-
Cześć dziewczyny,
zastanawiam się czy jest wśród Was też taka, która jednak nie podołała diecie eliminacyjnej... Moja córka od kilku miesięcy robi kupki z krwią. Właściwie to nie jest wiadomo od czego te kupy - czy bakterie, które wychodzą w posiewach (lekarze mówią, ze jest nosicielem a nosicielstwa się nie leczy) czy alergia. Ja jednak widziałam zależność między tym, co zjadłam a kupkami. Doszło do tego, że kupy pogarszały się po jabłkach, ryżu(!), ziemniakach, bananach, wieprzowinie, kur...
-
hej,
Syn za chwilę skończy 5 miesięcy (jesteśmy tylko na KP) i muszę się zabrać za temat rozszerzania diety - a niestety jakoś nie wiem jak się za to zabrać. I tutaj prośba do Was, Drogie Forumowiczki - czy możecie się podzielić swoją wiedzą i doświadczeniem? Oczywiście zaznajomiłam się ze schematem żywienia niemowląt, ale jakoś ciągle nie czuję tego co i jak ... więc miałabym kilka pytań próśb:
1) przede wszystkim - czy mam rozszerzać dietę od początku 6 miesiąca czy po skończeniu 6 msca?
...
-
www.edziecko.pl/rodzice/1,79353,13431127,Dieta_po_ciazy___jak_wytrzymac_i_odniesc_sukces___HISTORIE.html
Dla mnie po ciązy najgorsze było to aby jeść racjonalnie, bo karmi się piersią, a jednocześnie, nie umierać z głodu. W sumie to wychodząc ze szpitalu miałam już -8kg, a przytyłam 6kg?
A wam ile się udało zrzucić i ile przybrałyście w ciązy?
-
Jakiś czas temu wrzuciłam wątek o słoiczkach, poszerzyłam swoja wiedzę na ten temat -- dzięki za wpisy:-)
Lada chwila rozszerzam dietę synkowi, zależy mi aby jadł zdrowo i wyrabiał w sobie zdrowe nawyki dlatego drążę temat. Zatrzymałam się na kaszkach. Jesssu ile tego jest, co gdzie kiedy? już naprawdę nie wiem...Pomóżcie usystematyzować co do czego. Zamierzam raczej sama robić kaszkę ale nie wiem czy czasem nie zdarzy mi się skorzystać z gotowca i tu się zaczyna...
Są ryżowe i kukurydzian...
-
Czy możecie polecić jakieś książki, ewentualnie strony internetowe dotyczące rozszerzania diety po kp? Od kiedy, co i jak? Czytałam na ten temat w internecie, ale widzę sprzeczne informacje, nie wiem jak z tym glutenem. Mała za dwa tygodnie skończy 4 miesiące więc muszę się już orientować...
-
Czy możliwe żeby dziecko było uczulone na wszystko?
opadają mi już ręce , czego nie podam małemu występuje u niego reakcja alergiczna...
Nie ostra, dotyczy tylko policzków i skroni, i nie są to takie suche czerwone plamy o których wszyscy piszą. Buzia + troszeczkę suche nogi. Lekarka twierdzi ,że to bardziej niedojrzałość układu pokarmowego i żeby rozszerzać normalnie dietę jeśli nic się nie zaostrza... Sama już nie wiem co robić, jestem tym załamana... co radzicie? Dodam ,że dziecko jest b...
-
Stwierdzono u dziecka skaze. Wyeliminowalam nabial, jednak moja dieta jest dosc uboga, dziecko ma problemy z wyproznianiem. Postanowilam wzbogacic swoja diete w desreki i obiadki dla dzieci typu hipp od 4 miesiaca. Mam pytanie czy któras stosowala taka metode ? Nie wiem sama co ma sie znaleźć w menu? Lekarka kazala stosowac diete lekkostrawna jednak pytajac co konkretnie mogę jeść okazalo sie ze dieta to głownie ryz, gotowany kurczak, jabłka i marchew.
-
Od trzech tygodni zaczełam rozszerzać dietę synka (5 mies) i od początku zaczeły się problemy z kupką. Jemu brak kupki raczej nie przeszkadza to bardziej ja mam stresa jak mały przez 4 dni nie zrobi kupki. Dostał marchewkę, jabłko, brokuła i śliwkę. Dostaje codziennie herbatkę koperkową ale to też nie jest łatwe. Mały jest karmiony od początku wyłącznie piersią i nie bardzo toleruje butelkę. Udaje mi się wmusić w niego 20-30 ml herbatki. Jak ostatnio nie robił przez 4 dni kupki to dałam mu wł...
-
Witam,
Dziewczyny moja mała niedługo kończy 6 miesięcy i od jakiegoś miesiąca podaje jej zupki jarzynowe, ale nie bardzo jej idą. Zawsze po powrocie ze spaceru dostaje zupkę, ale zje troszkę i się zniechęca i chce cyca. Nie traktuje tego jako obiadku tylko ciągle jak dodatek. Po za tym identyczna sytuacja jest z kaszką, którą również daję zawsze rano i ona troche pomemła i tak się to kończy. Czy ja robię coś nie tak? Może powinnam dawać jej tą kaszkę jak juz mocno zgłodnieje? chciałabym aby...
-
córka ma 4,5 miesiąca. Za miesiąc wracam do pracy (myślałam ze już już, a tu niespodziewanka - okazuje się ze mam jeszcze dodatkowe 4 tygodnie macierzyńskiego ;-)). Młoda nie chce żadnego innego mleka i w żadnej innej formie niż pierś. Mamy różne różniaste butelki, próbowaliśmy łyżeczką, kupiłam doidy cup - nic nie działa. Stąd moja decyzja o rozpoczęciu rozszerzania diety, bo to dziecko przecież musi coś dostać do jedzenie jak wrócę do pracy.
Dostała starte jabłko - jadła aż się uszy trzęsł...
-
Kurcze, może ja jakaś inna jestem, ale dużo łatwiej mi po prostu podać pierś, a zjeść swój obiad, jak mała śpi. BLW nam średnio wychodzi, mała dość często się krztusi, ostatnio się dławiła miękkim jabłkiem pieczonym! przy mojej mamie, na imprezie rodzinnej, ku przerażeniu wszystkich zebranych. Szybka akcja z podniesieniem do góry nogami uratowała sytuację. Może jednak dziecko jest niegotowe? Zaczyna sama siadać, całkiem nieźle siedzi u nas na kolanach. Ma dolne jedynki, górne wyjdą w ciągu ty...
-
no więc od początku...od miesiąca rozszerzamy dietę i wszystko jest ok, mały chętnie próbuje nowości (nie licząc gorszych dni) , nie wystąpiły żadne alergię itd. Ale mam kilka wątpliwości więc chciałam Was prosić o pomoc:
1. Mały zjada już dość duże porcję tzn 130-140ml ,ale max. godzinę po zjedzeniu zupy(na razie same warzywa) domaga się mleka(mm), jak próbuję podać jeszcze zupy to mały już nie chce jeść ,czeka na mleko. Czy to normalne? Kiedy w pełni zrezygnuje z jednej porcji mleka na rz...
-
Witam, moja 3 miesięczna córcia od trzeciego tyg życia robić kupki ze śluzem. Początkowo myśleliśmy, że to przez katar, później doszły bóle brzucha - więc lekarz uznał, że to kolki. Byłam na diecie - jadłam lekkostrawne posiłki,gotowane mięso, jogurty, ser.Przez dwa pierwsze miesiące mała przybierała po 1300g, aż do szczepienia 6w1 i wtedy się zaczęło ;-( Mała przestała spać w dzień (posypia ok 30 min kilka razy dziennie), stała się płaczliwa robi 4-6 śluzowatych kupek, raz w tyg w kupkach j...
-
Jakieś 10 lat temu w sklepach były dostępne produkty dla dzieci OD 4.miesiąca,bez podziału na dzieci piersiowe czy butelkowe. Dobrze to pamiętam bo zajmowałam sie wtedy synem kuzynki.Kuzynka karmiła małego piersią i dietę rozszerzała mu jak skończył 3 miesiące,bo takie były zalecenia. Cztery lata temu,kiedy urodziłam swoje pierwsze dziecko zalecenia sie zmieniły i nie dość że pojawiły sie produkty PO 4. miesiącu (lub od 5.miesiąca) to nastąpił podział na dzieci piersiowe i butelkowe,tzn dziec...
-
Mam na stanie 6,5 miesieczniaka. Dwa tygodnie temu zaczelismy rozszerzanie diety. Zawsze wychodzilam z zalozenia, ze dziecko sie nie zaglodzi, ale widzac schematy zywieniowe trace pewnosc siebie ;). Synek zjada na razie ok. 50 g papki jarzynowej dziennie (sloiczki holle typu marchewka z ziemniakiem, brokuly Z ryzem, cukinia i dynia, szpinak z ryzem etc.) i kilkanascie lyzeczek kaszki holle na wodzie. Mam wrazenie, ze z dnia na dzien te ilosci powoli sie zwiekszajA, bo przez kilka pierwszych...
-
Drogie mamy, szukam inspiracji w rozszerzaniu diety mojego synka. Bardzo prosze o przyklady jak wyglada dzienny harmonogram jedzeniowy waszych 7 miesiecznych pociech ( ile czego i o ktorej:) Bede bardzo wzieczna:)
-
Witam, mój malutki ma 3 miesiące i chcę mu powoli wprowadzać deserki i kaszki. Na początek chcę mu podawać kaszkę ryżową. Czy któraś wcześniej też zaczęła podawać? I czy też po 3 miesiącach gotowaliście wodę mineralna czy mogę mu już podawać nieprzegotowaną?
-
Czy ktoś może mnie pocieszyć bo już mi ręce dziś opadły. Rozszerzam młodemu dietę od prawie miesiąca, idzie jak po grudzie właściwie od początku ale już od jakiegoś tygodnia czy półtora udawało mi się podać jakieś 120-150 ml obiadku (jakaś kombinacja marchewki, ziemniaka, dyni, brokuła) + deserek tak około 60 ml (jabłko, śliwka suszona). Oczywiście musiałam przy tym zamieniać się w super klowna, jedna ręka karmi, druga stuka pudełeczkiem, macha zabaweczką itp.
Wczoraj było już trudniej niż z...
-
proszę o poradę co można jeść w przypadku alergii u dziecka ( 5 tyg). Nie wiadomo na co jest uczulona ale objaw 'lakierowanych policzków' pojawił się już kilka dni temu.
Z tego co widzę to ryż, jabłka , brokuł , ziemniaki i marchewka , oraz drób jest ok. Czy coś jeszcze można ? chcę zobaczyć czy po ok 5 dniach będzie lepiej a potem wprowadzać pojedynczo produkty.
-
Moj synek ma 5 miesiecy i 3 tygodnie. Kocha sowie mleczko Holle. Ja nie dokarmiam piersia od miesiaca. Caly czas pil tylko z butelki. Piersi nie chcial. Zaczynam z kaszka i musem jablkowym. Wszystko z Holle. Ale on sie krzywi i za bardzo nie chce... Boje sie tez, zeby nie zaksztusil jezeli mu nieumiejetnie podam. Jak bylo u Was? Na co zwracac uwage i kiedy mu sie "zrobi" apetyt na inne smaki i lyzeczke?