Forum Zdrowie Fibromialgia
ZMIEŃ
      objawy

objawy

(21 wyników)
    • Proszę wszystkich chorych na fibromialgię o opisanie jakie macie objawy i jak to u Was przebiega.Ja pisałam to juz wielokrotnie więc nie chcę się powtarzać,ale może jednak to zrobię: Uczucie ciagłego zmęczenia życie prawie w ciagłym bólu /no może z 80% czasu/Ból jest przeszywajacy,rozrywający,doprowadza do całkowitego bezwładu,brak sił,jest słabo,przyspieszony oddech,brak tchu jakby wewnątrz wszystko drażało,najpierw są dreszcze potem oblewające gorąco.Czuję się jakbym miała wy...
    • Objawy(5)

Czy podczas występowania tej choroby występują obrzęki stawów kończyn dolnych (stopy) ?
    • do tego calego bolu rak nog skory zdretwialych palcy lękow doczepily sie bole glowy 6 dzien cierpie bol brzucha z prawej strony w okolicy wyrostka moze jajnika nie umie okreslic dokladnie (wyrostek mam usuniety) mam dokuczliwe zaparcia nie pomogly ziola na przeczyszczenie jem codziennie len platki owsiane no duzo blonnika ale nic z tego nie wychodzi martwi mnie ten brzuch bo boli mnie juz kilka dni mam kamien w woreczku ale wydaje mi sie ze tak nisko nie moze promieniowac bol w oko...
    • witam mam nadzieję , ze te forum jest jeszcze aktywne , wczoraj przypadkiem przeczytałam artykuł o tej chorobie w czasopismie , weszłam na internet , żeby czegoś więcej sie dowiedzieć i jestem prawie pewna ,że mam tę chorobę i to od kilkunastu lat. Próbowałam się leczyć , chodziłam po różnych lekarzach . Zaczęłam od reumatologa jakieś 20 lat temu , reumatolog skierowal mnie do neurologa , ten stwierdził po badaniach , że bóle jakie odczuwam pochodzą od kregosłupa, gdyż mam przepukliny ...
    • witam / mam praktycznie 100 proc objawów / no moze ból nie jest taki bardzo silny, ale ciągły i o takim samym charakterze / wszsystko zaczelo sie w sierpniu 2002 roku / po okolo 2 latach zaczelem szperac na necie zeby dowiedziec sie co mi jest / kiedy zrozumialem ze to fibromialgia od razu podjalem decyzje / gora 10 lat zycia i do piachu / nawet troche pomoglo / pozdr
    • Witam wszystkich!Mam świadomośc,że nikt nie udzieli mi 100% odpowiedzi na moje pytanie zawarte w tytule wątku,ale może dzięki Waszym wskazówkom chociaż trochę się uspokoję. Wczesniej opisywałam przebieg swojej choroby,objawy,trudności z diagnozą oraz to,że w pewnym momencie było u mnie podejrzenie choroby układowej(dodatnie przeciwciała przeciwjądrowe ANA)-po powtórzeniu badania-wykluczone.Czyli dalej pozostaje diagnoza-fibromialgia. Bardzo wiele wiem na temat tej choroby i pogodziłam ...
    • witam(5)

witam wszystkich nie bedę się rozpisywać, że mam wszystkie objawy tej chorby - mam, cierpię - również z tego powodu że lekarze, do których trafiam patrzą na mnie jak na wariatkę mam krótkie pytanie - szukam specjalisty w okolicy Bydgoszczy- zna ktoś? a jeśli nie - to proszę o radę gdzie się udać żeby to w końcu zacząć leczyć , bo jak tak dalej pójdzie to życie mi się rozpadnie... pozdrawiam i czekam na odpwiedź
    • Witam mam naimie Isabella mam 34 lat wychowalam sie w Szwecji teraz mieszkam w Danii. Majac 25 lat mialam problemy z lewa noga ktora sprawiala ze robi sie coraz krudsza, nastepnie doszly bole kregoslupa, chodzilam po ruznych lekarzach i nic mi nie pomagali. Po roku cierpien poszlam z mezem do szpitala,zrobiono mi rentgen i powiedziano ze mi nic nie dolega poniewaz nic mi nie wykryto, moj maz juz podejzewal mnie ze cos sobie wmawiam.Majac 28 lat juz nie czulam nogi, noga byla bezwladna...
    • Witam wszystkich bardzo serdecznie! Pisałam wcześniej w innych wątkach,iż mam stwierdzoną fibromialgię oraz,że przez pewien czas miałam podejrzenie choroby układowej(toczeń) ze względu na dodatnie przeciwciała ANA.Powtórne badanie dało wynik ujemny,więc nie potwierdzono tej choroby,ale też nie wykluczono jej w 100%.Lekarz powiedział,że jeżeli nawet coś się rozwija,to trzeba czekać,aż da na tyle wyrażne objawy,że będzie można coś zdiagnozować. Dziewczyny z forum doradziły mi bada...
    • Witam Was. Czy mieliście może robione badanie EMG - elektromiografia. Czty to pomaga w zdiagnozowaniu choroby? Lekarz chce żebym zrobiła, a ja się strasznie boję tego prądu. Nie wiem jeszcze czy mam fibromialgię, pierwszy raz usłyszałam to słowo 2 tyg. temu z ust pani neurolog,nie wiedzac co to. Niestety już wiem. Aktualnie przyczynę moich bóli mięsni nóg, pleców i szyi próbuje odnaleźć inny neurolog, któremu nie zasugerowałam tej choroby i to on skierowal mnie na EMG. Drugi dzie...
    • Witajcie! Jestem nowa na forum. Mam pytanie: czy ktos zauwazył u siebie zwiazek miedzy objawami fibriomialgi a uzywaniem telefonami komórkowymi, stacjami bazowymi telefonii komórkowej. U mnie zaczelo sie od bolu glowy od rozmowy przez telefon komorkowy oraz bolu glowy i niemoznosci myslenia w poblizu stacji bazowych. Znalazlam w internecie: to nadwrazliwosc elektromagnetyczna (EHS) - jedyne 100% skuteczne lekarstwo to unikanie ekspozycji na pole e-m . Niestety, nie moge zrezy...
    • Ewo, proszę napisz czy wśród Twoich dolegliwości są drętwienia rąk albo nóg oraz silne osłabienie mięśniowe, zawroty głowy i pogorszenie widzenia? Ja mam takie właśnie objawy, oczywiście oprócz bólu i sztywnienia. Czytałam, że każdy chory na fibromialgię cierpi trochę inaczej. Dobrze,że podałaś stronę ze szpitalami zajmującymi się fibr., bo pomogło mi to w dotarciu do lekarki-reumatologa ze Szkolnej w Poznaniu. Już w poniedziałek jadę na wizytę. Pozdrawiam serdecznie i czekam na T...
    • Czytałam już, że imbir jest dobry dla reumatyków, przeczytajcie sobie. samozdrowie.interia.pl/dietetyka/abc_odzywiania/news?inf=100100381
    • Witam wszystkich! Mam 14 lat, a od ponad roku zaczęły się moje problemy ze zdrowiem. Nie opiszę wszystkiego dokładnie, bo trwałoby to długo i sama już nie wiem co powinnam napisać, co może się tyczyć tych chorób. Czytałam już dużo o Fibromialgii i boreliozie i wiele objawów do mnie pasuje. Jednak faktem jest, że od ponad roku chodzę od specjalisty do specjalisty z różnymi dolegliwościami, a nikt mnie jeszcze z niczego nie wyleczył. Jest tylko coraz gorzej. Postaram się opisać jak...
    • Kochani, mam ostateczną diagnozę, która brzmi jak w tytule wątku. Wcale nie bylo prosto ją postawić, bo objawy mialam ludząco podbne do fibromialgii i dopiero scientygrafia wykazala ogniska zapalne, a okazuje się, że mam je na caym ciele, lącznie z mostkiem, piszczelami, biodrami, miednicą, większością stawów rąk i nóg. Wcześniej już się przewinelam przez kilku reumatologów, ale każdy się ograniczyl do zrobienia zdjęć RTG i nic nie bylo. Okazuje się, że stawowa forma luszczy we...
    • Chce pomoc nie tylko sobie, ale i innym. Jezeli jest cos do tlumaczenia, cos, czego ktokolwiek nie rozumie z ang- piszcie tu albo najlepiej na corso24@op.pl lub corso24@o2.co.uk -znam ang i chce i moge pomoc zrozumiec :) pozdro,Kar
    • Witajcie.Wszstko zaczelo sie nagle...w marcu.Zaczelo sie od swiadu zwlaszcza przed zasnieciem w godzinach wieczornych,do tego doszly straszne bole glownie barkow(dziwaczny bol ni to miesni ni kosci),ioraz ogolne bol calego ciala,kregoslupa,czulem taki wiercacy bol w glowie, palenie skory i parestezje glownie nog,poty nocne (pocilem sie przez 2 tygodnie az lozko bylo mokre),problemy z wzrokiem (mety,tak jakby podwojne widzenie mam to do dzis ;/)ogolnie niesamiwte oslabienie nie m...
    • Witaj Ewuniu !Nie wypowiem sie może zbyt jasno ale komentować wypowiedzi szympek88 nie chcę , jeżeli ktoś z Was ma stwierdzoną fibromyalgię to niech ją leczy i to najszybciej i u najlepszych specjalistów ,jak sie nie da w jakimś rejonie Polski to szukajcie tam gdzie Wam ODPOWIEDZą NA WSZYSTKIE WąTPLIWOśCI i wyjaśnią na czym to polega i uspokoją ,bo spokój i rozsądek w tym przypadku jest najważniejszy!Choroba dotyczy przede wszystkim kobiet i to w różnym wieku!.A kobiety mają tendencje d...
    • U mnie zaczelo sie jakies 4 lata temu.Bol towarzyszyl w nocy,nie czulam reki od palcow po lokiec.W ciagu dnia jeszcze nie bylo tak zle,czulam lekkie dretwienie.Lekarz skierowal mnie na badania rtg kregoslupa i stwierdzono dyskopatie kregow szyjnych,ktore jakoby mialo uciskac nerw prawej reki.Chodzilam na rehabilitacje:masaz,gimnastyka,leczenie pradem.Przez dwa lata byl spokoj.W ubieglym roku bol byl tak silny,ze nie moglam spokojnie przespac nocy.Najgorzej jest u mnie w okresie je...
    • Witam wszystkich forumowiczów.Objawy mojej choroby zaczęły się jakieś niecałe dwa miesiące temu.Czułam ogromny,tępy i nie do wytrzymania ból stawów,szczególnie całych nóg i palców u dłoni.Poza tym cierpły mi ręce i nogi,do tego dochodziły dreszcze drgawki jak przy grypie,zawroty głowy,uczucie pieczenia w różnych częściach ciała.Poza tym sztywność mięśni jeszcze bardziej potęgująca dolegliwości stawowe.Czułam też przyspieszone bicie serca,jakbym je miała w przłyku.Lądowałam w przeciągu m...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się