-
Hej. Jestem mamą chłopczyka z ostatniego dnia 35 tc, czyli można powiedzieć że prawie donoszony ;) Mały ważył 2600, wszystko ok, rozwija się prawidłowo. Za tydzień skończy 5 mc, korygowane 4 mc. KOlki od początku, je bebilon pepti, daje debridat i bobotic.Od miesiąca próbuje mu rozszerzyć diete tzn od wieku metrykalnego, powoli po łużeczce. Jak je łyżeczke dwie, trzy, cztery jest w miare ok, ale już np. pół słoiczka powduje bnocne wzdęcia i bóle brzucha. Tak jakby te gazy nie miały jak wyść, ...
-
Mój synek już za tydzień kończy 4 miesiące i zastanawiam się, jak to jest z podawaniem kaszek, pierwszych owoców/warzyw wcześniaczkom... Żaden lekarz nie jest do końca pewien jak mi odpowiedzieć, a ja mam wiele wątpliwości: czy skończone 4 m-ce, to nie za wcześnie? Czy może poczekać jeszcze? A jeśli tak, to kiedy rozpocząć rozszerzanie diety? Czy na pewno nasz mały brzuszek dobrze to zniesie? Która firma ma "lepsze" kaszki? No i kaszki są najczęściej na zwykłym mleku modyfikowanym, a mój Malu...
-
Witam!
MCM kiedyś wspominałaś że odpowiednimi produktami mozna pomóc dziecku, które ma obniżone napięcie mięśniowe. Proszę o wskazówki.
A do innych mam, które maja takie dzieci, czy duzo ćwiczycie? Co robicie żeby dziecku pomóc?
-
macie jakies propozycje? sprawdzone cos?
Z gory uprzedzam, ze moje dziecko je:
- ziemniaki
-mieso
-chleb
-zupe - pomidorowa i rosol
-makaron
-gotowana marchew
-ryby
-jajka
- no i mase produktow mlecznych, ktore teraz mam je wyelimnowac (plus pochodne).
Czy ew. przezyje na tym co wyzej????
a co z maslem - tez nie moge jej dac? Jakis preparat maslozastepczy?
-
witam,
przeszukalam wyszukiwarkę, ale konkretnej odpowiedzi nie znalazlam, wiec stawiam pytanie i proszę mamy, szczegolnie hipotrofikow, o odpowiedzi.
Moja coreczka 3 lutego skonczy 6 miesiecy (urodzeniowych). Jest z 34 tc, waga ur. 1140g. Waży obecnie 4560. Ma skazę białkową - je nutramigen, 6 x na dobę, po ok. 80-120 ml. Do każdej porcji dosypuję pół łyżeczki kleiku ryzowego, a do porcji wieczornej 3 łyżeczki. Pediatra zalecił nam rozszerzanie diety. Probowałam z marchewką, ziemniakiem, d...
-
Witam,
mam nadzieje, ze nie powielam jakiegos wczesniejszego watku - nie moglam znalezc nic na ten temat.
Moj synek urodzil sie w 25tc, teraz ma prawie 6 tygodni. Stopniowo zaczyna tolerowac moj pokarm - ale ja nie wiem co jesc zeby mu nie zaszkodzic. Ziemniaki, marchewka, kurczak gotowane na parze; czasem ryz z jablkami; rosol z makaronem (zadnych przypraw, uzywam tylko soli) boje sie jesc jakichkolwiek warzyw do chleba, zeby mu nie zaszkodzic. Do chleba to tylko ser kozi, rzadko twarog ...
-
podczas wizyty w poradni dla wcześniaków lekarka zaleciła rozpoczęcie
rozszerzania diety małej (ma skończone 3 miesiące). Na początek mają to być
owoce i warzywa - 3-4 łyżeczki przed każdym dostawieniem do piersi w dzień.
Pytałam dlaczego mam robić to już teraz (planowałam karmić tylko piersią do 6
miesiąca) ale nie podała mi powodu - bo tak i już. I teraz biję się od
tygodnia z myślami. Mała ładnie ssie, przybiera na wadze (ostatnie dwa
miesiące po ok 1100 - lekarka tez stwierdziła ze ...
-
Dziewczyny od kiedy rozszerzałyście dietę u swoich pociech? mój synek ma 7
miesięcy i 3,5 miesięcy korygowanych czy już pora na nowe posiłki? karmiony
jest bebilonem1
pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
-
co się bierze pod uwagę rozszerzając dietę wcześniaków? wiek korygowany, wagę,
apetyt dziecka?
-
wątek kierowany szczególnie do dziewczyn które przeszły horror
niedrożności na własnej skórze (i dzieci:( ) ale oczywiscie nie tylko
może ja jestem jakas nie pozbierana, ale nie mogę doszukać sie
niczego konkretnego na temat diety i w ogóle traktowania dziecka po
takiej operacji
każdy lekarz właściwie mówi coś innego, a o konkrety cieżko:(
czy możecie podrzucić jakieś linki? stronki, poradniki, coś madrego,
wiarygodnego?
a i jeszcze cos o samych jelitach po takiej operacji, Stasi...
-
No wlaśnie, ile taki dzieć póltoraroczny ma dostawać surowych warzyw i owoców? Ja do tej pory dawalam tylko świerze owoce i to nie za dużo, bo balam się o wątrobę. Może mnie oświecicie ile tego powinno być, coby nie przedobrzyć.
-
Robiliśmy już parę miesiecy temu badanie na grzyby i pasożyty w kale. Wyszły
grzyby ++, czyli średnio liczne. Lekarze mówili, zeby nie leczyć ani
farmakologicznie, ani dietą, tylko dawać probiotyki.
Probiotyki zawsze dawałam i daję, powtórzyłam to badanie i znów grzyby w kale.
Wyłączam dziecku cukier z diety. I zastanawiam sie czy wyłączyć też gluten?
I tu też zastanawiam sie nad testami alergicznymi. Dziecko je gluten, mleko
modyfikowane nie dla alergików, nabiał dla dzieci (jogur...
-
Podpowiedzcie proszę czy robiąc lane kluski (całe jajko + łyżka mąki) do rosołu zapewniam dzienną porcję żółtka w diecie? Czy może powinnam jeszcze dodatkowo dodać gdzieś żółtko ew. zrobić jajecznicę.
-
Napiszcie mi doświadczone mamusie kiedy mogę rozszerzać dietę wcześniaczkowi z 33 tc. Emil za tydzień kończy 4 miesiące, karmię go wyłącznie piersią, ładnie przybiera na wadze ale cały czas podaję mu Hemofer. Wiem, że kiedy zacznie jeść mięsko będą mogła odstawić żelazo, na które źle reaguje (zarówno na Hemofer jak i Ferrum-bóle brzuszka). Teraz hemoglobinę ma w normie i marzę o tym żeby taka pozostała ale już bez podawania żelaza. Ostatnio zapomniałam zapytać pediatry czy po skończeniu 4 mie...
-
Zgodnie z zamówieniem z małego forum wklejam swoje notatki przerobione na
artykulik o diecie dla dziecka w przedziale wiekowym 2-3 lata.
Dużo tego będzie, ale może coś się komuś przyda :-)
[b]Żywienie malucha[/b]
Po przekroczeniu magicznej granicy roczku podstawowym zmartwieniem rodziców
staje się nie co dziecko może jeść, tylko dlaczego nie je. Przez następne 2
lata będą obserwować znaczne, naturalne wahania apetytu. Maluszek jednego dnia
je trzy niewielkie posiłki, innego jest s...
-
odstawiam młodemu nutramigen.
bedę suplementować wapń.
ile dobowo dzieć potrzebuje? macie jakieś rozpiski, tabelki?
lekarka powiedziała ze łyżeczka dziennie wapna wystarczy, ale coś mi malizną pachnie....
-
Pytanie do forumowych spec-mam od żywienia ;-)
Konsultowałam dietę Pawła z panią doktor dietetyk, a ona po podliczeniu kalorii, białka, węglowodanów i tłuszczy postawiła nam zadanie ograniczyć białko na rzecz tłuszczy i węglowodanów. Pozwolę sobie wkleić e-mail , który do pani doktor napisałam:
Witam,
Paweł urodził się 19.09.2010 w 30 tygodniu ciąży, waga 1030g, długość 38 cm. Teraz waży 6350g i ma 70 cm długości. Zjada średni 450-550 ml na dobę. Wszystkie posiłki zjada butelką w formie gę...
-
od dzisiaj zero mleka (kawka biała zbożowa się schowa :(((((, bez
produktów mlecznych, masła (jak ja zjem kanapkę brr)...a to
dlatego,że lekarka robi test - bo mały strasznie ulewa i przyczyną
może być nietolerancja białka krowiego. musimy to wykluczyc dlatego
muszę się przemęczyć :((( a ja uwielbiam mleczko, ser zółty,
serki,kawkę nawet zbożową z mleczkiem :))) hmmm dzis upiekę sobie na
pocieszenie ciasto na oleju cos ala zebra tylko bez kakao (bo na
margarynie do pieczenia tez...
-
Watek zakładam zeby odstresowac forum :) obym nie podziałała nikomu na nerwy..no wiec jakis czas temu zwrociłam sie do dietetyczki zeby ułozyła diete specjalnie dla mnie. Dieta restrykctyjna bo chciałam zrucic ok 8 kg ale w sumie do przyjecia. Gorzej,z e ja jem nawykowo. odkad rzuciłam palenie i coca-cole to jedzenie a zwlaszcza słodycze sa moim nowym uzaleznieniem. Oczywiscie w dzien jeszcze sie trzymam ale wieczorem pekam i po prostu musze sobie stres wynagrodzic jedzonkiem. Choc codziennie...
-
dziecko.nestle.pl/in_menu2_4_k_piersia4.phtml