dieta

(39 wyników)
  • Witam, mam problem. Właśnie się okazało że jestem w ciąży ( 6tc ). Bardzo się cieszę ale dopadło mnie też mnóstwo wątpliwości. M. in. mam taki problem: od dziecka mam straszne tendencje do tycia , pół życia jestem na diecie. Stosuję dietę niskokaloryczną, ok. 1.000 kcal dziennie, głównie jem gotowanego kurczaka, wędliny z kurczaka, chudy nabiał, trochę warzyw i owoców ( takich z małą zawartością cukru: jabłka, kiwi, ). Wiem, że w ciąży nie wolno się odchudzać tym nie mniej martwię się, że ...
  • Dziewczyny czy wykonujecie jakieś ćwiczenia przygotowujące do porodu i utrzymujące was w dobrej kondycji? Chodzicie tylko do szkoły rodzenia czy gdzieś jeszcze? Myślę intensywnie aby zacząć ćwiczyć, pewnie będę chodzić na basen i pomyślę o czymś jeszcze, pod warunkiem że mi na to szyjka pozwoli. Ja chciałabym również w drugim trymestrze zacząć dietę. Myślę o drugiej fazie Montignaca, wg mnie to całkowicie bezpieczna dieta, nawet dla osób z cukrzycą ciążową. Na razie nie daję rady na dietę bo...
  • Witam. Moje pytanie odnośnie diety w czasie ciąży i w czasie karmienia piersią nasunęło się podczas obserwacji rożnych znajomych, aktualnie szczęśliwych mam. Kilka rzeczy mnie - może niesłusznie - zdziwiło. Często młode mamy odmawiały sobie (naprawdę z bólem odmawiały!) niektórych pokarmów, ponieważ te miały być uczulające dla dziecka. W tym momencie pamiętam głownie czekoladę, która mnie zdziwiła, ale było tego więcej. Koleżanka karmiąca swoją córeczkę bardzo tęsknie patrzyła w stron...
  • Cześć dziewczyny! Jestem w 18tc i ostatnio coraz bardziej niepokoi mnie moja waga. Przed ciążą ważyłam ok. 45 kg przy wzroście 157cm, dziś mam już 10kg na plusie. Ważę 55KG i ogarnia mnie przerażenie gdy myślę o tym co będzie dalej. Chciałabym żebyście podzieliły się tym jak wygląda wasze przykładowe menu w trakcie dnia. Zaznaczam że nie zamierzam się odchudzać, bo dobro dzidziusia jest dla mnie najważniejsze, ale chciałabym wyłapać co robię nie tak że tak szybko przybieram na wadze. ...
  • Czy to cukrzyca a może nietolerancja glukozy w ciąży?Wszystko jedno.Mam po obciążeniu 50g po godzinie 162mg% i gin polecił mi stosowanie diety.Czy któraś z Was przez to przechodziła?Może podzielic się ze mną szczegółami tej diety?Dzięki.Pozdr.
  • Nie staram się o dziecko. Nie przyglądam się regularnie cyklom. Jako metodę anty stosuję prezerwatywy. Mam już 2 dzieci. Miesiączkuję w miarę regularnie co 28 dni, czasem +-2 dni. Ostatni raz miałam okres 22 lipca. Później wyjechałam na wakacje, zaczęłam dietę i ćwiczenia po 2h dziennie. Powinnam dostać okres 19 sierpnia. Dzień wcześniej zdarzył się nam seks bez zabezpieczenia. W połowie cyklu miałam śluz płodny, zwiększoną ochotę na seks, a później typowy u mnie przed okresem spa...
  • Dopada mnie "marudność"... Czuję się jak ciężki, woolny i zdezelowany czołg ;/ Niby dużo nie przytyłam, przy wzroście 175cm i wagą startową 59 mam na plusie 8kg. Od początku ciąży ciągle "coś" szło nie tak jak trzeba: na początku wymioty, później mega przyrost mięśniaków a teraz cukrzyca ciążowa. Jem jak kurczak i królik w jednym, tak na prawdę to chodzę głooodna - bo ile można wcinać sałatę ??!! Oczywiście przesadzam, bo dietę mam urozmaiconą ale wiadomo: to, co zakazane teraz ...
  • A w zasadzie nie do konca bez miesa bo z rybami. Mieska drobiu, świnek i innych zwierzaków nie jem bo mam wstręt. Czy są tu inne kobietki jedzące z mięs tylko ryby? Pozdrówka
  • po pierwszym obciążeniu 50g w 24 tyg. - wynik po 60min. 157 po drugim obciążeniu 75g w 27 tyg - wynik na czczo 87, po 120min 146 (dodam że przed padaniem byłam 12 godz bez jedzenia i 2 tyg ograniczałam cukry). lekarz powiedział, że jest to wynik w granicach normy, lekko podwyższony a le nie ma powodów do niepokoju. Zalecił dietkę ale nie dał skierowania ani do poradni ani do stosowania glukometru. Co o tym sądzicie? Szczerze powiem, że się strasznie denerwuję... Nie chce podwa...
  • Dziewczyny, niestety nigdzie neiznalazłam odpowiedzi na nurtujący mnie temat. Pragnę dziecka bardzo bardzo, ale jestem przy tuszy (przez 1,5 roku przytyłam ponad 10kg) i od razu wpadam w depresje myślac jak bede w tej ciazy wyglądać. Od razu wiem, że powiecie siłowania i dieta - przetestowane nic nie daje (tyję z niedoczynności tarczycy o której dowiedziałam się niedawno) i teraz zastanawia mnie fakt, czy gdybym przy moich terazniejszych staraniach brała np. bio cla, bio chrom ...
  • Czesc dziewczyny!!! jestem w 27tygodniu ciazy, ale moja dieta jest godna pozalowania, raz zjem regularnie, raz nie, raz zjem cos na cieplo, raz wogole tego nie zrobie, w dodatku wogole nie tykam warzyw, nie cierpie warzyw, smakuja paskudnie, nigdy ich nie jadalam, sam zapach pomidora mnie obrzydza, z owocami jest niewiele lepiej, raz na jakis czas...praktycznie nie jem nic wartosciowego...caly czas czekolada, troche jakiejs wedliny, sera i na tym sie konczy moja dieta ciazowa.Malutki...
  • potrzebuje rady -bardzo chcialabym z mezem miec dziecko,chce dodac ze mamy juz coreczke ktora ma 6 lat.boje sie jednak strasznie ze przytyje.gdy bylam w ciazy pierwszy raz przytyłam z 58kg na 90kg: (chudłam by wrocic do swojej wagi przez 4 lata:(.po wspolnej rozmowie z mezem stwierdzilismy ze bardzo chcielibysmy miec jeszcze jednego dzidziusia...tylko przed moimi oczami stoje ja w wadze 90kg.chcialabym zapytac czy jest jakis sposob,moze dieta,moze powinnam isc do jakiegos lekarz...
  • No chyba szału dostanę zaraz :( Mam rodzinną tendencję do tzw. kamieni, nigdy nie dokuczały, ciąża podobno takim sensacjom "pomaga", no i teraz cierpię. Lekarz obejrzał, kazał łykać no-spę i tyle. Boli nawet jak nic nie jem, więc to nie kwestia diety. Eh... Tak się tylko pożalić chciałam ;)
  • Przepraszam, jeśli śmiecę, ale nie znalazłam nic w wyszukiwarce... Mam zdiagnozowany trądzik różowaty i od stycznia używałam 2xdziennie metronidazolu w żelu (Rosex). Przed rozpoczęciem starań (to jest 1cs) odstawiłam Rosex, bo nie wolno go używać w ciąży. Przez te kilka tygodni, kiedy go nie używałam, znacznie pogorszyła mi się cera, mam b. silny rumień. Wybieram się oczywiście do dermatologa, ale chciałam zapytać, czy któraś z Was cierpi na trądzik różowaty i jak sobie z tym ra...
  • Szukam pomysłów na jakieś fajne śniadania i kolacje- a głównie chodzi mi pasty i sałatki które nie powodują skoków cukru. Zaglądałam na różne strony z dietami, oczywiście.Ale dość trudno odsiać ziarno od plew ;) Macie jakieś sprawdzone przepisy? ja generalnie obracam się w trzech i już mi wychodzą bokiem: I. 1 Jajko, pół papryki czerwonej, pół cebuli, łyżka żółtego sera (albo dwie)- papryka i cebula drobno pokrojone, jajko i ser starte na tarce z dużymi oczkami- do tego pieprz, jak ktoś...
  • Hej, jestem w ciąży i jestem wegetarianką. Nie jem mięsa, ryb, żelatyny i smalcu. Czy jesteście w podobnej sytuacji?? Co jecie?? Do jakiego lekarza powinnam iść, żeby ustalił mi odpowiednią dietę?? Dziękuje za odpowiedzi.
  • witajcie, jestem w 31 tyg i od paru tyg okropnie mnie swędzi skóra. lekarka kazała mi zrobic badania - próby watrobowe. mialyscie cos takiego? o co tu chodzi?
  • Moja drogie koleżanki dostałam od lekarza tabletki"merida "Mam zamiar je zazywac przez mc a w marcu jak maz przyjedzie postaramy sie o dzidziusia bo teraz nam nie wyszło.Jak myslicie czy to bezpieczne jest zazywac takie tabletki 2 mc przed staraniem sie o dzidzie.Czy raczej poczekac z tym odchydzaniem?Sama niewiem?Która z was sie odchudzała przed zajsciem w ciąze???
  • Dziewczyny z insuliną mają swój wątek, więc może żeby nie zaśmiecać wątku postami o cukrzycy ciażowej, zbierzemy się wszystkie tutaj:)mam nadzieję, że Wasze cukry nie szaleją i jakoś daje się je okiełznać:) we wtorek mam wizytę u diabetologa, więc mam nadzieję, że będę po tej wizycie trochę mądrzejsza. Póki co odkryłam kolejny obiad, który cukru nie podnosi, może mało wiosenny, ale bigosik sprawdza się idealnie. A jak tam z Waszą dietka?
  • Chciałabym się odchudzić gdyż przy wzroście 170 cm waze 75kg ,ale z drugiej strony za dwa miesiące chce zacząć starania o dzidzi gdyż jestem 2 mies. po poronieniu. Boję się ,że jak przytyje w ciąży ze 20 kg to bedzie ze mnie niezła buła. Z drugiej strony zależy mi na zdrowiu ,żeby wszystko wróciło do równowagi. Co o tym myslicie podjąć trud odchudzania czy dać sobie spokój?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się