Dodaj do ulubionych

Wplyw lekow na poziom hormonow

14.02.06, 15:41
Zrodlo - po niemiecku i angielsku
adres:www.schilddrüse.net/oeffentlich/wissenschaft/news/news2635.php
Troche przetlumacze dla tych co nie znaja tych jezykow.
Wplyw i czas podawania (1tydz.) na TSH:
Aspiryna (polopiryna)- 36% spadek poziomu TSH po 3 dniach
Salsalate - lek przeciw bolowy pochodny aspiryny - 49% spadek poziomu TSH po
3 dniach
Wplyw i czas podawania (1tydz.) na poziom T3 i fT3
Aspiryna - 30%spadek poziomu T3 po 3 dniach
26% spadek fT§ po 3 do 6 dniach
Wplyw i czas podawania (1tydz) na T4 i fT4
Aspiryna - 26%spadek T4 po 3do 6 dniach
Nie ma wplywu na spadek fT4
Nawet jednorazowa dawka Aspiryny, kwasu salicylowego i Meklofenamat tez ma
wplyw na zafalszowanie wynikow.
Jwdnorazowa dawka nie ma wplywu na poziom TSH.
Nootropil tez ma wplyw na hormony tarczycy.
Natomiast Neclofenamat, Ibuprofen, Naproxen i Indometacyna nie maja wplywu na
poziom hormonow.
Pozdrawiam Rosteda
Obserwuj wątek
    • duzooka Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 14.02.06, 17:22
      To ciekawe zawsze sie zastanawiałam jakie czynniki maja wpływ na TSH, w sumie
      mnie zaskoczyłaś, ja jeszcze gdzieś czytałam że kwas walproinowy i sole litu
      mają wpływ na TSH
      ale pewnie jest wiecej jeszcze leków
      • anoda34 Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 14.02.06, 18:14
        a czy aspiryna ma wpływ na TPO???

Może zatem do zbijania TSH zamiast hormonóww używać aspiryny?
        • duzooka Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 14.02.06, 18:28
          hehe dobre !!!
        • katerina24 Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 14.02.06, 19:07
          anoda34 napisała:

> a czy aspiryna ma wpływ na TPO???
          >
          > Może zatem do zbijania TSH zamiast hormonóww używać aspiryny?

Nie kombinuj Anoda:}}}}
    • piotrek2810waw Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 14.02.06, 18:28
      Tak ale w ulotce Ethyroxu jst napisane( w czesci interakcja z innymi lekami) ze
      kwas askorbinowy wzmacnia działanie hormonow bo rozrzedza krew??
      pzdr
      • rosteda Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 14.02.06, 19:56
        Do Piotrka
        Ja u gory pisalam kwas salicylowy , a nie kwas askorbinowy.
        Kwas askorbinowy to jest po prostu witamina C ktora wcale nie ma takiego
        dzialania jak ty piszesz. W ulotce jest napewno napisane o kwasie salicylowym. A
        to ze wzmacnia dzialanie L-Thyroxyny bo tez rozrzedza krew, to znaczy, ze nalezy
        ostroznie z tymi dwoma lekami rownoczesnie podawanymi, bo zwieksza sie
        niebezpieczenstwo do krwawien.
        Chyba Ci sie pomylilo przez podobienstwo nazw.
        Pozdrawiam Rosteda
        • duzooka Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 14.02.06, 21:10
          Czy ktokolwiek wie czy używanie DHEA, może zmienić TSH, albo spowodować że
          dawka tyroksyny stanie się za duża albo za mała
          poziom DHEA obniza się z wiekiem, a i zapotrzebowanie na tyroksyne zmniejsza
          się z wiekim, więc gdy podniesie sie sztucznie poziom DHEA to możliwe że okaże
          się że tyroksyny jest zbyt duzo...hmm
          ciekawe czy ktoś wie coś na ten temat
          • duzooka Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 16.02.06, 20:32
            up
          • hashi-tess Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 16.02.06, 20:39
            Zaczekam z moimi przemyśleniami na Rostedę lub kogoś innego.
            Może okazać się, że wypowiedz moja była nietrafiona.
            Dodam tylko, że dhea jadłam dość długo.
            • rosteda Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 17.02.06, 01:31
              Droga Hashi-Tess
              Nie wiem dlaczego tak piszesz, ze poczekasz ze swoimi przemysleniami na kogos
              innego. To forum uwazam jest dla nas wszystkich. Z tym co wiem i jestem tego
              pewna to chce sie z wami podzielic. Ja tez sie ucze wielu nowych rzeczy na tym
              forum.
              Nie jestem "wszystkowiedzaca" i na tematy o ktorych nigdy nie slyszalam czy nie
              czytalam staram sie nie zabierac glosu. Ty zazywalas ten lek, to z Twojego
              doswiadczenia mozna sie napewno czegos nauczyc. Wydaje mi sie, ze nawet wiecej
              niz z ksiazek. Ja na ten temat tylko wiem, ze to jest hormon nadnerczy i co
              niektore firmy reklamuja go jako "eliksir mlodosci". W niemieckim forum
              czytalam, niektore osoby maja to zlecone pod kontrola badan hormonalnych.
              Ostrzegaja rowniez przed kupowaniem tego leku w USA w drogeriach i z innych
              niepewnych zrodel, poniewaz zawartosc tego hormonu nie jest taka jak podaja to
              producenci. Stosuja to ze wzgledu na bardzo mocne zaniki miesniowe u niektorych
              chorych. Napisz prosze Twoje doswiadczenia z tym lekiem. Jestem ciekawa jak na
              to reagowalas i jakie zmian zauwazylas u siebie. Czy na cos Ci pomoglo?
              Pozdrawiam Cie Rosteda
          • hashi-tess Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 29.10.06, 22:26
            duzooka napisała:

> Czy ktokolwiek wie czy używanie DHEA, może zmienić TSH, albo spowodować że
            > dawka tyroksyny stanie się za duża albo za mała

Ja znów wróciłam do DHEA.

Z moich obserwacji wynika, że specyfik ten nie ma nic wspólnego z poziomem TSH.
            Teraz musiałam zwiększyć dawkę euthyroxu, bo zaczynałam wpadać w niedoczynność.

Tess
    • rosteda Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 17.02.06, 13:42
      Dziekuje Ci za odpowiedz.Jestem ciekawa jeszcze z jakiej firmy mialas ten
      preparat i w jakiej dawce go bralas. To co czytalam w niemieckim forum to wiele
      osob mialo klopoty z jego wprowadzeniem, to znaczy po pierwszych dniach czuly
      sie gorzej, odstawialy go i po pewnym czasie znowu probowaly w mniejszych
      dawkach. Moze dlatego mnie to nie interesowalo. Ale jesli twoje informacje sa
      tak pozytywne to musze sie zastanowic czy nie sprobowac.
      Pozdrawiam Rosteda
      • hashi-tess Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 17.02.06, 17:28
        Mea culpa, rzeczywiście zapomniałam o dawkach i producentach.
        Otóż zaczynałam od 5 mg /żadnych ubocznych działań nie miałam.
        Doszłam nawet do 25 mg i w krótkim czasie zrobiła mi się skóra nadwrażliwa, zaczęłam mieć problemy z siniakami i zaczęły pokazywać się na ciele pojedyńcze krostki, w skrócie krochy.
        Zażywałam Biosteron z f-my Lekam.
        Miałam jeszcze z importu, niestety wyrzuciłam opakowanie. To była jakaś f-ma ze Skandynawii.
        • duzooka Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 17.02.06, 17:54
          Dziwne bo objawy przedawkowania DHEA to tłusta skóra, pryszcze,
          przetłuszczające się włosy i nerwowość, wiem bo moja mama kiedys brała DHEA50,
          z importu USA, potem zmniejszyła na 25 i wszystko było dobrze
          Ciekawe czy ta nadczynność u Ciebie Tess to po tych suplementach czy akurat to
          wina przeciwciał czy czegoś innego
          jak wspominałam wczesniej znajomy zaczał brać biosteron 10 mg, i miał objawy
          przedawkowania, ale on miał wtedy 31 lat, potem zmniejszył na 5 mg, i wszystko
          mineło, odmłodniał dostał wigoru itd
          a wracając do mojej mamy to jak zaczeła brac DHEA, to przeszła jej po jakims
          czasie choroba wieńcowa, objawy klimaketrium znikły, zaczeła czuć sie świetnie,
          mowiła mi że teraz (mając prawie 60 lat) czuje się lepiej niż gdy miała lat
          30...
          i ja to widze gdy wskakuje na 3 pietro z zakupami bez zadyszki..
          nie to co ja...wejde na 1 i mam jezor do pasa
          myśle że warto brać DHEA bo po tylu latach gdy moja mama to bierze nie
          zauwarzyła żadnych negatywnych skutków
          a ja wciąz nie wiem czy ten suplement może wpłynąc na TSH
          pozdrawiam Renata
          • rosteda Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 22.05.06, 10:31
            Ups.
            • rosteda Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 03.07.06, 19:00
              Ups.
    • rosteda Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 23.11.06, 23:26
      Up.
      • zajacowna Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 24.11.06, 08:49
        ooo Dzieki Rostedo ze podniosłaś ten watek!
        Od 3 dni jestem chora. Pierwszy raz od dlugich lat. I jestem bardzo bardzo
        dziwnie chora. Nic mnie nie boli nic a nic, mam tylko goraczke. Kiedys
        tolerowalam temp bardzo bardzo dobrze, a teraz przy 38 czuje sie tak strasznie
        zle jak przy 40 stopniach, juz samo 37,2 to dla mnie juz naprawde wysoka
        goraczka.Ale co sie dziwic , jak moja normalna temp top 35,2 max max 36.

Wzielam wczoraj i dzis aspirynke bajerowska.... a w poniedzialek mialam isc na
        badaniasad Ile powinnam odczekac do badan?
        • halmoc Re: Antybiotyki a poziom hormonow 24.11.06, 13:59
          Czytałam ten wątek, a ponieważ od dwóch tygodni źle się czuję (zapalenie
          tchawicy) - lekarka przepisała mi antybiotyk. Dolegliwości "gardłowe" powoli
          mijają, ale za to stałam się bardziej drażliwa, opryskliwa. Jest mi stale
          zimno.
          Czy ja już nie wpadłam w jakąś paranoję? Czy antybiotyki mogą także mieć tak
          niekorzystny wpływ na samopoczucie tzw."psychiczne" w kontekście osoby chorej
          na Hahimoto?
          P.S. Czytam po raz kolejny ulotki zażywanych leków i nie widzę powoązania...
          • moneta21 Re: Antybiotyki a poziom hormonow 24.11.06, 16:36
            słyszałam od endo że antybiotyki mają niekorzystny wpływ na haschimowców , wtedy
            zwiększa się zapotrzebowanie na hormony.Ja takie miałam ładne wyniki TSH (z 15,5
            zjechałam do 0,76 )i teraz znowu fatalnie się czuję ,byłam chora i to zmusiło
            mnie do wzięcia antybiotyków -sądzę że czasami warto pomęczyć się z
            przeziębieniem i grypą dłużej niż brać antybiotyki a potem znowu długa droga do
            ustawienia poziomu hormonów.
    • daga993 Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 27.11.06, 14:02
      Czy antykoncepcja hormonalna ( w moim wypadku chodzi o Mirenę) ma wpływ na
      poziom hormonów tarczycowych?
    • halmoc Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 26.12.06, 18:28
      up
      • estepka Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 27.12.06, 20:05
        A kto wie, czy Propranolol ma jakiś wpływ na poziom hormonów?
        W tym tygodniu robię badania kontrolne, czuję się nie najlepiej, wciąż mam jakąś
        dziwną chrypkę i trochę się boję, że może ten lek utrudnia wchłanianie tyroksyny
        i znów wyniki będę miała niezbyt "ciekawe". Propranolol biorę 3 x dziennie.
        • rosteda Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 28.12.06, 00:31
          Witaj Estepka
          Tak, propranolol utrudnia przemiane T4 w T3.
          www.schilddruese.net/medien/wiesbaden_2004.pdf
          Ten artykul jest dlugi i o roznych lekach majacych wplyw na poziom hormonow
          tarczycy. A ta informacja jest na 14.str.
          A dlaczego musisz brac ten Propranolol?
          Przy szybkiej akcji serca dobrze pomaga u nas magnez.
          Na nadcisnienie mozna wybrac inny lek (tez pomaga magnez).
          Najwazniejsze dla uregulowania u nas cisnienia i pracy serca to dobrze dobrana
          dawka tyroksyny.
          Wchlanianie tyroksyny najbardziej utrudnia:zelazo, Cholestipol,Aluminium
          hydroxid, Sucralfat, wapn (o czym tez pisza w tym artykule).
          Jest tam jeszcze duzo wiecej wymienionych lekow (przeciwpadaczkowe,
          glukokortykoidy, estrogen, psychotropowe i.t.d.) ktore maja tez wplyw na
          obizenie hormonow tarczycy na innej drodze.
          Tak ze jakikolwiek lek potrzeba brac dodatkowo to najlepiej w odstepie
          conajmniej 2 godz. po tyroksynie, a zelazo i wapn nawet 4 godz.
          I nie popijac mlekiem, bo w mleku jest wapn.
          Pozdrawiam Rosteda
          • estepka Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 28.12.06, 14:25
            Witaj Rosteda!
            Dzięki za odpowiedz, niestety nie mogę otworzyć strony którą podałaś. Czuję, że
            coś jest nie tak, bo mimo podwyższonej dawki tyroksyny moje samopoczucie wciąż
            jest do kitu. Pomyślałam, że to może przez moje inne leki. Propranolol polecił
            mi kardiolog stwierdzając, że mam nerwicę serca i muszę go przyjmować stale.
            Powiedział, że magnez mi nie pomoże, ale ja i tak go sobie łykam. Wszystkie leki
            biorę zawsze w odstępie ok.2 godzin po Euthyroxie. Jutro robię badania
            kontrolne, wreszcie mogę, bo 4 tydzień jestem na stałej dawce - 62,5 mg. Trochę
            się obawiam, że wyniki będą nienajlepsze, ale przynajmniej teraz wiem co może
            być tego powodem.
            Spróbuję choć zmniejszyć dawkę propranololu, może on wcale nie jest mi potrzebny
            i tak jak piszesz po uregulowaniu hormonów dolegliwości sercowe miną. I może
            muszę poszukać innego kardiologa.
            Pozdrawiam - Ewa.
            • rosteda Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 29.12.06, 00:17
              Estepka
              Na ta strone mozna wejsc ale tylko przez Adober Acrobat. Jak nie masz tego
              programu to nie wejdziesz.
              To co ja wiem to propranolol ma dzialanie takie ze obniza cisnienie i obniza
              czestosc akcji serca. Poczytaj ulotke.
              Przeciez my w niedoczynnosci mamy najczesciej niskie cisnienie i tez niski puls.
              Wiesz najwieksze dzialanie tyroksyny jest w pierwszych 4 godzinach po polknieciu
              i po tym czasie zaczyna sie jej ilosc we krwi obnizac (pisalam juz o tym tu na
              forum) i jak wezmiesz ten propranolol po 2 godz po tyroksynie (wtedy jak
              tyroksyny jest najwiecej we krwi) to wlasnie ten propranolol ma najwieksza
              mozliwosc hamowania przemiany T4 w T3. I moze stad to Twoje zle samopoczucie?
              Z tym szukaniem nowego kardiologa to dobra mysl.
              Pozdrawiam Rosteda
              • estepka Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 29.12.06, 20:08
                Rosteda
                Ulotkę z propranololu czytałam wielokrotnie, rozmawiałam również na ten temat z
                lekarzem, gdyż bałam się, że za bardzo obniży mi ciśnienie. Miałam jednak wysoki
                puls, on stwierdził, że to na tle nerwicowym i muszę brać propranolol, bo mam
                malutką dawkę i na pewno mi nie zaszkodzi. Biorę ten lek już 3 miesiące i na
                szczęście nie mam dużych spadków ciśnienia. Ale po przeczytaniu wątku o wpływie
                leków na hormony zaczęłam mieć wątpliwości czy mi nie utrudnia wchłaniania
                tyroksyny. Potwierdziłaś moje przypuszczenia. Pomyślałam, że gdybym brała
                Euthyrox o 5 rano, a Propranolol łykała ok.10 to minęłyby 4 godziny i byłoby ok.
                Co o tym sądzisz?
                Czy ktoś tak bierze tyroksynę, że łyka ją nad ranem, a potem znów idzie spać?
                Może banalne to moje pytanie, ale wolę o wszystko pytać niż popełniać kolejne
                błędy. Bo może przez sen inaczej się wszystko wchłania..?
                Ewa
                • fioka Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 29.12.06, 20:44
                  Witam
                  To znowu ja, mama trzynastolatki od niedawna chorej na hashimoto.
                  Chciałam się zapytać o taką rzecz.
                  Moje dziecko choruje też na przewlekłe kłębuszkowo-śródmiąższowe zapalenie
                  nerek. Do listopada nie przyjmowała żadnych leków na nerki,bo cały czas miała
                  dobre wyniki, ale od miesiąca zażywa ENARENAL 10mg, lek powszechnie znany jako
                  leczący nadciśnienie (córka ma dobre). W moczu utrzymuje się białko i
                  leukocyty. W jej przypadku ten lek ma usprawnić przepływ krwi przez nerki i
                  zwolnić proces niewydolności nerek (nerki pracują w 31%prawa i w 69%lewa), no i
                  oczywiście ma nie mieć wpływu na dobre ciśnienie.
                  No i moje pytanie:
                  Czy ktoś coś wie, jak ten lek może działać z euthyroxem? Enarenal też dostaje
                  dziecko rano razem z witaminami podczas śniadania.
                  I jeszcze jedno. Euthyrox podaję jej od tygodnia, połowę dawki i ciekawostkasmile
                  Moje energiczne, roześmiane dziecko po leku dostało takiego "szaleja", że chyba
                  nic nie jest w stanie jej zepsuć dobrego nastroju. Gwiżdże, śpiewa, tańczy;
                  prawie ADHD smile
                  A cały dom cieszy się razem z niąsmile
                  Pozdrawiam Barbara
                  • rosteda Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 29.12.06, 23:08
                    Witaj Fioka
                    W tym artykule ktory tu podalam jest wymienionych dosc duzo lekow, ale niestety
                    tego leku Enarenal tam nie ma.
                    Tak ze nic nie moge Ci na ten temat napisac czy on ma jakis wplyw na poziom
                    hormonow tarczycy.
                    Moze zapytaj w aptece czy ten lek jest podobny chemicznie do propranololu.
                    Wiesz pewnie nie wszystkie leki byly testowane na ich wplyw na poziom hormonow
                    tarczycy. Chociaz ostatnio ich liczba sie powieksza i nawet w niektorych
                    ulotkach tez jest na ten temat napisane.
                    Wiesz ja jeslibym miala brac lek tez rano, a nie bylabym pewna co do jego wplywu
                    na poziom hormonow, to raczej zrobilabym troche dluzsza przerwe (2-3godz) po
                    tyroksynie.
                    Co do tego "szaleja" to malej przejdzie. Tak czasami moze byc krotko po
                    wprowadzeniu leczenia, albo po podniesieniu dawki. Po prostu samopoczucie sie
                    poprawia na kilka dni, a potem znowu moze byc troche gorzej.
                    Tak ze cieszcie sie razem z nia jak nastapila poprawa.
                    Pozdrawiam Rosteda

• rosteda Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 29.12.06, 22:47
                  Witaj Estepka
                  Takie rozwiazanie zeby brac hormon wczesnie rano a propranolol pozniej
                  (po 4-5godz) to calkiem dobra mysl. Sen z pewnoscia nie ma wplywu tak jak inne
                  leki na tyroksyne. Przez te pare godzin zdazy sie zrobic ta przemiana T4 w T3 i
                  pozniej juz nic nie przeszkadza.
                  My przy tych hormonach z pigulki to mozemy miec przyspieszony puls jak dawka
                  jest zle dobrana. Ale na taki przyspieszony puls jak nie jest wyzszy niz 100,
                  110 to naprawde dobrze dziala magnez (mam to sprawdzone).
                  Jak puls jest powyzej 110, 120 i wiecej w nadczynnosci (Basedow albo poczatek
                  Hashi) to wtedy potrzeba cos mocniejszego jak propranolol.
                  Ja do tej pory ratowalam sie tylko magnezem i pomagal bardzo dobrze.
                  Ale to Ty juz musisz wiedziec sama.
                  Jak bedziesz miala wyniki to napisz jakie jest fT3.
                  Pozdrawiam Rosteda
                  • estepka Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 30.12.06, 11:43
                    Witaj Rosteda
                    Jeszcze raz dzięki za pomoc, wreszcie wiem co jest grane, a przynajmniej
                    częsciowo wiem. smile Potwierdza się to co napisałaś, dziś odebrałam wyniki:
                    FT3 4,13 (4 - 8,3)
                    FT4 12,27 (9 - 20)
                    TSH 1,29 (0,25 - 5)
                    Wszystko mi pospadało, TSH jest wreszcie zadawalające (tak myślę), ale FT3 na
                    dolnej granicy normy i FT4 też niższe niż poprzednio. Pewnie przez ten
                    Propranolol. Będę brała tyroksynę dużo wcześniej i mam nadzieję, że będzie
                    lepiej. Wreszcie rozumiem, dlaczego wciąż nie czuję się dobrze.
                    Mój puls od 2 miesięcy nie jest wyższy niż 100, już raczej jest w normie, więc
                    może pomału odstawię Propranolol, porozmawiam z kardiologiem, zobaczę co mi
                    powie. Może też sam magnez wystarczy, a jeśli nie, to zmienię kardiologa! smile
                    Życzę wszystkim udanego Sylwestra i dużo, dużo zdrowia w Nowym Roku !
                    Ewa
                    • fioka Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 30.12.06, 15:00
                      Witaj Rosteda
                      Po raz kolejny dziękuję za podpowiedż i szybką odpowiedżsmile
                      Pewnie zastosuję też pomysł Estepki odnośnie wczesnej pobudki i zażycia przez
                      małą hormonówsmile
                      Pozdrawiam serdecznie
                      Barbara
                      • estepka Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 30.12.06, 15:57
                        Hej Fioka
                        Dziwię się sama sobie, że wcześniej nie wpadłam na pomysł z tą nocną pobudką. smile
                        To takie proste i jak ułatwi życie.smile smile
                        Trzymam kciuki za Twoją małą i życzę, aby miała dobre wyniki. Ja mam 14-latkę,
                        na razie robimy badania i dopiero okaże się czy odziedziczyła choróbsko po
                        mamusi czy może na szczęście nie.
                        Pozdrawiam - E.
                        • fioka Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 30.12.06, 22:08
                          Witaj Estepka
                          Dzięki za wsparcie i wcześniejszą dobrą myśl o pobudce.smile
                          Ja mam 13-latkę z choróbskami i 14-latkę zupełnie zdrową, więc może bądżmy
                          dobrej myśli,że rocznik 1992 jest ok?
                          Pozdrawiam
                          • rosteda Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 09.02.07, 19:34
                            Up.
                            • iskial1 Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 10.02.07, 20:39
                              Witam a ja dalej jestem bez leków i tak mysle ze dzieki acardowi moje tsh nie
                              rosnie? w marcu ide do endo to może mi włączy jakiś lek zamiast eutyroksu?
                              piszecie że aspiryna zmniejsza tsh to by tłumaczyło ,że tsh od roku (prawie
                              Dokładnie od maja 2006 nie biore eutyroksu) stoi na poziomie 2.4 bo Xartan 25mg
                              i Betalok zok 75 mg , nie maja chyba wpływu na tsh w marcu robie badania
                              kontrolne to zobaczymy . Pozdr. Roma
                              • iskial1 Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 11.02.07, 14:22
                                aha zapomniałam dodać .że acard 75 mg biore równiez od maja 2006 zgodnie z
                                zaleceniem lekarza wyniki tsh przez cały rok tzn trzy oscylowały w okolicach
                                2 a anty -tpo zmniejszyło sie do 402 na 35 możliwych inne hormony w normie no
                                może tylko kortyzol mam za duży niewiele bo 512 a norma jest 500 mój lekarz
                                powiedział że moze byc ze wzgledu na wage a ważę ostatnio 85 kg przy 168 wzrostu
                                nie wiem może to zbieg okolicznosci z ta aspiryną albo faktycznie cos w tym
                                jest .pozdr Roma:}}}
                                • sylwana101 Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 04.03.07, 15:38
                                  Czesc dziewczyny mam pytanko czy leki zobojetniajace kwas solny w zołądku czyli
                                  losec, ortanol przeciw wrzodom zoładka moga zmieniac wynik tsh biore od tygodnia
                                  i byłam na badaniu, tsh z 2 skoczyło na 5.9 ? prosze o odpowiedż :}}
                                  • sylwana101 Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 05.03.07, 11:07
                                    I nikt nie wie szkoda że sie nie dowiem bo endo na pewno mi nie udzieli info sad(
                                    • rosteda Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 05.03.07, 12:39
                                      Witaj Sylwana101
                                      W ulotce EuthyroxN jest napisane:"Leki zawietajace glin,leki zawierajace zelazo
                                      W pismiennictwie sa doniesienia, ze leki zawierajace glin(leki zobojetniajace,
                                      sukralfat) moga oslabiac dzialanie lewothyroksyny.Leki zaierajace lewotyroksyne
                                      nalezy wiec podawac co najmniej dwie godziny przed podaniem lekow zawierajacych
                                      glin. To samo dotyczy lekow zawierajacych zelazo lub weglan wapnia,"
                                      Natomiast w ulotce leku Lixin "Leki wiazace kwasy zoladkowe,zawierajace
                                      aluminium (=glin)(leki zobojetniajace kwas zoladkowy, sucralfate),zawierajace
                                      zelazo i weglan wapnia moga zmniejszac dzialanie lewotyroksyny.Dlatego powinno
                                      sie wziasc Lixin conajmniej 2 godz przed tymi lekami."
                                      Poniewaz mam klopoty z wchlanianiem, to jednak staram sie nie brac zadnych
                                      innych lekow 4 godz. przed i 4 godz. po tyroksynie.
                                      Jedynym wyjatkiem jest selen ktory biore 2 godz. po tyroksynie i witaminy z grupy B.
                                      Leki zobojetniajace kwasowosc zoladka maja wplyw na wchlanianie prawie
                                      wszystkiego. Poczytaj ulotki z tych lekow ktore bierzesz to Ci wiele wyjasni.
                                      Pozdrawiam Rosteda
                                  • malc14 Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 05.03.07, 19:13
                                    Losec i ortanol ,co prawda zmniejszają kwaśnosć żołądka,ale nie przez
                                    zobojętnienie kwasu żołądkowego.Są to inhibitory pompy protonowej.Substancja
                                    czynna to omeprazol.Lekarz mi powiedział,że nie koliduje z tyroksyną.Ale dla
                                    bezpieki biorę takie leki przed snem.Mam zapalenie dwunastnicy,i dzięki
                                    omeprazolowi leczy się śluzówka,i lepiej wchłania się tyroksyna.W ulotce jest
                                    napisane ,że można brać inhibitory wieczorem,byle nie z posiłkiem.Droga Sylwano
                                    jeśli oprócz loseku i ortanolu nie bierzesz innych leków zobojętniających
                                    kwasy, to myślę że po prostu wzrosło Ci tsh,bo na przykład u mnie wyniki się
                                    polepszają.Ale każdy jest indywidualnością.Serdecznie pozdrawiam.Mrówka.
                                    • sylwana101 Re: Wplyw lekow na poziom hormonow 07.03.07, 07:22
                                      Dzięki za informacje jestem przed wizyta u endo na razie nie byłam na
                                      eutyroksie, gdyz moja endo swierdziła .że tsh w granicy 1.5- 2.5 nie wymaga
                                      leczenia Anty TPO mam 403 na 35 możliwych zwłokniona tarczyce to wynik usg i
                                      zmniejszajaca sie na tej podstawie stwierdziła haszi no teraz to podwyzszone tsh
                                      może da jej do myślenia ja natomiast jestem ciagle zmeczona bola mnie nogi
                                      myślałam ,że zmeczenie wiosenne ale chyba haszi sie odezwała Pozdrowionka Sylwia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka