-
Trudno u nas o łatwy dostęp do badan klinicznych i osrodkow je wykonujacych.
Mało jest informacji o najnowszych takich projektach a jeszcze trudniej skontaktowac się z osrodkiem je wykonujacym.
Czy pomogłaby w tym się łatwa ,przyjazna przegladarka pozwalajaca na dostęp do takich informacji? Czy ludzie faktycznie aktywnie szukaja w internecie badan klinicznych czy raczej licza na wskazowki swojego lekarza?
-
Czy są tu osoby które choć trochę mnie pocieszą, a którym nie potwierdziły się wyniki z Fobrotestu?
Odebrałem wczoraj wynik: 0.82 (F4) - skala do 1.00
jestem zdruzgotany, zwłaszcza że ostatnie badanie było rok temu robione Fibroscanem i wynik był 5,3kPa (F0-F1).
Czy to już marskość i czemu tak przeokropnie szybko postąpiła choroba przez rok czasu gdzie nie zmieniłem sposobu życia a nawet poprawiłem (wiedząc już o chorobie).
Naczytałem się o marskości i przyznam się że nie mam objawów fiz...
-
Czy wiecie jakie zazwyczaj badania chce zobaczyć lekarz przy pierwszej wizycie (oprócz anty-HCV). Jak u Was to wyglądało? Niestety do poradni ostatnio nie mogę się dodzwonić, a nie wiem na co wziać skierowanie od lekarza POZ.
-
Dowiedzielismy sie, ze moj maz ma zapalenie watroby typu C. Niedawno urodzilam dziecko i naprawde nie pamietam jakie badania wykonywalam, nie moge tego tez znalezc w ksiazeczce. Nie przypominam sobie, zeby zdazyla sie jakas "ryzykowna sytuacja", ale tez nie zwracalm na to uwagi, poki nie wiedzialam o chorobie meza.
Pytalam lekarza o koniecznosc przeprowadzenia badan, ale odparl ze ryzyko jest znikome i nie widzi powodu zebym sie przebadala. Teraz wpadlam na to, ze moze w szeregu badan c...
-
No to teraz wiem co mam, oczywiście 1b. Mam szanse załapać się na bad. kliniczne od września. Jak dobrze zrozumiałam to chodzi o terapię 4-lekowa: pegylowany interferon alfa + rybawiryna +
+ inhibitor proteazy GS-9256 + jeszcze jakiś inhibitor, ale nie pamiętam jego symbolu, też z dziewiątką z przodu. Ponoć ten pierwszy inhibitor jakieś 2 lata tamu doszedł do 3 fazy badań, ale teraz dołożyli ten drugi, żeby skutek leczenia był pewniejszy. Terapia z tymi czterema lekami trwa cztery miesiące. ...
-
polskalokalna.pl/wiadomosci/mazowieckie/warszawa/news/bezplatne-badania-w-kierunku-zakazenia-hiv-i-hcv,1691003,3319
-
Witam,
dzisiaj odebrałam wyniki i mam anty-hcv dodatni :(, do tego ALAT 67 norma do 40, aspAT 41 norma do 40.
Czy to jednak oznacza że jestem chora??? Jestem przerażona i załamana. Jutro idę do lekarza internisty. Czego mam się spodziewać? Czy on skieruje mnie na jakieś dodatkowe badania? Na wyniku pisało że wskazane jest potwierdzenia wyniku metodą pcr.
Nie wiem co robić, myśli mnie dobijają. Mam niepełnosprawnego synka i sama czarna myśl mnie zabija :-(
-
W przysżłym tyg idę do szpitala na badanie krwi i określenie
genotypu wirusa.
Powiedzcie jak wygląda takie badanie. Czy to na prawdę tylko zwykłe
pobranie krwi a potem tylko czenianie na wyniki?
-
Witam! Chciałam sie zapytac czy jest sens robic badania dzieciom na
przeciwciala HCV gdy mają dopiero roczek(dokładnie 14 miesiecy) i
dwa latka( 26 miesiecy),chciałam się poradzić poniewaz moj mąż jest
chory na HCV...Dodam,ze popadam w mała paranoję, boje sie poprostu:(
-
WITAM,MOJA HISTORIA JEST TAKA; CZĘSTO BOLI MNIE PRAWA STRONA POD ŻEBRAMI POSZŁAM WIĘC DO LEKARZA PANI DOKTOR DAŁA MI SKIEROWANIE NA BADANIA WĄTROBOWE ALE NIE OZNAJMIŁA MI,ŻE TO BADANIE NA WIRUSA...PO MIESIĄCU GDY CHCIAŁAM ODEBRAĆ TO BADANIE W LABORATORIUM POWIEDZIANO MI, ŻE NIE MOGĄ DAĆ MI TEGO BADANIA.JAK BĘDĘ U LEKARZA NA WIZYCIE TO WYNIK TEGO BADANIA BĘDZIE LEŻAŁ NA BIURKU U PANI DOKTOR...NA WIZYCIE JAK ZAPYTAŁAM SIĘ JAK WYSZŁY WYNIKI WĄTROBOWE PANI DOKTOR POWIEDZIAŁA,ŻE TO LEKKIE STŁUSZCZ...
-
Witam po nie udanej kuracji interferon i rybawiryna lekarz zalecił mi badanie IL28B ponoć to badanie i tak będzie niezbędne do kwalifikacji przy terapi trój lekowej i ze względu na posiadany u mnie rzadko występujący genotyp 1A częściej występuję on w USA?. Chcę psychicznie nastawić się na wynik tego badania i zastanawiają mnie pewne kwestie. Z jaką częstotliwością w naszej szerokości geograficznej występują korzystny układ genów CC a z jakim TT i CT? Z jaką skutecznością pacjenci odpowiadaj...
-
Witam! Forum czytam od mojej pierwszej terapii - wyczekiwanej przez 7 lat, nieudanej. Niepowodzenie drugiej oraz fantastyczni lekarze, którzy się mną zajmują w znaczący sposób przyczynili się do tego, że stałam się króliczkiem doświadczalnym. 07.08 po zbadaniu, zmierzeniu, zważeniu odebrałam leki. Cytując jednego z lekarzy z zespołu badawczego: "pegasys potargał" po raz pierwszy (mimo, że wcześniej nie powodował żadnych negatywnych skutków), a w "brzuchu mam grzechotkę" - przyjmuję 12 tablete...
-
Witam .Jestem po pierwszej nieudanej terapii Pegintron - rybawiryna.(mój genotyp 1b)
Zaproponowano mi teraz kolejną terapie, tym razem Pegasys rybawiryna.
Zastanawiam się czy podjąć ją ,czy raczej czekać na leki bardziej skuteczne.
Wiem ,że wykonanie badania Il28b ,pozwoliło by mi oszacować ,jak duże rokowanie mam na pokonanie choroby.Stąd moje zapytanie, gdzie można je wykonać ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
"na obecnosc hbv i hcv"? rozumiem, ze to jest badanie krwi? czy wykonaja mi
to w przychodni bezplatnie, czy tylko odplatnie sie to robi? jesli tak, to
ile kosztuje takie badanie? zapewne trzeba miec skierowanie...
-
pytam bo nastepne badadanie w szpitalu bedzie chyba dopiero rok po rozpoczeciu
terapii, po 12 tyg. wyszlo,że jest niewykrywalny, teraz jestem po 6miesiacach
i chcialbym sprawdzic bo zaczely mi troche alaty rosnac i sie zaczalem obawiac
-
czy jest tu ktos kto byl leczony BI 201335? Maz najprawdopodobniej zaczyna za kilka tygodni, faza III badan klinicznych. Ciekawa jestem jak wrazenia w czasie i po terapii, zakladajac ze nie bylo sie w grupie placebo
-
W swietle ostatnich postów dotyczących m.in. utrzymujących się w normie enzymów wątrobowych po zakończeniu leczenia minusem, następnie po upływie pół roku nadal minus, natomiast badanie po roku od zakończenia leczenia - enyzmy w normie, a pojawił sie plus.
Otóż w tym momencie mam poważne wątpliwości odnośnie mojej kuracji, t.j. na koniec leczenia i pół roku po jego zakończeniu minus; po roku lekarz tylko na podstawie morfologii i enzymów wątrobowych stwierdził, że jestem wyleczona, ale n...
-
... obecność RNA wirusa wyszło "-"
Ludzie wcinajcie sioła!!! :-))))
Pozdrawiam wzystkich znajomych i nowe warze tysz :-))))
jan-w także ;-)
-
Gdzie mogę wykonać badania testy na HCV typu C w Warszawie?
Czy za nie się płaci? Czy są bezpłatne tak jak testy na HIV?
-
mojego chłopaka od ok.2 lat męczy senność,zmęczenie,czasem bóle w obrębie jamy
brzusznej(ostatnio rzadziej).na rutynowej kontroli lekarz pierwszego kontaktu
stwierdził zażółcenie białek gałki ocznej i skierował go do poradni chorób
zakaźnych.tam zrobiono mu podstawowe badania+usg jamy
brzusznej+aspat,alat,bilirubinę+badanie,którego nazwy nie pamiętam-coś typu
anty HBS jeśli się nie mylę,w każdym razie wyszło ujemne.wszystkie badania
wyszły ok poza bardzo wysoką bilirubiną-ponad 3(norma ...