kalorie

(27 wyników)
  • Witam, chciałabym dowiedzieć się ile kalorii dziennie potrzebuje matka karmiąca będąca już na dalszym etapie laktacji (dziecko 6-miesięczne). Zakładam, że tylko na samym początku, gdy laktacja rusza trzeba zapewnić organizmowi dodatkową dużą dawkę energii, a czy wraz ze stabilizacją laktacji to zapotrzebowanie się zmniejsza? Będę wdzięczna za wypowiedź p. Malwiny
  • Witam, zastanawiam się ile powinnam zjadać kalorii dziennie by nie utyć karmiąc piersią bo mam i tak nadwagę. Za odpowiedz z góry dziękuje.
  • ... które należy codziennie spożywać podczas karmienia? czy to raczej zależy od apetytu?
  • Witam, czy któraś z Was może mi poradzić, czy faktycznie mój mały za mało przybiera i nie wystarcza mu już moje mleko? Taka jest opinia pediatry, a ja już sama nie wiem dlaczego on tak popłakuje często i nagle zaczął dużo częściej jeść. Karmię go tylko piersią i na żądanie, czyli zawsze wtedy, gdy on ma ochotę. Do niedawna jadł z jednej piersi przy jednym karmieniu, potrafił długo spać i mieć nawet czterogodzinne przerwy pomiędzy karmieniami w ciągu dnia. Tymczasem od jakiegoś czasu ...
  • Dziewczyny pomóżcie! Wczoraj byłam u pediatry, która kazała mi dokarmiać synka, bo za mało przybiera. Mały urodził się 4160 g i 62 cm, spadł do 3830g. Po dwóch miesiącach 5520g. 21 wrzesień 6460, 27 wrzesień 6510, a wczoraj (18 października) 6810g. Synek od trzech tygodni je dużo częściej, w nocy z dwóch pobudek zrobiło się pięć. Problemem jest to, że je krótko w dzień- po max. 10 minut. Natomiast karmienia nocne są 20 minutowe i opróżnia pierś do końca. Pediatra twierdzi, że moje mleko syn...
  • witam, jestem mamą 18 miesięcznej córci i nadal karmie ją piersią, zaraz po porodzie schudłam jakieś 8 kilo,a teraz znowu przybrałam na wadze i bardzo mi z tym ciężko. Szukam jakiegoś sposobu aby schudnąć nie jem dużo i staram sie ćwiczyc do pól godziny dziennie. Proszę o pomoc. Majka
  • mój Mały (5,5m) budził się w nocy co 2h, był tylko na piersi. od 2 tygodni rozszerzyłam mu minimalnie dietę, a na wieczór do swojego odciągniętego mleka dodaje kleik ryżowy i śpi ładnie, budzi się właściwie tylko ok. 3 w nocy. Jednak lekarka skrytykowała dziś ten kleik. Powiedziała że to nie ma żadnych wartości odżywczych, ze mam próbować to wieczorne karmienie sztucznie jakoś. Mały dotychczas był tylko na piersi, Bebilonem Pepti pluł, Nan 2R nic na noc nie pomógł (choć dałam tylko na p...
  • Doradźcie proszę, czy mogę coś innego zrobić (lub coś więcej): dzisiaj pediatra zaleciła wcześniejsze rozszerzenie diety o kleiki na wodzie. Powód - syn wagowo spadł na 3 centyl. Obecnie (4 miesiące i 10 dni) waży 6 080. Waga urodzeniowa 3 600, najniższa 3 300. W szpitalu nie zatrybiło nam z KP, był karmiony bezsmoczkowo mm i moim ściągniętym, chodziliśmy do poradni laktacyjnej i udało nam się (ominę szczegóły) przejść na samo KP. Ostatnio waga przedstawiała się tak: 21.02 - 4 840 13.03 -...
  • Prosze o informacje ile kalorii potrzebuje dziecko polroczne i roczne. I drugie pytanie ile kalorii srednio jest w mleku matki np. 100ml?
  • opona straszliwa mnie gnębi... basen z córką oraz ćwiczenia niestety niewiele pomagają, może mam nieco zaburzony metabolizm? ale wszak to juz 18 m-cy po porodzie... zastanawiam się, czy karmiąc piersią mogę jakoś się wspomóc? zmiana diety raczej nie jest konieczna, stosuję tzw sródziemnomorską, dużo warzyw, etc piję dużo wody niegazowanej uważam, że dużo wcale nei jem, chciałabym zrzucić ze 2 kg wiec nie szukam czegoś drakońskiego
  • Witajcie! Karmię synka już prawie 9 miesięcy. Niestety jestem tym egzemplarzem, na którego karmienie piersią nie działa "odchudzająco" :( Bardzo mnie to "stresuje", bo ile miało spaść kg, tyle spadło, a reszta nie chce się zrzucić. Mam jakieś 7 kg do zgubienia. Mam problemy z kręgosłupem, jest mi ciężko :( Moje pytanie więc brzmi: czy mogę się odchudzać nadal karmiąc piersią? Odchudzać w sposób racjonalny, z dietetykiem, tzn. jeść co 2;5-3 godziny, nie głodzić się absolutnie! C...
  • witam Mój mały ma 5 miesięcy i od 23 10 do teraz przybrał jedynie 0,5 kg...jego przyrosty nigdy nie były imponujące ale systematyczne ( przy wypisie 3,450 teraz 6,5 kg)ale te pół kilo to chyba przesada...mielismy po drodze chorobę - solidny katar i czewone gardło - mały brał bactrim, wyrósł mu miesiąc temu ząbek. Lekarka mówi dajcie mu spokój - to przez chorobę, ząbek. mam niczym nie dokarmiać, poczekać. jednak troche mnie ten mały przyrost martwi - Jas pije często : kiedy ch...
  • Pani Moniko, proszę mi powiedzieć czy 720 gram w ciągu 7 tygodni to mało??? Córka ma prawie 4,5 mies. i waży 6150. Pediatra zalecił rozszerzenie diety o jabłko i zupki warzywne a ja jakoś nie mogę się z tym pogodzić... Założyłam, że będę ją karmić do ukończenia 6 mies. tylko piersią. Co robić??? Dodam tylko, że mała jest bardzo pogodnym, grzecznym i bardzo ruchliwym dzieckiem :-). pozdr
  • Moj synek skonczyl wlasnie 5 miesiecy. Karmie go piersia, nie mielismy z tym nidgy zadnych problemow - pokarmu mam duzo, Maly przybiera prawidlowo (na poczatku 1kg/miesiac od 3 miesiaca juz mniej), jest nawet z tych 'wiekszych' bobasow, zawsze chetny do jedzenia :-)) Od jakiegos czasu jest jednak bardzo niespokojny, marudzi w trakcie i po jedzeniu, wczesniej spokojny teraz wiecej placze i zlosci sie jakby 'bez powodu'. W nocy zawsze budzi sie na karmienie, roznie 2-5 razy. Te...
  • Moja córeczka ma 6 miesięcy i od kilku dni daję jej marchewkę gotowaną. Karmię ją co 4 godziny i wypija około 120 ml (tyle odciągam na jedno karmienie jak jestem w pracy). Chciałabym zastąpić jedno karmienie warzywkami lub owocami całkowicie (narazie daję jej trochę piersi trochę marchewki). Jaka ilość wystarczy aby dziecko otrzymało odpowiednią ilość kalorii i nie było głodne i aby nie dać za dużo ? Ile marchewki, ile zupki? Czy sprawdzać wg. tabeli kalorii ?
  • Witam!!! Moja córeczka dopiero co skończyła 5 miesięcy, dokładnie 23 tygodnie. Karmię ją wyłącznie piersią na żądanie, nie podając nic innego. Ostatnio pani pediatra zaleciła mi podawanie jej soczku jabłkowego, z początku troszkę, lecz docelowo miałoby to być 50 ml dziennie. Troche się obawiam tego, więc póki co nie podaję. Ale właśnie wyczytałam, że w tym "wieku" dziecko powinno dostawać już zupki przecierowe z warzyw i owoców. Mam zatem mętlik w głowie. Drogie Mamy, poradżcie, p...
  • Mam 7tygodniowe dziecko i karmię piersią.Jak myślicie dziewczyny czy mogłabym pić figurę slim dla pozbycia się zbędnych kilogramów?Z góry dziękuję i pozdrawiam:))
  • musze je zadac... Otoz zastanawia mnie ile czasu bylaby w stanie przezyc kobieta pijaca wlasne mleko ?:) Wiem ze to pytanie raczej do naukowcow,ale moze ktoras z Was lub P.Monika slyszala juz cos na ten temat? Pokarm kobiecy jest przeciez wartosciowy i jestesmy w stanie wyprodukowac go calkiem sporo,wiec? Wybaczcie,ale podobno nie ma glupich pytan wiec sie odwazylam. Pozdrawiam wszystkie Karmicielki i ich male Ssaki
  • Na wstępie zaznaczam, że uważam, że każda matka ma prawo podjęcia decyzji o tym jak będzie karmić własne dziecko. I to powinno reszcie świata wystarczyć. Ponieważ jednak jak wynika z wielu postów reszta świata potrafi być strasznie inwazyjna i sadzić farmazony nie poparte argumentami innymi niż "to oczywiste" + wzrok pełen politowania, postanowiłam napisać Wam niniejszy post. A nuż którejś z Was się przyda, choćby tylko dla celów własnego dokształcenia. Zaczęło się od tego, że Piotrek...
  • Wczoraj byłam u lekarki w Lux Medzie - bardzo fajna pani doktor. Zbadała małego od stóp do głów. Zdrowy jak ryba, żadnego śladu po zapaleniu oskrzeli. Przyszedł czas na wagę i ... 6600g 18 listopada ważył 6,5kg, na początku grudnia coś ponad 7 kilo, przy przyjęciu do szpitala (31 grudnia) 6800g. Zwaliłam to na karb choroby, bo mały rzeczywiście nie chciał jeść. Ale od 1 stycznia wpalał aż mu się uszy trzęsły. I myślałam, że przytył przez te 12 dni choć do 7 kilo. A tu zonk! 200...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się