-
Witam serdecznie!
Na początku stycznia endokrynolog przepisała mi Euthyrox 50, z zaleceniem przyjmowania połowy dawki przez pierwsze 5 dni. Tak też robiłam, ale zauważyłam, że od czasu do czasu, w sytuacjach spoczynku odczuwam kołatanie serca. Nie jest to może bardzo męczące, bo serce nie przyspiesza, tylko po prostu "tłucze się" w klatce piersiowej, ale nie mogę przez to zasnąć. Postanowiłam więc sama zmniejszyć sobie dawkę na ćwiartkę tabletki - nie odczuwam już serca. Czy ktoś z Was mia...
-
Dzień dobry,
Mam gorącą prośbę do mądrych głów z tego forum.Mniej więcej w tym samym czasie zaczęłam leczyć niedoczynność tarczycy (może hashimoto) oraz boreliozę oraz jak się później okazało jej koninfekcje. Czuję się naprawdę przyzwoicie, jestem cały czas w trakcie intensywnej antybiotykoterapii i w związku z trudnościami diagnostycznymi, jakie przysparza borelioza i jej przyjaciele, głównym wskazaniem do zakończenia leczenia będzie moje samopoczucie.
A ja nie wiem czy dany objaw jest b...
-
napiszcie prosze jakie mieliscie objawy "rzutu choroby"?
Przeszukalam internet i wiele na ten temat nie znalazlam, rowniez na tym forum.
Znalazlam natomiast info, ze jesli hormony sa w normie to nie ma zadnych symptomow chorobowych! Czy to prawda? Potwierdzil to rowniez moj endo.
Sprawa wyglada tak: mam zdiagnozowane hashi. Jakies 4 m-ce temu lekarz rozpoznal depresje i przpisal antydepresant. Dopiero pozniej okazalo sie, ze mam rowniez niedoczynnosc. Oba leki zaczelam brac niemal rownoc...
-
czesto pojawiaja sie tu takie pytanie. stworzmy razem liste objawow, co do
ktorych jestesmy pewni, ze sa objawem niedoczynnosci.
za emedicą są to:
1. Łatwe marznięcie
2. Zmniejszone pocenie się
3. Zmniejszenie apetytu
4. Zaparcia
5. Bóle w klatce piersiowej
6. Zmatowienie i powolny wzrost włosów
7. Zwolnione tętno; u starszych paradoksalnie przyspieszone, kołatania serca
8. Przybór masy ciała
9. Zmniejszenie aktywności fizycznej i psychicznej
10. Nadmierna senność lub bezsenność...
-
Proszę o pomoc,bo już sama nie wiem co mysleć.
W teście na niedoczynność mam 33 punkty.
Moje główne objawy to ospałość, brak chęci do jakiegokolwiek wysiłku,
najchętniej tylko bym spała, zaburzenia pamięci (brakuje mi słów, zapominam o
ważnych sprawach) oraz waga - nie jestem w stanie schudnać, mimo wysiłków.
Moje wyniki to:
TSH - 2,951
T3 - 5,020 (3,590-7,810) 33,8%
T4 - 10,140 (7,290-18,380) 25,7%
TPO - 6,8 IU/ml
ATG- 10,5 IU/ml
wizyta u endo za miesiąc :(
-
Witajcie. Jestem teraz na głodzie :), czyli mam odstawione hormony,
przed scyntygrafią (mały jod). Od paru dni mam dziwne uczucie
przytkania uszu,nie jest to ból, ale niekomfortowe uczucie, że coś
się dzieje przy uszach. Wrociła mi też chrypka (jak po operacji).
Czy to są objawy nasilającej się niedoczynności? Czy coś ze
śliniankami czy w ogole co? Czy miał ktoś z Was takie objawy (mam
całkowicie usuniętą tarczycę - ok. 3 miesiące temu). Proszę Was o
podpowiedź, bo zaczęłam się ...
-
Witam :) Trzy miesiące temu urodziłam drugie dziecko i już w ciąży miałam
spuchniętą lewą stopę (zrzucałam to na karb ciąży i połogu). Obrzęk się jednak
do tej pory, spuchnięta jest lewa stopa, kostka i podudzie, a na prawej nodze
to się zaczyna.
Zrobiono badania w kierunku zaburzeń krążenia i wszystko ok. Wczoraj odebrałam
wyniki krwi i oto co wyszło:
TSH: 0,006, FT3: 5,19, FT4: 1,72, czyli wskazują na nadczynność tarczycy?? Ja
objawów w sumie nie mam, oprócz tego że ciągle się poc...
-
juz nie wiem co robic , latam po lekarzam od paru miesiecy jak glupia i nie potrafia mi pomoc, wyniki wychodza w normie , chodzi o to ze od 3 miesiecy nie moge jesc, tzn gdy wkladam jedzenie do ust i polykam, zaczynam sie dusisc, pokarm staje mi w przelyku, , dusze sie , nabieram powietrza wtedy i wpada mi do tchawicy i zaczynam kaszlec i tak w kolko, schudłam juz 20 kg bo nie moge jesc , tylko pije i jem kleiki kaszki wszystko plyne, , zrobilam nawet bronhoskopie i gastroskopie i nic nie wys...
-
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Ostatnio lekarz rodzinny skierował mnie do endokrynologa, ten zaś na badania krwi. Dziś zbadałam poziom tsh, ft3, ft4 i prolaktyny, wyniki będą jutro i chętnie je tu zamieszczę. Podejrzenie endokrynologa to niedoczynność tarczycy, na podstawie objawów, które zgłosiłam. Zrobiłam polecany tu przez Was test, oto wyniki ([b]21[/b] punktów):
1. Objawy, które odczuwasz
* duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
* chrypka bez konkretnego powodu...
-
Witam,
Mam 24 lata, TSH wyszło mi na poziomie 4,25 norma wg /wyciagu z
labolatorium/ to 4,20 stwierdzili wiec, że wszystko ze mna ok, nie
mam niedoczynnosci, zasdniczo to ją sobie chyba wymyśliłam..
Zrobiłam jakiekolwiek badania pierwszy raz od 5 lat a i tak zrobili
ze mnie hipochondryka...
Tyję, łysieję,chodzę jak struta, pozbieranie się z łożka rano
zajmuje mi 2h i standardowo zasypiając wieczorem kładę koło niego
polar gdyż zaraz po przebudzeniu bez względu na to czy w
...
-
Witajcie, To mój pierwszy post napisany na tym forum, ale czytuję Was regularnie.
Na początku tego roku zdiagnozowano mi PCOS i (stosunkowo niewielką) niedoczynność tarczycy. Mam do Was pytanie: we wszelkich opracowaniach jako objaw niedoczynności podaj się uczucie zimna, a u mnie jest wręcz przeciwnie. Mam uderzenia gorąca i nadmiernie się pocę. Mam wrażenie, że tym objawom sprzyja branie tabletek anty, czy też jakiegoś składnika w nich zawartego. Z uwagi na PCOS przez 1 cykl brałam Diane...
-
Witam wszystkich.
Jestem 3 m-ce po operacji wycięcia prawego płata tarczycy (guz wielkości 3 cm. Obecnie mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy. Biorę Euthyrox w dawce 75. Od pewnego czasu mam niepokojące objawy. Nie wiem czy maja one związek z chorobą czy nie. Przede wszystkim nawracające i trwające kilka dni bóle gałek ocznych promieniujące do skroni. To jest takie uczucie jakby ktoś próbował wypchnąć oczy na zewnątrz. Ucisk okropny. Do tego wrażenie jakby coś stanęło w przełyku. Połykam,...
-
Obrzęki i puchnięcie, częste oddawanie moczu, alergie, wysuszona skóra i
włosy, skłonności do zapadania na grzybicę, bezsenność i ospałość na zmianę,
duże wahania w wadze.
Wyniki na przeciwciała podobno były w normie, więc mnie zlekceważono, zero
leczenia.
-
Od 7 miesięcy borykam się z problemem nieregularnych miesiączek, Stosowałam 2 lata yasminelle dawniej cilest i marvelon i nigdy nie miałam problemów z cyklem, który był idealny 28-29 dniowy z wyczuwalna owulacją potwierdzona na USG. Po odstawieniu yasminelle pierwszy raz miałam problem z okresem, bo go nie dostałam przez 3 miesiące. Po tym czasie wystąpiło słabe plamienie i długi PMS. Byłam u ginekologa robiłam badania po miesiączce wywołanej luteiną wyniki 3 dc LH 2.80, prolaktyna 16, fsh 5,...
-
Od 3 miesięcy biorę letrox 50 i od miesiąca męczy mnie suchość w oczach (używam sztuczne łzy) i ustach, sucha skóra i ogólne osłabienie. Nie wiem czy zmieniać lek na euthyrox czy to się unormuje. Mam stwierdzone Hashimoto przez przypadek na badaniu kontrolnym, żadnych objawów typowych nie miałam. Wynik początkowy TSH 13, teraz 2, aTPO ponad 200 i lekko powiększona tarczyca. Dziękuję.
-
Witam
Od dłuższego czasu miałam złe samopoczucie i postanowiłam zrobić badania poziomu hormonów tarczycy.
Właśnie odebrałam swoje wyniki badań i zanim pójdę z nimi do lekarza proszę o pomoc w interpretacji:
TSH 1,861 31% (norma 0,55 - 4,78)
fT3 5,21 57% (norma 3,5 - 6,5)
fT4 15,23 33% (norma 11,5 - 22,7)
Czy takie wyniki są w porządku? (Mam 25 lat)
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
-
Drodzy Forumowicze,
Chciałabym skorzystać z Waszej wiedzy i doświadczenia i poprosić o pomoc w interpretacji wyników badań.
Jestem pod opieką endokrynologa-internisty oraz endokrynologa-ginekologa (druga ciąża w planie), ale najbliższy termin wizyty (u tego drugiego) mam dopiero 01.02 :/
Zacznę od wyników badań z maja br., które robione były w związku z licznymi problemami po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych (nieregularne cykle, torbiele, bolesność piersi):
11.05.2010
TSH 3,1...
-
Witam serdecznie,
W dniu dzisiejszym odebrałam wyniki TSH i FT4. Mam 57 lat.
[u]Oto moje wyniki[/u]:
[b]TSH[/b] 0,612 ulU/ml (norma: 0,380 - 4,310 ulU/ml) - 5,90 % normy
[b]FT4[/b] 13,25 pmol/l (norma: 9-20 pmol/l) - 38,64 % normy
Bardzo proszę o wskazanie czy te wyniki mogą świadczyć o nadczynnosci tarczycy ? Dziękuję i pozdrawiam
-
Cześć,
W czwartek endo-gino stwierdziła u mnie niedoczynność z 'początkami Hashimoto' na podst. następujących wyników:
TSH 2,560 (zakres ref. 0,27 - 4,2)
FT4 50.65% [ wynik 1.32, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 62.50% [ wynik 3.5, norma (2 - 4.4)]
p-ciała anty TPO 194,6 (zakres ref. <34,0)
p-ciała anty TG 717,9 (zakres ref. 115,0)
USG tarczycy: PP 20x15x45 mm, PL 14x18x47 mm
miąższ dość jednorodny ale o obniżonym echu. Przepływy miąższowe nieznamienne. Bez zmian ogniskowych. Odczynowe w c...
-
Witam,
może ktoraś z doświadczonych osób podpowie mi, czy mając takie wyniki jestem zdrowa jak ryba - tak twierdzi lekarz, czy jednak coś jest nie tak.
TSH 1,09, norma 0,27 - 4,200
FT4 18.82% [ wynik 0.86, norma (0.7 - 1.55)]
FT3 22.14% [ wynik 3.22, norma (2.6 - 5.4)]
przeciwciała:
TPO 11 norma<12
TP 37 norma<30
cholesterol 170 norma 140- 200
ciągle niski poziom żelaza, poniżej dolnej normy. Brałam przez całą wiosnę żelazo, bo może anemia i nic nie pomogło.
Jestem ciągle ...