Dodaj do ulubionych

Odklejanie kosmówki w ciąży:(

24.10.05, 14:09
Jestem w 6 tyg ciaży- zagrożonej bo mam odklejającą się kosmówkę.
Czy jest na to jakis lek doraźny, czy tutaj wchodzi w grę konstytucja?\
Jestem umówiona na za tydzień do homeopatki, trochę późno, ale moze czegos
wczesniej się od Was dowiem. Biorę luteinę 6 razy dziennie.
Proszę poratujcie kolejny raz:)
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 24.10.05, 15:43
      Oj za takie rzeczy to bym nie radziła się brac na forum. Nie chciałabym Cię
      miec na sumieniu. Może jednak poczekaj na homeopatę. A luteinę jaka bierzesz?
      • ada80 Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 24.10.05, 16:29
        Beba2, luteinę50 biorę dopochwowo.do 9 szt na dobę.
        Pewnie, wole poczekac na home, ale myslałam że jest coś takiego na kosmówkę jak
        np arnika na rany pooperacyjne.
        • akownik Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 24.10.05, 16:42
          Homeopatia ma kilka leków stosowanych przy zagrożeniu poronieniem.Jednak tylko
          wywiad może naprowadzić homeopatę na to który jest właściwy.Dużo odpoczywaj.
          • ada80 Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 24.10.05, 16:51
            dzięki:)
            • ada80 Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 26.10.05, 21:58
              Byłam dzisiaj u homeopatki. Lekarka stwierdziła, że ciężko dobrac mi
              konstytucję, więc najpierw mi da Carcinosinum c200 ze zacznie od glebszych
              schorzen w tym na moj problem z kosmowką.Do tego dietka przeciw grzybiczna.
              Mimo iz powiedziała, ze sprawa jest bardzo powazna, to jakos mi lepiej po tej
              wizycie, chyba sie troche wygadalam i patrze na to bardziej optymistycznie.
              Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za wszystkie odpowiedzi. oczywiscie
              poinformuje o wynikach leczenia:) Nazwiska lekarki chyba nie musze podawac
              nazwiska homeo, bo po leku mozna sie domyslic:)
              • akownik Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 26.10.05, 22:20
                Według mnie,ale nie tylko,są tylko trzy bądź cztery,typy konstytucyjne.Calcium
                phosphoricum,Calcium carbonicum i Calcium fluoricum.Niektórzy mówią jeszcze o
                typie konstytucyjnym Sulfur.Określenie kto ma jaki typ jest na ogół proste i
                szybkie i w zasadzie nie wymaga przeprowadzania żadnego wywiadu.Można to ocenić
                wizualnie.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32472
                • marciszonka Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 26.10.05, 22:35
                  Akownik, przepraszam, jaki miał być sens tej wypowiedzi? Podważanie informacją
                  obok tematu poczucia zaufania, jakim obdarzyła lekarkę ada??
                  Typ konstystucyjny to chyba pojęcie szersze niż konstytucja, nieprawdaż?
                  • akownik Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 26.10.05, 23:38
                    Każdy człowiek reprezentuje określony typ morfologiczny czyli sposób w jaki
                    postrzegają go inni.Można powiedzieć,że konstytucja jest najbardziej stabilnym i
                    niezmiennym a ponadto namacalnym czynnikiem.Owa struktura pociąga za sobą szereg
                    określonych konsekwencji patologicznych oraz ogólna wrażliwość na określone
                    substancje lecznicze.
                    Niektóre substancje lecznicze pochodzenia mineralnego wchodzą w skład organizmu
                    ludzkiego lub mają wpływ na jego metabolizm.Mówi się wtedy o nich,jeśli są w
                    stanie rozcieńczonym,jako o lekach konstytucyjnych.Typ wrażliwy na te substancje
                    nazywany jest typem konstytucyjnym.
                    Zauważono,że u pewnych osób o danej morfologii występują często szczególne skłon
                    ności patologiczne,poddające się leczeniu lekami konstytucyjnymi.Leków tych jest
                    trzy,lub jak chcą niektórzy,cztery.O nich napisałem.Nie jest tak,że każdy lek
                    homeopatyczny może być lekiem konstytucyjnym.
                    Lekarka szukała więc raczej jednego leku,który objąłby największą ilość objawów
                    występujących u autorki wątku.
                    Nie podważam więc zaufania do lekarki.
                  • very_martini Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 27.10.05, 00:20
                    wiesz co, wszystko, co piszesz, pojedynczo może i ma sens, ale zebrane wcale się
                    kupy nie trzyma. Słowem: nie rozumiem, o co Ci chodzi i co chciałeś wnieść w
                    nasze życie umieszczając ten post w tym właśnie miejscu.

16%VOL
                    22%VAT
                    • akownik Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 27.10.05, 08:54
                      Pewnie masz rację martini,że powinienem założyć osobny wątek o
                      konstytucjach.Jeśli pamiętasz robiłem to na tym forum już kiedyś.
                      W tym co napisałem chodzi o to,że konstytucje są trzy/niektórzy mówią:cztery/.Że
                      nie ma problemu by je określić nawet bez przeprowadzania wywiadu.I na koniec,że
                      nie każdy lek homeopatyczny może być lekiem konstytucyjnym.
                      Po prostu zdziwiłem się,że lekarka nie może określić konstytucji
                      pacjenta.Dlatego napisałem też,że szukała raczej innego leku niż konstytucyjnego.
                      W tym wątku nie będę już pisać na ten temat.
                      • marciszonka Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 27.10.05, 10:07
                        Akownik, to nie była odpowiedź na moje pytanie. Zapytałam, czy zdajesz sobie
                        sprawę z tego, ze swoimi wywodami w tym miejscu podważasz zaufanie Ady do lakarki.
                        Bo mi się to wydaje mało odpowiedzialne zważywszy na fakt, że nie znasz lekarki,
                        nie znasz poziomu wiedzy o homeopatii pacjentki a już oczywiście czujesz się w
                        mocy krytykować na podstawie chyba zbyt małej ilosci pewnych danych.
                      • beba2 Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 27.10.05, 10:26
                        Według niektórych źródeł są trzy/cztery typy konstytucyjne, ale dobieranie jej
                        w ten wałśnie sposób nie daje czasem żadnych efektow terapeutycznych, bo to, ze
                        ktoś wygląda na calcarea carbonica nie zawsze oznacza, ze ma dolegliwości
                        przypisane typowi morfologicznemu.
                        I jest jeszcze taki problem, że są osoby o niedookreślonym typie. Wiele jest
                        osób, które wyglądem nie podchodzą pod żaden z tych leków i co wtedy?
                        Moim zdaniem, i nie tylko moim, większość leków moze być konstytucyjnymi, tylko
                        wszystko zalezy od tego, co przez pojęcie konstytucji rozumiemy.

Co prawda carcinosinum, jako nozod konstytucją nie jest, ale może być lekiem
                        głębokiego działania i spełniac funkcję konstytucji.
                        • akownik Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 27.10.05, 10:41
                          Więc cóż to jest,wg Ciebie beba,konstytucja?Założe jednak osobny wątek.
                          • beba2 Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 27.10.05, 11:41
                            Nic tu nie ma według mnie. Ja to biorę z książek, które ktoś napisał lata temu.
                            • beba2 Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 27.10.05, 11:41
                              Nie mówi mi, ze konstytucja to tylko wyglad zewnętrzny.
                      • aranea Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 27.10.05, 12:13
                        Carcinosinum może być lekiem konsytucyjnym, lekiem skazowym, lub nawet
                        sytuacyjnym. Może być tak, że objawy skazowe chwilowo przykrywają objawy
                        konstytucyjne. Jeśli wierzyć w teorię warstw, w takim przypadku należy zdjąć
                        objawy skazy i wtedy przy odrobinie szczęścia wyłoni się obraz konstytucji.
                      • aranea Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 27.10.05, 12:20
                        Każdy lek może być lekiem konstytucyjnym, także Belladonna i Chamomilla. Nawet
                        tak zwane leki małe, stosowane w chwilach desperacji , po wielu nieudanych
                        próbach dobierania polikrestów, okazywały się lekami trafionymi w dziesiątkę.
                        • ada80 Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 27.10.05, 12:36
                          Ja tylko dodam, ze lekarka jak zobaczyła opis usg, powiedziała, że spróbuje
                          dobrać mi konstytucję, ze na da mi leku tylko na kosmówke. Po długim
                          wywiadzie,powiedziała, ze jest wiele sprzeczności, że trudno mi dobrać ten
                          jednen lek i ona da mi lek, na pierwszą, najgłębszą warstwę-czy jakoś tak a za
                          6 tyg. zobaczymy co dalej.

A tak zupelnie na marginesie kiedyś przez doktora J.O miałam dobrany sulfur
                          jako konstytucję, ale sam mówił, ze do końca nie jest pewny,bo jest dużo
                          sprzeczności i że jak nie trafi to będzie próbował dalej.
                          • beba2 Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 27.10.05, 13:03
                            Aranea, a co z arniką. Ona chyba nie bywa konstytucją? Bo, ze chamomilla jest
                            to wiadomo :) Córka mojej znajomej to rumianek wypisz wymaluj. Wszystkie
                            choróbska z niej wylazły po chamomilli 1000 CH.

I jeszcze jedno, podobno w ciąży nie powinno się dobierać leku konstytucyjnego,
                            bo wszystko się w tedy w kobiecie zmienia, od wyglądu, przez zachowania, po
                            dolegliwości i ich odczuwanie. Jednym słowem, ciężarna nie jest wiarygodna :)
                            • aranea Re: Odklejanie kosmówki w ciąży:( 27.10.05, 13:58
                              Ja konstytucyjnej Arniki jeszcze nie spotkałam, ale zgodnie z teorią
                              podobieństwa i prawdopodobieństwa gdzieś tam się leczy po jakimś psychicznym,
                              czy fizycznym wstrząsie, zażywając Ignatię,Lachesis, czy Natrium muriaticum.
                              Być może wzięła kiedyś Arnikę na zakwasy, poczuła się lepiej i ją odstawiła,
                              nie wiedząc, że to jej lek głębokiego działania. To oczywiście spekulacja.
                              W zagrożonej ciąży możesz dobrać lek sytuacyjny, jeśli zagrożenie powstało z
                              powodu urazu fizycznego, lub psychicznego. Wtedy Arnika może być dobrym
                              pomysłem. Jeśli zagrożenie przychodzi od środka, jako przewlekłe zaburzenie:
                              hormonalne, odrzucenie zarodka przez organizm, czy dziesiątki innych
                              wewnętrznych przyczyn, musisz wyregulować wnętrze, a to się uda tylko lekiem
                              głębokiego działania. A jeśli chodzi o zmienność w czasie ciąży, być może stąd
                              pochodzi trudność diagnozy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka