. Mateusza o zaskakującym brzmieniu.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 09.06.23, 04:51
      Historia rękopisu sięga około VI w., gdy w jego posiadanie wszedł skryba z Palestyny. Następnie wytarł zapisany fragment Biblii, by ponownie wykorzystać pergamin. To samo stało się z jego dziełem, które zostało zastąpione kolejnym tekstem — tym razem przez skrybę z terenów obecnej Gruzji.

W starożytności tak właśnie postępowano z wykonanymi ze skóry zwierzęcej pergaminami. Był to wytrzymalszy od papirusa materiał, ale przy tym także o wiele droższy — dlatego też wykorzystywano go wielokrotnie, co było ekonomicznym rozwiązaniem.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 09.06.23, 04:53
      Tego rodzaju podwójny palimpsest — bo pierwotny tekst nadpisano aż dwukrotnie — poddał analizie historyk Grigory Kessel z Instytut Badań nad Średniowieczem w Austriackiej Akademii Nauk. Na pergaminie dostrzegł tłumaczenie przekładu Ewangelii św. Mateusza, zapisane w połowie VI w. n.e. (blisko 1500 lat temu).

"Zaczęli zrywać kłosy, wycierać je w dłoniach i zjadać"

Fragment Ewangelii trafił do zbiorów Biblioteki Watykańskiej w połowie XX w. Pierwotny tekst znajdował się pod zapiskami gruzińskiego i palestyńskiego skryby.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 09.06.23, 04:54
      Dzięki odkryciu badacza pojawiła się nadzieja na odnalezienie pozostałych fragmentów tłumaczenia sprzed 1500 lat. Kolejne urywki ewangelii, przetłumaczone na język syryjski, mogą znajdować się dziś w bibliotekach na całym świecie. W ich odkryciu pomóc może nowoczesna technologia.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 09.06.23, 04:56
      Paulina Smaszcz (50l.) odebrała kolejny pozew od Katarzyny Cichopek (41l.). Była żona Macieja Kurzajewskiego opowiedziała o tym na swoim Instagramie. Podała również nazwiska świadków, którzy będą zeznawać w ich sprawie. Nie szczędziła pod tym kątem kąśliwych uwag.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 09.06.23, 18:04
      Informację o śmierci senatorki jako jedna z pierwszych podała Małgorzata Kidawa-Błońska. "Bardzo smutna wiadomość. Odeszła nasza dobra koleżanka, Barbara Borys-Damięcka, reżyserka teatralna i filmowa. Senatorka od 2007 r. Jeszcze tak niedawno widziałyśmy się w teatrze…" — napisała polityczka. Barbara Borys-Damięcka miała 85 lat.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 09.06.23, 19:41

— Tych Kor w moim życiu było kilkadziesiąt. Mam bardzo dużo wspólnych fotografii od początku naszej znajomości i czasem, kiedy na nie patrzę, jestem zagubiony, bo nie wiem, z którą właściwie Korą powinienem rozmawiać. Taki dziwny fenomen — mówi Kamil Sipowicz. W rozmowie z Onetem wspomina także ostatnie chwile legendarnej wokalistki: — Pamiętam potworny moment, kiedy już naprawdę było wiadomo, że to koniec. Załamałem się całkowicie, ale nie mogłem pokazać po sobie, że wymiękam. Musiałem wyłączyć tę część mózgu, która by mnie wpędziła w rozpacz
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 11.06.23, 07:11
      Malowany ptak" to ekranizacja powieści Jerzego Kosińskiego wydanej w 1965 r., która śledzi losy chłopca usiłującego przetrwać koszmar II wojny światowej. Książka znana jest z niezwykle brutalnych scen, które są nie do przejścia dla bardziej wrażliwego czytelnika.

W filmie w reżyserii Václava Marhoula również można je znaleźć. Jest ich tam mnóstwo.

"Nagromadzenie niewyobrażalnego okrucieństwa w tym filmie zwyczajnie przytłacza. Na pewno przytłoczyła wielu widzów wybiegających w popłochu z sali, potykających się o schody i najwyraźniej niezbyt zainteresowanych tym, jak skończy się podróż małego chłopca (Petr Kotlár) błąkającego się po Europie Wschodniej podczas II wojny światowej. Pewnie, czarno-białe zdjęcia Vladimira Smutnego są piękne, a falującej trawy czy pszenicy więcej tu niż u Malicka, ale za samą przemocą właściwie nie da się już nadążyć. Ciekawe, że na tegorocznym festiwalu w Wenecji pokazywana była też nowa wersja dramatu »Nieodwracalne« – dla wielu, filmu z wyjątkowo drastyczną sceną gwałtu. »Malowany ptak« Marhoula cały składa się z takich scen. Następujących jedna po drugiej, bez momentu wytchnienia (...)" — pisała dla Onetu Marta Bałaga.

Recenzentka podkreślała, że Marhoul przeładowuje tę ekranizację okrucieństwem, czyniąc z opowieści Kosińskiego "film o nienawiści".
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 12.06.23, 07:14
      Na planie filmu "Gladiator 2", który przygotowuje Ridley Scott, doszło do wypadku podczas zdjęć realizowanych w Maroku. "Będziemy monitorować sytuację i podejmiemy wszelkie niezbędne środki ostrożności po wznowieniu produkcji" — przekazuje studio Paramount.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 12.06.23, 18:41
      Nie żyje Krzysztof Kęczkowski. Aktor i muzyk był znany z seriali "Klan" i "M jak miłość"
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 12.06.23, 18:43
      https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/fiKk9kuTURBXy9iZTc2YmMzYS05ODEzLTQ4MjktOWYwNC0yYTFhODZmNzg2MWUuanBlZ5GTAs0BaM0BO94AAqEwBaExAQ
      • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 12.06.23, 18:44
        Nie żyje Krzysztof Kęczkowski.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 13.06.23, 17:21
      Treat Williams był aktorem, który zasłynął rolą w filmie "Hair" z 1979 r. 12 czerwca 2023 r. zginął w wypadku motocyklowym. O jego śmierci poinformował menadżer artysty. W motocykl, którym poruszał się Williams, wjechało auto. Tragedia wydarzyła się w miasteczku Dorset, w stanie Vermont.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 13.06.23, 17:24
      Treat Williams nie żyje. Rodzina napisała poruszający post

Aktor znany z wielu produkcji poruszał się motorem. W pewnym momencie w pojazd wjechało auto. 71-letniego aktora przewieziono drogą powietrzną do szpitala w Nowym Jorku. Niestety, mężczyzny nie udało się uratować. Wypadek potwierdziła policja stanowa z Vermont, która określiła już także, kim był sprawca tragedii.

Jadąca na południe Honda Element z 2008 r. […], która około godziny 16:53 próbowała skręcić w lewo na parking
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 13.06.23, 19:08
      The Beatles wracają z nową piosenką

George Harrison i John Lennon, 1964 r. Bettmann / Getty Images
      George Harrison i John Lennon, 1964 r.
      Zdaniem dziennikarzy BBC, może chodzić o "Now and then", kompozycję Johna Lennona z 1978 r. W 1994 r. McCartney otrzymał demo od samej Yoko Ono, wdowy po artyście. Nagranie miało wchodzić w skład materiału nagranego na kasecie zatytułowanej "Dla Paula". Lennon miał ją nagrać w 1980 r., na krótko przed swoją śmiercią.
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 14.06.23, 07:00
      W wieku 89 lat zmarł amerykański pisarz Cormac McCarthy - poinformował wydawca jego książek Penguin Random House. McCarthy był autorem takich powieści, jak "To nie jest kraj dla starych ludzi", "Stella Maris" czy "Droga", za którą otrzymał Nagrodę Pulitzera - wyróżnienie za wybitne osiągnięcia w dziedzinach dziennikarstwa, literatury pięknej i muzyki

Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-nie-zyje-cormac-mccarthy-wybitny-amerykanski-pisarz-mial-89-,nId,6839165#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 14.06.23, 08:24
      Damian Maliszewski udzielił szczerego wywiadu, w którym opowiedział, co myśli o gwiazdach występujących na scenie w Opolu i w TVP, wytykając im hipokryzję. Znany z zaangażowania na rzecz walki o prawa osób LGBT+ muzyk i dziennikarz opowiedział także, że był na randce z jednym z prezenterów z TVP, który pojawił się na tegorocznym festiwalu.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 14.06.23, 08:26
      Maliszewski w dalszej części wypowiedzi opowiedział o sytuacji związanej ze znanym prezenterem TVP. Okazuje się, że dziennikarz miał być na randce z mężczyzną.

Z jednym bardzo znanym prezenterem z TVP, który pojawił się w Opolu, byłem na randce. Wokalista, który był gwiazdą tegorocznego festiwalu, rozbierał się przede mną u siebie w domu, chciał, żebym go dotykał. Leżeliśmy później na jego kanapie, ale uciekłem. Udaje osobę heteroseksualną, bo uznaje, że tak mu się opłaca. Gdzie leży granica? Czy śmierć ludzi to za mało?

—powiedział Maliszewski.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 14.06.23, 17:53
      Kevin Costner i Christine Baumgartner rozwodzą się po blisko 19 latach małżeństwa. Według informacji portalu TMZ aktor, który początkowo chciał ratować związek, teraz wniósł do sądu wniosek o eksmitowanie żony z należącej do niego rezydencji. Gwiazdor tłumaczy w dokumentach, że dał Baumgartner …….1,45 miliona dolarów na zakup nowego lokum….., ale ona i tak nie chce się wyprowadzić.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 14.06.23, 21:33
      Mija rocznica premiery "Kochaj albo rzuć", trzeciej części kultowej trylogii "Sami swoi". Filmy o relacjach Kargula i Pawlaka na stałe wpisały się do naszej kultury, w przystępny sposób uwydatniając polskie cechy narodowe. I choć kojarzymy ją głównie z odtwórcami ról głównych bohaterów, to w sercach zapadli nam też inni aktorzy, bez których "Kochaj albo rzuć" nie byłoby takim samym filmem
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 14.06.23, 22:37
      Irena Dziedzic, legendarna dziennikarka TVP, "nakazała" piosenkarzowi Edwardowi Hulewiczowi przyjść do jej programu. Ten odmówił i spotkała go zemsta. Odpłacił się jej …po swojemu
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 15.06.23, 16:51
      — W dniu dzisiejszym (godz. 14.40) Sąd Okręgowy w Warszawie — jako sąd II instancji wydał wyrok w sprawie sygn X K 197/23, uniewinniający mnie od zarzutu fałszywych zeznań, których miałam rzekomo się dopuścić w 2017 r. w sprawie mojego ex. Tym samym Sąd Okręgowy w całości podtrzymał wyrok, który został wydany w dniu 29.12.2022 r. przez Sąd Rejonowy Warszawa — Mokotów — napisała wokalistka na Instagramie.

— Moimi obrońcami w tej sprawie byli Adw. Dariusz Raczkiewicz oraz Adw. Krzysztof Stępiński. Dziękuję Wysokiemu Sądowi, moim obrońcom oraz wszystkim tym, którzy wspierali mnie w tej sprawie i wierzyli w moje słowa od początku i moją niewinność — dodała
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 16.06.23, 02:18
      Glenda Jackson nie żyje. Porzuciła aktorstwo dla polityki

Glenda Jackson miała na koncie dwa aktorskie Oscary. Słynęła z twardego charakteru. W latach 60. i 70., kiedy w show-biznesie nie brakowało męskich szowinistów, nie dawała sobie dmuchać w kaszę. Żyła po swojemu i niczego nie żałowała, nawet pozamałżeńskiego romansu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka