deczi Re: co na chorobę refluksową żołądka ? 16.12.04, 10:27 Prawoślaz. Na regenerację śluzówki siemię lniane. Unikać też produktów spożywczych i napojów mogących nasilać objawy (z moich obserwacji wynika, że np. sklepowe soki owocowe są tu bardzo niewskazane). Przepis Górnickiej - popojanie pół godziny przed poisłkiem soku z surowego ziemniaka (ale u bym się wahała, bo trudno kupić dobre zdrowe ziemniaki, u niektórych może się więc skończyć długotrwałymi problemami jelitowymi) albo z białej kapusty (pół szklanki). Między poisłkami Nerwogran i Gastrosan zmieszane z 50 g kwiatu akacji białej - 2 łyżki zaparzyć w dwóch szklankach wody i wypić w ciagu dnia. Jak coś jeszcze znajdę, to dam znać. Teraz uciekam, bo właśnie spaliłam czajnik. Jakieś zioła na roztargnienie by się przydały...;-) Pozdr. D. Odpowiedz Link
malena-bb Re: co na chorobę refluksową żołądka ? 07.05.05, 13:48 Mnie pomaga w ostrzejszych stanach, kolacja do godz.19.00, a potem tabletka ranigastu 150)wysoko poduchy niestety.Bardzo dobrze też działa woda mineralna Wielka Pieniawa sprzedawana w takich pudłach z kranikiem. Pić w ciagu dnia w razie nadkwaśności,a na noc szklaneczke a nawet w nocy jak trzeba.Nie jeśc niestety żadnych słodyczy. No czasem to sie skuszę.Po jedzeniu nie wolno przyjmować pozycji poziomej hahahaha.Siemie lniane bardzo dobrze leczy przełyk ale nie zawsze mi sie chce to parzyć.Teraz jak pije tą wodę to nie zażywam żadnych tabletek( bo nie muszę). Dobrze też jest przegryżć migdała lub dwa. Migdałów nie wolno za dużo zjeść naraz.Migdały też są dobre na serducho. Życze udanej kuracji. Odpowiedz Link