Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      diety

diety

(43 wyniki)
    • U mnie najgorszym objawem jest za wysoka waga, której nie mogę zbić i wypadanie włosów. Jakie macie sposoby na schudnięcie? Na poprawienie przemiany materii? Da się coś poradzić na nadwagę przy hashi?
    • Ostatnio jeden z lekarzy (leczący homeopatycznie, naturalnie) zasugerował mi, że może powinnam skorzystać z diety odpowiedniej dla mojej grupy krwii - "0", gdyż w tej grupie najczęściej występują choroby autroimmunologiczne, niedoczynnośc tarczycy. POnoć przy żywieniu zgodnym z nią objawy ustępują, bardzo częste jest też uczucie zmęczenia, któremu można przeciwdziałać dietą właśnie. Co o tym sądzicie? Czy ktoś próbował?
    • Czy rzeczywiście dieta w hasi jest taka ważna i ile osób jej przestrzega z dobrym skutkiem? Pytam, bo mam mały dylemat, ponieważ moja córka jest również chora na cukrzyce i wykluczenie np. brokuł jest problemem, ona je uwielbia i jest to warzywo, które może jeść bez obawy o cukier.Kapusta kiszona jest również bardzo wskazana jak i pekińska. Nie pamiętam już wszystkiej zakazanej żywności,chyba były tam truskawki, ale wydaje mi się,ze to jest mała przesada, co do niektórych produk...
    • Witam 4 lutego zdiagnozowano u mnie lekka niedoczynnosc tarczycy po porodzie. wczesniej mialam nadczynnosc(prawdopowobnie w wyniku poporodowego zapalenia) wyniki z 12-12-2012 TSH 3cia generacja - 4,714 wyniki z 30-01-2013 TSH 3cia generacja 4,106 FT3 5,25 (norma od 3,5 do 6,50) FT4 10,22(norma od 11,5 do 20,70) wyniki z 6-03.2013 tsh 4,20...
    • czy przy hashimoto moge miec diete wysokobiłkowa?
    • Witam, jestem nowa na forum. Hashimoto zdiagnozowane na początku 2001 - nadczynność, ostry stan zapalny tarczycy potwierdzony usg, b wysokie przeciwciała. W zasadzie moją chorobą się zupełnie nie zajmuję, bo jest dla mnie w ogóle niezauważalna. Ale trafiłam przypadkowo na to forum i widzę, że dla wielu z Was jest to bardzo poważny problem. Więc podzielę się z Wami informacją, co mi pomogło. Uwaga - od razu zastrzeżenie: nikogo nie namawiam do mojego sposobu, powtarzam jeszcze raz: n...
    • Beda to 2 rozdzialy dotyczace tarczycy ,z ksiazki Julii Ross "Diet cure". Zeby nie bylo to takie wyrwane z kontekstu, generalnie tak po krotce- ksiazka jest o tym jak sie pomaga ludziom za pomoca aminokwasow, ktore naturalnie znajduja sie w pozywieniu bogatym w bialko. Autorka twierdzi, ze spozywajac za malo wartosciowego bialka, nie dostarczamy aminokwasow,a potrzebuje ich nasz mozg . Ze sa 4 glowne aminokwasy , chemiczne zwiazki w naszym mozgu sterujace naszym samopoczuciem, m...
    • Nie wiem czy pisalyście już o swoich grupach krwi. Ja wyczytałam że grupa 0 ma większą niz pozostałe grupy skłonność m.in.do chorób tarczycy. a oto moje spostrzezenia: Mam grupę 0 i strając się odchudzić szukałam po róznych opisach diet. Otóz przy grupie 0 niewskazana jest np. kapusta i kalafior - pogłębia podobno niedoczynność. I faktycznie nagotowałam ( w ramach kapuścianej diety) gar zupy z kapustą - zupa była OK, ale ja po 3 dniach czulam sie coraz gorzej. Pisałyście że t...
    • stracić zbędne kilogramy dopiero po zbibiu TSH czy już w trakcie uzupełania hormonów tyarczycy. Ja birę euthyrox 75 od 3 tygodni przy TSH 15 i nic nie spadłam z wagi.
    • czy znacie jakies linki dotyczace diety przy naszej chorobie? lekarz nic nie mówił na ten temat... spytam przy nastepnej wizycie.... ale przed tym chciałabym sie dowiedziec co wg Was najlepiej jeść? pozdrawiam Agata
    • Witam wszystkich, własnie odkryłam Wasze forum i ciesze sie ze isniejecie! Trudno zyc z tym schorzeniem na codzien wiec potrzebuje sie wsparcia. Mam opanowana niedoczynnosc i hasi w pełnym rozkwicie. Jestem pod kontrola endo. Mam pytanie o diete, czego nie jesc? Dowiedziałam sie z forum ze ryby, wszelkie skorupiaki i kapusta, kalafior, brokuły nie wpływaja dobrze. Lekarz rowniez zalecil nie spozywanie ryb czesciej niz 1 raz w tygodniu. Co jeszcze trzeba ograniczyc? Mam rowniez p...
    • Witam, zwracam sie z zapytaniem. Własnie odebralam swoje usg tarczycy. Oczywiscie zrobione prywatnie i z wlasnej inicjatywy, w moim cudnym miescie dostac sie do endo to cud jakis i predzej zeschne sie nic tam trafie. Otów : " w płacie lewym uwidoczniono zmiane ogniskową hipoechogeniczną średnicy ok 6 mm" czy ktos z Hashi mial? Jakie bylo dalsze postepowanie? Poza oczywiscie wizyta u specjalisty do ktorego wybieramsie rowniez prywatnie...
    • Witam. Ostatnio bardzo przytyłam. Moja waga sięga 109 kg, a 5 lat temu ważyłam 73kg. Zaczęłam się odchudzać dietą Dukana ale mam wątpliwości bo koleżanka twierdzi, że osoby które stosowały tą dietę mają anemię. Czy może coś wiecie o tej diecie, jej efektach i jak to działa na osoby z hashi?
    • Witam Mam Hashi i jestem stałą czytelniczką tego forum. Podziele się z Wami swoim doświadczeniem. Otóż od 2 tyg. jestem na oszczednej diecie DUKANA i spadło mi juz 6kg. Jestem Bardzo zadowolona ale i też martwoe się czy nie spowoduje to nasilenia choroby. Jak na razie jest OK, badania też. Jak myśłicie czy powinnam suplementować jakieś witaminy i czy wogóle mogę? Ma ktoś z Was podobne doświadczenie. Pozdrawiam
    • Szukalam na forum i w necie i nie znalazlam czysto okreslonych regul. Czy jesli z mojej tarczycy juz nie bede miala pozytku (tak powiedzial endokrynolog), to znaczy, że mam dożywotni zakaz spożywania: - ryb morskich - soli jodowanej - pepsi (mój substytut alkoholu, którego nie piję prawie w ogóle, pomijając drink malibu i szampan w sylwestra) - alkoholu jako składnika-dodatku w innych potrawach - napojów gazowanych - warzyw kapustnych - soja - potraw podwyższających cholesterol - np....
    • Mieszkam w niemczech i walcze z hashi od roku .jestem w grupie samopomocy dla chorych na hashimoto.dla nas ksiazka leben mit hshimoto jest jak biblia a jej wydawca jak bog.udr heufelder wlasnie leczy sie wiele osob z naszej grupy.moge wiele pomoc.piszcie
    • hallo Kazdy z Was , jesli czytal moje posty wysluchiwal stosu sklamrzen, narzekan i ubolewan. A bo to senna, a bo to waga idzie gore....itd.. Po co pisze ten watek?? Chcialabym Wam powiedziec, ze czuje się znacznie lepiej. Zaczelam chodzi na aerobik 4x w tygodniu i daje rade!! Waga zeszla w dol o caluskie 2 kg( prosze sie nie smiac , to dla mnie skukces)! Co moge poradzic? doprowadzcie hormoniska do porzadku! Tsh,ale przede wszystko ft3 i ft4!.To zobaczycie roznice. ...
    • Dziewczyny, czy którejś z Was udało się schudnąć pomimo poporodowego zapalenia tarczycy? Po porodzie niestety nie mogłam schudnąć prawie wcale, pomimo tego, że jadłam niewiele. Pogorszył się mój stan zdrowia, dlatego też umówiłam się do lekarza. Po wniklwych badaniach okazało się, że mam poporodowe zapalenie tarczycy i endokrynolog stwierdził, że powinno samo ustąpić. Niestety Mikołaj ma już 11 miesięcy a ja pomimo tego, że stosowałam różne diety, wcale nie mogę schudnąć. Nieb...
    • Na razie mam stwierdzoną tylko niedoczynność ale w piątek się okaże co naprawdę mi jest. Od jakiegoś czasu skrupulatnie stosuję Montignaca a może nawet bardziej restrykcyjną Zuzla. Nie chudnę a nawet przytyłam. Do lekarza mam dopiero na 29 maja i wątpię aby po 3 miesiącach leczenia dał mi T3. Może można jakoś wspomóc chudnięcie przy niedoczynności? Czy przyjmujecie jakieś suplementy itp...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się