Forum Zdrowie Migrena
ZMIEŃ
      badanie

badanie

(17 wyników)
    • Jutro mam to badanie, trzymajcie za mnie kciuki
    • Witam wszystkich Forumowiczów! Jestem studentem 3 roku Psychologii na Uniwersytecie Warszawskim. Piszę pracę empiryczną nt. psychologicznych uwarunkowań występowania migreny w kontekście skuteczności radzenia sobie ze stresem. Problemem zająłem się m.in. dlatego, że moja Mama od kilku lat cierpi na migrenowe bóle głowy i wiem co to znaczy...(choc sam nie cierpię na bóle głowy) Chciałbym, żeby te badania przyczyniły się choćby w minimalnym stopniu do poznania prawdy o migrenie i ...
    • Witam serdecznie! jestem studentem V roku Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego i przeprowadzam badania osób cierpiących na migrenę. Tematem zajmuję się już od 3 lat, pisałem pracę licencjacką również dotyczącą migreny. Badanie polega na wypełnieniu kilku kwestionariuszy i zajmuje ok. 15 - 20 minut. Dla osób, które się zdecydują oferuję bezpłatną konsultację z Panią dr neurolog, specjalistką w dziedzinie bólów głowy w Warszawie. Osoby zainteresowane proszę o kontakt na adrs:...
    • Witam. Mam 25 lat i pierwszą migrenę (taka była diagnoza lekarza) miałem 10 lat temu po niedużym uderzeniu w głowę. Migreny miewam 5-8 razy w roku, ale poważniejszym utrapieniem jest mój ból głowy. Głowa boli mnie raczej codziennie (czasem cały dzień, a czasem tylko 2h. Najczęściej ból jest po prawej stronie czoła i czuje ucisk z tylu głowy w okolicach karku. Jestem wtedy (nie wiem jak to nazwać OGUPIAŁY) mam problemy z koncentracja, wzrok jest osłabiony wrażliwszy na światło, ...
    • Pisałam już o mojej córeczce. forum.gazeta.pl/forum/w,12154,135538069,135538069,migrena_u_dziecka_Prosze_o_rade.html Teraz po równo 41 dniach pojawiły się w nocy silne zawroty głowy, rano wymioty trwające mniej więcej od godziny 7 do 10. Troszkę bolała głowa. Wczoraj popołudniu jednorazowy luźny stolec. Teraz wszystko przeszło pozostał jednak oczoplas przy zmianie pozycji (głowa na dole-jak przy wiazaniu butów na stojaco- na głowa u góry). Kurcze tak jakby miała obrzęk mózgu i stad ten o...
    • skopiowalam z innego forum: "Sluchajcie ja przeszlam pieklo migrenowe, dopiero jeden lekarz stwierdzil ze mam zrobic badanie na Helickobakter Pylori w zoladku, badanie krwi, a jak prywatnie to mozna w laboratorium gdzies 12zl. Okazuje sie ze gdy budzisz sie juz z bolem glowy ana mocno zakwasza ci zoladek. Mi wykazalo ze mam mutanta w zoladku bralam antybiotyk i wyobrascie sobie ze do dzis nie mam migreny.A 4lata mialam pieklo ,a le mialam szczescie ze spotkalam tego lekarza. Wyobras...
    • Jednym z powodow dla ktorych mozna miec migrenowe bole glowy i wiele objawow podobnych do naszych moze byc rzadko spotykany zespol albo choroba Cushing'a. jest to najczesciej zwiazne z guzem lub innym problemem przysadki mozgowej. jesli macie mozliwsci sie na to przebadac to bardzo radze. Najpewniejsze, najczulsze badanie to rezonans magnetyczny, zwykle bada sie zbierany przez 24h mocz. Krew tez. Sa polskie strony o tym zespole/chorobie ale podaja malo objawow. Co jeszcze moze byc - n...
    • MRI(14)

Witajcie, kto z Was mial robiony rezonans magnetyczny glowy? Moglibyscie mi opisac to badanie, bo jakos sie boje a mam we wtorek... Ile czasu trwa to badanie, czy da rade jakos to zniesc i kiedy wynik dostaje sie? Bede wdzieczna. Pozdrowionka...
    • Witam, mam ciągłe bóle głowy i dostałam skierowanie na rezonans magnetyczny. Chciałam zapytać jak to w ogóle wygląda, czy trzeba być dłuższy czas w szpitalu i gdzie przeprowadza się ten zabieg w Poznaniu? Z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam wszystkie forumowiczki:)
    • Miałam dzisiaj rezonans magnetyczny. Jeżu kolczasty, ależ to był hałas! Leżałam w tej ryczącej maszynie i wydawało mi się, że mną kołysze prom kosmiczny i już na orbitę wylatuję. W dodatku kobieta kazała mi nie ruszać się, nie otwierać oczu, nie przełykać. No kosmos po prostu :) Najgorsze, że wzięłam ze sobą zatyczki do uszu, ale zapomniałam je założyć... przypomniałam sobie dopiero, jak zaczęło wyć.
    • Miewam częste bóle głowy (zbyt częste) i tak silne, że zwykłe tabletki przeciwbólowe nie pomagają. Czasem nie mogę po prostu wstać z łóżka - w głowie mi huczy, mam mroczki przed oczami i zbiera mi się na wymioty. Neurolog stwierdził, że to migreny i przypisał leki, które w ogóle mi nie pomagały. Wystąpiły również zaburzenia miesiączki - długie przerwy, zbyt długi czas trwania (leczyłam się u ginekologa, co nie przyniosło rezultatów). W końcu trafiłam do endokrynologa. Okazało się, że ma...
    • witam wszystkich:)dopiera tutaj na forum przeczytalam,ze przy stwierdzaniu przez lekarza migreny powinno sie zrobic miedzy innymi badanie dna oka,a moj lekarz nigdy mnie na takie badanie nie skierowal!!!Kiedy ostatnio bylam u okulisty to poprosilam i pani doktor powiedziala,ze wszystko jest w porzadku i ze moje bole glowy moga miec inne przyczyny-ze niekoniecznie jest to migrena... I moje pytanie wlasnie tego dotyczy!Czy u kazdego z Was stwierdzono jakies zmiany w oku?Bo jesli to...
    • Witam, właśnie znalazłam Wasze forum i jak poczytałam to i lżej i ciężej sie mi na duszy zrobiło. Bo jest nas tyle!!! Cierpię na migreny od ok.10 lat, dwa razy próbowałam się "leczyć" u neurologa, ale oczywiście zaczynało sie to badaniem "na oko" a kończyło przepisywaniem w ciemno rozmaitych leków. Troche nauczyłam się już sobie z tym radzić choć ostatnio jest niewesoło. W związku z tym, że moje prośby o skierowanie mnie na jakies badania, kończyły sie stwierdzeniem, że nie ma potrzeby, ...
    • Witam! W środę mam rezonans magnetyczny głowy z kontrastem. Proszę o informacje na temat samego kontrastu. Nie ukrywam, że się najbardziej tego boję, a właściwie reakcji organizmu po podaniu. Wszyscy mówią, że kontrast jest bezpieczny, ale zdarzają sie przypadki alergii na niego. Czy po otrzymaniu kontrastu mogą pojawić się jakieś objawy, które uznawane są za normalne? Czego mogę się spodziewać po kontrascie.Proszę o podzielenie się waszymi opiniami i doswiadczeniami po badaniu...
    • Dzisiaj byłam u neurologa. Przepisał mi tabletki Fluranizinum do codziennego stosowania, dostałam też Tranxine doraźnie na uspokojenie. Jednak trochę mnie martwi adnotacja na ulotce,że nie powinny brać go osoby ze stwierdzoną depresją..Ja wprawdzie stwierdzonej nie mam , ale mam skłonności depresyjne i lękowe. Czy ktoś brał Fluranizinum? I jeszcze pytanie o EEG- dostałam skierowanie ,ale chciałabym wiedzieć na czym polega to badanie.
    • ... to właśnie to, co nas boli w migrenie. Sam mózg raczej nie boli. Przeprowadzono więc eksperymenty na migrenikach podczas trwania napadu. Podano im albuminy oznaczane izotopem radioaktywnym i obserwowano zmiany. Okazało się, że podczas ataku migreny dochodzi do zapalenia opon mózgowych. Zródłem zapalenia są neuroprzekaźniki wydzielane nieprawidłowo przez nerwy. Czyli: migrena to nie "tylko ból głowy". Migrena to ostre zapalenie opon mózgowych! Od dzisiaj niech mi ktoś spróbuje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się