badanie

(28 wyników)
  • Moje dziecko nie mialo tych badan. Nie wiem, czy to sie tak nazywa ale chodzi mi o krew z piety w 5 dniu zycia na phenylketonuria, thyroid deficiency ,sickle cell disorders , cystic fibrosis MCADD. Starsza tez tak jakby nie miala, tzn polozna przychodzila 4 razy, pobierala krew i wracala 'bo za mala probka', za 5 razem nie dalam corki wiecej kuc. Przy tej od razu powiedzialam, ze nie ma mowy... I zastanawiam sie czy moze orientujecie sie kiedy te choroby ''wychodza'', tzn w jakim wieku dzie...
  • Znalazlam w Poznaniu miejsce gdzie sie je robi.Na ul. Grunwaldzkiej. Czy jest jakis okreslony czas na zrobienie tego badania i czy jest konieczne. Przeciez widze, ze dziecko reaguje na halas. Pytam bo wizyta za 2 tyg. kosztuje 50 zl, a za m-c jest refundowana.
  • [b]Ssanie smoczka nie wpływa na karmienie piersią Stosowanie smoczka "uspokajacza" a karmienie piersią - przegląd systematyczny [/b] omówienie artykułu: Pacifiers and breastfeeding. A systematic review N.R. O'Connor, K.O. Tanabe, M.S. Siadaty, F.R. Hauck Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, 2009; 163: 378-382 [b]Data utworzenia: 17.09.2009 Ostatnia modyfikacja: 22.09.2009 Opublikowano w Medycyna Praktyczna Pediatria 2009/05 [/b] opracowała dr med. Boże...
  • Mój doktor chyba za bardzo przejmuje się, że chcę rodzić w domu i teraz pod koniec (40 tc) funduje mi dużo badań, m.in. to co w temacie. Moje pytanie do Was: czy miałyście tę wątpliwą przyjemność? Czy to normalne, że dzień po ledwo powłóczę nogami? Irena mówiła mi, że robi to badanie w trakcie porodu, ale czy teraz mi tego oszczędzi?? A zna się ktoś może na miednicach? :) Podobno mam 22,25,30 (wiem to z cyrkla, nie z badania w temacie :) i że wymiar poprzeczny "jest ciut wąski" (dr te...
  • Witam! Nazywam się Anna Jadach i jestem studentką IV roku na Wydziale Psychologii UW. Chciałabym serdecznie zaprosić Panie do wzięcia udziału w badaniu, które przeprowadzam na potrzeby mojej pracy magisterskiej. Badanie w ogólnym zarysie dotyczy postaw, opinii i przemyśleń kobiet w ciąży i po porodzie. Jest ono anonimowe, a uzyskane w nim dane posłużą jedynie do celów naukowych. W związku z tym, że dane służyć będą porównaniom międzygrupowym, nie będę w stanie przesłać Panio...
  • Hej dziewczyny! Będę rodziła w domu, jeśli wszystko dobrze pójdzie:)Jestem już w 37 tyg. a tu jeszcze tyle do zrobienia! Powiedzcie, jak to z tym neonatologiem. Czy mogę np. dwa dni po porodzie iść do przychodni i tam zbadają mi dziecko? Cy koniecznie muszę zamawiać wizytę domową? Ze szczepień obowiązkowych w pierwszej dobie chcę zrezygnować. Da się? Służba zdrowia mnie przeraża...
  • Czy wiecie kto pobiera krew u dziecka w kierunku badań na fenyloketonurię przy porodzie w domu?
  • Dziewczyny, w październiku w Lublinie ma się odbyć sympozjum pt. "Dlaczego rodzić w domu? - Poród domowy w perspektywie nterdyscyplinarnej". Znajoma położna przygotowuje jakieś badania, których wyniki chciałaby na tym sympozjum przedstawić. Może niektóre z Was już dostały jej ankietę mailem. Niestety, ankieta jest w pliku wordowym a nie na stronie internetowej, więc nie da się po prostu podesłać linka. Jeśli są wśród Was takie, które są się gotowe poświęcić dla dobra nauki i popularyzac...
  • dziewczyny - ostatnio pojawilo sie kilka wątków, które stworzyły mi tu pewną prawidłowość. generalnie stosować sie do metody "jeszcze za wczesnie", "to za szybko, zeby juz" ewentualnie miec polozna z daleka i bez mapy :) i wtedy polozna spoznia sie 10 minut po naszym wielkim sukcesie. taaadaaam co wy na to? :D
  • Witam Was wszystkie bardzo serdecznie. Na początek się przedstawię, bo forum czytam regularnie od roku, ale do tej pory nic nie pisałam tylko łapczywie chłonęłam pisaninę innych i wsiąkałam w temat PD coraz bardziej - teraz jestem już chyba nie do odratowania :) Poród jeszcze przede mną, gdzieś w przyszłości. Jestem studentką psychologii zainteresowaną od dawna psychologią prokreacji. Nie wiem o czym byłaby moja praca mgr gdybym nie trafiła na to forum – za to kiedy je znalazłam, wie...
  • Koleżanka prosiła mnie o radę w sprawie kolek dziecka. Dziwne mi się te kolki wydały, bo to jeszcze noworodek, a jakoś mi się kojarzy, że one się później pojawiają. Zaczęłam wymieniać co ew. może być przyczyną no i wypłynęło, że dziecko bierze żelazo - ma niską HGB (10,3). Zdziwiłam się, że robiła w ogóle badania krwi i tak się zastanawiam, czy w szpitalu się pobiera krew po urodzeniu? I jeszcze jedno pytanie - ponieważ młoda jest blada i co drugi lekarz podejrzewa anemię, a co drugi twierdz...
  • Cześć, sorry, że tak na forum porodów domowych, ale spieszę do Ciebie jako do naszego forumowego guru:) Koleżanka zastrzeliła mnie właśnie informacją, że założyli jej ten cewnik na szyjkę Folweya (nie wiem czy to się tak pisze) i zadziałam ELEGANCKO (cytuję) i to w ogóle nie ma żadnych przeciwwskazań i bezbolesne i szybkie i poleca wszystkim aby się "domagać". Zatkało mnie. To co znalazłam w necie spowodowało niemal skurcze porodowe (a jeszcze chwilkę do terminu mam) i pomyślałam, że moż...
  • No i mój poród domowy może pozostać w sferze pobożnych życzeń. Pani Irena obejrzała wyniki moich badań, morfologia się jej nie spodobała. W ostatnim badaniu spadła mi hemoglobina, krwinki i hematokryt - gin się tym wcale nie przejął, powiedział, że wynik i tak jest dobry, bo kobieta w ciąży po prostu ma niższy poziom czerwonych krwinek. W każdym razie suplementacji żelazem nie zalecił. Piję codziennie barszcz z kiszonych buraków, biorę wit B12 (jestem jaroszką) i liczę na to że czerwone krwi...
  • Witam! Trochę o sobie napisałam w wątku o medykalizacji ciąży. Od dawna podczytuję forum, chyba nawet się kiedyś przedstawiłam :-) W każdym razie wiem, że jest tu sporo osób z dużym doświadczeniem i wiedzą na tematy okołoporodowe... Mam pytanko... Mój poród domowy zakończył się niestety cc w szpitalu. Mimo dużej aktywności (położyłam się chyba 2 razy na badanie), sprzyjającej atmosfery główka nie wstawiła się w kanał (2 h po pełnym rozwarciu). Pojechaliśmy do szpitala licząc na zestaw ...
  • Wiem, że o sprawdzaniu rozwarcia już było. Czytałam i wydawało mi się, że mniej więcej wiem o co chodzi. Nigdy nie stosowałam NPR, więc nie mam za bardzo doświadczenia w badaniu swojej szyjki. Na początku ciąży wydawało mi się, że ją wyczuwałam - takie jakby rurkowate "coś" łatwo wyczuwalne po włożeniu palca do pochwy, skierowane nieco w kierunku odbytu. Po kilku tygodniach to, co uważałam za szyjkę było skierowane bardziej w przeciwną stronę. Sprawdzałam wczoraj (20 tydzień) i nie mogł...
  • Witam serdecznie, Mam pytanie - mam zamiar urodzić w domu w końcu lata, kontaktowałam się ze swoją położną i powiedziała mi, że są specjalne wytyczne dla położnych domowych oraz procedury warunkujące taki poród (extra badania, wymagany "sprzęt" w domu, itd.). Czy może wiecie coś na ten temat, rodziłyście wg "nowych" wytycznych ? Będę wdzięczna za wszelkie informacje. pozdrawiam
  • obiecałam że zapytam, znajoma jest w końcówce drugiej ciąży, ma 1,5 roczne dziecko, czyli różnica nieduża, lekarz ją nastraszył ostatnio że szyjka miękka i rozwarcie się pojawiło a nawet że się powiększa.. To jest 34 tydzień. Kazał jej dużo leżeć oczywiście... W pierwszej ciąży też miała rozwarcie od 30 tygodnia na jeden palec i urodziła w dniu terminu. A ja ostatnio przecztałam że rozwarcie u pierworódek to jest fizjologia..wiecie jak to wygląda faktycznie? Poproszę powiedzcie co wiecie? ...
  • Prowadzić ciążę może nie tylko lekarz. Jeśli dziecko i mama są zdrowi w miarę- to w ramach kompetencji zawodowych położnej jest prowadzenie takiej niepowikłanej ciąży. Właśnie sobie planowałam, że w ten sposób będę sobie ucinać pogawędki przygotowujące mnie psychicznie do kolejnego porodu domowego- odwiedzając moją położną i gadając, gadając i gadając. Ale mam pytanie- dostałam informację (nie wiem czy prawdziwą- oświećcie mnie), że nie dostanę w takim razie becikowego, jeśli moją ka...
  • Fundacja Rodzić po Ludzku w jednej ze swoich ulotek pisze: [b]-Ponieważ rodzice są przedstawicielami ustawowymi dziecka, to oni mają prawo do wyrażania zgody (lub sprzeciwu) wobec każdej czynności medycznej, która dotyczy ich dziecka.[/b] Ponieważ w moim wojewódzkim szpitalu w 4 istniejących szpitalach to prawo w żadnym nie jest respektowane, z tego też powodu wybrałam dom jako lepsze miejsce do rodzenia moich dzieci. I mam takie pytanie (przepraszam, że nieco poza tematem forum): C...
  • Tak, pojawiły się schody u mnie. Wskaźnik 160mg/dl po 2 godz. od przyjęcia 75g glukozy w skończonym 30tc. Na czczo, od początku ciąży, mam wyniki 90 mg/dl. Wg moich wiadomości to "nieprawidłowa tolerancja glukozy", którą można uznać za fizjologię na tym etapie ciąży, jednak wg lekarza to cukrzyca ciążowa. Hmmm. Nie muszę wam tłumaczyć jaki ta diagnoza może ewt. mieć wpływ na nasze plany rodzenia w domu, bo temat przerabiałyście tutaj na forum - przeczytałam wszystko. Byłabym jednak wdzięczna ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się