myszka1976 26.02.07, 16:03 a dokładnie przy zakupie labradorka? Zaznaczam, że interesuje mnie piesek bez rodowodu. Dziekuję za wszelkie informacje i bardzo się cieszę, że znalazłam to forum!!! Niesamowita skarbnica wiedzy!! Pozdrawiam M.G. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawuel Re: Na co zwracać uwagę przy zakupie pieska? 26.02.07, 17:11 myszka1976 napisała: > a dokładnie przy zakupie labradorka? Zaznaczam, że interesuje mnie piesek bez > rodowodu. Przy zakupie Labradorka powinnaś przede wszystkim zwrócić uwagę właśnie na rodowód pieska, bo tylko ten dokument daje ci gwarancję, że kupujesz przedstawiciela tej rasy, a nie jakieś nie wiadomo co! Zdecyduj się więc czy szukasz Labradora czy labradoropodobnego kundelka, bo to jest zasadnicza różnica. Wygląda na to, że znowu zaczyna się bezsensowna dyskusja nie mająca końca. Odpowiedz Link
ddb2 Re: Na co zwracać uwagę przy zakupie pieska? 26.02.07, 20:14 Na to, co napisal kawuel. A poza tym, jak wyglada psie gniazdo, czy psy maja dobre warunki, czy tez jest to typowa reproduktornia. Czy szczeniaki nie sa wychudzone, czy wygladaja zdrowo i sa wesole. Czy jest ksiazeczka zdrowia z wpisanymi szczepieniami i odrobaczeniem. Czy matka jest zadbana i wyglada jak labrador, dobrze byloby tez zobaczyc ojca, ale z tym to nic pewnego. Musisz wiedziec, jaka karme dostaja szczenieta, zeby te sama przynajmniej na poczatku podawac - powinnas dostac kilogramowy woreczek. Dobrze jest zabrac ze szczeniakiem kawalek kocyka czy szmatki z legowiska, zeby szczenie czulo tamten zapach, zanim sie nie oswoi z nowym domem. No i nie wolno m.in. z tego powodu kapac psiaka. Musi przez jakis czas czuc od siebie dawny kojec, bedzie wtedy bezpieczniejsze. A poza tym, ze czasem troche sie klocimy, to jest tu calkiem fajne towarzystwo i zawsze mozna znalezc porade, wyzalic sie lub pochwalic. Pozdrawiam, ddb2 Odpowiedz Link
mekej Re: Na co zwracać uwagę przy zakupie pieska? 27.02.07, 08:47 należy również zwrócić uwagę czy kupowane labradory nie wyglądają np. tak: www.allegro.pl/item167384115_labradory_pies_i_suczka_slask.html Odpowiedz Link
agaaga001 Re: Na co zwracać uwagę przy zakupie pieska? 27.02.07, 10:57 ja jak kupowalam swojego (bez rodowodu, dokladnie sytuacja wyglada tak, ze ojciec posiada rodowod, otrzymalam kserokopie , widzialam matke mojego labka, piekna czarna, zadbana o blyszczacej siersci wesola sukamialam okazje z nia sie troche pobawic) dookola mnie biedaly 2 suczki i 2 chlopczykow, ja z gory wiedzialam ze chce chlopczyka, wiec poogladalam tylko panow, zawolalam, poglaskalam, poobserwowalam jak sie zachowuja, przygladalam sie czy nie kuleja, czy wygladaja zdrowo, ogladalam im oczka, pamietaj jesli kupujesz labka czarnego jest dopuszczalna mala "plamka" jasnych wlosow , kazda wieksza wskazuje na to iz to nie labrador (np. podano tu ci stronke z allegro gdzie ewidentnie widac ze to mieszaniec, bo biala plamka jest ogromna), sporo pytan zadalam wlascicielce, na temat zywienia, zachowania sie psiaka itd. slyszalam ze nie mozna brac psiaka ani najodwazniejszego, ani tego ktory sie bardzo boi, nie mozna wziasc ani tego najgrubszego, ani wychudzonego.... jesli idziesz kupic nawet do "domowego hodowcy" przejzyj caly miot, popatrz gdzie one spia, jakie maja legowisko ja od dziewczyny od ktorej kupowalam psa dostalam 3 kg worek jedzenia, kocyk z jego lezanki, obroze, przysmaki do gryzienia. aha jesli mozesz to sprawdz uzebienie, powinno byc nozycowe a poza tym jak w internecie poszukasz jakiejs strony o labkach to zawsze jest opisany jak powinien wygladac labek i na co sie zwraca uwage ja swego czasu znalazlam nawet sposob jak sprawdzic charakter psa i jego zachowanie... ale niestety skleroza na starosc, zapomnialam jaka to byla stronka.... aha cecha charakterystyczna labkow jest ich ogon, nie moga mu wisiec zadne fredze siersci, musi byc gladki, gruby u nasady, aha i psiak ni epodnosi ogona w pion, ma go na rowni z tlowiem, oczywiscie sa wyjatki czasami szczeniaki podnosza ponad tlow ogon, ale nie moze byc to za wysoko, aha ogon jest prosty, calkowicie prosty to by bylo na tyle, jak cos mi sie przypomni to napisze pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link
urbanchaos Re: Na co zwracać uwagę przy zakupie pieska? 27.02.07, 11:07 nie kupuj psa bez rodowodu ! nie dawno dowiedziałam się od znajomych,którzy kupili psa labradoropodobnego,że niestety długo się nim nie nacieszyli...padł,wada serca kupę wydali na leczenie,a na psie z rodowodem zaoszczędzili... Odpowiedz Link
mawgocha Re: Na co zwracać uwagę przy zakupie pieska? 27.02.07, 11:40 Zwróć uwage na rodowód! Czyli rodziców, a takze dalesze pokolenie. Bardzo duzo labów cierpi na dyslazje, wiec najlepiej jak bedziesz wiedziala ze ani matka, ani babka, ojciec, dziadek szczeniaków sa wolni od tej choroby. To zawsze zmniejsza prawdopodobieństwo, ze twoj labek bedzie na nia chorował. Najlepiej przeswietlic psa przed kupnem i wykluczyc ewentualna dysplazje. Jak pojedziesz do hodowcy zwroc uwage na ogolny stan hodowli, wrazenia, fachowosc, itp. Odpowiedz Link
gabi683 Re: Na co zwracać uwagę przy zakupie pieska? 27.02.07, 19:37 Nasz piesek jest bez rodowodu,ale matak Naszego Rokiego posiada rodowód ,tata natomiast nie.Czlowik od ktorego kupilismy Rokiego zajmuje sie jez 10 lat ta rasa oraz sprzedaje BokserkiPieski od tego Pana sa sprzedawane przewaznie do Niemiec. Kiedy kupilismy Rokiego mial ksiazeczke wszelkie szczepienia i odrobaczania .Maz Go kupowal i ogladal kojce pieski rozmawiał z wlascicielem.Na wszelkie pytania odpowiadal bez obawy.Roki jest zdrowy a to najwazniejsze A wygladal tak jak Go kupilismy [URL=imageshack.us]img254.imageshack.us/img254/4826/zimoweigraszki002ox4gt1.jpg" border="0" alt=" img254.imageshack.us/img254/4826/zimoweigraszki002ox4gt1.jpg">[/URL] [URL=imageshack.us]img266.imageshack.us/img266/3408/zimoweigraszki008zj4cw2.jpg" border="0" alt=" img266.imageshack.us/img266/3408/zimoweigraszki008zj4cw2.jpg">[/URL] zasikaniec [URL=imageshack.us]img266.imageshack.us/img266/6364/zimoweigraszki003mq7er7.jpg" border="0" alt=" img266.imageshack.us/img266/6364/zimoweigraszki003mq7er7.jpg">[/URL] [URL=imageshack.us]img443.imageshack.us/img443/7020/zimoweigraszki021mc2yf4.jpg" border="0" alt=" img443.imageshack.us/img443/7020/zimoweigraszki021mc2yf4.jpg">[/URL] [URL=imageshack.us]img266.imageshack.us/img266/4117/zimoweigraszki063ry8fq0.jpg" border="0" alt=" img266.imageshack.us/img266/4117/zimoweigraszki063ry8fq0.jpg">[/URL] [URL=imageshack.us]img254.imageshack.us/img254/9237/zimoweigraszki076jd5we3.jpg" border="0" alt=" img254.imageshack.us/img254/9237/zimoweigraszki076jd5we3.jpg">[/URL] [URL=imageshack.us]img254.imageshack.us/img254/8474/zimoweigraszki072cq0dp5.jpg" border="0" alt=" img254.imageshack.us/img254/8474/zimoweigraszki072cq0dp5.jpg">[/URL] Odpowiedz Link
gabi683 Re: Na co zwracać uwagę przy zakupie pieska? 27.02.07, 19:39 Przepraszam zpomialm jak sie tu wkleja fotki zaraz to naprawie Odpowiedz Link
gabi683 Re: Na co zwracać uwagę przy zakupie pieska? 27.02.07, 19:47 img255.imageshack.us/img255/849/zimoweigraszki236ts1.jpg Odpowiedz Link
myszka1976 Re: Na co zwracać uwagę przy zakupie pieska? 28.02.07, 12:54 Dziekuje za wszelkie informacje i pozdrawiam serdecznie....oglądajac te zdjęcia zakochałam się w tych pieskach..są cudowne Odpowiedz Link
gabi683 Re: Na co zwracać uwagę przy zakupie pieska? 01.03.07, 07:27 To prawda Pozdrawiam Odpowiedz Link
paenka Re: Na co zwracać uwagę przy zakupie pieska? 01.03.07, 14:13 ale sie duuuzo rzeczy dowiedzialas juz to jeszcze ja cos dodam ad. ogon nie moze byc zalamany, ani wygiety. Moze byc postawiony do gory ale to powinno wynikac z aktualnego stanu emocjonalnego psa a nie z tego ze tak ma osadzony ogon. tzn pies jak jest w towarzystwie innych obcuch psow, jesli czuje sie pewny to postawi ogon wysoko do gory zeby pokazac ze jest pewny siebie, normalnie jednak nosi ogon plasko no i typowe dla laba jest to ze ciagle nim merda, nawet jak mu koncowke zlapiesz to bedzie mu sie wil jak zmijka. ad. łapy, powinny buć grube, mocne kosci. ad. siersc w przypadku szczeniaka trudno ocenic bo ma jeszcze upierzenie szczeniece ale fakt plamka jest dopuszczalna ale naprawde malutka a nie tak jak na zdjeicu z allegro wielki krawat ad. oczu, musza byc duze, migdalowate, radosne ad.uszu odpowiednio osadzone ad. glowa mocna glowa - nie moze miec drobnej glowki, musi byc ona proporcjonalna do reszty ciala ad. charakter latwo sprawdzic czy psiak sie nadaje 1. czy jest bojazliwy - otworz przed nim parasolke raptownie, jak zwieje gdzie pieprz rosnie i nie bedzie chcial wrocic to znaczy ze moga byc problemy; jak sie wystarszy ale z zainteresowaniem podejdzie zeby sprawdzic co to bylo to jest ok bo lab powinien byc ciekawski; jak zaatakuje parasolke no to coz bedzie to raczej lab z silnym, moze i dominujacym charakterem; w tej metodzie moze rowniez wykorzystac inne halasujace przedmioty np klucze spadajace na podloge, garnek, miska (choc brzek miski to on pewnie bedzie znal) 2. jak reaguje na zaehcete do zabawy jak ma cie w nosie no to juz wiesz ze bedzie uparty i indywidualista; sprawdz np machajac jakas zabawka, pilka; Co prawda psiaki ktore lapia zebami szmaty, ktore sie poruszaja sa odrzucane w organizacjach szkolacych psy dla chorych ale ty nie jest chora, no chyba ze masz male dziecko w domu. Chodzi o to ze gdy pies zobaczy wlasnie np ze machasz scierka, np twoje dziecko biega sobie i macha scierka zeby psiak nie zrobil mu krzywdy lapiaj za te scierke. 3. Zobacz jak psiak zachowuje sie w stosunku do innych psow, jesli kladzie lapy na kark innych psiakow, ciagnie za uszy, ogony i mimo piskow rodzenstwa nie przestaje tomoga byc z nim problemy. Odpowiedz Link
natural.woman A co z płcią labka? 07.03.07, 19:53 Nie padło do tej pory nic o wyborze płci labka. A mnie najbardziej dręczy decyzja odnośnie tego, czy kupić psa czy suczkę, bo przecież jednak jakaś różnica (oprócz tej najbardziej oczywistej) tu jest chyba w osobowości, zachowaniu, itp.? Będę wdzięczna za wypowiedzi doświadczonych posiadaczy labków obu płci Odpowiedz Link
paenka Temat rzeka Pies czy suka :) 08.03.07, 16:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24053&w=49478864&wv.x=2&a=49478864 Odpowiedz Link
agaaga001 Re: A co z płcią labka? 09.03.07, 08:23 artykul ze strony www.labrador.pl tu chyba juz jest wszystko opisane : Co wybrać? Psa czy sukę? Jest to bardzo ważna decyzja. Większość ludzi woli suczki, ponieważ wierzą , że są one spokojniejsze i bardziej towarzyskie. Problemem jest pojawiająca się 2 razy do roku cieczka podczas której należy pilnować i chronić sukę przed natarczywymi psami. Można oczywiście ją wysterylizować , ale wiąże się to ze sporymi kosztami /większymi niż przy kastrowaniu psa /. Jeżeli nastawimy się na hodowlę, musimy liczyć się z pewnymi nakładami i ciężką pracą przy urodzeniu i odchowaniu szczeniąt .Pies jest większy i mocniej zbudowany niż suka. Jest wiernym i wspaniałym towarzyszem dla całej rodziny. Jest bardzo aktywny i ruchliwy gdy jest młody. Jednak gdy dorośnie będzie mniej wymagający niż suka, a może nawet wierniejszy. W moim odczuciu psy mają intensywniejszy zapach niż suczki.... Jeżeli posiadamy już w domu jakieś zwierzę np. kota lub królika, musimy je oswoić z nowo nabytym szczeniakiem. Psy bardzo lubią towarzystwo innych zwierząt. Gdy ich zabraknie mogą bardzo za nimi tęsknić. " Odpowiedz Link
mawgocha Re: A co z płcią labka? 09.03.07, 12:59 Ja mam psa i zawsze mialam tylko psy, ale po wyborze laba - psa, juz nie wiem czy psy sa lepsze od suk. Cieczka - OK, 2 razy w roku trzeba przez to przejsc, ALE za to z moim psem przechodze to codziennie. Jak czuje suke (nie wazne czy ma cieczke czy nie) to poprostu ogarnia go szał. Wiem, ze to wiek, bo dorasta (niedlugo konczy 2 lata), ale jak długo to potrwa?? Czasami nie moze sobie z nim poradzic: ciagnie, dyszy, skacze, ucieka. Szkolenie - był, zdał na zloty medal, ale jak ma przed soba suczke to robi sie z niego napalony wariat. Rozmawialam z wieloma wlascicielami suczek i powiedzieli mi ze przy psie trzeba uwazac caly rok, a z suka tylko 2 miesiace w roku (podczas cieczki). Nie omawiam tu problemu kastracji czy sterylizacji, bo sa argumenty za i przeciw na osobny temat. Odpowiedz Link
mekej Re: Na co zwracać uwagę przy zakupie pieska? 09.03.07, 12:33 tu tak ku przestrodze jeśli chodzi o kupowanie psów z niesprawdzonych źródeł: labradory.info/viewtopic.php?t=5552 Odpowiedz Link