badanie

(29 wyników)
  • Witam Jestem nową osoba na forum, ktora potrzebuje pomocy od mam bardziej doświadczonych. Mam córeczke 6 lat, u której w lipcy wykryto wade wzroku +8 OP i OL. Leczymy sie u dr Hautza. W listopadzie na kolejnej wizycie Doktor stwierdził, iz wada wzroku jest najprawdopodobniej jeszcze większa i zalecił kolejne badanie po atropinie 4.01.2011 r. Po ostatniej wizycie spanikowałam i chciałabym skonsultowac sie jeszcze z dr Prostem. Wizytę mamy umówioną na 22.02. Dziewczyny bardzo prosze o radę -...
  • Ze szpitala w którym misiek był diagnozowany dostaliśmy zalecenie poszerzenia diagnostyki o badanie elektrofizjologiczne w celu potwierdzenia funkcjonalnej czynności nerwów wzrokowych, w Dziecięcej Klinice Okulistycznej w Sz-nie. W końcu udało mi się tam dodzwonić i co usłyszałam? Że oni nie wykonują tego badania tak małym dzieciom, że nie znieczulają tak małych dzieci, i że mam się zgłosić jak dziecko skończy rok, bo oni nie mają nawet tak małych elektrod! I tu pytanie : co mam robić teraz....
  • Właśnie dopiero co wróciałam z synkiem od okulisty. Wizyta rutynowa ale z małym problemem, od kilku dni synek mruży oczy wiec pognałam do lekarki ekspresem. Sprawdziła dno oka, zobaczyła jak patrzy z daleka i bliska i tyle. Wsio ok. Powiedziała, ze nie można sprawdzić jak on widzi? Tak się zastanawiam, widuje okularki na nosach małych dzieci jak oni je dobierają? Może jednak sa jakies badania, a najpewniej lepszy sprzęt? Może coś wiecie na ten temat, z góry dzięki za info.
  • często spotkałam się że ktoś pisał o badaniu ciśnienia w oku w CZD pod narkozą bo dziecko na wizycie nie dało się zbadać. Teraz czytam o tym że z powodu ciśnienia dziecko nie zakwalifikowano do wszczepu....i zaczynam się bać. Mój Witek ma 2,5 roku, operowany na PHPV w 2gim miesiacu życia, soczewka od 4 miesiąca zycia. Operacja u Prosta, pierwsze miesiące rehabilitacji u Prostowej ale już od prawie 2 lat pod opieką lekarza w Poznaniu. Ciśnienie miał tylko sprawdzane przed i po o...
  • Jestem mamą synka, który od urodzenia ma duże problemy ze wzrokiem, do dzis własciwie nie zdiagnozowano przyczyny. Wszyscy lekarze, a byliśmy u przeszło dziesięciu, zalecają tylko czekanie, choc nie wiemy na co... Chcielibysmy zrobić badania elektrofizjologiczne wzroku, ale do tej pory nie znaleźliśmy ośrodka, który je wykonuje u tak małych dzieci - synek ma 6 miesięcy... Czy ktoś może coś podpowiedzieć, gdzie można w Polsce zrobić ERG i potencjały u małego dziecka..? Czy robi się je p...
  • Czy któraś z was wie cos o tym badaniu. Czy warto robić u małego dziecka 11mc-y (8kor). Czy te badania są miarodajne.
  • Witam, Byliśmy przedwczoraj w CZD na badaniach ciśnienia. Wynik w oku po zaćmie: 8. Mamy go teraz uczyć tablicy z dłonią i pokazywania rączką w jakiej pozycji jest ręka, a we wrześniu pochwailic się czego nam się udało nauczyć i ocenić wzrok. Tym razem panie pomyślały i nie próbowały badać ciśnienia po wszystkich innych badaniach, gdy Krzysiek już furiatował, tylko zaczęły od ciśnienia, a oglądanie dna oka zostawiły sobie na deser. Jestem bardzo szczęśliwa, że nie musieli...
  • Kochani, kto z Was był z dzieckiem na Bochenka w szpitalu, proszę o opinie, jakie są tam warunki, czy to prawda że można zostać tam z dzieckiem po zabiegu?
  • Witjcie. Nasza Adusia jest po operacji zaćmy wrodzonej obuocznej. Miesiąc temu miała zabiego przeciwjaskrowy w lewym oczku. Mam problem ze znalezieniem miejsca w Krakowie gdzie moglibyśmy systematycznie mierzyć jej ciśnienie. Jeżeli ktoś wie gdzie moglibyśmy pójść to bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Małgorzata
  • pytam, bo mnie to dręczy ;) byłam w piątek z małą u drugiego okulisty w ramach 'konsultacji' i potwierdzenia diagnozy po pierwszym. Wizyta zamówiona końcem lutego z NFZ , lekarka zapytała po co przyszłyśmy, powiedziałam że małej oko ucieka a ona: nie da się ukryć :D Tak jak ja bym kurcze nie wiedziała. Zapisała małej jakieś krople, kazała zakrapiać przez trzy dni przed następną wizytą. A następna wizyta miałaby się odbyć po połowie lipca o ile nie w sierpniu bo urlopy. Śmiech na sali jedny...
  • Witam was! Najpierw kopiuje mój post umieszczony na innym forum (jeszcze nie wiedzialam o istnieniu tego forum:) ------- Taki mały niepokój we mnie siedzi, gdyż mój 3 miesięczny syn w ogóle, nic a nic, na nas nie patrzy. Nie zatrzymuje spojrzenia na naszych twarzach, nie wodzi także wzrokiem za zabawką. Z drugiej strony jak leży to rozgląda się na boki, szczególnie na białą półkę na ciemnofioletowej ścianie. Kiedy go noszę, to obraca głową na lewo i prawo i chyba się rozgląda. No właśni...
  • Witam, chciałam Was zapytać czy znacie w Łodzi dobrego i godnego polecenia okulistę dziecięcego? Najlepiej, żeby znał się na jaskrze wrodzonej i wykonywał takie badania jak tonometria, pachymetria i biometria. Dziękuję za odpowiedzi
  • Witam, We wtorek idziemy do CZD na badanie ciśnienia w oczku, no i jak się nie uda, to zostajemy na oddziale. Czy ktoś był tam ostatnio? Czy coś się od paźdzernika zmieniło? A może ktoś z forumowiczów też będzie w tym terminie? Pozdrawiam, mama Krzysia
  • Wczoraj miałyśmy kontrolne badania w CZD po wszczepie. Wszystko jest super i jesteśmy szczęśliwe. Teraz tylko zaklejanie i zaklejanie. Ale chociaż spokój z soczewką. Pozdrawiamy wszystkie dziaciaczki.
  • Witam, Kopiuje , bo przedstwaiłam sie w wątku. Mojej córce Ani ( ur.w 35 tc )okulista w Katowicach na Ceglanej stwierdziła wadę wzroku: na lewo ok +7 dioptrii na prawe +5 dioptrii. Poszłam do okulisty dlatego, ponieważ lewo oczko jej zezowało. Pani dr przepisał córce od 4-mca życia okulary, teraz ma 10 miesięcy oczko nadal zezuje, ale wada zmienjszyła sie OL +3 dipotrie OP+3 dioptrie. Nie wiem na ile wiarygoden to jest, bo mała ma badane duioptromierzem, przy czym strasznie p...
  • Pojechaliśmy skonsultować, czy robić operację zeza, czy może oni zrobiliby.( pierwotna diagnoza - zanik nerwów wzrokowych, jednak funkcjonalnie jest chyba nieźle). Niestety był bardzo nie w humorze. Denerwowało go , że nie rozumie co mówi lekarka. poza tym pokazali mu kartki trójwymiarowe jednobarwne , na których nie widział tego co było. Wogóle nie chcial współpracować. Prawdopodobnie pojedziemy jeszcze raz na badania i nie wykluczaja podjęcia się operacji . Ocenili widzen...
  • dziś odebrałam wyniki swoje i małej i nie wiem jak je interpretować, idę do lekarza jak tylko będe miała jeszcze toxokarozę ale może ktos wie jak zinterpretowac bo jestem bardzo ciekawa nie wiem czy IgG z takimi wartościami jest dodatnie czy ujemne może ktoś podpowie cmv ilościowe IgG <4,0 AU/ml toxoplazmoza ilościowo <5,0 IU/ml do 6,5
  • Witam wszystkich, U mjego 3mcznego synka zdiagnozowano niedorozwój nerwów wzrokowych. Z tego co zdążyłam się zorientować to w takim przypadku wykonuje się cały szereg badań, a szanowna pani doktor u której byliśmy (Centrum Okulistyki Dziecięcej)po prostu zajrzała mu na chwilę do oka, po czym raczyła nas poinformować co to jest i na tym koniec. 16lutego lutego jedziemy jeszcze do okulisty do Centrum Zdrowia Dziecka. Proszę napiszcie mi jakie badania powinien mieć zrobione i czy po...
  • Proszę powiedzcie mi jakie są wskazania do badania dna oka? Pytam na wielu forach, ale Wy tutaj chyba będziecie wiedzieć to najlepiej. Z oczkami Córki jest wszystko ok, tylko gdy Dziecko jest zmęczone i dużo patrzy w dół (a patrzy dużo, bo to 4-miesięczna dziewczynka zainteresowana głównie rączkami i już nogami), lewe oko nie chowa się jej pod powiekę, tylko naciska na nią niejako. Nie jest to straszne ale wygląda trochę dziwnie. Lekarz pediatra powiedział mi że to zwykłe zmęczenie mięś...
  • przepraszam, jeśli ten wątek już tu gdzieś był, ale jakoś nie mogłam wyłowić. mam 11 m-czną córeczkę, mam jej aplikować atropinę przed badaniem. jeden problem jest taki, że dostałam dwa sposoby dawkowania: trzy razy dziennie przez trzy dni albo dwa razy dziennie przez siedem dni. ale cóż, wybrałam sposób dawkowania podany przez lekarke, która będzie badała małą. bardziej męczy mnie sposób podawania. mała jest silna, ruchliwa i nie daje sobie włożyć do oka tej mazi (czy nie potrafią...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się