dieta

(63 wyniki)
  • Jestem mama 4-tygodniowego malucha. Ponad tydzien temu na policzkach malego pojawily sie ropne krostki, ktore z dnia na dzien zaczely sie rozprzestrzeniac na cala glowke i szyjke. Sporo krostek wyskoczylo za uszkami, a na linii brwi utworzyly strupki. Od razu skojarzylam to z nietolerancja pokarmowa/alergia na jakis skladnik mojej diety.Musze dodac, ze karmie piersia. Podejrzane od razu wydawalo mi sie mleko, ktore chetnie pije, ale dla pewnosci odstawilam wszytskie mozliwe alerge...
  • Panie Doktorze Od dluzszego czasu na buzi (ale tylko na buzi) wystapilo uczulenie w postaci drobnych bialych krosteczek i czerwonej, czasem zaognionej skory. poczatkowo myslalam ze to moze od kremu i mrozu. zmienilam krem na wazeline ale nic sie nie zmienilo. postanowilam wiec zredukowac diete synka. chcialabym przez kilka dni podawac mu tylko mleko prosobee (takie pijemy od kilku miesiecy) 3 razy dziennie, kaszke kukurydzina na tym mleku 1 raz dziennie i 1 raz dziennie kaszke ry...
  • mam problem związany z wprowadzaniem nowych pokarmów. Czy można maluchowi prawie dziwieciomiesięcznemu dawać gotowane warzywa do rączki? On nie ma jeszcze ząbków. Czy nie ma ryzyka, że się udławi? Czy mogę do zupki dodać, przed miksowaniem oczywiście, nać pietruszki mrożoną? Ja na razie daję zupkę składającą się z ziemniaka, pietruszki-korzenia, marchewki, piersi z kurczaka i dodaję kaszki ryżowej lub kukurydzianej. Oprócz tego prawie codziennie dostaje całe tarte jabłko. Co mogła...
  • Córka ma zawsze bardzo suchą skórę, zwłaszcza na ramionach i nogach i niestety jest coraz gorzej. Nie ma żadnych plam ani wysypki, tylko szorstką skórę. Zastanawiam się czy może to być spowodowane uczuleniem? Jako niemowlak zawsze miała zaczerwinione, szorstkie policzki, ale kupki były tylko czasem zielonkawe, więc nie stosowałam żadnej diety ani nie robiłam badań. Nie wiem czy to ma związek, ale córce bardzo mocno się odbija i często głośno burczy w brzuchu.
  • Chciałam wiedzieć... z góry dziękuję. Ciągle słyszę u lekarz... jest szansa... Pozdrawiam. Chciałam realnie ocenić tą szansę ;)
  • I wanted to post in hopes of perhaps helping others dealing with excema, or what I think of as the most mysterious ailment out there. In the spring of 2006, I woke up with two scaly, red, itchy patches under my eyes. I assumed it was an allergy and figured it would go away the next day. To my dismay, not only did these patches not go away, they grew to cover nearly my entire face and caused me physical and emotional pain for the next year and a half. My eyelids, cheeks, forehead, chin, and...
  • Jaś ma trzy i pół roku.Jak tylko skończył pół roku jego policzki zrobiły się szorstkie (pokryte takimi drobniutkimi krosteczkami), czasem są zaczerwienione,czasem blade.I tak jest do dziś. Szukałam pomocy u dermatologów, alergologów i nic.Nie pomagały maści, kremy ani żadne diety ( na bezmlecznej był ponad pół roku).Testy alergiczne negatywne. Czy ktoś poradzi mi co to może być, gdzie się z tym udać i czy jest szansa że jego skóra będzie kiedyś gładka. Martwię się teraz bardziej bo u ...
  • Moja córka ma 21 m-cy.Od około 9 pije mleko krowie, je jogurty , serki i wszelki nabiał.Nigdy w życiu nic jej nie wyszło ani na twarzy , ani na tułowiu.Nic się też nie zmieniło specjalnie w jej diecie. W poprzednim tygodniu brała antybiotyk Duracef.Po trzech dniach zauważyłam ,że bardzo ma wysuszone i czerwone policzki.Kupiłam krem Oilatum i szczerze mówiąc poprawy nie widze jakiejkolwiek.Uważam nawet,że jest gorzej, bo dość ,że czerwone, wysuszone to teraz wygladaja tak jakby j...
  • fotoforum.gazeta.pl/3,0,1254033,2,1.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,1251228,2,5.html tak to wyglada, to juz drugi tydzien (Ola ma 4 tygodnie.), pediatra powiedziala ze to Lojotokowe zapalenie skory i przemywac tylko woda przegotowana, samo przejdzie. ale narazie to nie przechodzi, przesuwa sie jakby w dol- zaczelo sie od czola, potem srodkowa strefa buzki, teraz dol i juz dekolt z przodu i tylu, plus troche na glowce pod wloskami (ale ciemieniuchy nie ma). czekac czy isc do innego le...
  • prosze powiedzcie czym smarowałyście swoje pociechy jak miały na ciele takie czerwone liszaje(wygląda jak poparzone)...na nogach, wew.stronach rąk(takie czerwone zgrubiałe ), na brzuszku (sa takie drobne), no i na rączkach...wiem ze są sterydy bo uzywalismy chyba wszystkie i tylko wybielily skórę...,a cały czas szukamy alergenu...ale chcialabym kurcze pomoc małemu bo skóra jego wygląda naprawde w opłakanym stanie...Stosowałam emolium i a-derme i troszeczke jakby pomagały ale m...
  • Moja 2,5 miesięczna córcia ma okropne zmiany na skórze. Zaczęło się od nóżek - szorstkie i z czerwonymi plackami. Pediatra poleciła wykluczyć mleko (inne przetwory mleczne mogłam jeść) i kąpiele małej w Oilatum + smarowanie kremem Oilatum. Niestety problem pozostał. W tym tygodniu było szczepienie i Pani doktor tym razem poleciła mi odstawić nabiał, bo mała ma coraz gorszą skórę. Jednak nie potrafiła nic powiedzieć o ewentualnych innych kosmetykach (Oilatum się nie sprawdza). A dz...
  • 2 tygodnie temu po wypiciu capucino pojawily sie u mojej 7 tygodniowej coreczce krostki na lewym policzku. Corcia czesto spala wlasnie na tym policzku. Po przelozeniu jej na prwy policzek do spania krostki pojawily sie tez na tym policzku, a teraz nawet juz ma na czolku i na glowce. Skora jest czerwona i szorska. A na cialku jest rozowa i gladziutka, pupcia bardzo ladna, tylko troszeczke skora na pleckach gdzie sie konczy pieluszka jest zaczerwieniona i tez szorska. Lekarz prze...
  • Proszę o pomoc, moja pieciomiesięczna córeczka ma od miesiąca coraz intensywniejsze zmiany na skórze, które świadczą o AZS. Lekarz zalecił podczas pierwszej wizyty Elocom w maści i kąpiele z Balneum Hermal Plus. Dziecko karmię piersią i mimo wyeliminowania z mojej diety pokarmów mlecznych poprawy brak. Od trzech dni zmiany atopowe pojawiły się na twarzy (szyja, podbródek), lekarz zaleca sztuczne karmienie. Wyeliminowaliśmy marchewke, którą podawaliśmy od około 3 tygodni i czekamy....
  • Wybaczcie, jeśli dubluję wątek - ale nie znalazłam nic podobnego: mój 7-tygodniowy synek ma od jakiegoś tygodnia czerwone krostki na policzkach. Myślałam, że to potówki, ale to nie do końca to. Oprócz tego policzki są szorstkie i suche, a krostki tworzą taką lśniącą poświatę (srebrną). Dodam, że kupy są w porządku - zero śluzu, itd. Od początku karmienia jem wszystko (oprócz wzdymających oraz b. rzadko jadłam kawałek czekolady lub lody z orzechami; nie jem cytrusów, etc.), bo małemu ...
  • moje 6-tenie dziecko cierpi juz od dłuższego czasu na zaparcia, ok. 3 m- ce.Staram się stosować dietę błonnikową, ale dziecko wciąż ma kłopoty z wypróznianiem podczas którego w odbycie pojawia się krew, a sam odbyt jest zaczerwieniony i popękany. Smaruję odbyt maścią przepisaną przez lekarza/heparim?/ Z rana pije na czczo wodę z miodem. Niestety, raz jest lepiej, a raz gorzej. Przy wypróżnianiu dziecko narzeka na ból, z tym że nie nasila się , dziecko mówi że go szczypie.Juz nie wi...
  • Mam sporo pytań odnośnie pielęgnacji skóry niemowlęcej. Moja coreczka skończyła 8 tygodni. Jakieś 3 tygodnie temu byłam z nią u pediatry, który stwierdził, że Mała ma skazę białkową oraz kilka potówek na buzi, szyjce, główce i za uszkami. Na wypryski skazowe zalecił oilatum krem. Stosowałam i pomogło- krostki zniknęły. Ale potem potówki się nasiliły i z kolei zalecono nam stosowanie Tormentiolu i kąpiele w nadmanganianie potasu. Te ostatnie pomogły. Ale z kolei buzia córeczki jest...
  • Pani doktor i dziewczyny z forum. Jestem mamą 2 miesięcznej Mai. Ostatnio byłyśmy u dermatologa z powodu ciągnącej sie wysypki na twarzy i rączkach małej. Lekarz stwierdził, że zmiany na buzi to trądzik niemowlęcy i nieliczne potówki. Dermatolog jakoś jednak nie umiał mi wytłumaczyć zmian na rączkach. Dodam, że są to wypryski w kolorze skóry suche w dotyku. Zalecił smarowanie ich maścią Mupirox. Ponad to chociaż uznał, że zmiany nie są alergiczne zalecił mi ścisłą dietę eliminacyjną, tz...
  • Pani Krystyno, lekarz zalecil uzycie laticortu maści na utrzymującą się od półtora miesiąca plamę na policzku mojej córeczki i plama znika. Moje pytanie dotyczy działania tego leku w związku z tym,że wczesniej lekarze podejrzewali, iz jest to alergia (od półtora miesiąca jestem na super ścisłej diecie bez mlecznej, hypoalergicznej). Czy jesli Zuzi zeszla ta plama to należy uważać, że jednak tej alergii nie ma? z góry dziękuję za odpowiedź! pozdrawiam ANia, mam 3.5 miesięcznej Zuzi
  • Mam córeczkę - 3 miesiące 10 dni. Między 3cim a 4tym tygodniem życia pojawiły się na jej buzi(głównie na policzkach i skroniach) delikatne krostki, były one właściwie w kolorze skóry, zaczerwieniały się gdy mała się zagrzała albo przy płaczu. Mała miała (i ma do dziś) niewielką ciemieniuchę (sczesuję ją systematycznie, wiec właściwie jej nie widać). Gdy Zuzia skonczyła 6 tygodni, pediatra stwierdził ze to skaza białkowa, zalecił dietę bezmleczną i bezjajową dla mnie (karmię piersią). Do...
  • moja 4 miesieczna córeczka ma na całym ciałku dziwne krostki, wygladaja jak "gesia skórka",sa jasne i prawie niewidoczne ale sa wyczówalne pod palcami.Smarowałam to cutibazą ale nic nie pomaga, co to moze byc ?? czy któras z was juz sie z tym spotkała ?? pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się