-
Witajcie,
jestem mamą chłopca chorego na autyzm i studentką Dietetyki. Piszę pracę licencjacką na temat: „ Wpływ diet specjalnych na funkcjonowanie dzieci chorych na autyzm” .
Proszę[u] wszystkich rodziców, którzy kiedykolwiek stosowali jakąś dietę specjalną u swojego dziecka ( z zaburzeniami ze spektrum autyzmu)[/u] o wypełnienie ankiety
wypełnia się szybko ( przeciętnie 5-6 minut)
Bardzo dziękuję za pomoc!
-
Bezglutenowa, bezcukrowa, bezmleczna bezwględnie wymagana w terapii autyzmu? Prawda czy fałsz?
Miłosz 3 lata autyzm wczesnodzieciecy wesoły rosesmiany chłopczyk, niemówiacy, często uparty w tym co chce akurat dostac robić, na zasadzie ja tu rządzę. Fiksacja autkami, rozwojowo zatrzymał się na około 2 latach ale stopniowo nadrabia zaległości. Nie lubi współdziałać w grupie. Na diecie bezmlecznej praktycnzie od urodzenia ze wzg na obciazenie nietolerancji kazeiny, na diecie bezcukrowej takze o...
-
Witajcie, znowu mam problem.
Otóż u mojego syna wykryto alergię na pszenicę i ryż, Młody jest ekstremalnym nie jadkiem, do tej pory żywił sie suchym chlebem, bułkami i płatkami kukurydzianymi. Teraz chleb i bułki odpadają, a ja nie wiem co dalej. Szukam jakiegoś przepisu na chleb bez składników które go uczulają, a który choć trochę będzie przypominał ukochane pieczywko w smaku. Przeryłam internet ale nie znalazłam nic co on mógłby zjeść. Wszędzie jak nie ma pszenicy to jest ryż, albo chleb ...
-
Ostatnio psychiatra po raz kolejny stwierdziła na konsultacji, że powinniśmy Synkowi wprowadzić dietę bezmleczną/bezglutenową/bezcukrową. Jest to osoba specjalizująca się w pracy z dziećmi autystycznymi.
Podobno jest to standard, że autystom wprowadza się taką dietę "z automatu" i obserwuje przez ok. pół roku, czy nie ma poprawy.
Do tej pory stosowaliśmy dietę niskocukrową i praktycznie bezmleczną (oprócz śladowych ilości mleka np. w parówkach). Ale całkowite dostosowanie się do zaleceń j...
-
Tytuł postu taki rozbudowany, ale oddaje to co myślę - to wszystko bez znaczenia. Nie męczcie dzieci dietami, dajcie im jeść słodycze,i to na co mają ochotę. Lizaki , wata na patyku i lody - to smaki dzieciństwa. Nie dajcie się zwieść coraz to nowym teoriom, że autyzm jest wynikiem grzybów, drożdży, nadmiaru ,czy niedoboru czegoś . Gdyby to było takie proste, liczba dzieci z autyzmem dzięki dietom spadałaby co rok, a tymczasem co rok rośnie. Lepiej pomyślcie jakie zmiany mogły ( mogły - nie m...
-
Kto w zasadzie nakierowuje na podjęcie diety (bez mlecznej, bezglutenowej, bez cukrowej)? Czy już sama diagnoza jest tu głównym czynnikiem? Wynik badania na candida, testy alergiczne? A może wszystko razem wzięte? Czy może rodzice sami podejmują taką decyzję?
No i jak wygląda taka droga wprowadzenia zmian? Sami ustalacie menu? Wyszukujecie co można czego nie? Testujecie? Ktoś Wam ustala taka listę w stosunku do dzieci biorąc pod uwagę wszystkie aspekty?
Wiem. Zadaję mnóstwo pytań ale od...
-
Jak to jest z dietą bezglutenową, bez kazeinową? Nasz pediatra uważa, że syn miałby objawy nietolerancji... nie da nam skierowania na badania, bo tych objawów brak. Uważa, że dieta takowa nie pomaga w autyzmie?
Czy u Waszych dzieci , które są na diecie zauważyliście poprawę funkcjonowania? Czy przejście na dietę poprzedzone było badaniami (jak one wyglądają, co konkretnie sprawdzić)?
A czy badaliście dzieci pod kątem zagrzybienia organizmu? Jak z wynikami?
-
czy dieta bezcukrowa, bezmleczna i bezglutenowa to na prawdę konieczność, żeby dziecko lepiej się rozwijało? syn nie ma jeszcze dwóch lat, na razie tylko unikamy cukru i zastępujemy go brzozowym. Czy zaczęłyście taką dietę stosować po uzgodnieniu z lekarzem? czy robi się najpierw jakieś badania? nie wiem czy powinnam już zacząć taką dietę, czy mały nie jest za mały? robiliśmy badania na candide wyszło ++, pasożytów nie ma. (nie wiem czy to istotne, ale mały robi kilka razy dziennie rzadkie ku...
-
mam pytanie o diety - z tego co się zorientowałam z postów część z Was już od jakiegoś czasu stosuje diety bm, bg bc. Czy stosujecie je na podstawie wyników badań np. z Vegamedica czy innej poradni, czy zauważacie istotną poprawę po tych dietach i suplementacji?
-
zastanawiam sie czy ktos z rodziców moze mi napisać - od kiedy stosujemy diete widzę wieksze postepy,
bo wiem że są suplementy, ze diety (dokładnie sie jeszcze nie zdażyłam rozczytać) i jeszcze nie zrobiłam dziecku badań alergologicznych
ale na ten moment moich przemysleń i konsultacji z innymi osobami wychodzi mi na to ze włąsciwie są podejrzenia ze dieta moze mieć wpływ na zaburzenia, ale nie spotkałam sie z twierdzeniem ze w wyraźny sposób pomogła
-
Moje dziecko do 2,9 roku życia jadło wszystko, dosłownie. Jakiś rok temu zaczął wybrzydzać przy niektórych potrawach. Np. struktury, które są nieregularne (np. pomidor bez skóry, który miał "obszarpane" brzegi był już nie do przełknięcia, synek krzyczał zdejmij skórę). Potem powoli eliminował sobie różne produkty, ale nie reagowałam histerycznie, bo jadł jednak sporo i różnorodnie, a przecież każdy ma jakieś swoje preferencje, niezaburzony też. Ale od miesiąca sprawa potoczyła się lawinowo i ...
-
Dziewczyny, czy mogłybyście oświecić mnie w kwestii diet? Ten temat jest dla mnie strasznie zawiły. My do tej pory nie wprowadzaliśmy żadnej oficjalnej diety, ale niektóre produkty same się nam wyeliminowały, bo widzimy jak źle wpływają na kondycję żołądkowo-jelitową naszego dziecka (np. mleko). Z badania krwi wyszło, że synek nie ma uczulenia na mleko, soję, jajka, ale i tak ma ciągle "kaszkowate" krostki na policzkach. Napiszcie proszę, jakie diety stosujecie. Czemu one u Was konkretnie słu...
-
Podpowiedzcie proszę jak to jest z tymi mieszankami mlekozastępczymi typu
Bebilon Pepti czy Nutramigen. Czy je można stosować w diecie bezmlecznej? W
końcu to też przetworzona kazeina (Nutarmigen) czy serwatka (bebilon pepti).
Dziecko 2 letnie, pijemy BP2 od 2 miesięcy. Wcześniej jedliśmy mleko
modyfikowane, mały nigdy nie miał wysypki, biegunek, zaparć. Miał bardzo
powazny refluks (operowany). Ostatnio zrobiliśmy testy na alergie w USA (Vega
medica) i alergia na mleko, kazeina bardzo...
-
Czy są tu mamy które nie stosują diety u swoich dzieci , czy wszyscy jak jeden
mąż twierdzą ze nalezy diete bezmleczną/bezglutenową wprowadzic?
Mam tesciową która na moje nie szczescie ma ogólnie hopla na punkcie jedzenia
, mam wrazenie że całe jej życie w okół niego się kręci to typ gospodyni
domowa i maż jako dziecko miał z nią cięzko bo zrobiła z niego grubasa tym
razem ok rozumiem że przeczytała jakies pozycje na temat skutecznosci diety
jesli chodzi o dzieci autystyczne i nadpobudl...
-
Psychiatra zaproponowała nam rezygnację z glutenu na ok. 3-6
miesięcy. Powiedziała, że po odstawieniu glutenu u niektórych dzieci
poprawia się i rozwija się mowa, takie są obserwacje rodziców.
Słyszałyście taką teorię? Macie podobne doświadczenia?
-
Wiele z naszych dzieci jest na różnych dietach, my wprawdzie już wrócilismy do glutenu, ale dalej mlody jest na bezmlecznej i bezcukrowej, ale pamietam czasy kiedy byl na scislej diecie - bez mleka, glutenu, cukru, soi, jajek, orzechow i mnóstwa innych alergenów i jakim olbrzymim problemem bylo kupienie dla niego czegokolwiek na miescie (wlaściwie wszędzie chodziliśmy z wlasną walówką), zwlaszcza, że jest i byl w sprawach jedzenia bardzo wybredny. Dlatego kiedy odkrylam zupelnie przypadkiem, ...
-
Zabieralismy sie za to kilka tygodni, az w koncu nadszedl ten dzien -
tada !!! jestesmy na diecie (BM i BC). Z jednej strony bardzo sie
ciesze, bo wreszcie podjelam decyzje, ale z drugiej- masakra, moje
dziecie rozdraznione ciagle sie kreci po kuchni i probuje wyzebrac
jakiegos slodycza, jogurt, budyn itd. Szkoda mi go, ale tez powoli
zaczyna mi sie wyczerpywac cierpliwosc...
Pytanie do bardziej doswiadczonych mam - dlugo to tak trwa??? Jest
szansa ze po jakims czasie dziecko sie ...
-
Czy można stosować te ekologiczne buliony warzywne w restrykcyjnej diecie bm, bg, niskocukrowej (owoce) u małego dziecka (1,5 roku) z nietolerancją wielu rzeczy (mleka, ale też wybranych owoców i warzyw)? Jak taki bulion gotować? Rozpuścić w wodzie i ugotować np. z kaszką kukurydzianą?
-
Bezpłatny wykład- Dieta a nadpobudliwość i ADHD.
W Centrum Terapii Hypnos jednym z elementów terapii jest dietoterapia. Wiele światowych badań potwierdza, że odpowiednia dieta ma wpływ na nastrój i jest traktowana jako jeden z ważnych elementów leczenia m.in. depresji, autyzmu, nadpobudliwości oraz zaburzeń odżywiania.
Centrum Terapii Hypnos serdecznie zaprasza na bezpłatny wykład na temat:
Dieta a nadpobudliwość i ADHD – fakty i mity.
W trakcie wykładu nasz specjalista di...
-
Dziewczyny, czy wędliny dostępne w sklepach ekologicznych są odpowiednie dla dzieci będących na diecie bezmlecznej i bezglutenowej? Czy mamy pewność, że nie ma w nich mleka i glutenu?