operacje

(57 wyników)
  • Witam, u mojego synka zdiagnozowano wodonercze nerki lewej ze zwężeniem podmiedniczkowym. 21 września mamy termin stawienia się w szpitalu, chciałabym się dowiedzieć tak czysto praktycznie jak to wyglądało u Was i ile trwało? Cały pobyt w szpitalu, rekonwalescencja w domu, dojście do siebie ? Szczerze mówiąc jestem przerażona, bo mój synek jest panikarzem, pobieranie krwi przeżywa zawsze min. 2 dni, a gdzie tu operacja? Czy wasze dzieci bardzo cierpiały? Długo były w szpitalu? Ew. ile czasu ...
  • Jak w temacie :( Mój synek ma mieć operację wodonercza (ma 6 m-cy). Mam prośbę do rodziców, których dzieci przeszły operację ukł. moczowego w niemowlęctwie, aby podzielili się doświadczeniem. Chciałabym wiedzieć, co synka i mnie czeka w szpitalu. Najbardziej boję się, ze nie będę mogła z nim być podczas pobytu, jest karmiony piersią. Nie wiem też, czy ciecie będzie na brzuszku, boczku? Czekamy na konsultację u chirurga i tam pewnie dowiemy się więcej, ale już się niepokoję......
  • Witam! Dzięki temu forum i stronie www.zum.org.pl zachowałam równowagę psychiczną, podczas wszystkich badań i pobytów w szpitalu mojego synka (dzięki madziulec i chylę czoła!). Maciek obecnie ma 6 miesięcy, miał dwa ZUMy i stwierdzono u niego wadę układu moczowego: obustronnie podwójne układy kielichowo miedniczkowe, podwójne moczowody a po stronie prawej refluks V st. W prawej nerce zmiany pozapalne, 12% czynności nerki prawej upośledzone. Cystoskopia wykazała, że ujścia moczowod...
  • Jeju, im więcej czytam forum, tym większy mętlik mam w głowie, dlatego proszę o pomoc bardziej doświadczone mamy. Jesteśmy dwa tygodnie po wykryciu refluksu u naszego 3 latka(2 stopień- prawa, 4-5 lewa,diagnoza dwóch lekarzy). Dzięki forum moje dziecko ma jeszcze nerkę, niestety już silnie uszkodzoną, małą i operacja jest bezwzględnie konieczna. Wszelkie informacje na temat lekarzy znalazłam przez Wasze forum i na nich się opieram. Jestesmy już zapisani na operację w Dziekanowie...
  • Moja córka ma skończone już 8 miesięcy.Kiedy była jeszcze w brzuszku, wujek ginekolog robiąc szczególowe usg dopatrzył sie już wtedy że w jednej nerce powiększony jest Układ kielichowo-miedniczkowy u dziecka.Kiedy córka urodziła się zrobiono jej badanie USG jamy brzusznej.Okazało się że jest nie dobrze bo z jednej i z dugiej nerki wychodzą po dwa przewody moczowe do pęcherza a jeden miał na końcu ureterocele czyli tzw.torbiel.Lekarze zadecydowali że musi być wykonany zabieg.Wtedy ...
  • Witam wszystkie forumowe Mamy! Jesteśmy z Zuzią (6 m w najbliższy piątek) po operacji przeszczepienia moczowodów (4.01.06), która była przeprowadzona w Dziekanowie Leśnym (odpłym V st. do prawej nerki. Gdyby ktoś potrzebował informacji na taki temat bądź inf. o tym szpitalu, to chętnie służę pomocą.
  • Jagódka z ponownego opisu cystografi mikcyjnej ma refluks III stopnia.Spotkalam sie ostatnio z opinia, ze mam sie zglosic do urologa chirurga czy kogos w celu przeprowadzenia dalszych badan i ewentualnej operacji/zabiegu..Jeden z tych medrkow to moj sasiad-pediatra neonatolog a druga osoba to mama zony brata mojego meza:)-jest zdaje mi sie rodzinnym.Szwagierka (to chyba takie powinowactwo) zapytala mame kiedys o to co jest mojej malej i ona zdziwiona byla, ze ja nic o operacyjnosci nie ...
  • Wiem, że wiele z Was ma dzieci po operacji i chciałam zapytać, jak sobie poradziłyście ze stresem ? Jak przetrwać operację i te 24 godz. na OIOMie bez kontaktu z dzieckiem ? Co robić, żeby nie zwariować ? Jeśli był już taki wątek, to przepraszam i ewentualnie proszę o link. Pozdrawiam Agata
  • Jutro wyjazd do Dziekanowa Leśnego i operacja na dniach - przeszczepienie moczowodów. Jestem spoza Warszawy i mam straszne obawy jak sobie sama dam radę z synkiem. Na łóżko dla matki nie mam co liczyć, nie wiem jak jest w hotelu dla matek, poza tym mały będzie w nocy płakał beze mnie.. Nie mogę go zosatwić na chwilę w pokoju samego bo płacze a co mówić w nocy..Strasznie się boję tego co nas czeka, tej operacji, pobytu...Jak leżał w szpitalu tu gdzie mieszkamy było łatwiej - mąż ...
  • Witam, zwracam się do Was poraz pierwszy, choć forum czytuję dość regularnie. Jestem mamą rocznego malucha z refluxem IV stopnia (jednostronny). W tym tygodniu dowiedziałam się, że niestety w lipcu czeka nas operacja. Proszę mamy, których dzieci były operowane na Kopernika o opis pobytu w szpitalu - czy np. można być z dzieckiem do momentu zaśnięcia, czy dziecko po operacji było unieruchomione, ile trwa operacja ? Jesteśmy pod opieką dr Jurkiewicz. Martwię się straszliwie jak mał...
  • Czy ktoś podawał swoim dzieciom leki nefroprotekcyjne? W naszym przypadku lekarz chce rozpocząć leczenie tymi lekami, żeby pobudzić nerkę. Wiecie coś więcej na ten temat? Będę wdzięczna za informacje. Córka jest po przeszczepieniu moczowodów, wcześniej refluks 4 stopnia lewostronny, 1stopnia prawostronny. Scyntygrafia 38% nerka lewa, 62%nerka prawa.
  • Witam u mojego synka stwierdzono wielotorbielowatość nerki lewej którą trzeba usunąć ponieważ naciska na drugą nerkę i niesie ze sobą szereg infekcji.Operację mam zaplanowaną za 5 tygodni ze względu na drugie konieczne szczepienie przeciw WZW B.Moje maleństwo będzie miało wtedy 33 tygodnie czy któraś z was to przeszła jak przebiegała długo operacja i samo dojście takiego dzidziusia do zdrówka.Bardzo się martwię i mam pełno obaw.
  • Witam jestem tu po raz pierwszy chciałabym się podzielić swoim zmartwieniem.U mojego 1,5 rocznego synka wykryto wodonercze prawostronne spowodowane zwężeniem podmiedniczkowym chirurg stwierdził że wymaga korekcji chirurgicznej ale w trybie planowym bo nie potrzeby jej robić w trybie pilnym tak naprawdę to jestem przerażona bo już raz miał infekcje i bakterie proteus vulgaris było to dwa miesiące temu teraz jest spokój lekarz móeił że ta infekcja wcale nie musiała być spowodowana tym wod...
  • Ja jestem co prawda osobą dorosla, ale wykryto u mnie duze wodonercze i zwezenie moczowodu. Lekarz sugeruje przeszczepić moczowód. Jestem przerażona tą wizją. Czy ktoś to przechodzl i może troszkę przybliżyc temat? Jak wyglada taka operacja, jakie daje efekty, czy nie ma komplikacji? Czy jest to jedyny możliwy sposób pozbycia sie problemu? Bardzo proszę o odpowiedz osoby, które borykaly się z tym problemem.
  • tuz po urodzeniu okazalo sie ze moj syn ma reflux V stopnia po prawej stronie i IV stopnia po lewej. po leczeniu antybiotykami teraz czeka na wstawienie przetoki pecherzowej. jestesmy z bialegostoku. czy ktos z was mial podobny problem ? jezli tak to chcialabym zeby podzielil sie swoimi doswiadczeniami.
  • Tydzień temu 23.01 moja dwuletnia córka z refluksem prawostronnym I stopnia i lewostronnym 4 stopnia i podwojeniem moczowodów miała operację przeszczepienia moczowodów. Mam nadzieję, że teraz bedzie już wszystko dobrze i zakończy się historia z refluksem.
  • Rzomawiałam przed chwilą z dr Rutką. Powiedział tylko, że po konsultacji z urologami ---- wieści są dobre, i proponują leczenie zachowawcze!!!!!!!!!!! Więcej nie wiem -- aż do piątku. W piątek mamy się stawić na Szaserów, Doktor opowie nam wszystko i ustalimy plan działania. Jak ja kocham Pana Doktora i Szpital na Szaserów!
  • Czy ktoś był ostrzykiwany w Dziekanowie??? Mam trzeciego malucha z refluksem i nie jestem gotowa psychicznie na trzecią operację w przeciągu roku...A doktor już przebąkuje o operacji...Więc zastanawiam się czy mają podpisaną umowę z NFZ na ostrzykiwanie.
  • witam mam 2 miesiecznego Nikodemka u którego juz podczas ciązy stwierdzono wade nerki po urodzeniu wyladowalismy na oddziale chirurgii i urologii dzieciecej gdzie robiono mu cystografie i nastepnie przecinano mu zastawki cewki moczowej tylnej. dodatkowo okazało sie ze ma refluks V tego stopnia czyli niby po skonczeniu roku bedzie mial przeprowadzana operacje czy to konieczne???
  • Witam wszystkich serdecznie. U mojej 7 miesięcznej córeczki wykryto refluks II/III st. lewostronny i zdwojenie UKM. Leczymy się u prof. Jankowskiego w Poznaniu. Mała bedzie miała robioną cystoskopię i wtedy lekarz zadecyduje co dalej, jakie leczenie. Baaardzo się boję:((( Czy któreś z waszych dzieci oprócz refluksu ma lub miało zdwojenie układu kielichowo-miedniczkowego (lewa strona)? Czy ma to wpływ na leczenie refluksu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się