dalla 07.04.03, 19:37 Byc moze to glupie pytanie, ale co znaczy "liebhaben" w CODZIENNYM uzytku. czy zdanie "ich habe dich lieb" oznacza: "kocham Cie", czy "podobasz mi sie" czy moze ma jeszcze inny "odcien" ? Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xris Re: 'liebhaben' co dokl. znaczy? 07.04.03, 20:11 dalla napisała: > Byc moze to glupie pytanie, Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi! ;-) > co znaczy "liebhaben" w CODZIENNYM uzytku. > czy zdanie "ich habe dich lieb" oznacza: "kocham Cie", czy "podobasz mi sie" > czy moze ma jeszcze inny "odcien" ? Lubię Cię. Odcień - trudno to opisać. Coś między przyjaźnią a miłością. Jako mężczyzna w każdym razie nigdy tego bym nie użył w stosunku do innego mężczyzny. Pozdarwiam, xris Odpowiedz Link Zgłoś
dalla Re: do Xris 07.04.03, 21:13 Hej Xris! dziekuje za szybka odpowiedz jeszcze jedno pytanie: slyszalam, jak na filmach np. dzieci i rodzice mowia do siebie: "ich habe dich lieb" rozumiem, ze wtedy to jest traktowane, jako "kocham Cie" a czy miedzy kobieta a mezczyzna uzywa sie tego zwrotu dosc czesto? czy raczej "ich mag dich". "ich liebe dich"? dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
remulus Re: do Xris 07.04.03, 22:03 Mój stary "Wielki Słownik Niemecko-Polski", Tom II, Warszawa 1972, pisze: liebhaben = lubić kogoś (coś), liebgewinnen = pokochać (polubić, umiłować) kogoś Odpowiedz Link Zgłoś
zemgosia Re: do Xris 07.04.03, 22:13 ich hab dich lieb! oznacza ze Cie lubie! I przyjaciele czesto pisza do siebie np. w listach czy mailach: ich hab dich lieb - to jest normalne stwierdzenie, bez zadnych milosnych zabarwien Mam wiele przyjaciol w Niemczech i oni czesto tego sformulowania uzywania, czesto tez w skrocie HDL Odpowiedz Link Zgłoś
liloom lieb, ich habe dich lieb 07.04.03, 22:24 A ja bym powiedziala, ze jak mowie "ich habe dich lieb" to ma to bardzo cieple zabarwienie. "Lieb" uzywaja czesto dzieci o rzeczach, ktore sa "slodkie" "cieple" cos co powoduje ze robi sie cieplo kolo serca. Ktos jest "lieb" gdy zrobi cos milego, dobrego. Specjalnie tlumacze naokolo, zeby uswiadomic uczucie zwiazane ze slowem "lieb". Mozna tez powiedziec "ich habe dich gern", ale to bedzie o 2 stopnie nizej:) O stopien nizej bedzie (dla mnie) "ich habe dich sehr gern". Liebhaben to cos do przytulenia. I w koncu niedaleko od "Liebhaber":))))))) oder? to tak pol zartem pol serio. Bo liebhaben mozna tez np. muzyke. Odpowiedz Link Zgłoś
remulus Re: lieb, ich habe dich lieb 08.04.03, 22:16 Ale jest polsko-nimieckie przysłowie: "Kto się lubi ten się czubi. - Was sich liebt, das neckt sich." Odpowiedz Link Zgłoś
kret59 Re: lieb, ich habe dich lieb 09.04.03, 12:50 Lepiej tego nie mozna opisac. Liebhaben lezy dokladnie pomiedzy lubiec i kochac. Odpowiedz Link Zgłoś
pauulek Re: lieb, ich habe dich lieb 09.04.03, 14:15 Dokladnie miedzy lubiec a kochac to liebhaben nie lezy; to wyrazenie jest juz stosunkowo intymne,(naturalnie oprocz relacji rodzice -dzieci),powyzej cytowany liebhaber to milosnik albo kochanek w zaleznosci od kontekstu, oprocz tego nie wolno zapominac wplywow amerykanskich na wspolczeny niemiecki , tu dochodzi niekiedy do dewaluacji odpowiednich pojec jak np "i love you" i potocznego uzywania ich habe dich lieb, czemu w niemieckim napewno nie odpowiada to : podobasz mi sie . Odpowiedz Link Zgłoś
xris Re: do Xris 09.04.03, 14:27 dalla napisała: > jeszcze jedno pytanie: slyszalam, jak na filmach np. dzieci i rodzice mowia do > siebie: "ich habe dich lieb" > > rozumiem, ze wtedy to jest traktowane, jako "kocham Cie" no tak > a czy miedzy kobieta a mezczyzna uzywa sie tego zwrotu dosc czesto? czy > raczej "ich mag dich". "ich liebe dich"? nie wiem. ja zazwyczaj mówię, co myślę i czuję. ;-) Nie powiedziałbym "ich habe dich lieb" do przyjaciółki... o ile w ogóle możliwa jest czysta przyjaźń między mężczyzną a kobietą :-) pozdrowionka xris Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sobolewska Re: 'liebhaben' co dokl. znaczy? 10.04.03, 08:59 Synonimami liebhaben są: buhlen, gernhaben, herzen, lieben, mögen,sympathisieren,wohlwollen, zugeneigt czyli zakres od lubienia do miłości.Za zgodą właściciela publikuję fragment listu miłosnego: „Hey mein Schatz, ganz liebe Ostergrüße sendet dir und deiner Familie deine X. Hab gerade deine Massen-Mails bekommen. Du bist echt verrückt! Und deswegen habe ich dich so doll lieb./.../ Love, X“ Odpowiedz Link Zgłoś
zemgosia Re: 'liebhaben' co dokl. znaczy? 10.04.03, 13:43 Z calym szacunkiem dla Pani Ekspert ale fragment, który Pani przytoczyła może nieco zmylic czytelnika, gdyż w nim wyrazne jest zabarwienie o charakterze milosci, a liebhaben, to jak Pani wczesniej tlumaczyla nie tylko milosc ale takze lubienie kogos, przyjazn, stad tez moim zdaniem, jesli juz Pani decyduje sie na cytowanie i podawanie przykładow to radzilabym podawac ich kilka,zeby czytelnik mial rzeczywisty obraz sprawy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eine-kleine Re: 'liebhaben' co dokl. znaczy? 26.04.03, 11:19 Najprostszy przykład - cytat z Die Gerd Show ("alles wird gut") "piep, piep, piep - ich hab mich lieb!" I wystarczy pooglądać te smsowe pozdrowienia na Vivie+ to sie rozjaśni w głowie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś