Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      nianie

nianie

(562 wyniki)
    • Prosze o pomoc, najlepiej tak łopatologicznie. Jaka umowa dla niani, jak sie rozliczać z fiskusem i odprowadzać składki oraz czy to prawda, ze mozna dostać jakaś pomoc od państwa? Chciałabym zatrudnić nianie na oficjalna umowę zlecenie lub o prace na czas określony. Czy jesli zatrudnię ją na czas określony, należy sie jej urlop (jesli tak, w jakim wymiarze?) i jaki jest ewentualny okres wypowiedzenia? Z góry dziękuje.
    • Młodsza skończyła 7 m-cy, połowa macierzyńskiego już za mną. Do pracy wrócę gdy będzie miała ok. 14 m-cy ale decyzję co z opieką dla niej mmuszę podjąć już. Nie mam znajomej niani, która mogłaby się nią zająć, żłobka się boję. Z drugiej strony niania poparzyła jamę ustną córki koleżanki i się nie przyznała. Nie wiem też czy córka dostanie się do żłobka, w ogóle nie mam doświadczenia z tą instytucją. Najchętniej zostałabym z nią tak do dwóch lat w domu. Łatwiej byłoby mi ją z kimkolwiek zostaw...
    • Oj nie. Proszę o radę w stylu wystarczy tylko. Tylko uprzedzam: zaprzyjaźnionej sąsiadki, cioci brak, moi rodzice pracują i mieszkają w odległości godziny jazdy, teściowie, z różnych względów odpadają. Pytanie: co zrobić z dzieckiem żłobkowym jak zachoruje? Ja opieki wziąć nie mogę ( umowa menedżerska) ojciec też średnio (kontrakt). Się ubezpieczyliśmy. Przed oddaniem dziecka do żłobka, ktoś polecił panią, że zajmie się awaryjnie jak dziecko chore. Pani wydawała się spoko. Umówiliśmy się ...
    • Niania?(44)

Dziewczyny, macierzyński dobiegł końca, jestem na urlopie i...nie wiem co dalej. Czuję ogromna presję ze strony teściów, wracaj do roboty- dobrze zarabiasz.Moi rodzice uważają że powinnam trochę zostać z malutkim( ani teściowa ani moja mama nie mogą zająć się dzieckiem) Teściowa co już podsyła mi namiary na urocze panie - nianie. Niestety każda z nich jak do tej pory pali, a ja nie wierzę że nie będzie robić tego przy dziecku. Poza tym są to dla mnie zupełnie obce osoby. Mąż daje mi wolną ręk...
    • ostatnio czytałam tutaj www.sosrodzice.pl/niania-lepsza-od-babci-zdecydowanie-tak/ że dużo lepszym rozwiązaniem jest niania. że dziadkowie nie mają umiejętności, że dziecko rozpieszczą i będzie się gorzej zachowywać, a dobra niania, to i nauczy, rozwinie zdolności dziecka. jakbyście miały wybór – to kogo byście wybrały? niania czy babcia a może żłobek?
    • Myslałam, że to będzie hop- siup, ale się myliłam. Potrzebuję osoby, która by odwoziła/ odbierała dziecko do żłobka+ ewentualna opieka w czasie chorobydziecka. Powiesiłam ogłoszenie w bloku i cisza. Szukam na niani.pl, ale tam, żeby zobaczyć numer tel. opiekunki trzeba mieć jakiś konto premium :/ grrr
    • W przyszlym roku zamierzamy wziac do domu nianie. Junior bedzie wtedy mial ok. 6 mies i to jest i tak rekordowo dlugo bez niani jak na Szwajcarie, bo mam tylko 3,5 mies. macierzynskiego. Potem planuje jednak miesiac na pol etatu, no i 2 mies. wakacji M, ktory przejmie wtedy mlodego :) Najpozniej koncem lata musimy jednak rozwiazac kwestie opieki i wybor padl na dziewczyne z rodziny M, studentke (bierze dziekanke), sympatyczna i zorganizowana dziewczyne. Nigdy nie mieszkalam z nikim oprocz rod...
    • Zadzwoniłam do mojej niani,ze nie odbiorę synka o 11.30 tylko w ok.16 bo mam pilny wyjazd do pobliskiej miejscowości.Ponieważ miałam tam byc dopiero na 14 postanowiłam zrobić zakupy na placu targowym w swoim mieście.Na luzie,wszak jest 12 tu jajeczka,tu pomidorki,chlebek,patrzę a po placu idzie moja niania nieśpiesznym krokiem,tyle że synka przy niej nie ma.Minęła dluzsza chwila nim mnie zobaczyła,ja jeszcze na żartem"a gdzie zguba? na placu czy w parku z pani córką ?Niania: yyyyyyyyeeeeee,b...
    • Witam, moja młodsza siostra od miesiąca zajmuje się dzieckiem. Kilka dni temu dowiedziała się (nie od swoich pracodawców), że jest nagrywana. Wyprowadziło ją to z równowagi i zastanawia się czy porozmawiać na ten temat otwarcie czy po prostu szukać nowej pracy. Znajmoa (też niania) radziła jej się nie przejmować i dalej robić swoje bo w końcu nie ma sobie nic do zarzucenia. Siostra jest jednak zdołowana sytuacją, twierdzi że źle czuje się w tym domu zwłaszcza że zdarzyło się jej kilka razy p...
    • mam nianie, ktora jest w srednim wieku. jest doskonala. ja nie pracuje, potrzebuje ja dorywczo 2-3 razy w tygodniu po kilka godzin. (dodatkowo sprzata u nas innego dnia , ja wowczas zajmuje sie dzieckiem za co ma inna stawke. ale to nieistotne teraz). obecna stawka to 15 za godzine. warszawa, odleglosc 10- 15 min jazdy samochodem od srodmiecia bez korkow. nie jest to praga polnoc ;-). niania skalda propozycja nie do odrzucenia: chce 20 za godzine bo dziecko juz nie tylko lezy ale i trzeb...
    • mam na osiedlu bardzo mila pania, znam ja od lat. pani ta pracuje jako niania, dzieci przywozone sa do niej. jest bardzo sympatyczna, wiem, ze dlugo zajmwala sie jednym chlopczykiem, widzialm ja czesto na spacerach z nim, na placu zabaw. zawsze fajnie go traktowala, widac bylo, ze dzieciak dobrze sie z nia czuje. za jakis czas wroce do pracy, syn ma miejsce w przedzskolu od drugiego roku zycia. jesli wroce do pracy szybciej, a na to sie zapowiada, bede potrzebowala niani na kilka miesiecy. wy...
    • Witam, za 3 miesiące wracam do pracy, szukam niani, opiekunki dla dziecka. Czy szukanie niani, przez internet jest bezpieczne. Słyszy się tyle różnych historii. Jakie są Wasze doświadczenia. Dawać ogłoszenia w dziale, dam pracę, czy szukać w portalach. Jakie Panie się odzywają? Mama Krzysia
    • Ukochana przez moje dziecko niania odchodzi z końcem czerwca. Opiekowała się córeczką ponad rok, do tego akcja zaprowadzanie & odbieranie starszaka z przedszkola. Dziewczyna z kategorii śmiało mogę polecić znajomym - prawie ;) bez wad. Kontaktu prawie już mieć nie będziemy, niania wyprowadza się z miasta. Macie pomysł co mogłabym jej dać od dzieci? Na pamiątkę? Wiem, ze "rozstanie" sama mocno przeżywa, bardzo przywiązała się do młodej. I nie chcę ostatniego dnia po prostu się z nią rozlicz...
    • w głupiej jestem sytuacji. Mamy nianię (synek, konkretnie), która generalnie podejście do higieny ma mocno lekkie - potrafi przyjść, opowiada, że wczoraj kilka godzin grzebała w ogrodzie, ale nie miała sił, żeby się wykąpać, więc dziś już by musiała. Niestety nie da się ukryć, że nie miała sił, kiedy temp. dzienna to 30stopni:/ z myciem rąk u syna też kiepsko. Kiedy jestem w domu, widzę, że po przyjściu z piaskownicy siadają od razu do obiadu i interweniuję, ale podejrzewam, że kiedy mnie ni...
    • Co o tym sądzicie, testowałyście takie rozwiązanie? Mam bardzo miłą i lubiącą dzieci panią do sprzątania - z polecenia, która wpada według potrzeb, zwykle dwa razy w miesiącu by ogarnac nasz domowy chaos. Wiem ze pani ta szuka dodatkowej pracy a ja prawdopodobnie bede wkrotce potrzebowac kogos do odbierania malucha z przedszkola i posiedzenia z dwojka ok. 3 h do mojego powrotu. Moj maz sie smieje ze ta pani moglaby mowic w tym czasie do naszych zdieci po rosyjsku. Jej polski jest coraz lepsz...
    • Ludzie musze znalezc nianie. Pracuje w domu, od września do pracy, teraz tez w zasadzie powinnam choc 1-2x w tyg w pracy sie zjawic i juz nie daje rady, wymieniamy sie z mezem i czasu na nic nie ma, wszystko w biegu z wywalonym jezorem. Problem w tym ze strasznie sie boje zostawic synka z kims innym poza mna i mezem. Nawet z ktoras z babc. I nie chodzi o brak zaufania tylko ze wiem ze nikt sie tak dobrze nim nie zajmie jak my, bo my go znamy najlepiej i wiemy o co mu chodzi. Niby wiem z...
    • Czy przyjęły byście do pracy nianię, która nigdy wcześniej nie miała doświadczenia w opiece nad dzieckiem (oprócz krótkiego epizodu z opieką nad kilkulatkiem sąsiadki, nieudokumentowanym bo minęło trochę czasu) i nie była też na lub po studiach pedagogicznych? Np. do opieki nad trudną (lub nie) dwulatką lub kilkulatkiem gdybyście oczywiście miały nóż na gardle czyli zero chętnych lub same chętne typu Panie o wyglądzie alkoholowym?
    • Dziś wyszła niezbyt przyjemna sytuacja z nianią mojego dziecka i potrzebuję obiektywnej oceny. Sprawa wygląda tak: niania zajmuje się dzieckiem już ponad 2 lata. Na początku umówiłyśmy się na stawkę godzinową i ile czasu u nas spędzi za tyle ma płacone. Rozliczam się z nianią co piątek Zawsze jak wyjeżdżamy na urlop/ferie/dłuższe weekendy to niani płacimy ok 75% kwoty, którą dostałaby przychodząc do nas. No i .... 3 tygodnie temu w...
    • Mam pytania, czy któraś z Was zatrudniała nianię pracując w domu? Chcę negocjować z pracodawcą przynajmniej kilka miesięcy pracy w domu po zakończeniu macierzyńskiego i zastanawiam się jak to zorganizować. - Czy w takiej sytuacji ustalacie stałe godziny pracy niani? - Płacicie od godziny czy stałą sumę? - Jak to wygląda organizacyjnie? Mama w jednym pokoju, dziecko z nianią w innym? - Czy umawiacie się z nianią na jakieś dodatkowe prace poza opieką nad dzieckiem? - Czy dziecko potrafi za...
    • Jakie są stawki. Ja potrzebuję opiekunki na 4-5 godzin dziennie tylko do opieki nad dzieckiem, zero sprzatania, gotowania... Ile płacicie na mc, za godzinę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się