diety

(18 wyników)
  • Witam, w rym roku przymierzam się wreszcie do diety Sandry Cabot, diety oczyszczającej wątrobę, by później już przestawić się całkiem na naturalne jedzenie, te bez konserwantów i nieprzetwarzane. Od jakiegoś czasu znowu zaczęłam tyć a wskaźniki aspat i alat znów mi rosną, są już powyżej 150 każdy. Organizm potrzebuje zmiany, czuję to pod skórą. W ogóle ktoś w Polsce próbował tę dietę? Nigdzie nie mogę znaleźć na forum gazety a co dopiero gdzieś w necie. Bo w Anglii jest ona z powodze...
  • Witam Wszedzie jest albo dieta dla wzwc (zrównowazona-alko-sól), albo ogólnie "dieta watrobowa", która obejmuje także inne schorzenia - te ulotki szpitalne sprawiają wrażenie napisanych jeszcze w latach osiemdziesiątych. Lekarze też jakby nie są w stanie jednoznacznie udzielić odpowiedzi. CZy gdzies istnieje konkretna lista : produkty zalecane/produkty neutralne/ produkty od czsu do czasu / produkty których nie spożywać. Szukami i szukam. Trafiam na mase sprzecznych informacji - zwłaszcza ...
  • Na początku uprzejmie proszę o wyrozumiałość. WZWC + marskość, 1 nieudana terapia. medycyna każe mi czekać na nowe leki. Na teraz zioła, ziółka, badania, usg, gastroskopia, pani doktor, bonifraci, itd... Nie chcę czekać. Szukam, szukam, szukam... może cos z poza medycyny "oficjalnej"... Oczywiście boję się oszustów i cwaniaków naciagających ludzi chorych na kasę, i nie chodzi mi o kasę ale o ewentualną stratę czasu i możliwość zaszkodzenia sobie. W tych moich poszukiwaniach natrafiłem ...
  • Jak w temacie, jestem ciekawa jak to jest z Waszą dietą?Czy ograniczacie te niewskazane produkty, czy w ogóle się tym nie przejmujecie? Ja staram się mężowi przygotowywać takie posiłki, żeby nie jadł smażonego, tłustego, wzdymających rzeczy, no alkoholu to nie pije, więc największy problem z głowy. Czasem jak zje kotleta smażonego, czy coś z tej czarnej listy, to już się denerwuję i martwię, że nie powinien przecież. Aż sama czuję się chora.
  • czy ktoś może mi napisać, jaki lekarz powinien ustalać najlepszą dietę dla chorej wątroby? czy robi to hepatolog, czy raczej inny lekarz, np. dietetyk czy diabetyk?
  • Czy ktoś z Państwa mógłby mi przesłać dokładną dietę jaką stosuje sie u pacjentów z marskością wątroby. Serdecznie dziękuje za pomoc.
  • Pytam bo chcę stracić jakieś 7-8 kg. Czy chorym na HCV można przeprowadzać dietę bogatą w białko ? Czy ktos ma doświadczenie w takiej sprawie ? Pozdrawiam !
  • Dieta(16)

Jestem po terapii 4 mc. Na poczatku bawił mnie tem wzrost apetytu. Kombinowałem " zdrowy człowiek, moze zjesc " Ale to przestało być smieszne, jak stanąłem dzisiaj przed lustrem. Sam brzuch. Ja juz nie jem, ja pochłaniam. Czytaliście - wiecie, coś na temat takiego obżarstwa po terapii?
  • Moja mama miala ostatnio robione proby watrobowe: Alat i Aspat 103, 104 a bilirubuna 1,4 Po dwóch dniach powtórzyla badanie i wyszlo: Alat i Aspat 86, 91 a bilirubina 1,5. Dodatkowo ma brazowa barwe moczu. Strasznie sie boi... Jutro idzie na USG watroby. Dodam, ze moja mama do tej pory lubila jesc sobie tak dosyc tlusto. Czy dieta spowoduje dalszy spadek wynikow? Dlaczego wzrosla bilirubina? Prosze o odpowiedz...
  • czy moglibyście polecić jakieś dobre i przyswajalne dodatki z dużą zawartością białka (oprócz nutridrink) dla osoby z marskością ,która ma zalecenie dieta wysokobiałkowa a jest zatwardziałym wegetarianinem od kilkunastu lat i nie potrafi się przemóc.pomyslałam,że może włączę jakieś chemiczne białko do diety.i czy sądzicie ,że faktycznie dieta przy marskośći powinna zawierać dużo białka?
  • Witajcie.Może ktos z Was będzie wiedział jak wpływa ocet jabłkowy na wątrobę.Mam od dwóch lat minusa a chciałabym się trochę odchudzić. Podobno ocet jabłkowy jest skuteczny ale trochę się boję.Pozdrawiam
  • jak w temacie na terapi waga mi ladnie zjechala z 80 do 68 teraz jest 85 i zalamka a aktywnosci fizycznej raczej nie moge za bardzo uprawiac zarcie tez juz ograniczylem nie wiem jakies tabletki na odhudzanie?
  • Od pary dni mam właśnie z tym problem. Co może być powodem . Wszystko jem na parze. Z warzyw brokuły, marchew, kalafior , z mięs to piersi, cielęcina, schab w galarecie, wołowina wszystko na parze. Z napoi woda mineralna nie gazowana i zielona herbata z miodem . Dodatkiem jest ryz z jabłkami gotowanymi. Z pieczywa bułeczki i chleb. Biorę takie leki jak Dexametason , Hepatil ,Essentionale forte, Lanzul.
  • witam, czy po stwierdzeniu obecnosci hcv w organizmie nalezy/powinno się bezwzglednie przestrzegac zasad odzywiana w chorobach wątroby? Niestety, mimo wertowania internetu nie ma nigdzie jednoznacznej odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie
  • witam wiem ze ten watek ostatnio sie przewijal na forum jednak mialem awarie skrzynki dziecko dorwalo sie do kompa ale do rzeczy mam mame lat 70 chorujaca na stluszczenie watroby, cukrzyce - juz jedyna nadzieja to insulina niestety stluszczenia sie nie leczy farmakologicznie tylko zmiana trybu zycia itd niestety w tym wieku i przy otylosci i cukrzycy i powiklaniach zwiazanych z stluszczeniem, wiekiem itd zmiana trybu zycia na bardziej fizyczny nie wchodzi w rachube i nie bardzo wi...
  • 4 lata temu dowiedzilem sie o tym ze mam wirusa typu - nastapilo krwawienie zylakow przelyku i o maly wlos nie zeszlem z tego swiata.W zgodnej opini lekarzy ( dowiedzilem sie tego rok pozniej ) to juz byl w zasadzie moj koniec .leczenie interferonem nie wchodzilo w rachube. W tej chwili funkcjonuje prawie calkiem normalnie.Wskazniki watrobowe we krwi mam albo nieznacznie prekroczone albo w normie.W zasadzie nie mam diety (poza paroma wyjatkami). Poniewaz medycyna nie za wiele...
  • Witam. Jestem nowa na forum. Mnie też trafiła ta zaraza. Dowiedziałam się o niej w listopadzie 2008roku. Jestem w trakcie terapii interferonem i rybawiryną(po 13 zastrzyku). Ogólnie czuję się bardzo dobrze, nie mam żadnych dolegliwości. Jedynie kilka godzin po zastrzyku mam podwyższoną temperaturę. Czekam teraz na wynik HCV_RNA. Myślę, że będzie wszystko OK. Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości.
  • Na wstępie dodam, że nic mnie nie boli. W życiu nie przypuszczałabym, że coś mi tam dzieje się nie tak. Robiłam badania przed świętami i wyszło mi: Aspat 138 [norma - do 38], Alat 104 [norma - do 40], Birilubiny 1,8 [norma do 1,2]. Przez tydzień trzymałam dietkę i zażywałam Hepatil, teraz znów zrobiłam badania i wyszły jeszcze gorzej, tzn: Aspat - około 150, Alat - około 330, Birulibiny - 0,5, a Gamma GT (wcześniej ich nie robiłam) - przekroczone o około 100 [140 a norma jest do 4...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się