dieta

(139 wyników)
  • jak pisałam w poście o pasożytach moja córka ma zaleconą dietę bez cukru i mąki. trudno mi sobie to wyobrazić w przedszkolu...czy macie doświadczenie w tym temacie? czy można przynosić swoje posiłki. zapytam oczywiście w naszym ale jestem też ciekawa jak się praktykuje w innych przedszkolach?
  • pytanie do mam które karmiły piersią a dzieci miały skazę bo ja już mam dość co zjem to wysypka na policzku koszmar. Lekarz przepisał maść z witaminą A i d3 robioną ale specjalnie nie pomaga, co stosowałyście na te policzki ?? jaką dietę miałyście ?? tzn co konkretnie jadłyście np jaki chleb, co na ten chleb, już nie wspomnę o obiedzie bo z niego wogóle mogę zrezygnować no ale coś trzeba jeść, pomóżcie bo kochane google ma tylko regułki a ja chyba potrzebuję doświadczonych mam.
  • Po jakim czasie od zastosowania diety bogatej w żelazo ruszyła w górę hemoglobina u Waszych maluchów w przypadku anemii? U mojego 16-miesięczniaka po miesiącu diety (codziennie czerwone mięso, wątrobka 1x w tygodniu, co 2-3 dni żółtko, wszystko to podawane z wit. C) hemoglobina z 9,4 L g/dl skoczyła o 0,4 :( A dolna granica normy to 12... Na razie mam nie suplementować żelaza, bo sztuczne gorzej się wchłania + mogą sczernieć zęby. Lekarka poleciła dodatkowo jedną porcję kaszki mlecznej d...
  • Witam. Jestem mamą 3,5 latka. Wlśnie się dowiedzieliśmy, że mały jest uczulony na gluten. Nareszcie, ktoś go zdiagnozował, bo dziecko już wygląda jak śmierć na chorągwi - chude, blade, podkrążone oczy. Jak mam mu pomóc przejść na nową dietę? Jak tłumaczycie to swoimpociechom. On nie rozumie, że nie może zjeść normalnej czekoladki czy chlebka. Traktuje to jako karę.A tak wogóle to tych rzeczy bezglutenowych nie chce jeść. Mówi że mu nie smakuje. Może są wśród Was mamy dzieci bezg...
  • W związku z walką z zaparciami u mojego synka, poszukuję jakiś sprawdzonych przepisów na posiłki - żeby było zdrowo i żey dizecko chciało to jeść. Mój synek jest mleczno-kluseczkowo- warzywny. Z mięsem mamy duży problem, warzywa je głównie gotowane ( nie ma szans na surówkę), niechetnie je jajka. NIe mam pomysłu co mu robić jeść - zeby było zdrowo na te jego leniwe jelita i zeby zjadł. To co lubi najbardziej ( kasza manna na mleku, ryba smazona w panierce, kluski leniwe z bułeczką , pierogi i...
  • Cześć mamy, zaczęłyśmy serię artykułów o prawidłowej pielęgnacji zębów, może Was to zaciekawi! Na początek polecamy bardzo fajny wywiad z dentystką, Agnieszką Berbeką, która sama jest mamą dwójki małych chłopców - opowiada nam ciekawe rzeczy o tym, jakie jedzenie i napoje pomagają utrzymać zęby dzieci w zdrowiu, a które szkodzą. Kilka faktów nas zaskoczyło (a same jesteśmy mamami dzieci w wieku przedszkolnym!) więc pomyślałyśmy, że i Wam może się te informacje przydać: www.edziecko.pl/ed...
  • moja córczka kończy 29 wrześniia 2 latka, ostatnio byłyśmy u alergologa i delikatnie mówiąc okrzyczal mnie, że dzieko jest uczulone i powinno być na diecie elminacyjnej, ona do tej pory jadła wszystko wysypka była od 3 miesiąca na ciele ale mój pediatra sądził że to przejdzie i trzeba czekać, w końcu sama ruszyłam calą sprawę i poszlam z nią do alergoloa, dodam tylko że mieliśmu straszne problemy z wagą jak kończyła roczek ważyła niecałe 7 kilo, ale pediatra mowił że trzeba czek...
  • Moja córka "uzupełnia się" Kinder Biovitalem. Podobno dobrze smakują te gumisie, ale z informacji na opakowaniu wynika, że nie zawierają zbyt wielu witamin. W szufladzie leży Vigor Junior, ale mała go nie chce (i nie dziwię się jej- raz spróbowałam i po przegryzieniu skojarzyło mi się ze starymi lekami :-))Zawiera witaminy z grupy B, wit. A, C, D, ale córki chyba do niego nie przekonam. Może Wy stosujecie coś dobrego u swoich Dzieci?
  • Na tym forum i jeszcze gdzieś usłyszałam/przeczytałam, że na nadpobudliwość można zastosować jakąś szczególna dietę. Dziewczyny błagam, jeśli któras wie na czym to polega, to proszę opisać co wykluczyś co podawać [b]w krótkich żołnierskich słowach[/b]. Nie ciepię czytać mądrych długaśnych publikacji na temat wychowania, żywienia itd. Więc błagam o streszczenie :)
  • Jak w temacie. Syn ma małe pajączki krwi w zielonym, śluzowatym kale (wychodzą górne dwójki - pewnie stąd śluz, ale krew?). Robimy już badania, ale do czasu odebrania wyników i ponownej wizyty u lekarza chciałabym wiedzieć czy mogę coś zrobić - np. zmienić dziecku dietę? Ma 1,5 roku, je wszystko to, co my. Czasem widzę resztki surowych owoców w jego kupie, może więc ograniczyć surowiznę? Co w przypadku krwi w kale może obciążać układ trawienny? Ktoś ma podobne doświadczenia?
  • ratujcie mnie, ma ktoś przepisy do tej diety?? pomysły mi się kończą zupełnie, pomóżcie.
  • Witajcie. Moja 3 letnia córcia cierpi na silne zaparcia. Jesteśmy w trakcie diagnostyki ale na razie wszystko wskazuje na to, że jest to problem psychiczny - boli bo jest zbyt zbita kupka więc wstrzymuje żeby nie bolało więc w rezultacie jest jeszcze gorzej. Myślę, że wielu rodziców zna ten problem. Gastroenterolog zalecił stosowanie diety bogatoresztkowej i tu rozpoczyna się problem bo trudno jest znaleźć przepisy kulinarne na takie dania, ktore są bogate w błonnik a jednocześnie do zaakcept...
  • Moja 14 mies. córka waży 9 kg a ile ma wzrostu dokladnie nie wiem ale gdzieś ok 80 cm. W dniu urodzin Ania ważyła 2900.Jest dziewczynką radosną,uśmiechnietą,chętnie sie bawi.Jednak jej niska waga nie daje mi spokoju i ciągle zastanawiam co jest jej przyczyną- dobra przemiana materii czy może zła dieta? Oceńcie proszę. 7-8 godz. 160ml gęstej kaszy pszennej lub manny i czasami jeszcze dostaje 1/2 kanapki z serkiem żółtym/ herbatka 10-11 godz.kubeczek twarożku lub kanapka (z serkie...
  • jaka dieta po wycięciu trzeciego migdała?????????
  • Moje dziecko ma od 3 tygodni problemy z nawracającą biegunką. Próbowałam robić przerwy w podawaniu mleka i była poprawa ,ale nie jestem pewna czy to napewno z powodu mleka. w każdym razie biegunka powraca ,a ja nie wiem jak dojść do tego co jest przyczyną. Mam pytanie do mam , które stosowały taką dietę.Na jak długo należy odstwić produkty mleczne ,żeby zobaczyć efekt tzn jak długo może jeszcze trwać biegunka po odstawieniu ? Ja mam z tym problemy ,bo moje 1,5 roczne dziecko bardz...
  • Napiszcie mi jak wygląda u Was dieta dzieci w tym wieku? Odebrałam wyniki badań dziecka i mam wrażenie że ma nie dobór żelaza albo inny problem związany z jedzeniem (dokladniej dowiem się wszystkiego w piatek bo wtedy idę do lekarza) i dlatego ciekawa jestem co jedzą Wasze dzieci.
  • Zmieniłam dziecku dietę (ma 4,5 m-ca), dotychczas karmione piersią, i zaczął sie problem z kupkami. Trwa to już 3-ci dzień. Jak dlgo dziecko przy takiej zmianie może nie robić kupek? Co mogę dać, żeby pomóc? Dawałam śliwki, sok jabłkowy ten gęsty i nic.
  • mam prosbe, moze ktoras z Was mi pomoze. corka 2,5 roku niezbyt lubi jesc, dlatego dosc czesto je ogladajac zdjecia w komorce albo bawiac sie (na krzeselku jednak, a nie w ruchu). wydaje mi sie, ze zbyt duzo dostaje mleka i jego pochodnych, a ja za bardzo nie mam pomyslow co jej podawac. zwlaszcza, ze rano spiesze sie do pracy i niezabardzo mam jak czekac godzine az zje sniadanie. dzien wyglada tak: rano 7.30 ok. 150 ml mleka modyfikowanego z platkami sniadaniowymi (nie zawsze nawet tyle zjad...
  • witam mama 3 tyg corke i karmie piersia ale zauwazam od kilku dni jest placzliwa mam wrazenie ze boli ja brzuszek,moze ja zle sie odzywiam,szczeze to juz niewiem co moge a co nie czy np zupe jak gotuje to moge normalnie np na skrzydełkach?czy to juz za tłuste jest? nie pije gazowanego ,nie jem kapusty,fasoli, czy mieso np kurczak moze byc lekko smazony,czy tylko gotowany???doradzcie bo ja juz sie zastanawiam czy musze synowi i mezowi gotowac co innego niz sobie????tylko niemam na t...
  • No właśnie, kiedy wprowadzałyście do diety dziecka grzyby? Takie leśne grzyby, bo pieczarki to moje juz jada. Tak pytam z myślą o nadchodzących świętach i zupie grzybowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się