Dodaj do ulubionych

Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU

22.11.07, 13:52
Miałam lewa jedynkę dłuższą o około 0,5 mm od prawej. Dostałam ług z
wygięciem, jedynka lewa jest krótsza o 0,5 mm od prawej!!! Czyli dokładnie
odwrotnie. W sumie sktórciła się o 1 mm! nie podoba mi się to, mam wrażenie,
że strasznie zmalał mi ten ząb. Żeby wyrównać precyzyjnie orto przekleiła
zamek. Teraz będzie skracana prawa jedynka sad
Czy można to jeszcze jakoś "odwrócić" to znaczy wyciągnąć tą zbyt mocno
skróconą jedynkę? Czy znów trzeba przeklejać zamek? Czy takie
wydłużanie-skracanie bardzo obciąża korzenie? sad((
Liczę na radę Pana ortodonty... i doświadczenia osób z podobnym problemem...
Obserwuj wątek
    • daisy90 Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 22.11.07, 18:28
      A ja mam jedna gorna dwojke krotsza od drugiej. I orto powiedziala,
      ze takie mam po prostu zeby... ?
      • kkkkk4 Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 22.11.07, 21:41
        Mozesz wyjaśnić bardziej szczegółowo. Jak można skrócic ząb za
        pomocą aparatu?
        • sisigma Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 22.11.07, 23:47
          Wsuwając go głębiej w dziąsło. Można go też wyciągnąć - wtedy będzie dłuższy. Ja
          własnie wolałabym, żeby był dłuższy... sad((
          • anna.w100 Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 23.11.07, 09:08
            Ja miałam skracane i wydłużane zęby. I w sumie to aż 4, bo obie 1 i
            2 na górze. Najpierw orto wudłużała mi 1 i 2 z jednej strony
            przekładając drot na górę zamków, tzn. nie w ten środek tak jak
            zwykle, a na następnej wizycie z drugirj strony. Zęby bardzo ładnie
            się wydłużyły, ale nadal miałam też jedną jedynkę krótszą od
            drugiej. Dalej znów nastąpiła kombinacja przekładania drutu to na
            górę zamków to znów do środka. tak że zęby znów trochę mi się
            skróciły. A potem orto przekleiła mi nowe zamki, tak żeby wyrównać
            jedynki i dwójki, ale nadal nie jestem do końca zadowolona, bo teraz
            mam tą nieco ,, krótszą wersję,, nie aż tak bardzo krótką ale jednak
            też zdecydowanie bardziej podobała mi się ta dłuższa.
    • ortodonta Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 23.11.07, 12:06
      Nie widzę problemu smile
      Wystarczy przekleić zamkek, albo prościej zrobić wygięcie na łuku. Zęby wyrównają się zanim wyjdziesz z gabinetusmile
      • sisigma Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 23.11.07, 20:54
        no właśnie... ja już miałam to wygięcie, teraz było przeklejenie zamka, żeby
        efekt był bardziej pewny... tylko nie dogadałam z ortodontką w którą stronę to
        ma iść, że wyrónanie do dłuższego zęba a nie krótszegosad więc zastanawiam się,
        czy to można tak raz w jedną raz w drugą stronę te zęby wyciągać i czy im to nie
        zaszkodzi.
        No i moje zęby nie są aż tak szybkie sad mam częściej wizyty ale słabsze siły bo
        inaczej mam bardzo silne dolegliwości bólowe, na skrócenie tej jedynki czekałam
        ze dwa trzy, tygodnie sad
        • ortodonta Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 23.11.07, 21:05
          Ustawianie zębów to nie koncert życzeń. Nie ma dogadywania się, która ma być dłuższa a która krótsza. Wbrew pozorom, ma to kolosalne znaczenie, szczególnie gdy rozpatruje się zgryz w aspekcie jego dynamiki i stabilności.

Nie jest obojętne dla w/w czy wydłuża się za krótką, czy skraca za długą. Wszystko zależy od czynności narządu żucia i estetyki.

Radzę więc zaufać i niewydziwiać tylko spokonie czekac na efekt.
          • sisigma Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 23.11.07, 22:58
            > Nie jest obojętne dla w/w czy wydłuża się za krótką, czy skraca za długą. Wszys
            > tko zależy od czynności narządu żucia i estetyki.

O czynności mojego narządu żucia nic nie mogę powiedzieć bo od kiedy założyłam
            aparat żucie w moim przypadku prawie nie istnieje (bolisad
            Ale o estetyce to i owszem, lepiej, znacznie lepiej wygląda jeśli mam te jedynki
            dłuższe...
            • ortodonta Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 23.11.07, 23:05
              i tu jest problem, dłuższe jedynki to często prowadzenie sieczne, a to nie za dobre dla retencji i dla przyzębia jedynek górnych i dolnych. warto zrobić na tym etapie analizę zgryzu.
              • kkkkk4 Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 24.11.07, 08:34
                A czy o skróceniu jedynek była mowa w czasie ustalania planu
                leczenia czy też ten zabieg wyniknął w trakcie jako sposób widzenia
                Twojej twarzy przez ortodontkę?
                Druga sprawa (dot. znajomej osoby), czy jeśli zęby są za długie
                (wszystkie) na tyle że są poodsłaniane szyjki ok 1-1,5 mm to czy
                można je wszystkie skrócić poprzez wepchnięcie w dziąsła? Wada jest
                duży przodozgryz, zęby wychylone do przodu i poodsłaniane.
              • sisigma Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 24.11.07, 23:00
                Bardzo dziękuję za tą odpowiedź, wypytam moją orto za dwa tygodnie o to czy ma
                to jakiś wpływ na zgryz - nie przyszło mi do głowy że może mieć, myślałam że
                jest to tylko szczegół kosmetyczny.
                W planie leczenia tego nie było. Po wyrównaniu zębów do łuku ujawniły się
                różnice długości. Nie wiem czy orto miała ich świadomość przedtem, poza tym to
                nie są jakieś strasznie duże różnice - 0,5 mm.

Panie ortodonto, czy nierówne długosci dołu mogą też mieć znaczenie? Dół miałam
                jeszcze bardziej stłoczony niż górę do tego stopnia że to co się "wybijało"
                zostało pookruszane w efekcie prawa strona (1,2) są krótsze niż lewa i właśnie
                pięknie to widać po wstawieniu zębów do łuku. Mam taką jakby "falkę" uncertain Czy coś
                z tym można zrobić?
                • ortodonta Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 25.11.07, 08:17
                  korekta zgryzu powinna być przeprowadzona dla tych zębów, które tego wymagają. szczególnie dla siekaczy górnych i dolnych. dolne mają krótkie korzenie i z natury "słabe" stąd pozostawienie wezłów urazowych na nich może spowodować w przyszłości problemy periodontologiczne. Niestety rzadko tego typu korekty się wykonuje, choć powinny być robione po kazdym leczeniu ortodontycznym.
                  Inna sprawa,ze mało kto wie jak to zrobić poprawnie.
                  • sisigma Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 25.11.07, 21:14
                    Co to są węzły urazowe, peridontologiczne i co właściwie mam zrobić/ oczekiwać
                    od mojego orto/dentysty? Jakie korekty powinny być wykonane?
                    Tak w ludzkim języku jakby Pan mógł...wink
                    • heca5 Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 26.11.07, 21:09
                      Równiez jestem zainteresowana bardziej przystępnym wyjaśnieniem >>korekty zgryzu po leczeniu orto.<< jako że wkrótce orto zdejmie mi aparat.
                      • heca5 Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 26.11.07, 21:18
                        i w zasadzie tez mam problem z jedynkami, po ostatniej wizycie jedynki ciągnięte drutem w bok (żeby uwolnić dwójke od bólu) nieco odbiegły od pionu, co poskutkowało obniżeniem jednej z jedynek i teraz już nie mam tak prosto jak sprzed tej wizyty sad.
                        • ortodonta Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 27.11.07, 12:35
                          Spróbuję przystępniej.

Zgryz nalezy rozpatrywać nie tylko pod kątem estetycznym. To co najbardziej interesuje pacjenta (proste zęby) jest tylko jednym z elementów całości, które bierze pod uwagę lekarz.

Dla ortodonty najważniejsza, poza estetyką, jest stabilność efektów leczenia. Tę poprawiają przwidłowe relacje łuków zębowych, czyli sytuacja statyczna i prawidłowe relacje w ruchach czynnościowych żuchwy, czyli sytuacja dynamiczna.

Te pierwsze uzyskuje się dzięki prawidłowemu (dobry plan leczenia i jego wykonanie) dwuszczękowemu leczeniu (jednym aparatem jest to nie do uzyskania.

Te drugie uzuskuje się poprzez analizę zgryzu w ruchach doprzednich i bocznych żuchwy i eliminację poprzez odpowiednie szlifowanie guzków i brzegów siecznych zębów, które mają przedwczesne kontakty i stanowią węzły urazowe.

Np. jeśli w ruchu doprzednim żuchwy dochodzi w pewnym momencie do kontaktu jedynie między górną lewą jedynką i dolną lewą dwójką, to mamy nieprawidłowy kontakt w/w zębów w tym ruchy, który może "zaowocować" w przyszłości uszkodzeniem przyzębia (np obniżeniem się dziąsła) i wypchnięciem z łuku któregoś lub obu zębów.

Celowo nie piszę o aparatach retencyjnych, bo ich rolą nie jest długoczasowa stabilizacja (poza wyjątkami), a jedynie utrzymanie zębów w osiągniętej pozycji na czas reorganizacji włókien przyzębia, czyli około roku.

Retainerów nie stosuje się raczej dożywotnio (nie jest to wskazane.

Korekta zgryzu, to raczej "dopieszczanie dzieła" i niekoniecznie jest powszecnie stosowana.
                          • sisigma Re: Za bardzo skrócona jedynka- RATUNKU 29.11.07, 12:15
                            Wielkie dzięki za odpowiedź teraz będę przynajmniej wiedziała o co pytać wink
                            pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka