-
Witam,
córka kończy sześć miesięcy i wszystko wskazuje na to, że jest skrajnym alergikiem (mamy tragedie nawet po podaniu Bebilonu Pepti i Nutramigenu). Obecnie jest na piersi, ja prawie nic nie jem a kupy i tak są z krwią (mniej, gdy trzymam bardzo ścisłą dietę, więcej jak na przykład zjem jabłka albo banany). Nasza lekarka zasugerowała, by dawać małej już jakiś kleik na noc (np. ryżowy), bo pierś przestała jej wystarczać (budzi się co dwie godziny). Nie dopytałam jednak czy mogę to robić, ...
-
Witam
mam pytanie o schemat rozszerzenia diety dla synka - karmiony piersią a na noc mm (ok 200 ml), do picia w ciągu dnia dostaje herbatkę koperkową lub na trawienie hippa czasami wodę ( nie bardzo lubi)
od dwóch tygodni podaję mu słoiczek marchewki (ok pół słoiczka dziennie) dziś po raz pierwszy mieszankę marchewki i ziemniaczka.
Synek chętnie je łyżeczką, z kupkami nie ma raczej problemów ( trzeciego dnia jedzenia marchewki miał lekkie zaparcie ale wszystko wróciło do normy i robi kupk...
-
Witam,
córka za kilka dni kończy 4 mce i chcę zacząć rozszerzać jej dietę. Zacznę oczywiście od warzyw - kilka łyżeczek na początek. Moje pytanie dotyczy tego czy mogę zagęszczać jej mleko kleikiem, kaszką i ewentualnie ile tego podawać na początku? Karmię Małą piersią, ale próbuję dokarmiać mm - niestety bez rezultatów, bo nie chce jeść z butelki. Córka mało przybierała na wadze (badania w normie) i dlatego zastanawiam się nad zagęszczaniem mm, by karmić ją łyżeczką i by nie było problemu, ...
-
córka (obecnie 10 miesięcy) ponad miesiąc temu złapała rota wirusa, ostra biegunka trwała tydzień. Od poprawy co jakiś czas (co 2 dni mniej więcej) biegunkowe stolce wracają. Gastroenterolog do której się dodzwoniłam powiedziała mi, ze nie wygląda to na żadną alergię tylko mała ma już biegunkę przewlekłą, którą leczy się dietą niskolaktozową. Co ja w takim razie mam córce dawać jeść? Proszę o jakieś wskazówki - wizytę u gastroenterologa mamy dopiero za 3 tygodnie, nie dało rady wcześniej.
Ma...
-
Mam ogromny dylemat. Chciałam wprowadzać kaszki bezglutenowe do diety mojego dziecka, gdyż ma już pięć miesięcy, a w sklepach widziałam że są kaszki które podaje się po 4 miesiącu. Przeczytałam jednak w najnowszym schemacie żywienia niemowląt że kaszki bezglutenowe wprowadza się dopiero w 7 miesiącu. Nie wiem co w takiej sytuacji zrobić, bo skoro są już dostępne kaszki po 4 miesiącu to czemu z nich nie skorzystać?
-
Witam. Mój 4,5 miesięczny syn (waga urodzeniowa 3910, waga obecna 7390) miał zgodnie z zaleceniem pediatry mieć taka oto dietę:
6.00 - 150 mm
10.00 - 150 mm
12.00 - jabłuszko przecierane
14.00 - warzywka ze słoiczka
16.00 - jabłuszko przecierane
18.00 - 150 mm
22.00 - woda do picia.
Tymczasem maluszek je mniej więcej nastepująco:
6.00 - 150-180 mm
10.00 - 180mm
14.00 - 2 - 3 łyżeczki warzywka ze słoiczka + 150-180 mm
18.00 - 180 mm
22.00 - 180 mm
od kilku dni 0k 02 w nocy 120...
-
Mam poważny problem z rozszerzaniem diety 16-miesięcznej córki. W 2 miesiącu życia odrzuciła pierś, butelką była karmiona przez sen a obiady jadła przy zabawianiu. Wtedy przybierala bardzo dobrze, ostatnio to jakies 200 g/mc. W tej chwili wazy 10400g. Ma alergie na wiele produktów, do tej pory udało nam sie wprowadzić tylko kilka produktów, 1 rodzaj mięsa i jeden owoc. W ostatnich tygodniach nie chce jeść nic z lyzeczki nawet przy bajkach. Zaczełam wprowadzac jej gluten poprzez podawanie kawa...
-
Witam i prosze o poradę. Moja córeczka ma w tej chwili 4 msc i 10 dni i jest karmiona wyłącznie piersią. Urodziła się w 37tc z wagą 2800, przyrastała może nie rewelacyjnie ale pod koniec 3go miesiąca wskoczyła między 10 a 25 centyl. Niestety, w czwartym miesiącu w ciągu czterech tygodni przybrała zaledwie 300 gram. Za radą Pań z forum o karmieniu piersią zintensyfikowałam karmienia, niestety po kolejnych dwóch tygodniach przyrost o 180 gram czyli niewiele lepiej. No i lekarz (do którego mam z...
-
Witam, proszę o poradę jak rozszerzyć diętę małego alergika. Co podawać najpierw? Córka ma skończone 6 miesięcy jest karmiona piersią i dokarmiana bebiolon pepti. Czy podawać gluten? Pediatra powiedział, że tak gastrolog, że nie.. Czy zacząć od kaszek czy od warzyw, zupek?
-
Pani Doktor mam kilka wątpliwości odnośnie podawania mojej 7 miesięcznej córce glutenu i kaszki. Jest ona po ekspozycji na gluten (w zupie jarzynowej - nie wystąpiło uczulenie) i w związku z tym chciałam zapytać jak dalej postępować? W jaki sposób i w jakiej dawce podawać gluten dziecku? Czy powinna to być kaszka z glutenem jako oddzielny posiłek? Jeśli tak to jaka powinna to być kaszka i na czym ( czy na moim mleku - nadal karmie piersią- czy na wodzie?), gdyż moje dziecko musi być na dieci...
-
Prosze o pomoc.
Zaczęłam rozszerzać córce dietę jak miała 5,5miesiaća ,bo przestała przybierać na wadze.Wtedy dostawała mały deserek i małą zupkę,między karmieniami i karmienie na żadanie,ale bardzo rytmiczne co 3 godziny w dzień i jedno karmienie nad ranem około 4-5 rano( córka przesypia cale noce od około 18-19tej).
Obecnie rozszerzam jej nadal dietę i mam problem ,bo ona nie chce zbytnio piersi.Ciągnie chwilę i więcej nie chce. Wiem ,że teraz są upały i może nie być głodna ,ale rano ew...
-
Witam,
mam pytanie o dietę 10 miesięcznego dziecka. Do tej pory rozkład posiłków wyglądał następująco:
7-pierś
9.30 - owoc ze słoiczka/jabłko lub banan/owoc z twarożkiem
11 - mleko modyfikowane ok 210 ml
13.30 - obiadek mięsko lub ryba ze słoiczka lub gotowane przeze mnie, z kaszką manną i jajkiem
16.30 - owoc/kisiel/jogurt
19- kaszka na mleku modyfikowanym owocowa lub manna
20.30 pierś
W miedzyczasie pije wodę,herbatki,bobofrut z wodą,je chrupki kukurydziane.
Od kilku dni mała nie...
-
Zaczęłam czytać o rozszerzaniu diety niemowlaka i już sama nie wiem kiedy powinnam zacząć.
Syn ma skończone 3 miesiące i jest karmiony wyłącznie piersią - przybiera ładnie ( ostatnio przybrał 2 kg przez miesiąc). Czy zacząć rozszerzać dietę jak skończy 4 czy 5 czy 6 miesięcy ?
-
witam, Pani Ekspert dziecko ma skończone 6 mcy i w tej chwili jest na piersi, a do tego obiadki z mięsem i deserki zjada w miarę normalnie, ale nie mogę jej przekonać do kaszek i mleka modyfikowanego. Niedługo będę ja odstawiać od piersi - czy nadal przekonywać ją do kaszek czy są one zbędne w diecie niemowlęcia i wystarczy jej samo mleko i obiadek?
-
Witam,
Mam zapytanie odnosnie kaszki dla dziecka przy rozszerzaniu diety. Jaka kaszke mozna podawac, zaznaczam ze chcialabym zeby byla zdrowa i wartosciowa. Moj bobas jest duzy 5mcy i 9kg wiec chcialabym unikac kaszki ze zbyt duza iloscia cukru. Od kiedy mozna podawac kaszke manne lub jaglana itp i na jakim mleku?moze powinnam odciagac mleko do takiej kaszki?
-
witam,
kiedy moje malenstwo bedzie miec prawie skonczone 5 miesiecy kiedy wracam do pracy, na poczatku okolo 1,5 miesiaca na pol etat. jest karmiona piersia.
zastanawiam sie jak rozszerzyc diete zeby zminimalizowac mm i dawac ciagle jak najwiecej kp (laktator na mnie nie dziala, sciagam bardzo malo pokarmu). chce rozszerzyc diete jak skonczy 5 miesiecy czyli jak wlasnie bede wracac do pracy. na razie mala je 5 razy na dobe, o 7, 10, 13, 16 i 19. Kiedy bede pracowac na pol etatu oznacz...
-
Mój synek 25.05 skończył 5 miesięcy i karmię go piersią, od 2.01 wracam do pracy i pojawił się dylemat czy nie powinnam zacząć już powoli przyzwyczajać go do innych pokarmów a jeżeli tak to jak najlepiej zacząć? mały nie ma narazie jakiegoś konkretnego schematu bo karmię go na żądanie, ale przeciętnie je co 2 godziny i jak zasypia ok.19:30-20:00 to budzi się najczęściej ok. 04:00 na pierś i dalej zasypia, pierwsza pobudka poranna jest ok. 07:30-08:00 i kolejna porcja mleka, nieraz zdarza mu s...
-
Witam, moja córcia ma dosyć poważne problemy ze skórą z powodu niedawno zdiagnozowanego AZS. Jest karmiona wyłącznie piersią, ale już jej to nie wystarcza. Ma 4,5 miesiąca. Dałam jej spróbować (jeszcze nie wiedząc, że jest alergikiem) marchewki i dyni. Marchewkę nawet dobrze zniosła, natomiast po dyni jej liszajki i plamy się rozrosły. Pani Ekspert, w jaki sposób powinnam rozszerzać dziecku dietę? i kiedy? czy powinnam odczekać jeszcze jakiś czas, czy mogę już coś podawać? Może ktoś z forumow...
-
Bardzo proszę o ocenę diety mojej córki, rozpoczęłyśmy rozszerzanie diety 1,5tyg temu, od początku jest na mm. Córka jest w 75 centylu, aktualnie waży 7100. Z apetytem bywa różnie, czasami zjada dużo, czasami niechętnie - wówczas przy karmieniu jest płacz i prężenie. Absolutnie nie zmuszam i nigdy nie zmuszałam do jedzenia (ona z natury jest humorzasta ;]). Nasz schemat teraz wygląda mniej więcej tak:
4:30 - 180 mm
9:00 - 150 mm
12:00 - słoiczek zamiennie: jabłka/marchew/zupa jarzynowa
...
-
Pani Doktor, Drogie Mamy,
Mój synek skończył w zeszłym tygodniu 5 miesięcy, ponieważ jest malutki ( 6,3 kg) pediatra zalecił rozszerzanie diety o warzywa. Wcześniej zrobiliśmy badania (OB, morfologia, badanie moczu) - wszystko jest ok, prócz niskiego żelaza. Rozszerzanie wygląda tragicznie, bo Młody pluje jedzeniem na odległość, krzywi się i wyraźnie mu nie smakuje (marchewka, dynia, ziemniaczek). Za to pierś ssał i ssie dość efektywnie, ale faktycznie od pewnego czasu wszystko wokół bardz...