Dodaj do ulubionych

Przeciętne wynagrodzenie w Czechach.

27.04.06, 01:33
"Průměrná měsíční nominální mzda 18 008 Kč v lednu 2006"
W styczniu przecietna nominalna płaca wyniosła 18 008 koron, co daje ok. 2485
PLN. Obecnie przeciętne wynagrodzenie brutto w Polsce wynosi ok 2560 PLN.

Lekarz specjalista w Czechach zarabia 40 000 - 47 000 koron, a więc 2,2 - 2,6
przeciętnej czeskiej płacy.

Jeśli wymnożyć uśredniony czeski współczynnik przez polską przecietną płacę
wyniesie to 2,4 razy 2560 = 6144 PLN brutto.

Dlaczego nie może być tak w Polsce?
Brak społecznego przyzwolenia?
Jak widać, w Czechach nikt sie z tego powodu nie oburza, choć planowane są
tam kolejne podwyżki dla lekarzy.
Obserwuj wątek
    • appl.e Re: Przeciętne wynagrodzenie w Czechach. 27.04.06, 01:38
      Moze w Czechach sa lekarze z jajami(za przeproszeniem).
      • travel_wawa Re: Przeciętne wynagrodzenie w Czechach. 27.04.06, 01:45
        > Moze w Czechach sa lekarze z jajami(za przeproszeniem).

Obok tematu...

A ja myślę, że nasi pobratymcy znad Wełtawy maja troszkę inną hierarchię
        wartości.
        • appl.e Re: Przeciętne wynagrodzenie w Czechach. 27.04.06, 01:59
          Z sentymentu podczytuje to forum. Takiego lamentu i niemocy nie ma nigdzie. W
          Polsce nic sie nie zmieni, a lekarze,mimo ze rzad ich >olewa<,boja sie wziasc
          swoj los w swoje rece.
        • lukumon To absolutnie nie jest obok tematu ... 27.04.06, 11:15

... moim zdaniem jest dokładnie tak jak pisze Apple - Czesi przeżywali fale
          strajków w ochronie zdrowia pod koniec lat 90tych i wywalczyli wtedy znaczne
          podwyżki bo chwycili rząd za jaja - i gdy pare lat pozniej po akcesji ichni
          samorząd lekarski dał w kilku artykułach do zrozumienia że nie zamierza
          tolerować tak znacznej dysproporcji między zarobkami swoich lekarzy, a kolegami
          w Unii to spowodowalo to KOLEJNE podwyzki i to prawie 100% !!!!! Dla porownania
          Slowacja podwyzszyla wtedy pensje w ochronie zdrowia o ponad 50%, a Wegry o
          80% ...

... jeśli sam się nie szanujesz inni nie bedą cię szanować - nikt nie bedzie
          płacił tchórzliwym śmieciuchom dwóch średnich krajowych, podczas gdy oni godzą
          się pracowac za połowę średniej - trudno cenić tych którymi się gardzi ...

Lukumon
          • poloznik-gin Re: To absolutnie nie jest obok tematu ... 27.04.06, 11:21
            Tak mozna jeszcze ogłosic konkurs ofert i bedziemy sami ustalali sobie pensje
            nizsza niz chca nam zapłacic ,taki kraj.Znam takie fakty,zwolnić wszystkich i
            oglośic konkurs kto za ile bedzie pracował przyjąc tych samych za niższa
            pensje,jeszcze sie ciesza.
            • lukumon I na to znaleźliśmy sposób Położniku ... 28.04.06, 10:15

... latem 1998 stworzyliśmy wspólnym wysiłkiem JEDNOBRZMIĄCE oferty kontraktowe
              i złożyliśmy je jako indywidualne - to wykluczyło element konkurencji który w
              tym wypadku zamiast być regulatorem rynku zniszczyłby jego zalążki .... est
              modus in rebus ... :o)))
              Lukumon
    • dokowski Czechy to jednak zawsze była Europa i cywilizacja 27.04.06, 11:28
      45 lat okupacji sowieckiej nie mogło tego zmienić. Natomiast Polska (centralna
      i wschodnia) przez setki lat była częścią azjatyckiej dziczy. Jako naród bardzo
      niewiele odeszliśmy od barbrzyństwa, przez co te same 45 lat, które Czechom nie
      zaszkodziły, nas sprowadziły z powrotem do poziomu dzikusów. Polską wciąż rzązi
      klasa robotnicza, weźmy np. terror górników i trzęsących się przed nim ze
      strachu skorumpowanych polityków. Nic dziwnego, że inteligenci wciąż u nas
      zarabiają mniej niż ludzie bez wykształcenia
      • lukumon W trzystu procentach się z tobą Dokowski zgadzam.. 28.04.06, 10:24

... daleko nie szukając widać to po trollach na tym forum, ale i po całej
        "reszcie" - tym krajem rządzi chołota - nieokrzesani, zdegenerowani zjadacze
        salcesonu nie potrafiący jednego zdania po polsku dobrze sklecić, śmierdzący
        potem i moczem, a prezentujący wymagania jak Książę Radziwiłł - i tu moim
        zdaniem ogromna rola poprzedniego systemu który temu bydłu wmówił że "masz ręce
        uwalane gnojem albo smarem - to należy ci się więcej niż tym co mają uwalane
        atramentem" - jak to często bywa w tej bardziej zbarbaryzowanej części Azji w
        jakiej przyszło nam niestety żyć ... mnie już na szczęście niedługo - jeszcze
        tylko cztery tygodnie ... :o))))) ...
        Lukumon
        • dokowski większość Polaków nadal w to wierzy 28.04.06, 10:57
          lukumon napisał:

> poprzedniego systemu który temu bydłu wmówił że "masz ręce uwalane gnojem
          > albo smarem - to należy ci się więcej niż tym co mają uwalane atramentem"
          • irkal Re: większość Polaków nadal w to wierzy 29.04.06, 18:38
            dlatego większość Polaków wybiera
            do Sejmu idiotów bo wybiera podobnych
            sobie. tłuszcza jest większością
            w większości krajów, tyle że tłuszcza
            szwajcarska jest zupełnie inna niż
            tłuszcza polska. względność rzeczy i
            zjawisk.
    • aron2004 Re: Przeciętne wynagrodzenie w Czechach. 28.04.06, 19:38
      travel_wawa napisał:

> Lekarz specjalista w Czechach zarabia 40 000 - 47 000 koron, a więc 2,2 - 2,6
      > przeciętnej czeskiej płacy.

To u nas rodzinny ma więcej. Tak że Czesi mogą zazdrościć polskim lekarzom
      rodzinnym.
      • hirgen Dane z Czech z poczatku tego roku 02.05.06, 09:14
        Wybralem trzech specjalistow: ortopede, interniste i fizykoterapeute i srednia
        wyszla mi 75 309 koron tylko za prace w szpitalach i na dyzurach ktorych biora
        srednio cztery na miesiac (tylko internista mial szesc). A oprocz tego pracuja w
        gabinetach, fizykoterapeuta udziela sie w pobliskim uzdrowisku, a ortopeda w
        klubie sportowym gdzie produkuje sie jako lekarz sportowy. Ale nawet bez tych
        dodatkow wyszlo mi ze zarabiaja srednio po ponad 10 000 zlotych. Radze czasem
        odwiedzac czeskie fora anglojezyczne bo jest tam sporo informacji.
        Ale nawet liczac dane jakie zostaly tu przedstawione przez Arona to wychodzi mi
        "u nas kazdy rodzinny ma wiecej" niz 5000 zlotych biorac pod uwage nasza srednia
        place. Kup sobie Aronie kalkulatorek Casio. Bardzo pomaga w zyciu.
        Pozdrawiam tych co umieja liczyc
    • kasiulek70 Re: Przeciętne wynagrodzenie w Czechach. 30.04.06, 12:07
      Zatrzymany kolejny pijany lekarz

A może dlatego?????

PAP. pi 30-04-2006, ostatnia aktualizacja 30-04-2006 11:45

Policja z Legnicy zatrzymała w nocy z soboty na niedzielę pijanego lekarza
      pogotowia ratunkowego - poinformował w niedzielę Sławomir Masojć, rzecznik
      prasowy legnickiej policji.

• lukumon A wiekszość polactwa uważa że pijani lekarze ... 30.04.06, 18:20

... to domena jedynie zacofanych krajów, a szczególnie naszego - jedźcie do GB,
        do Francji (szczególnie na południu), do Finlandii - tam tego typu przypadki są
        równie częste jak w Polsce, a we Francji ponoć nawe częstsze, tyle że nikt tam
        o tym - oddzielnie o każdym takim przypadku - w gazetach nie pisze podobnie jak
        u nas nie pisze się oddzielnie o każdym pijanym kierowcy (właśnie dowiedziałem
        się z TVN że tylko w ciągu wczorajszego dnia złapano ich na drogach 800 !!!! -
        a to o wiele groźniejsi potencjalni zabójcy niż pijane konowały) - ale u nas
        media uwielbiaja onanizować się każdym takim doniesieniem z osobna. I w tamtych
        krajach nikt nawet nie pomyslałby żeby łączyć problem pijaństwa w pracy
        NIELICZNYCH lekarzy z problemem uposażenia WSZYSTKICH POZOSTAŁYCH ..... Brzydzę
        się polactwem !!! ...
        Lukumon
        • irkal Re: A wiekszość polactwa uważa że pijani lekarze 11.05.06, 17:15
          to chyba prawda że nikt tu nie lubi być wypunktowanym
          bo wypunktowani jakoś sobie odpuścili po ich wypunktowaniu
          • nocny_piter Do Lukumona i innych jemu podobnych... 11.05.06, 17:58
            Ja też przyglądając się naszemu społeczeństwu ataków zachwytu nie dostaję ale
            zwróćcie uwagę na to że jednak inne grupy zawodowe (choćby sędziowie) wywalczyli
            sobie odpowiednią pozycję, uposażenia, immunitety itp. a startowali na początku
            lat 90-tych jako budżetówka z pułapu podobnego do lekarzy. I wcale nie musieli
            przychodzić pijani pod sejm i rzucać kamieniami. To samo "społeczeństwo"
            potrafiło jakoś docenić ich pracę i odpowiedzialność. Jak to się stało? Po
            prostu zaczęli odchodzić od zawodu. Gdy na ok. 10 000 sędziów odeszło 2 000
            czyli 20% - system się gwałtownie zachwiał i potrzebne były szybkie i skuteczne
            działania. Wtedy pensja mojego kolegi-sędziego skoczyła o około 300 %. Gdyby
            sędziowie tak kurczowo trzymali się swoich etatów jak lekarze i do tego
            wrzeszczeli że jest ich za mało (jak niektórzy lekarze na tym forum) to w tej
            chwili też by zarabiali 1200 PLN miesiecznie. Byli jednak bardziej mobilni,
            wybierali posady prawników w firmach prywatnych, radcostwo itp. no i wygrali.
            Tak więc ja bym nie zwalał całej winy na społeczeństwo, jakie by ono nie było.
            • lukumon Piter - nie wiem czemu wzywasz mnie i mnie ... 12.05.06, 14:59

... podobnych, a potem piszesz w tonie riposty coś co ma sie nijak do tego co ja
              napisałem - od zawsze twierdzę że jakiekolwiek protesty w ochronie zdrowia
              (zwanej przez wsiunów "służbą") nie mają najmniejszego sensu - tylko złożenie
              wypowiedzeń będzie skuteczne .... ci co ostatnio demonstrowali mogą jeszcze
              strzykawki oflagować i nadąć gniewnie policzki - na pewno pomoże ...

... a w postach powyżej nie analizowałem związku przyczynowo skutkowego pomiędzy
              stosunkiem społeczeństwa do nas a naszymi zarobkami - ja jedynie mówiłem o
              genezie i naturze tegoż stosunku. Bez żadnych jego implikacji.
              Lukumon
              • aron2004 Re: Piter - nie wiem czemu wzywasz mnie i mnie .. 12.05.06, 15:33
                porównajcie jakimi samochodami jeżdżą lekarze a jakimi hydraulicy. Przyjedźcie
                do Lublina i porównajcie ilu lekarzy mieszka na najlepszych osiedlach typu
                Węglin czy Zimne Doły a ilu hydraulików.
              • nocny_piter Re: Piter - nie wiem czemu wzywasz mnie i mnie .. 12.05.06, 18:58
                Lukumonie bądź łaskaw przeczytać jeszcze raz swoją wypowiedź o zjadaczach
                salcesonu i o tym, że (cytuję) : "masz ręce uwalane gnojem albo smarem - to
                należy ci się więcej niż tym co mają uwalane atramentem", gdzie nawiązałeś do
                zarobków, bo przecież trudno inaczej interpretować słowo "należy się". Ale
                mniejsza o to. Chciałem tylko podkreślić, że nawet w takim społeczeństwie jak
                nasze można pewne cele osiągnąć i nie trzeba koniecznie mówić, że nic się nie da
                zrobić bo nie ma społecznego przyzwolenia. Czy było przyzwolenie na likwidację
                darmowych leków dla emerytów i rencistów na początku lat 90-tych? Na pewno nie
                było, a mimo to dokonano tego.
                • lukumon Byłem łaskaw. I przeczytałem. Przeczytaj Piter ... 12.05.06, 21:32

... to co napisałeś sam i zdecyduj co miałeś na myśli - ja napisałem co myśli
                  przeciętny Kowalski o naszych dochodach i dlaczego tak myśli, natomiast NIE
                  napisałem że to co on myśli ma na nasze dochody wpływ - że może powstrzymać ich
                  wzrost. Zaś ty piszesz najpierw że: "Ja też przyglądając się naszemu
                  społeczeństwu ataków zachwytu nie dostaję" i że "inne grupy zawodowe (choćby
                  sędziowie) WYWALCZYLI (podkreślenie moje) sobie ...", a z drugiej strony że
                  " "społeczeństwo" potrafiło jakoś docenić ich pracę i odpowiedzialność ..."
                  - to w końcu wywalczyli czy zostali docenieni i nagrodzeni?. Dalej piszesz: "Jak
                  to się stało? Po prostu zaczęli odchodzić od zawodu" - I co?! - to znaczy że ich
                  odejście spowodowało że przeciętny zjadacz chleba przejrzał na oczy?!! I że
                  dzięki temu docenił?!! Ty jaja sobie robisz?!! Ten Kowalski nawet tego nie
                  zauważył - to ci na górze zatrzęśli gaciami i się wystraszyli - to strach
                  rządzących był przyczyną dla której tak się stało, a nie jakieś mityczne
                  zauważenie przez "społeczeństwo" pauperyzacji sędziów i nagła erupcja szacunku
                  do nich. "Tak więc ja bym nie zwalał całej winy na społeczeństwo, jakie by ono
                  nie było." - i nikt tu żadnej winy nie zwalał - my mówimy że jest prymitywne, a
                  nie że jest w swym prymitywizmie wobec nas skuteczne - dlatego zgadzam się w
                  pełni z tym co i ty piszesz, że nie należy się na nie absolutnie oglądać w
                  dążeniu do zmian - musimu je wywalczyć sami bo nie tylko nikt tego za nas nie
                  zrobi, ale nawet nikt nam w tym nie pomoże ...

... a że środowisko lekarskie składa się w dużej mierze z niezbyt rozgarniętych
                  mięczaków przywiązanych do swoich gó..anych etacików - smutne, ale prawdziwe
                  ... :o(((

Lukumon
                  • nocny_piter Re: Byłem łaskaw. I przeczytałem. Przeczytaj Pite 12.05.06, 22:24
                    No OK, przecież nie ma sensu się spierać o takie detale. Sędziowie faktycznie
                    nie "walczyli" sensu stricto tylko porzucali trefny zawód. Dostali olbrzymie
                    podwyżki co zmieniło całkowicie ich status materialny a tym samym społeczny. Na
                    pewno nie strajkowali i nie manifestowali swojego wkurzenia pod sejmem tylko po
                    cichu odchodzili. Tak było. Skoro twierdzisz, że podwyżki w lecznictwie są
                    możliwe mimo braku przyzwolenia zjadaczy salcesonu pachnących uryną, to myślimy
                    podobnie. Są jak najbardziej możliwe.
                    • lukumon To nie był detal, ale twój zarzut ... 13.05.06, 13:11

....... nie myślimy podobnie ...
                      Lukumon
                      • nocny_piter Re: To nie był detal, ale twój zarzut ... 13.05.06, 20:54
                        Zarzut? Masz biedaku manię prześladowczą... niczego Ci nie zarzucam.
    • dr_ewa999 Re: Przeciętne wynagrodzenie w Czechach. 11.05.06, 18:02
      To z powodu naszych cech narodowych. Wszyscy mamy przecież takie same żołądki,a
      że nie jednakowo pofałdowany mózg to co z tego?
      Jeść trzeba, mysleć niekoniecznie.
      Proponuję pwszystkim po równo, ryczałtem -posłom, cieciom, babkom klozetowym,
      nauczycielom, dziennikarzom, lekarzom...a co? Wszyscy jesteśmy stworzonkami bozymy.
      Doktorom się w głowach przewraca. Chcą zarabiać więcej niż hydraulik...coś
      takiego. To oburzające!!!
      • dr_kregarz Re: Przeciętne wynagrodzenie w Czechach. 13.05.06, 18:44
        ten trend jest czasowy. po prostu jest nadprodukcja lekarzy i za duzo ludzi do
        lecznia (moj post ponizej). Urawnilowka byla juz raz w Polsce ale bardzo
        krotko. Nic nie trwa wiecznie.
    • dr_kregarz Re: Przeciętne wynagrodzenie w Czechach. 13.05.06, 18:39
      Ludnosc: Czechy 10,235,455, Slowacja: 5,439,448, Polska: 38,536,869
      Obszar: Czechy 78,866, Slowacja: 48,845, Polska 312,000km
      Ziemia uprawna: 40%, Slowacja: 39.23%, Polska: 40.25%

dobra wiadomosc: www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?
      cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=14523482&dopt=Abstract

ale:
      epp.eurostat.cec.eu.int/pls/portal/docs/PAGE/PGP_PRD_CAT_PREREL/PGE_CAT_PREREL_YEAR_2005/PGE_CAT_PREREL_YEAR_2005_MONTH_04/3-08042005-EN-AP.PDF

dla niekumatych wszystkie kraje wschodnioeuropejskie (te dobre) maja mniejsza
      liczbe ludnosci. Do roku 2050 wszystkie te kraje beda mialy o ok 11% mniej
      ludnosci. na dusze to oznacza 4.5 miliona ludzi, czyli waszych potencjalnych
      pacjentow. Mniej ludzi w Polsce oznacza mniej ludzi do leczenia.

Ja bym sie tak nie zaptrywal na Czechy bo oni jada na tym samym wozku jak i
      reszta europki. Przynajmniej na papierze.
      • nocny_piter Nadmiar lekarzy - sedno problemu 13.05.06, 21:10
        >po prostu jest nadprodukcja lekarzy i za duzo ludzi do
        lecznia

Niestety nie wszyscy tak uważają, większość (i to o zgrozo LEKARZY!!) chce byśmy
        zwiększyli ilość lekarzy i łóżek szpitalnych przytaczając argumenty, że gdzie
        indziej jest wszystkiego więcej. Nie tak dawno założyłem wątek "kiedy ograniczą
        nadprodukcję lekarzy?" i mało mnie nie zlinczowali...
        • dr_kregarz Re: Nadmiar lekarzy - sedno problemu 15.05.06, 09:25
          up a wiec nie jestem sam w mojej krusadzie. masz moze link do twojego watku?
          Chetnie przeczytam. :)
          • nocny_piter Re: Nadmiar lekarzy - sedno problemu 15.05.06, 11:17
            Odświeżyłem temat, teraz jest na głównej stronie forum. W końcu problem jest
            nadal aktualny...
            • grix Re: Nadmiar lekarzy - sedno problemu 17.05.06, 13:29
              Jakiś ignorant naskrobał:

> Do roku 2050 wszystkie te kraje beda mialy o ok 11% mniej
              > ludnosci. na dusze to oznacza 4.5 miliona ludzi, czyli waszych potencjalnych
              > pacjentow. Mniej ludzi w Polsce oznacza mniej ludzi do leczenia

Tak uważa tylko ktoś spoza 'branży' - znaczy ignorant. Nie cierpie mędrkujących
              ignorantów, którzy zapominaja o tym, ze im starszy człowiek, tym bardziej
              potrzebuje lekarza.

Społeczeństwo się starzeje = > 2 problemy:
              - wiecej ludzi wymaga opieki lekarskiej
              - mniej ludzi jest w stanie wypracować srodki na ta opiekę

Czeka nas dramat w ochronie zdrowia, w Polsce bedzie tym bardziej bolesny, ze
              wielu lekarzy wyjedzie stąd i nie bedzie miał kto leczyć starego, choregoi
              społeczeństwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka