diety

(36 wyników)
  • witam, zdecydowalam sie przejsc na diete anty c. Glowne zalozenia znam, ale mam kilka pytan o szczegoly. nie moge zyc bez kawy, nie wyrobie. czy moge dodac mleko sojowe? a jesli nie, to co? kawa to jedyna rzecz, gdzie dodaje mleko. czy polecacie jakies dodatkowe super produkty, o ktorych glosno w sieci. np. olej kokosowy, ekstrakt z grejpfruta? jesli tak, to jakie? czy bycie na diecie anty c oznacza tez ograniczenie ILOSCI produktow? kiepsko mi idzie z dietami, gdzie chodze glod...
  • W najblizszym czasie mam rozpoczac leczenie IBS, czyli dieta + leki. Do tej pory jadlem rzeczy, ktorych nie powinienem (smazone potrawy, pizza, chinskie zarcie itp.) dlatego bardzo ciezko jest mi sobie wyobrazic moj przyszly jadlospis. Tak naprawde to nie mam pojecia co bede jadl, aby wszystko bylo w porzadku. Stad moje pytanie, jak wyglada Wasza dieta? Co jecie? Szczegolnie interesuja mnie potrawy obiadowe i kolacyjne, bo wtedy pojawialo sie u mnie najwiecej "zlych" potraw :) Mo...
  • Witam, wiem, ze temat byl juz tu walkowany wielokrotnie.... Ale chcialam sie podzielic swoim wlasnym doswiadczeniem w leczeniu wlasnego brzucha, ktory faktycznie zyje wlasnym zyciem.. Na IBS choruje od kilku lat, raczej postac zaparciowa, choc bywaja dni (pojedyncze) gdy mam biegunke. Robilam wszystkie badania-od gastroskopii, USG po kolonoskopie( w znieczuleniu ogolnym, bo bol byl nie do zniesienia). Bralam leki:Duspatalin, Debridat, Meteospasmyl. Czasem pomoagaly, w wiekszosci pr...
  • Witam, poradźcie dietę, tracę pomysły na to co najbardziej mnie 'nadwrażliwia'!! Mam IBS związany ze wzdęciami bólem i gazami, wszystko nasila się szczególnie w nocy. Nie jem surowizny, mleka i podobnych, tłustych rzeczy i nadal jest ciężko :(( pomocy.......
  • w jakiś sposób pomoże?Lekarz mi to właśnie zalecił /jako dieta lekkostrawna/,przepisał też Dusputulin, Espumisan, Bellugot.../nie wiem czy dobrze odczytałam z recepty/.Pierwszy raz mam takie problemy, nie mam pojęcia jak sobie z tym brzuchem i jakimiś dziwnymi dżwiękami wydobywajacymi się z jelit poradzić...poproszę o jakieś porady,dodam,że mam 25 lat.
  • Witam chciałbym się poradzić jaką diete powinienem stosować jak nam IBS? Jeżeli o mnnie chodzi to nie stosuje żadnej diety ale chciałbym spróbować tylko nie wiem jaką? MAm nadzieje że mnie ktoś ukierukuje i powie jaką dietke mam zarzywać.
  • Dieta SCD(12)

Witam wszystkich Od poltora miesiaca staram sie przjsc na diete SCD , ale najdluzej wytrzymalam 2 tygodnie jak narazie i zaczynam tracic zapal. Pomaga podobno po 3-4 tygodniach. I zastanawiam sie czy komus pomoglo - podobno zostala wymyslona dla ludzi z ibs, celiakia, crohnem , kandydoza itd W mojej wersji dieta wyglada tak : gotowane warzywa , gotowane\pieczone mieso, bialy i zolty ser, jaja, orzechy, miod i owoce ... i jestem caly czas glodna :((( ktos probowal??
  • Witajcie skusilam sie na diete Montignac ( juz 3 tygodnie ) czyli nie lacze weglowodanow z tluszczami i TO DZIALA , zero wzdec, a o to menu : sniadanko musli z chudym bialym jogurtem , obiad mesko + gotowane warzywa , kolacja same sery . Odstawilam chleb , ziemniaki, makarony , ryz oraz kompletnie owoce, slodyczy nie tykam juz dawno. 3 tygodnie bez wzdec , przelewania, dyskomfortu przepelnienia i ciezkosci w brzucholu!! Polecam !!pozdr
  • hej kiedy dwa lata temu pojawiły się pierwsze nieciekawe objawy choroby nie wiedziałam, o co w ogóle chodzi. byłam totalnie zdezorientowana, bo wcześniej takie pojęcia jak wzdęcia były mi totalnie nieznane. w końcu wybrałam się do gastrologa, kobieta stwierdziła, że to IBS, podała leki na zatrzymanie biegunki, powiedziała, że mam uważać na jedzenie i nie jeść tego co mi szkodzi. problem polegał na tym, że do cholery JA NIE MIAŁAM POJĘCIA OD CZEGO ZACZĄĆ I NIKT NIE POTRAFIŁ ...
  • Witam, myśle, że to ciekawy temat do dyskusji. Ja mam akurat postac biegunkową i pomogło mi zupełne zrezygnowanie z picia kawy oraz w ogóle (oprócz barszczu i "flaczków", bo lubię), nie jadam zup (nie czuję w ogóle takiej potrzeby). Bardzo nieciekawie kończy się także dla mnie picie alkoholu (na drugi dzień biegunka i ostre bóle jelit), nawet czasami po 1 piwku. Poza tym nie jadam pieczywa z dodatkiem ziaren róznistych. Z owoców jem dużo bananów, a z kolei unikam cytrusów. P...
  • Poniższy artykuł można przeczytać na stronie www.onet.pl: www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1600050,1,jelito-specjalnej-troski,index.html Mearin jest dyrektorem oddziału gastroenterologicznego ośrodka medycznego Teknon w Barcelonie. Przyjmuje mnie w przerwie między pacjentami. Teraz już wiem, że wokół nas wprost roi się od osób z zespołem drażliwego jelita, cierpiących z powodu dolegliwości okrężnicy. Nie zdajemy sobie z tego sprawy, bo otwarte mówienie o takich dolegliwościac...
  • Poniżej wrzucam moje tłumaczenie artykułu Andrew W. Saula na temat podejścia naturopatów do leczenia schorzeń gastrycznych. Nie chciało mi się tłumaczyć do końca bibliografii - wybaczcie, ale myślę, że dociekliwi i tak dotrą do tych materiałów. Pzdr. PODEJŚCIE MEDYCYNY NATURALNEJ DO LECZENIA ZAPALENIA JELITA GRUBEGO, WRZODÓW I INNYCH PROBLEMÓW ŻOŁĄDKOWO-JELITOWYCH Przewód pokarmowy człowieka ma ponad 6 m długości. Gdybyśmy chcieli rozwinąć nawet najmniejsze jelito jego całkowita po...
  • co robicie? poradzcie... mam wystajacy brzuch....jak patrze na te szczupaki w Tv np czy gazetach ze az mi sie nie wierzy ze nie maja problemow z gazami czy zaparciami. bo ja mam...
  • Czy ktoś z Was doszedł do konkretnych wniosków przy użyciu dziennika potraw? Prowadziłem przez dwa miesiace uwazne obserwacje i notowałem je w specjalnym dzienniku z tabelkami i do żadnych wniosków dojść nie mogłem. Cokolwiek bym nie zjadł i tak mam gazy. Uzyskiwałem wręcz sprzeczne wyniki. Zaprowadziłem więc dziennik stresu notując poziom stresu z danego dnia i pory dnia. Też nic! Urlop (głównie siedzenie w domu przez TV i komputerem)- 4 tygodnie wolnego i bez zmian. Co Wy na to?
  • Dzień dobry, jest to mój pierwszy post, w związku z tym chciałabym się ze wszystkimi przywitać. Leczę się na ZJN od pięciu lat. Wiele razy korzystałam z Waszych wskazówek dotyczących zachowania się przy tej chorobie. To właśnie na tym forum przeczytałam o leku o nazwie Beneflora. Przyjmuję go od trzech dni. Od tego czasu mam nudności, bóle brzucha większe niż zwykle. Chciałabym się dowiedzieć czy ktoś miał podobne objawy. A jeśli tak to czy przeszyły po dłuższym braniu, czy te...
  • xifaxan bez rezultatu
  • Czytam wasze komentarze, i widze ze w wiekszosci godzicie sie z choroba i jakos sobie z tym radzicie. jak? ja pierwsze miesiace jeszcze jakos wytrzymalam, dostalam leki, niby sie poprawilo, ale leki sie skonczyly i za pare dni znow sie wszystko zaczelo. tragedia! :( na poczatku choroby gdy czytalam ze niektorzy ida z tym do psychologa to myslalam ze to przesada, ale sama chyba sie wybiore, bo przez to swinstwo chyba sie depresji nabawilam. Co tydzien zmiana - raz zaparcia, raz biegun...
  • Moje w ten sposób, że ma jakieś żylaki odbytu, nie wierzyłam dopóki nie zobaczyłam. Nie mogę jednak jeść wszystkiego, dlatego ma permanentny brak witamin z grupy B ( ciągłe zajady na ustach ) i pewnie paru innych witamin ( łamliwe paznokcie itd. ). Nie wiem jak mikroelementy, ale przypuszczam, że też nie najlepiej. U mnie tyle, choruję od 4 lat, teraz jest lepiej, ale ciekawi mnie jak to wpływa na ogólny stan zdrowia, gdy choruje się dłużej.
  • Krótko i na temat: wg. niektórych badaczy (np. dr. M.Pimentel) IBS (czyli po naszemu ZJD) ma konkretna przyczyne: przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego. Polega to na tym iz bakterie normalnie rezydujace jelito grube zaczynaja kolonizowac w nadmiarze jelito cienkie. Powoduje to dysfunkcje calego ukladu jelitowego gdyz pokarm jest fermentowany nie tam gdzie trzeba: powstaja gazy, toksyny itp. Podstawowa diagnoza to test oddechowy na wykrywanie gazow po spozyciu syropu lakto...
  • Witam Na forum Candida przeczytałam że "posiadasz" podobnie jak ja grzyba usytuowanego w jelitach. Wyczytałam również że teraz jest już trochę lepiej tzn. że poprawiło Ci się. Chciałabym się zapytać po jakim czasie nastąpiła poprawa, czy dopadł Cię okres tzw. "Die-off" jeśli tak to czym to się u Ciebie objawiało, a no i najważniejsze jak się teraz czujesz? Czy jelita wyciszyły się??? Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się