objawy

(17 wyników)
  • Witam serdecznie, pytanie kieruję do mam dzieciaczków dotkniętych MPD. Jak rozpoznać porażenie u małego niemowlaczka, czym się objawia??? Czy każde np.prężenie, wyginanie, drganie, podkurczanie stópek jest zagrożeniem??? Proszę podzielcie sie doswiadczeniem, potrzebuje tych wiadomosci dla kuzynki , która szaleje z niepokoju o swoją 2,5 mies.córeczkę (bardzo cięzki porod) Prosimy o konkretne objawy tam gdzie problem istnieje, np. nóżki, raczki. Pozdrawiam serdecznie i z całego serca...
  • Witaj, Osmag Na wstępie pragnę Ci podziękować w imieniu swoim, a także innych mam za to, że jesteś na tym forum i służysz nam, zalęknionym, często przerażonym mamom, radą i chętnie dzielisz się swoją wiedzą i doświadczeniem. Wielkie dzięki! Chciałabym zapytać cię o objaw zachodzącego słońca. Wiem, że już się wcześniej na ten temat wypowiadałaś. Moja Gabi (jutro skończy 3 miesiące) ma asymetrię i wzmożone napięcie mięśniowe. Byłyśmy u dwóch neurologów, rehabilitujemy się NDT Boba...
  • jak wyżej, i kiedy wy coś zauważyłyście Magda i 3tg Róża
  • Witam, na wstępie zaznaczę że moja 3 mies. córka ma wzmożone napięcie w pasie barkowym i rączkach. Chodzimy na rehabilitację raz w tygodniu i ćwiczymy w domu kilka razy dziennie. Nie wiem jaka to metoda (muszę zapytać w piątek rehabilitantki)ale na pewno nie Vojta (poczytałam co nieco na forum stąd wniosek). Martwią mnie następujące objawy u córki: 1. ma często przygięte palce u stóp, często łączy stopy palcami 2. pociera stopą o stopę 3. przy przewijaniu podnosi lekko do góry zł...
  • Czy moglibyście mi podać po czym wczesnie rozpoznać pierwasze objawy porażenia mózgowego???
  • Drogie mamy mój 4,5 miesięczny synek i stawiany na nóżkach wciaż jeszcze nie ugina ich tyklo prostuje i ostatnio nawet robi kroczki do przodu. Poza tym często krzyżuje nóżki wyciągajac je przy tym.Byliśmy już dwa razy u neurologa bo mając 11 tygodni nie ciagnał główki i podpierał sie nóżkami wiec neurolog kazał pojawić sie po miesiacu. Na kolejnej wizycie wszystkie inne odruchy były w normie oprócz tego że sie podpiera i krzyzuje noig.Mój synek jest bardzo ruchliwy swobodnie umi...
  • Witam! U naszej 14 - miesięcznej Oli pediatra stwierdził nadmierną wiotkość stawów. Pani doktor powiedziała, że mała za bardzo "leje się" przez ręce i stawy ma tak wiotkie jak siedmiomiesięczne dziecko... Faktycznie, stopę Oli można przygiąć do piszczeli tak, że grzbiet stopy jest równolegle do kości piszczelowej. W lewej stopie jeszcze gorzej, paluszki niemal dotykają piszczeli:( Ola nie stawia oporu jeśli przygina się jej nóżki do brzuszka, a podobno dzieci w jej wieku bronią s...
  • Witajcie moi mili! Bardzo się cieszę, że znowu jestem z Wami! Piotruś przez ten miesiąc śmignął, że ho ho...! Ale nie o tym teraz: wiem, że trochę nie na temat, ale od wczoraj biedaczek ma temperaturę w okolicy 38,5 - 38,9 st C. Podaję oczywiście nurofen, bo paracetamol nie działa. Bylismy rano u pediatry, która to stwierdziła, że nie rozwija się żadna choroba "widoczna". Zaleciła nam zrobienie badań moczu (Pitu miał kiedyś bakterie w moczu) jutro rano. Ponadto: leki na zbicie te...
  • Wiyam wszystkie mamy i dzidzie! zastanawiam sie jakie są objawy o.n. gdy u mojej córci też je stwierdzono w szpitalu. Ma obniżone na osi tułów głowa i nieco kończyny górne. Czym na "oko" może to sie objawiać? Do neurologa idę 2 marca a małą kończy teraz 6 tydz. Czego nie będzie np robić, a powinna? wiem, ze nie jest to jednoznaczne ale chciałabym wiedzieć jakie mogą byc objawy? jak to jest z waszymi dzieciaczkami?
  • Mam pytanie, moja mała ma wszystkie objawy: zaciska pięści, wybrała sobie ulubioną stronę, rob mostek, robi rogalika, pręzy sie jak struna :( Mało i źle je. Małoi źle spi. Horror. A najorsze jak krzyczy przy napinaniu. Wasze pociechy też krzyczą? :(
  • Córeczka za kilka dni kończy pół roczku. Niepokoją mnie - nie wiem czy słusznie- pewne zachowania. Otóż mała nie przekręca się z brzuszka na plecki ani odwrotnie. chowa też - jak w tytule- kciuk do wewnątrz dłoni. Na którymś forum czytalam że jest to wskazanie do rehabilitacji, sama już nie wiem. Dodam, ze często jak chce wziąć coś np ze stołu to skrobie tak rączką, robi taką koparke z paluszków, kciuk zostawia wewnątrz. będę wdzięczna za pomoc Hania
  • Moje dziecko ma prawie 9 miesięcy.Było ćwiczone około 3 miesięcy z powodu wnm .Dziecko ma mocno wystające żeberka. czy może to być efektem tego, iż mocno odgina główkę w nocy do tyłu i troszeczke także plecki.Dodam, że dziecko siedzi, raczkuje i ładnie wstaje.Proszę o odpowiedz.Pediara twierdzi, że to objaw krzywicy.
  • Mój synek ma teraz 11 miesięcy do niedawna jak się denerwował to drżały mu rączki ale tłumaczyłam sobie to własnie tym że to nerwy, a teraz od paru dnia nie wiem jak to dokładnie opisac ma takie pojedyncze nawet nie są to drżenia a takie podskakiwania głównie nóżek i brzuszka przy tym wydaje oddaje odgłosy takiego pojękiwania. Myślałam że to taki jakiś dziwny dziecięcy odruch ale dzisiaj zrobił to nad ranem jak jadł przez sen. Czy to może byc padaczka ijak wyglądaja jej pierwsze o...
  • czy ktos mial dzieciaczka z taka diagnoza?jak to sie rozwinelo, czy z wiekiem sie to polepsza?dodatkowo chcialabym zapytac co to jest wodoglowie e vacuo?dziekuje z gory za odpowiedzi
  • Drogie e-mamy, pomóżcie... Od niedawna jestem stałą czytelniczką tego forum, dużo korzystam z Waszych doświadczeń, kibicuję dzieciaczkom w postępach. Mam taki problem: mój półroczny synek jest rehabilitowany od ok 6 tyg życia z powodu asymetrii i WNP, ma też wadę kręgosłupa (spina bifida), prawdopodobnie nieznaczną - w każdym razie nie ma żadnych przykurczy, niedowładów itp. W pierwszym kwartale życia rozwijał się z lekkim poślizgiem, póżno zaczął się uśmiechać, nawiązywać kontakt...
  • Witam serdecznie, Podczytywałam do tej pory to forum, ponieważ moja córeczka ma asymetrię i ćwiczyłyśmy najpierw metodą Vojty a teraz Bobath. Pomogły mi Wasze uwagi i rady wprawdzie kierowane nie do mnie ale do innych mam zaniepokojonych i pełnych obaw. Teraz muszę sama zadać pytanie, bo kompletnie nie wiem co zrobić - a sprawa jest pilna. Mam na imię Beata i jestem z Wrocławia a widzę, że na tym forum sporo jest osób z Wrocławia. Moja córeczka Magda ma 5,5 miesiąca. Wciąż je...
  • mam pytanko czy ktos moze mi powiedziec jak rozpoznac u dziecka porazenie mozgowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się