-
Pomozcie, prosze, gdyz nieco sie juz w tym gubie :-) Mysle, ze te informacje przydadza sie rowniez innym kobietom, wiec nie tylko ja skorzystam.
Doradzcie, w ktorym dniu cyklu powinnam wykonac badania hormonalne. Czy to prawda, ze niektore z nich trzeba powtarzac w kazdej fazie cyklu? Jesli to prawda, to wyjdzie tego naprawde sporo, a i koszty beda niemale... O ktorej godzinie najlepiej pobrac krew?
Oto te badania:
LH
FSH
parathormon
aldosteron
prolaktyna
estradiol
estrion
progester...
-
Dostałam 10 zastrzyków z witaminą B12 i muszę zobić badania na poziom żelaza i ferrytyny. Czy mogę wykonać te badania podczas przyjmowania zastrzyków? czy wit B12 ma jakiś wpływ na poziom Fe i ferrytyny i może zaburzyć wyniki?
-
Mąż miał zawyżone wyniki tarczycowe. Był u endokrynologa , która przypisała Thyrozol 5mg przez pierwsze 10 dni 2 tabletki a potem jedna,wizytę po około 4 tygodniach i nowymi wynikami badań, powtórzone TSH,FT4,FT3 i nowym badaniem,którego jeszcze nie robił: p/c przeciw receptorom TSH.
Miał plan iść w sobotę pobrać krew,ale właśnie dziś go olśniło czy aby ta doktor nie mówiła,że przed badaniem trzeba ten thyrozol odstawić???Pomóżcie proszę, trzeba czy nie, a jeśli tak to jak długo przed badani...
-
Dostałam skierowanie do endokrynologa z wynikiem TSH = 5.090
Rok wcześniej miałam 3,95 czyli w normie laboratoryjnej więc nikogo to nie zaniepokoiło.
Pani endokrynolog zleciła powtórzenie TSH i FT4 oraz USG i powiedziała, że o ile nie planuję ciąży to się nie mam co przejmować. Z wynikami mam przyjść za 7 m-cy...(NFZ)
I teraz moje pytanie czy samo FT4 wystarczy do jakiejś kompletnej diagnozy, oceny.
Czy nie powinno się tego zrobić jakoś bardziej kompleksowo?
Czy mam poszukać innego lekar...
-
Przed badaniem TSH (oddaniem krwi) tabletek nie bierzecie w tym samym dniu czy już 24h wcześnie???
-
Mam autoimmunologiczny zanik tarczycy ( zrobił usg)i teraz 3 miesiąc biorę 50 Eutyroxu. Zapisałam się na koniec miesiąca, chodzę odpłatnie bo na NFZ już podobno nie ma miejsc ;(. Lekarz - znany i podobno dobry endo - jednak nie zalecił żadnych badań kontrolnych , zapisał sobie tylko, by rozważyć na następnej wizycie podawanie B12. Czy mam zrobić chociaż TSH i B12 czy iść bez niczego ? Skąd zatem będzie wiedział czy ta B12 jest konieczna i jak dalej ustalić dawkę eutyroxu ? Kurczę, chyba ja...
-
Witam
Czy można po stosowaniu sterydów do nosa dokładnie chodzi mi o NASONEX dostałam go na przewlekłe zapalenie zatok zrobić badanie kortyzolu czy trzeba odczekac jakis czas ,czy badania będa wiarygodne ,dodam że bardzo zle sie czuje i chce wykluczyc w koncu te nadnercza ,leczę sie juz prawie rok w sumie była duża poprawa po euthyrox ale teraz znowu jest pogorszenie
-
Witam, pisałam już kiedyś na tym forum ale pod innym nickiem, i pokrótce miałam stare wyniki badań z przed kilku lat, które wstawiłam tutaj do analizy i dostałam odpowiedzi, że nie były one dobre ale lekarze w szpitalu gdzie miałam robione te badania, przy okazji innej sprawy w ogóle nie zwrócili na nie uwagi, ja natomiast z powodu tego, że coraz gorzej się czułam zaczęłam szukać i tak trafiłam na "tarczycę" i to forum. Jak zaczęłam szukać to okazało się, że objawy niedoczynności mam wręcz ks...
-
Ostatnio dość często oddaję krew do kolejnych badań (Hashi i borelioza z koinfekcjami). Żaden z "moich" lekarzy się nie przejmuje tym, że moje żyły są słabo widoczne, że krew z nich trudno pobrać, że trzeba się wkłuwać coraz głębiej i przez to coraz dłużej bolą mnie ręce w skłutej okolicy (jak się objawia zapalenie żył?). Ostatnio z żyły w prawej ręce w ogóle nic nie poszło, a już wyobrażam sobie zrosty w lewej...
Gdyby lekarze się przejmowali, to może chociaż jeden zleciłby badania raz a ...
-
Witam moje wyniki badań:
TSH-0,005
po m-cu przyjmowania selenu
TSH 0,04
Anty-TPO 157
Trab ( TRak) 0,68
-
CHCE ZROBIC JE PRYWATNIE zanim pojde do endokrynologa.
Kortyzol
ACTH
DHEA-s
Prolaktyna
17 OH progesteron
OGTT - krzywa cukrowa/ glikemiczna
testy wrazliwosci na insuline
bede wdzieczna bo nie mieszkam w pl, tutaj fakt, ze zaczelam sie leczyc u endo jeszcze w polsce, nie oznacza ze mnie tak latwo skieruja :D czekam od kwietnia na dokonczenie diagnozy i chyba szybciej to w PL zalatwie, ale nie mam za wiele urlopu i do endo chce pojsc z pakietem badan nadnerczy. Tarczyca wyniki ws...
-
ft3 4.47 (3.67 - 10.43), ft4 11.07 (7.50 - 21.10),
tsh 3.150 (0.340 -5.600)
Lekarz stwierdzil, ze nie wymaga leczenia, ale wg mnie sa zdecydowanie za niskie, tym bradziej, ze jest mlody, bo ma 27 lat.
Jak uwazacie?
-
Opiszę krótko moją drogę do dzisiejszego wyniku anty TPO. Może poradzicie co z tym dalej....
Zaczęło się od przeziębienia, antybiotyk, i został mi kaszel. Po kilu tygodniach dostałam kolejny antybiotyki skierowanie na badania krwi i TSH. W międzyczasie byłam z kaszlem u laryngologa i to ona zadał mi pytanie czy z tarczycą wszystko ok. Wyszło, że hemoglobina słabiutka, TSH 3.6. No to dostałam skierowanie na żelazo i ferrytynę. Oczywiście wszystko wyszło poniżej normy.
No i zaczęło się szuka...
-
witam! szukam endokrynologa z Krakowa który bada wszystkie 3 hormony w ciąży nie tylko samo TSh.Wiem ze w ciązy są ważne 3 te hormony ,prosze napiszcie gdzie się leczyłyście w ciąży na niedoczynnośc lub nadczynnośc i czy lekarz wam badał te hormony
-
Witam
chciałabym dołączyć do Waszego grona, jeśli można
załozyłam podobny wątek na forum Hashimoto ale potraktowano mnie z góry... i nie udzielono odpowiedzi na pytanie. Proszę, pomożecie?
pozwole sobie zacytować
Moje badania a staranie o Dziecko - proszę o pomoc
[i]ca.melia 22.10.11, 13:21 Odpowiedz
Hej
ceniąc sobie Wasz mądrosć poproszę o Wasze zdanie na temat moich najnowszych badań. Staram się o dziecko, ciut marnie idzie choć cykl mam ładny, owulacje też (potwierd...
-
hej to moje wyniki badan:
FT4 - 1,10 (min 0,93 max 1,70) - 22,08%
FT3 - 3,25 (min 2,00 max 4,40) - 52,08%
TSH - 1,67 (min 0,27 max 4,2)
w tamtym roku bralam przez jakis okres euthyrox 25 poniewaz mialam kolatania serca, teraz jedynym objawem jest ogromneeeeeee wypadanie wlosow i moze jeszcze to, ze spiaca jestem. Prosze mi napisac czy te wyniki sa prawidlowe czy musze sie leczyc, chcialabym zajsc w niedlugim czasie w ciaze.
-
Chcialabym wiedziec, jakie macie / mialyscie wyniki tarczycy przed zajsciem w
ciaze lub na samym poczatku ciazy? Ja mam w tej chwili:
TSH -3,14 (norma: 0,27 - 4,20)
fT3 - 3,80 (norma: 2,50 - 4,30)
ft4 - 1,25 (norma: 0,93 - 1,70)
Tzn. takie mialam, biorac Euthyrox 50, teraz biore trzy razy w tygodniu 50 i
cztery razy w tygodniu 75, wiec moze sie poprawily.
Chodzi o to, ze moja pani profesor endokrynolog mowi, ze spokojnie moge sie
starac o dziecko z takimi wynikami, ale mi sie one jedn...
-
hej
odebralam wlasnie wyniki badan krwi
tsh 0,138 (norma 0,27-4,2)
ft3 4,92 (norma 3,1-6,8)
ft4 15,15 (norma 12-22)
atg 262,4 (norma ponizej 115)
atpo 152 (norma ponizej 34)
generalnie jestem nieco zdziwiona tymi wynikami, bo przez cale zycie- rowniez podczas ciaz- mialam tsh w srodku normy, kiedys miw usg wyszly jakies torbiele czy guzki, ale malutkie
u mnie w rodzinie ze strony mamy wszystkie kobiety mialy problemy z tarczyca- wiec w sumie nie powinno mnie to dziwic
ale dziwi, bo ...
-
Otrzymałam od lekarza skierowanie na badanie jak powyżej . Prosze o podpowiedź czy w to badanie określa poziom ft3i ft4 czy musze pójśc i poprosić o osobne skierowanie na te badania ?
Pozdrawiam
julk_a33
-
Czy biorąc antybiotyki w związku z infekcja grypową, mogę badać poziom TSH?
CZy wynik może być zakłócony?