-
Cześć, właśnie próbowałam założyć ten wątek na małym dziecku, ale mi się skasowało. I chyba dobrze, to raczej właściwsze miejsce na tę moją sprawę. Mam prawie 3-letnią córką, która od marca chodzi do niani (wcześniej rok inna niania, potem 6 miesięcy przedszkole, ale bardzo chorowała i ją zabrałam). Od września córka ma wrócić do przedszkola. Zauważyłam, że niania "etykietuje" dzieci przy mojej córce. A ten to beksa, a ten to nie umie mówić. Dziś dość ostro zwróciłam jej na to uwagę, niestety...
-
Witam
otóż jestem troszkę w kropce. Od maja zaczynam pracę na pełen etat, dziecko ma w tej chwili 15 mc. Wcześniej zostawało okazjonalnie z babcią - raz, dwa w tyg, na początku było bardzo źle - generalnie płacz cały dzień, po 3-4 takich ciężkich dniach, babcia została zaakceptowana i jest teraz rewelacyjnie, nie ma histerii jak wychodzę, robi mi papa i potem zabawa na całego z babcia.
Jeszcze przed świętami w marcu rozpoczęłam etap adaptacyjny z nianią; babka jest bardzo fajna, ciepła,...
-
Dziewczyny,
Poradźcie mi proszę jeszcze bo widzę już że będzie problem i chciałabym jakoś go utłuc w zarodku. Idę w poniedziałek do szpitala na zabieg, niania wdrożona (Młody zachwycony, harmonia dnia wraca powoli i sił mu starcza również na popołudnie) i radzi sobie świetnie, Młody odstawiony od piersi, przestał się już domagać itp.
To co mnie nurtuje to jak ustawić układ niania + mama w domu. Przez pierwsze dni będę u swoich rodziców a Młody mnie będzie odwiedzać ale potem przeniosę s...
-
Wiem, że pewnie wiele zależy od tego jaki żłobek i jaka niania. Muszę się na coś zdecydowac, choc jeszcze trochę czasu do tego zanim wrócę do pracy - Córka wtedy będzie miała ok. 13 miesięcy. Na razie nie wiem jaka Niania, będę szukała i starała się znalezc jak najlepszą, choc na razie nie mam nikogo z polecenia. Jeśli chodzi o żłobek, to byłby to prywatny tzw. Klub Malucha, a więc nie bardzo dużo dzieci w grupie (chyba łącznie w Klubie do 15 dzieci w wieku 8 miesiecy do 3 lat, z przewagą dzi...
-
Syn (2 lata) ma cudowną nianię, którą wręcz uwielbia. Czeka na nią codziennie z utęsknieniem.
Nie raz pyta wieczorem, gdzie ona jest... czasami tęskni. Mimo że ja poświęcam mu bardzo dużo czasu. I też się świetnie bawimy, wygłupiamy itp.
Niania jest cierpliwa, troskliwa, bardzo zaangażowana, twórcza... Można wymieniać w nieskończoność. Nie ma swojej rodziny, praca jest jest bardzo ważnym światem.
Ktoś mi powiedział - jak ją poznał - że takich ludzi już nie ma. ;-)
Do tej pory myślałam, że...
-
Witajcie,
mam w domu 2 dziewczynki - 3.5 i 10mcy. starsza od wrzesnia przedszkolak, a mlodsza urzęduje z byłą nianią starszej. Przy czym przejscie nie bylo płynne, gdy starsza miala 2.5 roku ja bylam w domu na zwolnieniu w ciazy, potem macierzynski, wiec w sumie w bytnosci niani u nas w domu bylo 10mcy przerwy.
niania OK, starsza pani, ciepla, lubi dzieci, lubi sie bawic. ja pracuje w domu, wiec wiem, ze nie robi/mowi nic niestosownego.
A starsza corka ją strasznie dręczy. Przy czym ...
-
Witam serdecznie,
Mam nastepujacy dylemat. W moim miescie jest kilka ofert mam na urlopach wychowawczych, które chcą się zając czyimś drugim dzieckiem i dzięki temu trochę dorobic. Jest to tansze rozwiązanie niż tradycyjna niania dla dziecka. Mam pytanie czy jest to dobre dla dziecka będącego pod opieką takiej "niani" - czy nie czuje się ono źle w związku z tym, że inne dziecko ma swoją mamę obok a własna mama jest w pracy? Czy jest to lepsze czy gorsze rozwiązanie niż prywatny żłobek (ok. 3...
-
[b]emi8013[/b]Witam.Proszę mi podpowiedzieć,jak mam się zachować bo nie mam pojęcia co robić.Mój syn 4-latka od pół roku z spędza 8 godzin z nianią-babeczkę poleciła nam znajoma.Niania miała wcześnie straszne przeżycia- kiedy niania miała 25 lat zginęła tragicznie jej 2 letnia córeczka,po kilku latach urodziła dwóch synów.Kiedy miała 40 lat zginął w wypadku jej mąż.Mimo takich przeżyć-niania była wesołą,fantastyczną,pełną ciepła osobą.Dzisiaj w nocy zadzwoniła do mnie,że zginął jej syn w wypa...
-
Witam. Mam 3 letniego synka i 10 miesięczną córeczkę. Od kilku tygodni mamy też wspaniałą nianię. Nie pracuję, zajmuję się dziećmi, oczywiście to młodsze potrzebuje więcej uwagi. Dlatego też synka częściej zostawiam tylko z nianią, oboje są pełni energii, więc mogą się wyszaleć. Przyznaję, że ja nie mam tyle siły, żeby tak bawić się z synkiem, jak niania. Problem pojawił się w ostatnim tygodniu, gdy synek zaczął mi mówić, że mu nie pasuję (zdejmowałam mu kurtkę, normalna sytuacja, nikt nie by...
-
Witam,
mam w domu 9 miesieczna corke. od 3 miesiecy 4 razy w tyg po 6-7h jest pod opieka niani. ja w tym czasie pracuje, glownie w domu, za scianą. jest to pani w wieku ok 63 lat.
niania bawi nam juz drugą corke, z poprzednią bylo super. Widze, ze pani sie stara i nie szczedzi wysilku, jednak mala z nią bardzo marudzi, poplakuje. Pierwsze 6 tyg bylo moim znadniem bardzo zle, jesli nie spala i nie byla na dworze, to plakala. teraz umie juz sama sie pobawic zabawkami, klockami, wiec są m...
-
Już za 3 tygodnie wracam do pracy i zostawiam 7 miesięcznego synka pod opieką niani. Żeby nasze rozstanie przebiegło jak najmniej boleśnie od 1,5 tygodnia niania przychodzi na kilka godzin dziennie. Niania sprawia wrażenie osoby bardzo spokojnej, łagodnej. Cały czas mówi do dziecka , śpiewa mu, bawi się z nim a on sprawia wrażenie niezadowolonego. Marudzi, popłakuje, nie chce jeść (płacze, odwraca głowę) a położenie spać to mega problem. Wystarczy że zbliżają się do łóżeczka i zaczyna się tak...
-
Hejka dziewczyny,
Stoję przed trudnym wyborem, może mi jakoś doradzicie, opowiecie o swoich doświdczeniach z nianiami.
Córka ma 16 msc. Niania, która ma do niej przychodzić na dosłownie kilka godzin dziennie (docelowo), bo na razie ma być razem ze mną w domu ( mam pracę w domu) jest strasznie fajna, młoda (studentka), chętna do nauki, pracy, dziecko ją chyba polubiło (było tylko jedno spotkanie), podawało jej swoje zabawki, chwilkę się z nią pobawiło, no ale ta niania nie ma doświadczenia w...
-
witam,
mam 6 miesieczną corkę, i od listopada wrocilam do pracy. nietypowo jak na polskie warunki- od poniedzialku do czwartku, w zasadzie od 8.00 do 14,00, a potem ok 2h gdzies wieczorem, jak dzieci juz spią. do tego dochodzą(dojdą za ok 2 tyg) dni, kiedy mnie nie bedzie w domu- ok 1-2 w tyg, po 8-9h, raz w miesiacu nie bedzie mnie godzin 14.
Mamy zaufaną i sprawdzoną nianię, opiekuje juz sie drugą corką. Pani jest bardzo oddana dzieciom i nie szczędzi swojego wysiłku.
Niania przycho...
-
Pani Doktor bardzo proszę o radę, bo nie wiem co robić...
MOim 9cio miesięcznym dzieckiem opiekuje się "super" niania, jest to starsza
osoba, która naprawdę wkłada całe serce w opiekę nad moim Skarbkiem. Jestem z
niej bardzo zadowolona, ale czasem mam wrażenie, że dziecko jest bardziej
przywiązane do niej niż do mnie, że częściej się do niej uśmiecha, przytula...
Pracuje tylko 8 godz. całe popołudnia i weekendy jestem tylko dla mojego
dziecka, a niania zajmuje się nim, co drugi tydzie...
-
Witam!
Mój prawie 8 miesięczny Synek od dwóch miesięcy zostaje z nianią. Zajmuje sie nim przez dwa tygodnie najpierw po 3 godz., w kolejnym tygodniu po 8 godz. (5 dni w tyg.) i potem ma tydzień przerwy - wtedy dzieckiem zajmuje sie mój mąż (tata dziecka). Ja wracam z pracy o 16 i od tej godziny jestem cały czas z dzieckiem.
Nasza niania jest starszą osobą która wkłada całe swoje serce w opiekę nad naszym Synkiem - jesteśmy z niej bardzo zadowoleni. jednak ostatnio zwróciłam uwagę na to że ...
-
Witam, Zatrudniam nianię na 9,5 h dziennie. Niedawno oznajmiła mi,
ze praca jest dla niej zbyt męcząca i chcialaby pracować tak z 6-7 h
dziennie. Zaproponowala zebym zatrudniła na te pozostałe kilka h
kogos do pomocy. Jednocześnie oznajmiła ze ona i tak popracuje u
mnie max do maja-czerwca 2010 bo rodzi jej sie wnuczek i bedzie sie
nim zajmowac. Dzieci się do niej przyzwyczaily bo juz 7 m-cy
pracuje, nawet ją chyba lubią. No ale ja się zastanawiam czy jest
sens kombinować z dwom...
-
Mam synka 14mies szukam niani dla niego ale nie wiem jak jest lepiej
u mnie w domu czy u niani "mamy" z innym dzieckiem w domu i jaki
wiek tych dzieciaczków zeby małemu na głowe nie weszły :)Dodam ze
mały nigdy niebył zostawiany u nikogo..jak to zrobic zeby nie miał
szoku ze go zostawiłam?
-
Moja córka ma 1,5 roku. Opiekunka zajmuje się nia odkąd Malutka skończyła 4
miesiące, jestem nauczycielka, musiałam wrócić do pracy tuż po urlopie
macierzyńskim, bardzo boleśnie to przeżyłam, bo chciałam być z Córką
przynajmniej do ukończenia przez nia roku. Niania opiekuje się Córką dobrze, a
Mała widać, że do niej lgnie.. w sumie zajmuje się nią od maleńkości.. Między
nią a tą panią jest jednak pewna doza dystansu.., mam 27 lat, a ta pani
sprawia wrażenie jakby chciała mnie uczyć pewn...
-
Mam zamiar wrócić do pracy tuż przed ukończeniem roczku przez mojego synka.
Zdecydowaliśmy się z mężem na opiekę przez nianię i właśnie zamierzamy zacząć
jej szukać. Mam pytanie do pani ekspert oraz doświadczonych mam - na jakie
rzeczy powinnam zwrócić uwagę w rozmowie z kandydatkami? Co się u was
sprawdziło, a co nie? O co powinnam zapytać już we wstępnej rozmowie? Będę
wdzięczna za sugestie, bo nie wiem, jak się zabrać do tego szukania i co
zrobić, żeby moje dziecko trafiło w dobre r...
-
Witam sprawa jest dlatego pilna, że mamy odpowiedzieć niani do końca
tygodnia a decyzja jest trudna.
Po krótce:
Szuakmy aktualnie niani dla synka 21 mscy. Dotychczasową niania
która była z małym od 6 msca życia, musimy zmienić z nastepujacych
powodowo:
- niania ma kota, a mały 3 msce temu uczulił sie na sierść kota,
zreszta jest alergikiem na inne rzeczy, w tym żywność. Ciągle wiec
alergen trafia do nas do domu. Mimo wielu próśb niania nie pilnuje i
nie przywiązuje aż tak dużej...