niekiepski_ziomek 31.08.06, 20:21 Zauważyłem, że parę razy padło o czymś takim na forum, ale bez większych szczegółów, dlatego proszę o takowe. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandra1977 Re: Próba na podwójne widzenie... 31.08.06, 22:07 Pisalam juz o tym, gdy dr Zamlynska kwalifikowala mnie do zabiegu. Zapewne chodzi Ci o tzw. probe biologiczna. Badanie polega na tym, ze po wkropleniu przez lekarza leku znieczulajacego, lekarz ustawia galke oczna w prawidlowej pozycji (tzn. takiej, jaka chce osiagnac podczas zabiegu). Badanie jest calkowicie bezbolesne. Bierze wiec zwykla szpatulke i delikatnie przytrzymuje przez chwile oko prosto. Jednoczesnie kaze patrzec pacjentowi na przedmiot trzymany w linii prostej przed pacjentem w odleglosci 2 metrow. Moze to byc np. trzymany przez pielegniarke dlugopis. Jesli podczas tej proby dlugopis nie bedzie sie dwoil, to wiadomo, ze zabieg nie spowoduje podwojnego widzenia. Odpowiedz Link
aneczka42111 Re: Próba na podwójne widzenie... 01.09.06, 09:08 O podwójnym widzeniu po zabiegu mowa może być wtedy, gdy ośrodki korowe w mózgu nie potrafia przystosowac sie do nowej sytuacji bo mózg za bardzo przywykł do nieprawidłowego ustawienia. Próba biologiczna nie zawsze jednak daje 100% obraz tego, jak będzie sie widziało po zabiegu. Wspominane tu juz było na forum, że wypadki podwójnego widzenia są niezmiernie rzadkie i nie dotyczą znacznej większości zabiegowiczów. Ja takich prób nigdy nie miałam i właściwie tu dopiero na forum dowiedziałam się o tym, że przed zabiegami są czasem wykonywane. ANia Odpowiedz Link
aleksandra1977 Re: Próba na podwójne widzenie... 01.09.06, 10:10 nalezy tez wspomniec, ze po zabiegu moze pojawic sie podwojne widzenie, ktore ustepuje po kilku dniach (dr Zamlynska wymienia tu nawet okres 2-3 tygodni). W moim przypadku bylo to jakies 7-10 dni. Oczywiscie nie widzi sie podwojnie przez cala dobe, ale np. podczas ogladania TV, czy probie czytania gazety, gdy trzeba skupic wzrok na okreslonej przestrzeni. Odpowiedz Link
niekiepski_ziomek Re: Próba na podwójne widzenie... 02.09.06, 23:20 Hmmmm..., dzięki za info. Już zdecydowałem się na odwiedzenie "bytomskiej siedziby", ale dr Jochan ma zwolnienie do połowy września. Znając moje szczęście pewnie po tym czasie ogłosi zakończenie kariery ^_^' Ehh, żeby tylko się zakwalifikować do operacji... Odpowiedz Link
aneczka42111 Re: Próba na podwójne widzenie... 03.09.06, 08:36 Spokojnie, na pewno sie uda:-) ja jeszcze nie słyszałam, żeby dr Jochan odmówiła przyjęcia na zabieg ( to są jakieś skrajne przypadki ). Nie zwlekaj i jak tylko będzie to możliwe zgłaszaj się do Bytomia. Powinieneś też dostać skierowanie na kąty zeza do przemiłej ortoptystki w Bytomiu:-) Ania Odpowiedz Link