Forum Zdrowie Homeopatia
ZMIEŃ
      objawy

objawy

(209 wyników)
    • Witajcie, Synek 3,5 roku, od środy gorączka, sucha, wysoka 39,5, niczym nie obniżana i kaszel kilka razy dziennie, dość głęboki w piątek pani Dr. przepisała Gelsemium 30CH jedna kulka przez trzy dni( czyli piątek, sobota i niedziela), syrop prawoślazowy i bańki(robiłam masaż). W piątek po kulce temp, spadła kaszlu był mniej, wczoraj w dzień ok, ale wieczorem po położeniu się do łóżka atak kaszlu bardziej suchego, po zaśnięciu ok, nad ranem znowu kaszel i znowu stan podgorączk...
    • Dręczy mnie ciekawość, co oznacza taki fakt, że po pierwszym - drugim podaniu leku konstytucyjnego pojawiają się zupełnie nowe objawy, i są to objawy, których pacjent wcześniej nigdy nie miał, za to sa lub mogą być objawami danego leku? Przykład, który mnie zainsipirował do tego pytania, to moje średnie dziecko, które po pierwszej dawce nowego i pierwszego w życiu leku konst. (arsenicum album) nie zareagowało praktycznie wcale, za to tydzień później po drugim podaniu natychmiast ...
    • Pomóżcie mi bo wychodze juz z siebie...Mój 2 latka i 9msc synek dostaje Albicansan D5 i Magnesia Carbonica na Candide sp która wychodzi mu w kale..dawkowanie ma zalecone 3 tygodnie potem przerwa 7 dni i kolejne 3 tygodnie...I to już jest druga kuracja..i co zauważyłam że jak zaczęłam mu to podawac to objawy sa jaby nasilone.Cały czas jest problem z kupkami(bez leków brzydkie bo luźne i papkowate) a po tych lekach totalnie rzadkie..Czemu tak się dzieje???Czy ktoś potrafi mi przyb...
    • Wybaczcie, że zawracam głowę, ale robie dzisiaj wycieczkę do apteki z kulkami i mam okazję zaopatrzyć się w coś dla siebie. Mam w tej chwili drugi etap typowego dla mnie przebiegu przeziębienia, wywołanego przechłodzeniem i brakiem snu. Pierwszy etap to był lejący się katar, szczypanie w nosie, światłowstręt i uczucie wydychania gorącego powietrza, ogólna słabość. To załatwiłam alium cepa, bo miałam akurat w domu i minęło po godzinie a nie po 2 dniach, za co serdecznie dziękuję :D. ...
    • znowu chory mąż i dzieci. "Objawy wszyscy mają bardzo podobne-wysoka gorączka do 39-40 stopni, suchy męczący kaszel, niewielki wodnisty katar. Jak gorączka niższa to w dobrej formie, czują pragnienie. Acconitum nie działa; L52 też nie specjalnie.Coś poradźcie prosze bo to już 4 doba bez większej poprawy.Co mogę spróbować bo pediatra dziś wypisała receptę na antybiotyk.
    • Bardzo proszę o pomoc, fatalnie się czuję i nie mam siły szukac w wyszukiwarce Od przedwczoraj mam zapalenie piersi, wzięłam belladonnę 30 CH, ale coś mi się pochrzaniło i zamiast 3x3 granulki brałam po 5 granulek Po wczorajszej radykalnej poprawie dziś objawy wróciły. Pewnie brałam za duża dawkę :( Co robic w tej sytuacji? Dalej brac, czy coś zmienic? Mam antybiotyk, ale to ostatecznośc
    • Witam ponownie. Byłam na sulfurze, od końca wrzesnia jestem na Pulsatilli. Znowu chyba nietrafiony, albo czestotliwośc podawania cZy potencja nie sa Ok. W kazdym razie siedze w necie i szukam wszytkiego, co dotyczy tych dwóch leków, bo objawy pasuja i do jednego, i do drugiego. Doczytałam własnie, ze pulsatilla jest właściwym lekiem, jesli obok objawów ma w swoim obrazie wahania nastrojów (czy raczej kiepskie samopoczucie) i "spokojny smutek" czy cos takiego. No i wg mnie własnie...
    • Sprobujmy zalozyc watek, w ktorym opiszemy nasze wlasne albo zaslyszane doswiadczenia z chorobami chronicznymi. Moze udalo sie komus zaobserwowac (u siebie, rodziny, znajomych), ze po “wyleczeniu” czyli stlumieniu jednego objawu pojawil sie nowy objaw. Ciekawe by bylo, czy rzeczywiscie byl on gorszy, czy tez dotyczyl wazniejszego organu niz poprzedni. I jaki byl odstep czasu miedzy stlumieniem pierwszego, a pojawieniem kolejnego. Przyklad Hahnemanna, ktory zostal zacy...
    • Chciałam Was zapytać, bo czytałam w literaturze, że pogorszenie objawów na początku leczenia może trwać od kilku godzin do 2 dni. To jest na pewno sprawa indywidualna, ale powiedzcie mi jak to jest przy schorzeniach przewlekłych??? Może się zdarzyć, że to pogorszenie trwa dłużej???
    • syn ma 3,5 roku. zaczęło się kilka dni temu od suchego pokasływania rano, w sobotę kaszel zmienił się na mokry, wczoraj (niedziela) doszła temperatura do 38 stopni. dawałam dziecku isoprinosinę, eurespal, stodal (od czwartku) objawy były coraz wyrażniejsze. za wzgledu na temperaturę i zmianę kaszlu suchego na mokry w noedzielę byliśmy u lekarza, który stwierdził, że to wirusówka, że gardło zaczerwienione, kaszel sam minie- leki podawać jak dotyczczas. w nocy z niedzieli na ponied...
    • czy w trakcie leczenia zauważyliście jakieś zmiany skórne? u mnie pojawiły się na palcach..trochę to przeraża..ludzi wokoło..heh..pyt.typu: 'a czy to zaraźliwe'?..itd. :) pozdrawiam i czekam na odzew.
    • Witam! Mam takie przemyślenia dotyczące lateralizacji objawów. Jeśli stan narządów zależy od "centrum" (mózgu), a wiadomym jest, że lewa półkula mózgu steruje stroną prawą i odwrotnie, to czy w przypadku leków wykazujących silną lateralizację nie powinno to znaleźć oddźwięku w stanie chorego? Dam przykład: Lycopodium cechuje się dominacją objawów po stronie prawej. (prawy migdał, prawy jajnik, itp.), ale czy w związku z tym nie powinno być lewe oko, czy ucho (np. gorsze widzenie...
    • Mój syn ma od kilku dni objawy rewersyjne choroby (w/g mnie), na co nasz homeopata zareagował zwiększeniem dawek leków homeo. Czy dobrze rozumiem, że w przypadku wystąpienia tego typu objawów (zakładając, że się nie mylę w obserwacjach), nie powinno się reagować zwiększaniem lub zmianą podawania jakichkolwiek leków, gdyż można w ten sposób stłumić proces samoistnego uleczenia organizmu? Bardzo proszę o odpowiedź.
    • co moge podac malemu? kicha,prycha,ja od kilku dni tez z drapaniem gardla,nosa,do tego moj migdal ropiec zaczyna... sobie-angin-heel,mercurius?? a małemu-zeby zapobiec rozwojowi infekcji? homeodose? pomozcie,baaaardzo prosze!
    • Uwierzceie mi, skorzystałam z wyszukiwarki, przekpoałam się prze wątki na podobne tematy ale objawy nie do końca mi pasowaly... Więc tak, moja córcia (3 lata) od września poszła do przedszkola i oczywiście czały czas jest chora. Po kolejnym antybiotyku mam dość...Ostatnio miała zapalenie ucha (drugie), teraz zaczęła sucho pokasływać. Najbardziej w nocy, trochę wieczorem i rano, w dzień nie.Kaszle sucho, "płytko", nie ma kataru, gorączki, nie słychać poświstu, nic nie spływa do gardła, n...
    • biore chyba 5 dzien ignatiua amara. pierwszy dzien pojawil sie ból głowy chwilowo mocniejszy niż zwykle (kłucie), a od dwoch dni zimne poty mnie oblewają, a dzis wyciekło mi coś z nosa szarozielonego(jedna dziurka - miałam wczesniej bole głowy jednostronne z cieknieciem ale przezroczystego czegos, nie zatoki a naczyniowe objawy. przed godziną miałam 35,9 a teraz mam 36,6 stopni (tarczyce mam w porzadku). Jak pisałam kiedyś, neurolog orzekł nerwicę (miałam MRI i multum innych badan...
    • Pytalam juz w innym wątku o ten traumeel,załozylam nowy,bo nowa sprawa,a do tamtego pewnie juz nikt nie zajrzy.Przypomne ze mala ma trzy latka,jest tydzien po katarze i zaczela sie skarzyc na bol nogi,nie chciala chodzić,juz kiedys mielismy zapalenie stawu przy infekcji,ogólnie mała ma nadmierna wiotkosc stawow i w zwiazku z tym nieraz je też przeciaza.Podalam ten traumeel 2 razy po 1 tabl.i z nozka lepiej nawet zaczżła chodzić,ale dzisiaj trzy razy był mętny mocz.Małej czesto cos sie ...
    • Otóz biore od miesiaca natrum muriaticum, unikalam miety i innych grzechów. Teraz kupilam paste cytrynowa do zebów i zaczynam sie denerwowac, czy nie zakloci dzialania lekow, jest mocno aromatyczna. W dodatku mam atak przeziebienia, boli glowa i gardlo. Co to, czy negatywna reakcja na paste i uwstecznienie procesu leczenia czy wszystko jest ok? Wybaczcie czcionke, mam awarie.
    • Mój Mały od 4 tygodni ma kaszel ( a za Tydzień do przedszkola!)przez pierwszy tydzień pokasływał bardzo sporadycznie, potem cześciej to był kaszel suchy przez kilka dni czesciej słyszałam jak kaszlał około godziny23.00-23.30 potem trafilismy do pani doktor ( podała mu 4 kuleczki ale nie pamietam jak sie nazywały do tego kazała podawa calcium i niezadługo sinecod) kaszel nie ustepował ale zaczął sie robić jakby troche mokry i zniknął w nocy. Po telefonicznym uzgodnieniu lekarz kazał poda...
    • Witam ! Mam nadzieję, że ktoś z Was pomoże mi pozbyć się dolegliwości, z którymi walczę już prawie od 3 lat. Objawy: częste bóle głowy, wciąż podwyższona temperatura (ok. 37,2 st. C), ból głowy przy gwałtownym wstawaniu, kilka razy w ciągu dnia odkasływanie flegmy (okresowo zielona) i wydmuchiwanie nosa. Standardowo 3-4 razy w roku byłem chory. W tym roku od stycznia co trochę przeziębiałem się, to wracałem do zdrowia, poćwiczyłem trochę porządniej i znowu wizyta u lekarza. Dosta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się