diety

(14 wyniki)
  • Na sąsiednim forum przeczytałam taki wpis: "Skorzystałam z sugestii redukowania węglowodanów w diecie (a było co redukować!) i bardzo szybko odczułam poprawę samopoczucia. Ustąpiła tkliwa bolesność mięśni odczuwana nawet w spoczynku (nawet w nocy w czasie gdy spałam), straciłam po tygodniu 1 kg (do aktualnie), zeszło jakby takie opuchnięcie ciała." - by eveah, Czy ktoś wie coś więcej? W jaki sposób dieta niskowęglowodanowa miałaby wpływać na łagodzenie bólu mięśni? Też mnie ten problem...
  • Wiem, że podobne wątki już były, ale są dosyć stare - a coraz więcej się mówi o znaczeniu diety niskowęglowodanowej i bezglutenowej w chorobach z autoagresji. Wkleję też link do ciekawej audycji radiowej na temat diety bezglutenowej i jej znaczenia w chorobach z autoagresji (najwięcej tam o cukrzycy, ale i o hashi wspominają, a zalecenia żywieniowe są podobne ) - moim zdaniem warto posłuchać, www.polskieradio.pl/9/304/Artykul/857420,Dieta-w-cukrzyce-Po-dwoch-miesiacach-widac-bardzo-wyrazn...
  • Czytałam, że przy niedoczynności nie powinno się jeść niektórych produktów np. kapusty i orzeszków ziemnych. Czy jest jakaś dłuższa lista zabronionego jedzenia lub picia? Z czego wynikają te zakazy?
  • Czy są tu jacyś wegetarianie, którzy stosują dietę bezmleczną/bezglutenową, polecaną przy Hashimoto? Pytam, bo sama rozważam taką opcję pod wpływem przeczytanej książki (Cabot- Jasińskiej), a nie jem mięsa. I dumam: 1) czy da się? 2) czy warto? Na pytanie nr 2 próbuję siebie sama przekonać, że warto albo "można chociaż spróbować" ;-) Ale czy ktoś z Was to NAPRAWDĘ stosuje? A jak nie ma wegetarian, to niech się chociaż odezwą mięsożercy :-)
  • To, że jodu nam nie wolno już wiemy( o czym przekonałam się z autopsji), więc odpadają ryby, owoce morza, wszelkie glony czy glonojady ;) a co z pozostałtymi produktami typu nabiał, jajka, owoce? One też zawierają pewne ilości jodu, nie tak pokazne jak dary wód i mórz ale zawsze. Jaka jest optymalna dieta przy tej chorobie aby nie pogorszyć sprawy, co zrobić, żeby nie biegać co miesiąc na badania bo nagle samopoczucie się pogarsza i trzeba podwyższyć dawkę leku ?
  • metode metabolic balalance? Jest to dosc kosztowne dla mnie (jednorazowo 360 euro), dlatego zanim sie zdecyduje, chcialabym znalezc kogos, kto stosowal te metode z powodzeniem, majac hashimoto. Jak pisalam w innych watkach, od lat stosuje metode Montignaca ale odkad utylam "z powietrza" dwa lata temu 25 kg, najprawdopodobniej w wyniku rzutu wtedy jeszcze niezdiagnozowanej choroby, nie moge schudnac, mimo ze caly czas MM stosuje. Schudlam ok 4 kg ale przy nadwadze 30 kg to tyle co nic - o...
  • Hej od paru dni myśle o jakiejś diecie ale nie wiem jak to jest przy tej chorobie z odchudzaniem czy są jakieś efekty czy nie jest łatwo. Zostało mi po ciąży 6kg i chciałabym je zrzucić ,myślałam o diecie Proteinowej ale sama nie wiem czy jest sens ,macie jakieś doświadczenie w tym temacie. Koleżanak która ma niedoczynność tarczycy uż od kilkunastu lat nastraszyła mnie że nie schudne tak łatwo a wręcz odwrotnie moge nawet przytyć a jeść tyle samo.--
  • Tak się ostatnio zastanawiam nad tym nieszczęsnym żelazem (czytałam oczywiście cały wątek na ten temat:)), które w moim przypadku wynosi 6,5 ng/ml przy normie 15-250, czyli -3,62%... stosuję sorbifer durules, piję soki z pokrzywy i jem wszelkie możliwe produkty roślinne bogate w Fe, bo bardzo przejęłam się tym wynikiem. Coraz częściej jednak zastanawiam się nad skutecznością mojej diety, skoro nie jem w ogóle mięsa. Wiem, że produkty zwierzęce zawierają żelazo hemowe, czyli to łatwiej p...
  • Polecam książkę [b]Tarczyca i schorzenia autoimmunologiczne: europejskie sympozjum tarczycy organizowane przez firmę Merck Serono Noordwijk, 15 - 18 czerwca 2006[/b]/ pod red. Wilmara M. Wirsinga [et. al]. ; [z ang. tł. Joanna Tarnowska - Syta]. - Wrocław: MedPharm Polska, cop. 2007. Co prawda są to pisane naukowym językiem materiały konferencyjne i nie czyta się ich zbyt łatwo, ale warto przez nie przebrnąć, bo to niezła gimnastyka dla szarych komórek, a i można dowiedzieć się kilku c...
  • Hej, w ubiegłym roku miałam wysoką niedoczynność tarczycy (tsh powyżej 70), stwierdzono u mnie również hashimoto. Zrobiłam sobie jeszcze dodatkowe badania: TSH - 4,592 FT4 - 0,97 FT3 - 2,40 FERRRYTYNA - 7,4 CHOLESTEROL - 222 Proszę o interpretację wyników, mimo dużego spadku TSH cały czas tyję (miesięcznie 2 kg), oprócz tego mam nieregularne miesiączki, jeden m-c mam a potem nie mam i tak jest od kiedy zaczęłam miesiączkować.
  • odebrałam przedwczoraj wyniki badań i TSH wyszło mi 14,00 a mieścić się powinnam między 0,27 a 4,20 czy to oznacza że mam niedoczynność tarczycy? czy przy tej chorobie się chudnie jeśli ma się dużą nadwagę? będę wdzięczna za interpretację bo do lekarza idę dopiero po świętach. pozdrawiam i życzę wesołych Świąt!! Kasia
  • Pytanie(13)

Leczę się od 2 mcy na niedoczynność. Biorę euthyrox 50mg.Za kilka dni mam wizytę u endo, i tu się pojawia moje pytanie. Lekarz skierował mnie na badanie tylko TSH. Żadnych antygenów ani FT 3 , FT4. poprzednio TSH miałem dobre, ale wynik antygenów był zły. Czy badanie tylko TSH jest wystarczające?
  • Waze prawie setke co przy moim wzroscie 168 cm jest juz kliniczna otyloscia chociaz z wierzchu nie widac az tak bardzo - dosc proporcjonalna tusza wiec na oko wygladam na jakies 85-90. Nie mowie, ze chce zejsc do 50 kilo ale jakbym zeszla na te 70 a moze nawet jakies 63-65 to bym sie bardzo cieszyla. Pytanie tylko - czy sie da?
  • Mam pytanko czy są na forum osoby stosujące dietę Dukana? Ja stosuję ją od połowy kwietnia (8kg mniej).Dzisiaj przeczytałam że jest zabroniona dla osób z chorobami tarczycy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się