Gość: gosc IP: *.pl 19.11.06, 12:24 Czym mozna przełozyć piernki oprócz powideł i aby zmiekł??????, czy od masy orzechowej tez zmięknie? moze ktos juz praktykował? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buszujacawtrawie Re: czym przełozyc piernik Staropolski? 19.11.06, 15:25 No właśnie, podtrzymuję pytanie... Mam zamiar przełożyć go (piernik wg przepisu z galerii, robiony 1x) powidłami morelowymi własnej produkcji, jakoś przegapiłam śliwki i wolę to niż pseudopowidła ze sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: czym przełozyc piernik Staropolski? IP: *.npgo.pl 19.11.06, 19:35 Bardzo dobra jest masa orzechowa wg przepisu starszej pani. Robiłam ją w ubiegłym roku i bardzo mi smakował piernik z tą masą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: czym przełozyc piernik Staropolski? IP: *.pl 19.11.06, 20:35 A mozna prosic o ten przepis??? Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: czym przełozyc piernik Staropolski? 19.11.06, 21:24 Najlepiej dolne 2 partie przelozyc powidlami sliwkowymi wymieszanymi z powidlami z platkow rozy, a pozostala gorna (1 lub 2, w zaleznosci od tego jak wysoki sie robi) masa orzechowa. Tak byly przekladane klasyczne pierniki swiateczne... Wtedy mozna mowic ze Staropolski. ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk_dawid Re: czym przełozyc piernik Staropolski? 19.11.06, 21:47 Re: piernik staropolski Apolki z ubieglego roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl Gość: starsza pani 17.11.04, 21:40 zarchiwizowany Alez mnie ten piernikowy watek wciagnal !!To takze dzieki milemu towarzystwu.Odpowiadam napytanie o wersje dla doroslych. 1.Ponczuje placki piernikowe krupnikiem . 2.Masa orzechowa : 30dkg mielonych orzechow 1 kostka masla 1 szklanka cukru 3 lyzki smietanki slodkiej lub mleka sok z 1/2 cytryny spirytus ok 2 lyzek stolowych Cukier , maslo , smietanke ( lub mleko ) zagotowac.Wsypac orzechy , starannie zamieszac , odstawic do calkowitego wystudzenia.B.WAZNE !Masa ma byc bardzo zimna.Ja wystawiam naczynie za okno a potem do lodowki, najlepiej na noc.Nastepnie ucierac mikserem dodajac porcjami sok z cytryny i spirytus.Spirytusu mozna dodac wedle smaku i uznania ale nalezy zwazac zeby masa nie byla zbyt rzadka !! W sprawie orzechow w ciescie.Zdarzylo mi sie zapomniec dodac do ciasta , robie to tuz przed pieczeniem.Nie ruszalam nigdy juz "odpoczywajacego" w naczyniu od wielu dni. Nadmiar masy orzechowej -spirytusowej mozna wykorzystac nadziewajac suszone sliwki, wczesniej namoczone w mocnej herbacie z dodatkiem sliwowicy np.Przewiazac taka sliwke paseczkiem kandyzowanej skorki pomaranczy i nie ma mocnych na ten smakolyk .My go uwielbiamy.Niestety.....Mozna pogryzac z wytrawnym pierniczkiem. prosze mnie pania nie tytulowac !!!Czuje sie zazenowana wsrod mlodziezy!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk_dawid Re: czym przełozyc piernik Staropolski? 19.11.06, 21:48 tu obszerny watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16546403&a=17568296&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: czym przełozyc piernik Staropolski? IP: *.pl 20.11.06, 12:55 Bardzo dziekuje za przepyszny przepis. Odpowiedz Link Zgłoś