dieta

(292 wyniki)
  • Witam, Córcia ma 4 i pół miesiąca, została mi jeszcze jedna puszka Nutramigenu 1 i zaczynamy z 2, po zaakceptowaniu mleczka mamy zacząć rozszerzanie diety, pytanie co najpierw podać , w jakiej kolejności, jakie warzywa, owoce, kiedy można już podać kaszki i jakie - czy tylko na noc. Dziecko ma podejrzenie nietolerancji laktozy. Miałyśmy problemy z przyrostami wagi, teraz się to unormowało, zjada ok 750 ml mleka na dobę, rozdzielam to na 6 posiłków w tym 1 w nocy - sama ją na niego wybudzam...
  • Witam, od niedawna rozszerzam dietę mojej małej (skończone 5 m-cy). Przez ostatni miesiąc testowałam różne warzywa i owoce, żeby zaobserwować ewentualne reakcje alergiczne. Wszystko jest ok i powoli ustala nam się nowy rytm posiłków. Od kilku dni dni wygląda to następująco: 6:00 - 180 ml mm 9:30 - 120 ml przecieru owocowego (np. jabłko + marchew, jabłko + banan etc.) 11:00 - 180 ml mm 13:30 - 120 ml zupki (póki co takiej ubogiej, czyli ziemniak + marchew + oliwa z oliwek) 16:00 - 150 ml ...
  • Witam, mój syn kilka dni temu skończył 4 miesiące i zaczęłam rozszerzać jego dietę. A właściwie podjęłam taka próbę. Na pierwszy rzut poszła gotowana marchewka. Próbowałam na różne sposoby przekonać go do zjedzenia tej papki ale jak na razie nie udało się. Dzisiaj dodałam więcej wody w której gotowała się marchew, aby jeszcze bardziej upłynnić potrawę - kilka łyżeczek jakoś przełknął ale po chwili zwrócił wszystko co zjadł. Jak sobie z tym poradzić? Pewnie macie podobne doświadczenia, b...
  • Witam, Mam dylemat czy dobrze karmię córcię. Przybiera na wadze, wygląda super ale mam wrażenie, że może karmię ją trochę nie bardzo stosownie, że ciągle je to samo, no i brak mi pomysłów na urozmaicone posiłki. Pozwólcie, ze przedstawię nasz plan dnia: 7.30 kasza bezglutenowa na mleku modyfikowanym (180 ml - tylko tyle chce) 10.00 jogurt naturalny, serek Bieluch, kefir - staram się podawać na zmianę - czasami łączę z owocami 12.00-12.30 zupka z mięskiem (krupnik, kalafiorowa, pomidorowa,...
  • czy mozna dziecku karmionemu tylko piersią, rozszerzac dietę tak jak w schemacie dla butelkowych, po 4 miesiącu ? chciałabym tak własnie uczynić, proszę o info.
  • Witam, proszę o pomoc Panią Doktor i forumowe mamy. Córka ma skończone 6 miesięcy, od 3 miesięcy pije Nutramigen (skaza białkowa). Pediatra z rejonu radziła, by się wstrzymać z rozszerzaniem diety. Alergolog zezwoliła rozszerzyć dietę, ale ja nie wiem, jak się do tego zabrać. I dodam, że nie mam kogo się poradzić. Mam kilka pytań. 1. Czy sugerować się schematami proponowanymi przez Panią Dr na tym forum i zacząć od propozycji dla 5 miesiąca życia? 2. Czy dla takich uczuleniowców jak mo...
  • Witam, jestem mamą bliźniaczek urodzonych w 38 tc, które skończyły 3 m-ce. Właściwie od urodzenia do ukończenia 3 m-cy obie miały straszne kolki. Z tego względu prawie od urodzenia piją mleczko pepti. Poza kolkami nigdy nie było żadnych innych objawów alergicznych. Poza tym jedna córeczka od urodzenia mocno ulewała, pediatra mówi, że to refluks, ale nie miała wykonywanych żadnych badań. Zagęszczam jej mleczko Nutritonem i dodatkowo podaję syrop Gastrotuss baby. Przy takim zestawie jest prawi...
  • Napisała Pani: "5 MIESIĄC ZYCIA - 4 POSIŁKi MLECZNE PO OK 180 ML + zupka przecier jarzynowy + owoce ( jabłko lub sok) 6.00 180 ml mieszanki 9.30 skrobane jabłko lub sok ( docelowo 50-100 g) 13.00 poczatkowo jarzynka,docelowo zupka-przecier jarzynowy (docelowo do 180 ml) 16.00 180 ml mieszanki 20.00 180ml mieszanki 24.00 180 ml mieszanki moje pytania ? czy dziecku wystarczy 100 g jabłuszka na 3 godziny ?? dopiero zaczynam wprowadzanie warzyw i owoców i dziecko zjada na p...
  • Pani doktor, bardzo proszę o poradę. Moje dziecko skończyło 6 miesięcy, do tej pory karmiłam go wyłącznie piersią. Ma silną skazę białkową, mimo, że stosuję trzeci miesiąc dietę eliminacyjną wciąż od czasu do czasu pojawiają się wysypki. Ze względu na własne problemy ze zdrowiem i trudność we wprowadzaniu pokarmów stałych (nie mogę na sto procent stwierdzić czy uczula go coś, co ja jem, czy wprowadzany pokarm) zdecydowałam się zakończyć karmienie piersią, pomału wprowadzam Nutramigen (polecon...
  • Moje dziecko we wtorek kończy 4 miesiące, czas więc na rozszerzanie diety. Noi teraz mam zawgozdkę, bo nie bardzo wiem co i jak. Proszę o radę Panią Doktor i Mamy obecne na forum, w jaki sposób rozszerzać dietę, od czego zacząć, w jakich ilościach itp. Zastanawiam się czy zaczać od dodania kleiku ryżowego do butelki z mlekiem czy kaszki owocowej ryżowej do mleka, czy od owoców czy warzyw? Czy codziennie wszystko czy każdego dnia co innego???? Jestem zielona jak trawa na wiosnę, więc będę wdzi...
  • Córka to mały głodomorek. Je bardzo chętnir i spore ilości. Za tydzień kończy 3 miesiące. Wiem, że to za cześnie na roszerzenie diety, ale ostatnio zauważyłam, że mleko przestaje jej wystarczać. Częściej jest głodna i budzi się częściej w nocy. A już przesypiała od 20 do 5 rano. Bardzo ulewa i zagęszczamy mleko Nutritonem. Czy mogę wcześniej po skończeniu 4 miesięcy zagęścić mleko kleikiem lub kaszką? Dziecko od początku pije mleko modyfikowane.
  • Moja córeczka ma 3,5 miesiąca. Przez miesiąc była na piersi, potem Bebilon Comfort 1. Wciąż robi na nimm bardzo rzadkie kupy, niemalże całkowicie wsiąkające w pieluchę lub przeciekające bokiem :-) Kupa zazwyczaj jest robiona dość głosno i jest mega śmierdząca. Powoli myślę nad rozszerzaniem diety i nie wiem od czego zacząć aby te kupy troszkę zagęścić. Dodam, że od urodzenia mała była na Dicoflorze a od miesiąca na Trilacu 1x1 kaps. Niestety te probiotyki choć pewnie pomagają - ...
  • Mam do was pytanko, moja mała za kilka dni skończy 4 miesiące, tak więc powoli przymierzam się do rozszerzenia jej diety. Mała ma alergię na białko i pije Bebilon Pepti + Nutriton, byłabym bardzo wdzięczna o wszelkie porady, od czego zacząć przy rozszerzeniu diety, marchewka, jabłuszko? co potem? w jakich proporcjach powinnam dawać i jakiej najlepiej porze? co z wszelkimi rodzajami kaszek, kleików? Czy przy nowych smakach powinnam najpierw zacząć od soczków bardziej płynnych a potem dop...
  • Witam, Synek niedługo kończy 4 miesiące i chcę zacząc rozszerzać dietę. Przez pierwsze 2 miesiące jadł mój pokarm odciągany, potem miesiac karmienie mieszane i od miesiąca tylko Nan HA (ja jestem alergiczką, alergia na wiele produktów + pyłki, penicylina, jod itp). Od momentu wprowadzenia mleka modyfikowanego Radek robi zielone kupki, ale pediatra powiedziała, że to przez koperek (podawaliśmy mu związku z gazami jakie miał - juz przeszły - niewielkie ilości do 60ml dziennie or...
  • Mój 4,5 miesięczny synek jest strasznym niejadkiem. Wypija max. 90- 120 ml mleka. Obecnie pije Bebilon HA + moje ( w dzień odciągane również 1-2 razy 90 ml, a w nocy pierś). Do tego jest bardzo szczuplutki. Zaczełam już rozszerzanie diety od jabłka, marchewki i ziemniaka. Potrafi czasami zjeść nawet pół słoiczka i często już nie chce po tym mleka. Czy taka ilość mu wystarcza ? Następny posiłek zjada za ok 2-3 godz. Nasz schemat wygląda mniej więcej tak : 6-7 pierś lub 90 ml mm...
  • Witam Moj synek za tydzien konczy 4 miesiace Urodzil sie dosc duzy: 3900 i 59 cm Dwa tydognie temu 6900g i 68cm Powoli przymierzamy sie do rozszerzania diety Mlody ma skaze,jest na bebilonie pepti,z powodu refluksu zageszczanego nutritonem, teraz zjada ok 180ml 5razy dziennie. Na pytanie o rozszerzanie diety lekarz zaproponowal wprowadzenie kaszek bezmlecznych. Z kolei z tego co czytalam w roznych schamatach zywienia kaszki podaje sie po 6 miesiacu zycia, oraz ze moga powodowac zaparcia i dzi...
  • a więc- mój synek skończy 9 marca 6 miesięcy. od ponad miesiąca karmię go mlekiem modyfikowanym bo straciłam pokarm. i powoli chce rozszerzyć dietę maluszkowi. je bardzo często bo ok 8 butelek dziennie 180 ml. lekarz powiedział ze to za dużo ale co mam zrobić jak to zmniejszyć jak on się tego mleka - jedzenia - domaga?! na każdą butelkę rzuca się jakby od tygodnia nie jadł aż moja mama patrzy się na mnie wilkiem czy aby nie głodzę wnusia. a on na sam widok butelki aż się trz...
  • Witam po raz kolejny ;) Córka skończyła 4 miesiące i chyba pora na rozszerzenie diety( karmiona jest od urodzenia bebiko1). Przeczytałam wszystkie dostępne tu schematy i powiem szczerze,że się skołowałam ;). Nie mam pojęcia co wprowadzić najpierw . Czytałam ,że powinno się zacząć od dania jednoskładnikowego i stosować to około tygodnia zanim wprowadzi się coś nowego ale czy ten posiłek ma byc zastępstwem mleczka czy dodatkiem pomiędzy posiłkami? I ile tego podawać? Jak często. Teraz mo...
  • dziewczyny mam ogromny problem z podawaniem stałych pokarmow mojej pięciomiesięcznej córci. dzidzia jest ulewaczkiem, nie ma stwierdzonego refluksu, bo robilismy badania, ale ulewa, czasem nawet mocno. Chciałam zacząć rozszerzanie diety, ale po każdej próbie podania jedzonka córcia mocno wymiotuje, to nie są ulewania, to są wymioty, które idą rownież noskiem. marchewka wywolał wymioty, odczekałam tydzień i podalam jabłuszko - również wymioty, nie chodzi moim zdaniem o smak jedzenia, b...
  • Moje bliźniaki, aktualnie 14 m-cy, w wieku 9-10 mies. pięknie jadły kanapki z serkiem czy wędliną. Po kolejnym miesiącu odmówiły. Nie jestem w stanie przemycić nic poza suchym kawałkiem pieczywa. Serek, konfitura czy nawet samo masło nie przejdzie. Aktualnie zjadają na mm (2 x dziennie o 7.00 i 20.00). Na śniadanie suchy kawałek chlebka, do tego serek twarogowy z dodatkiem np. banana lub łyżeczką danonka, od czasu do czasu jogurt owocowy (po kilka łyżeczek). Jajko na parze, czasem parówka....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się