Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      cykl

    cykl

    (24 wyniki)
    • witam, znalazłam podobny archiwalny wątek, ale oprócz wpisu samej autorki - niestety nic wiecej. Otóż od niepełnych 2 miesięcy stosuję euthyrox 25, i odkąd zaczęłam zaobserwowałam duże zmiany odnośnie cyklu. stopniowo zaczyna mi się skracać do 24-25 dni, kiedyś miałam idealnie 27-28 dni, dodatkowo przed każdym okresem bolą mnie piersi (tego bólu to już dobre kilka lat nie doświadczyłam) tak że nie mogę leżeć na brzuchu; do tego regularne bóle głowy przed. Za 2 tyg mam wizytę u endo i ma...
    • Dziś zrobiłam badania tsh i Ft3 w 2 dniu cyklu. Czy to ma jakies znaczenie na wynik? Proszę o odpowiedzi.
    • hej, hekj, dawno się nie udzielalam. No ale moja historia - przypomne. Hashimoto po porodzie zdiagnozowane, niedoczynnosc, ale ostatnio TSH bylo juz na poziomie okolo 2,5 - powiekszono mi dawke euthyroksu do 125*5 i 100*2 Poza tym wykryto na podstawie badan cykle bezowulacyjne i hiperprolaktynemie. Brałam od 16 dnia cyklu lutenyl (10 dni), a caly czas 1/4 bromergonu. Okres juz mi sie spoznia 3 dni. (juz jest jakies 7 dni po odstawieniu lutenylu) I nie wiem co jest grane. 1. czy po bro...
    • Witam wszystkich. Niedawno znalazłam to forum, z czego bardzo się cieszę, bo zawiera wiele bardzo ważnych i pożytecznych informacji o chorobie Hashimoto. Od roku mieszkamy z mężem na Ukrainie. O swojej chorobie dowiedziałam się ok. 10 miesięcy temu, przy okazji poszukiwania przyczyny niepłodności. Miałam robione USG tarczycy — powiększona, ze zwłóknieniami i «węzłami limfatycznymi» (dosłowne tłum. z rosyjskiego), rentgen czaszki żeby spradzić czy nie ma guzów przysadki...
    • witajcie! poszukuje pilnie jakichs informacji dotyczacych wplywu zwiekszenia dawki hormonu na ewntualne wydluzenie cyklu miesiaczkowego. Przypuszczam, ze takie watki juz sa a w nich odpowiedz na moje pytanie. Ja jednak w tej chwili nie mam czasu - o dziewiatej musze sie stawic w szpitalu na konsultacje w sprawie lyzeczkowania, ktore ma sie odbyc jutro. Jestem w ciazy i naprawde nie wiem od kiedy! Ostatnia miesiaczke mialam w marcu i tylko tym sie sugerowal ginekolog ustalajac wiek ciazy!...
    • Witam, czy któraś z Pań ma podobne problemy jak ja: Palmienia menstruacyjne w niedoczynności tarczycy. Z niedoczynnością walczę od 9 lat (wyszła przypadkiem po pierwszej ciąży - wypadanie włosów i plamienia), po roku brania małych dawek Euthyroxu przeszło więc (może źle) przestałam brać, sprawdzając co jakiś czas poziom TSH (było w normie). Przy drugiej ciąży (4 lata temu) też było ok. Ale 3 miesiące po porodzie wyszło 24 (a w 9-mscu ciąży było poniżej 4) i od tego czasu walc...
    • Jak w temacie zwracam się z ogromną prośbą o pomoc przy interpretacji ostatnich wyników. Hashimoto wykryto u mnie miesiąc temu A TPO 1300, A TG w normie. Miałam też podwyższone TSH, a więc niedoczynność. Od 1,5 miesiąc przyjmuję Euthyrox 50. Oto moje wyniki: 22.10.2010 TSH 5,76 (0,27-4,2) FT3 4,68 (3,95-6,8) 25,6% FT4 12,9 (12,22) 9% 21.12.2010 TSH 1,85 FT3 4,7 26.3% FT4 14,96 29,6% W miedzy czasie robiłam jeszcze TSH i wyszło 2,56. Chciałabym się Was dopytać jak oceniac...
    • Witam! Już tutaj kiedyś pisałam w związku z moimi wynikami z tarczycy. Teraz jednak problem jest z trochę innej strony. Zdiagnozowano u mnie hashi. Brałam najpierw euthyrox 50, a potem endo zaryzykowala i kazała brać przez 5 dni 50 a przez weekend 75. Ale niestety popadłam z niedoczynności w nadczynność :/ Więc wróciłam do dawki 50 przez 7 dni w tyg. Z tego co zaobserwowałam u siebie oj jakiś 4 miesięcy mam problem z miesiączkami - nie dość że trwają zaledwie 3 dni to do tego ma komplet...
    • Ratujcie, bo chyba powoli popadam w paranoje. Dzisiaj 31 dzien cyklu, a ja jeszcze nie mam okresu. Jakis miesiac temu zaczelam brac tyroksyne w zwiazku z wykryta u mnie niedoczynnoscia, jestem teraz na dawce 50. Czy to moze miec wplyw na moj cykl? Od kilku dni pobolewa mnie podbrzusze i mam powiekszone, wrazliwe piersi, wiec niby jakby cos sie zblizalo. Trzy tygodnie temu bylam tez chora na zapalenie krtani i oskrzeli, 10 dni bralam antybiotyki. Wspolzylam z zabezpieczeniem i nie zanoto...
    • Jak u was wygląda sprawa z miesiączką.U mnie jest regularnie ale jest bardzo skąpa.Trwa ok.5 dni,ale właściwie mogłabym używać wkładek zamiast podpasek,bo jest jej mało.Mówiłam o tym mojej endokrynolog,a ona na to,że ważne,że pojawia się regularnie,a to czy jest skąpa czy obfita,to nie ma znaczenia.Rozmawiałam na ten temat z moim ginekologiem,to stwierdził,że wszystko jest ok(zbadał mnie,zrobił usg).Powiedział mi,że tarczyca ma wpływ na miesiączkowanie,ale jak mam wyniki w normie,to mie...
    • Witam, Odebrałam dziś wyniki, oto one (dawka 100 euthyrox): TSH 0,03 [0,27-4,2] FT3 5,1 [2,8-7,1] 55% FT4 21,4 [11,8-24,6] 75% Czuję sie dość dobrze, nie mam żadnych objawów niedoczynności oprócz opóźnionej owulacji i cykli ok 60 dni. Ten wynik TSH mnie troszke martwi, jest bardzo nieski? Ponadto wcześniej miałam pobieraną krew do badania krzywej z obciążenie 75 g glukozy 89 mg/100 [65-100] po godzinie (siedziałam w przychodni) 77mg/100 ??? po dwóch godzinach 86mg/100 ...
    • Dziewczyny, zanikł mi okres po zwiekszeniu dawki euthyroxu z 25 na 37,5 mikrogr. Zwiększyłam dawkę ok. miesiąc temu. Nie piszę tej wiadomości w swoim wątku, bo on się zupełnie inaczej nazywa, a teraz chciałam mieć odzwe na ten konrketny problem. Na pewno nie jestem w ciąży - robiłam domowy test ciążowy i hcg we krwi. Czy zanik okresu może być spowodowany hashimoto, podwyższeniem dawki? Jutro będę miała wyniki tsh i ft4 na tej nowej dwace i je podam. Ale tak czy inaczej powin...
    • Witam, Biore Euthyrox od ponad 2 miesiecy: 25 przez pierwsze 10 dni, potem zwiekszylam do 50, a od wczoraj na przemian 25/50. Czuje sie bardzo dobrze, nieco schudlam i mam wiecej energii. Martwie sie jedynie okresem. Moj ostatni cykl trwal 38dni(normalnie to jest 32dni), a teraz jestem w 42 dniu i nic. Zaznaczam, ze nie jestem w ciazy! Slyszalam, ze po Euthyroxie ma sie wrecz regularne miesiaczki. Czy ktos mial podobny problem? Pozdrawiam marish
    • w którym dniu cyklu robimy badania hormonów? Czy można przed, w czasie miesiączki czy lepiej zrobić badania później? I czy można przyjmować magnez zaraz po tyroksynie? Tzn.nie zaraz, ale w czasie ok.godziny? Mnie lekarz zalecił przyjmować Aspargin rano i wieczorem, rano biorę go więc zaraz po śniadaniu. Pozdrawiam - Ewa
    • oprócz TSH chciałabym zrobić inne wyniki m.in. prolaktyne czy może to być 2 dnień cyklu czy lepiej inny? pomocy
    • Gin zapisała mi luteine na wywołanie @ (mija 53 dc). Czy w czasie jej brania moge zbadać hormony tarczycy?
    • Witam! Ginekolog zapisał mi dupaston ( syntetyczny progesteron),abym brała go w drugiej połowie cyklu przez 10 dni.Ponieważ miałam skłonności do zabużeń w tej fazie cyklu mam łykać ten lek na razie przez 3 mies.Czy któraś a Was to brała i jak się po tym czułyście ? .Czytam ,ale nie mogę się doszukać informacji o zależności TSH od progesteronu.Czy z tym może być podobnie jak z tabl.anty?Pozdrawiam
    • probuje zajsc w ciaze bezskutecznie, co prawda drugi raz bo jeden dzidzius juz jest. Mam takie wyniki: TSH 1,39 T3 122 T4 4,65 - i to wg diagnostyki jest w dolnej granicy normy, wiec jest problem czy nie ma problemu? oczywiscie cykle mam strasznie rozregulowane. Ktos mi mowil ze raczej powinnam zrobic cos jak ft3 czy cos takiego ale pani w rejestracji nic nie slyszala o tym :)
    • Jestem od pół roku na Letroxie-od lutego 0,75.TSH z 4,09 spadł mi do 1,4/norma 4,95/.Niepokoję się złym samopoczuciem podczas miesiączki.Boli mnie głowa,brzuch,ręce.Miewam kołatania serca i ucisk w klatce piersiowej.Szum w uszach.Ciśnienie raczej niskie,ale tętno wysokie ponad 80.Biorę leki przeciwbólowe i przez ok 3-4 dni jestem wyłączona z rzeczywistości,nawet niewielki wysiłek sprawia mi kłopot.Czy może wiecie jak sobie z tym poradzić.Może skontrolować sobie w tym czasie TSH i ...
    • Hej! Próbuję zajść w ciążę, za mną 9 cykli starań. A od listopada biorę Euthyrox 25. Mam TSH 2,45 (15.12.04), a było 4,28 (26.10.04) P/c anty TG=162,5 (18.11.04) P/c anty TPO= 93,78 (18.11.04) Czy to może być hasi? Dla mnie czas biegnie nieublaganie, mam juz swoje 34 lata, a myślałam, że zajście w ciąże to pestka... mylilam sie. Ale do rzeczy: Czy próbowałyście pić jakieś ziółka. Bo ja myślę, ze to by nie zaszkodziło, ale nie mam żadnego przepisu na niedoczynność. W książce, k...

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się