Dodaj do ulubionych

Odchudzanie a NPR

21.02.05, 07:26
Jako że nie było od dawna żadnego wątku związanego bezpośrednio z problemami
NPR ja mam takowy.
Czy są jakies obserwacje NPR u kobiet odchudzających się? A zwłaszcza
przyjmujących leki wpływające na termogenezę (tempka!), typu np. Meridia czy
chociażby ziołowa Figurella?
Bardzo mnie to ciekawi, a nigdzie nie trafiłam na opisy.
Obserwuj wątek
    • burczykowa Re: Odchudzanie a NPR 21.02.05, 17:09
      Postawiłaś ciekawą sytuację. Ciekawe, czy ktoś z czyms takim się juz spotkał.
      Ja- nie. Rozważanie czysto teoretyczne: jesli bierzemy coś stale, co wpływa na
      PTC, to progesteron i tak dodatkowo powinien podnieśc nam temperature- w końcu
      wpływa na przemianę materii, czyli pośrednio na PTC też. Z drugiej strony wpływ
      preparatów zwiększających przemianę materii może być tak duzy, że działanie
      progesteronu w tym ginie (wykres płaski o podwyższonej PTC w całym cyklu?).
      Ciekawa sprawa.
      Z doświadczenia osób odchudzających się i korzystajacych z preparatów ziołowych
      (takie mam 3-4 osoby): krzywa termoczna nie zmieniła się i PTC zachowywała się
      normalnie. Tylko, że one stosowały mi.in Figurę, a to pewnie zbyt słabe, by
      dawało jakieś zwyżki temperatury. Poza tym- pewnie w nocy nie pija się takich
      herbatek, więc może to też mieć (a właściwie nie mieć) wpływu na PTC nad ranem.
      • grrrrw Re: Odchudzanie a NPR 22.02.05, 03:24
        Odchudzanie w sensownym wymiarze, to chyba nie, ale niedozywienie - głosuje na
        tak.
        • orla6 Re: Odchudzanie a NPR 23.02.05, 13:43
          Ja sie odchudzalam zeszlej wiosny i schudlam 10 kg w sumie (5kg w miesiac, 3 w
          nastepny i dwa przez kolejne 2). Nie bralam zadnych prep[aratow. Mialam
          zaburzenia cyklu i wolalam tu o pomoc, ale niewiele sie dowiedzialam,
          Praktyczny Przewodnik cos wtedy pisala, ale to kompletnie nie pasowalo do moich
          problemow. najdziwniejsze jest to ze z pamieci nie pamietam (wiem ze nieladnie
          sformulowane)juz w czym byla rzecz, ale wydaje mi sie , ze to nie z temperatura
          byl problem, tylko ze sluzem. Mam bardzo skrupulatne notatki, wiec w olnej
          chwili to sprawdze i na pewno odpisze, moze komus sie przyda.
        • orla6 Re: Odchudzanie a NPR 23.02.05, 13:48
          Aha, z pamieci to juz wiem, ze moim glownym problemem byly miesiaczki : byly
          tak slabe, ze nie wiedzialm czy wogole je traktowac jako miesiaczki, bardzo sie
          tym zdenerwowalam.. Co ciekawe, grubosc endometrium sprawdzilam wtedy na Usg
          dopochwowym i bylo wszystko Ok. Ktos mi sugerowal, ze poniewaz estrogeny sa
          czesciowo wydzielane przez tkanke tluszczowa, grubosc endometrium mogla sie
          gwaltownie zmiejszyc i stad te slabe krwawienia (plamienia). Jesli bredze, to
          sie ze mnie nie smiejcie, ja prosta anglistka jestem, w dodatku zalatana i nie
          mam czasu doczytac, choc powinnam na pewno...
          Reszte nieprawidlowosci sprawdze i opisze w wolniejszej chwili, moze w piatek,
          pozdrawiam.
    • praktycznyprzewodnik ????? 23.02.05, 14:51
      Gdzies mi ten temat mignał w "Problemach medycyny rozwojowej ????" Instytutu
      Matki i Dziecka ?????
      taka zeszyt w formacie skryptu. Gdzie ja to widzialam i czytalam
      (pobieznie).... ????

Tam bylo o niedozywieniu dziewczat w liceach w duzych miastach wynikajach z
      odchudzania i o problemach hormonalnych z tego wynikajacyh, czyli ktos to
      badał. Czy nie dr Rawicka ze Szczecina ?
      • reszka2 Re: ????? 23.02.05, 15:53
        Praktycznyprzewodniku, mnie chodzi głównie o problem interpretacji gdy zżywa
        sie leki wpływające na termogenezę - np. Meridia.
        Opakowanie Meridii czeka a ja nie mogę sie zdecydowac - u mnie ze względu na
        sladowy objaw sluzu, czasem wogóle niezauważalny, bazuję głównie na
        temperaturze. Jak i to mi "rypnie" to bedzie duzy problem.
        Więc Meridia dalej sobie czeka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka