Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      operacje

operacje

(19 wyników)
    • Dziewczyny jestem nowa. Wszystko zaczęło się u mnie we wrześniu ubiegłego roku, kiedy to zaczęłam tyć i wymyśliłam sobie, że skoro całe życie się odchudzam,to znaczy, że coś jest nie tak. Zrobiłam prywatnie usg okazało się, że mam duże guzy i tak rozpoczęła się moja wędrówka po lekarzach. 1 od razu przepisał euthyrox najpierw 25,potem 50 mg,biopsja, która pokazała guzki koloidalne, 2 lekarz, jak zobaczył usg zastanawiał się, czy to w ogóle guzki, 3 stwierdził, że to nie od tego tyję,mam zro...
    • Witam, od półtora roku leczę się na niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Wyszło to zupełnie przypadkiem, gdyż nie czułam i nadal nie czuję, ze coś z moim zdrowiem jest nie tak. Jak czytam Wasze opisy samopoczucia, to nic u siebie nie odnajduję. Przyjmuje euthyrox w dawce 100 przez 5 dni w tygodniu a przez weekand 75. Takie dawki przyjmuję już ok. 8 miesięcy. We wrześniu robiłam badania: FT3 - 3,79 (3,1-6,8) FT4 - 1,25 (0,93-1,7) TSH - 2,210 (0,27-4,2) Za miesiąc idę na opera...
    • Witam wszystkich To mój pierwszy post na tym forum. Po zmaganiach z chorobą Crohna, owrzodzeniami żołądka, aftami, problemami z zatokami, częstoskurczem nadkomorowym i wieloma innymi przypadłościami przyszła pora na Hashitoxicosis / Hashimoto. Zaczęło się to od tachykardii (przyśpieszony rytm serca powyżej 120 uderzeń na minutę w spoczynku) + wypadanie włosów. Po stercie badań wyszło że to wina tarczycy. Podaje wyniki: ----------------------------------- 2 Czerwiec 2011 r ------------...
    • W środę jadę do szpitala na zabieg operacyjny wycięcia guza z tarczycy. Trzymajcie za mnie kciuki i napiszcie jak to przeżyć bo w życiu nie miałem żadnej operacji i boję się jak diabli. POZDROWIENIA dla wszystkich hashimotowców.
    • ile byliście w szpitalu? I kiedy można wrócić spokojnie do pracy? Jezu, ale mi się pytania nasuwają. :(
    • [i]Mam stwierdzonoą chorobę hashimoto. W ubiegłum miesiącu robiłam biosje powtorna guzka 8-8-7,5mm z punktowym zwapnieniem oraz dość dobrym unaczynieniem brzeżnym i miąższowym + jeszcze jeden na drugim płacie podobny. Wynik biopsji: materiał dość bogatokomórkowy, poduszony widoczne płaty i rozproszone komórki z cechami atypii oraz metaplazji oksyfilnej i elementy morfotyczne krwi. obraz budzi podejrzenie nowotworu. TSH 0,998 (0,550- 4,78) czasami dochodzi do 1,2 - 1,5. Jeste...
    • Jestem po wizycie ginekologicznej. Lekarz stwierdził torbiel do usunięcia operacyjnego. Rozmawiałam z nim, że mam hashimoto. Powiedział, że mam się nie martwić.. ale ja się martwię. Na samą myśl uruchamiam lęki. Panicznie boję się tej operacji.. Kiedyś miałam usuwany torbiel ale wtedy nie byłam chora na hashimoto. Boje się znieczulenia, leków czy one na nas jakoś działają inaczej??? Prosze osoby które miały takie doświadczenia o wpisanie się.
    • Często mam szalejace wyniki. Nie wiem czemu. w zeszłym roku będąc u lekarza x - stwierdził, że jestem dziwnym przypadkiem bo albo mój organizm nie wchłania euthuroxu albo jest w drugą stronę. przykładowo: W grudniu przy braniu dawki 100 - miałam wyniki: TSH 1,53 (norma 0,27 - 4,20) ft3 2,83 ( norma 2,57 - 4,43) ft4 1,19 (norma 0,93 - 1,70) TPO (320) Teraz robiłam kontrolne badania (dawka ciagle 100)- muszę koniecznie wyregulować hormony przed neurochirurgiczna operacją (dlatego też mi...
    • takie jest rozpoznanie po biopsji. Operacja. Mam problem z kregami szyjnymi i troche sie boje. Jak uwierzyc, ze wszystko bedzie dobrze? Czekam na slowa otuchy:)
    • Muszę założyć nowy watek, bo to sprawa jakby jednorazowa, a nie chcę mieszać w wątku, gdzie wpisuję kolejne wyniki. Chodzi mi o TSH. O jego fenomen, że tak się wyrażę. Nie rozumiem dlaczego większość lekarzy tak skupia się na tym jednym hormonie i w zależności od jego poziomu ustala nam leczenie lub podejmuje inne dycyzje. Proszę nie krzyczeć na mnie - wiem, że mnóstwo wątków o TSH było, że w każdym się pojawia. Chce to zrozumieć jak najlepiej się da i przygotowac się do rozmow...
    • Witam, moja 'przygoda' z tarczyca zaczela sie rok temu , kiedy to przypadkowo zrobione TSH wynosilo 0,339 [norma 0,4 - 4,0. zrobilam szybko usg i wyszly 3 guzki na lewym placie. biopsja nic podejrzanego nie wykazala. zadnych dolegliwosci ze strony tarczycy nie mam.w zasadzie prawy plat [zdrowy] pracuje normalnie, choc oczywiscie calosc jest powiekszona. mialam juz termin operacji na styczen, ale sie rozmyslilam [przestraszylam]. teraz wyniki mam takie: TSH - 0,381 [norma 0,4-4,0], FT3 - 3,36...
    • Dziewczyny napiszcie mi jak to jest wreszcie z tymi badaniami TSH i tsh3, tsh4, czy mogą one się zmienić- w ciągu np: tygodnia. Miałam robione badanie Tsh3 i Tsh4 wyszły w normie, endokrynolog powiedziała mi, ze moje złe samopoczucie ( poddenerwowanie, czasami pocą mi się dłonie, robi mi się gorąco, mam bicie serca itp. ) to prawdopodobnie nerwica i mam brać magnez, to mi przejdzie. Napisze jeszcze o moim badaniu Usg, które miałam wykonane w tamtym roku. Płat prawy ma wymiary 16na 17 n...
    • Własnie wróciłam od endo i jestem załamana... Nie wiem co począć, moje plany legły w gruzach:(( Pod koniec lipca planowałam operacje plastyczna - o której marzę od zawsze. Ustaliłam termin, zarezerwowałam pensjonat, przygotowywałam sie psychicznie i byłam bardzo szczęśliwa, że w koncu mi sie uda. Dziś poszłam do endo. Moje TSH ostatnio wynosilo 4,13 przy normie do 5,60 i lekarz gdy to zobaczyl stwierdzil ze on nie pozwala mi na operacje, ze najwczesniej dopiero za 6 tygodni bedzie mozna ro...
    • Witajcie, Nie wiem, czy o tym już wiecie, czy nie (eksperci pewnie tak:-)), ale ostatnio szukałam - tak z ciekawości - gdzie można sobie zrobić laserową operację wady wzroku (ja mam minusy). Okazało się, że mogę się pożegnać z czymś takim, bo niestety choroba Hashimoto jest jedną z tych wykluczających możliwość przeprowadzenia takiej operacji. Tak się zastanawiałam dlaczego, czyżby przez ten laser???
    • Mam hashimoto stwierdzone, tarczyce w stnie zapalnym, nadczynnosc i przez rok wyrosl sobie na niej hyperechogenny guzek o kubaturze jednego centymetra. Ale do rzeczy. Po biopsji nie stwierdzono czy guzek jest niebezpieczn y, czy nie jest, a wedlug lekarza - mozna bedzie to sprawdzic dopiero po jego usunieciu (w zaleznosci od tego jak wyglada "torebka" guza). A poza tym moze mutowac w raka, jesli rakiem nie jest. Medycznych szczegolow nie znam. Lekarz zaleca operacje i wyciecie. To ...
    • Czytałam, że miałaś usuwaną całą tarczycę. Po badaniu histopatologicznym okazało się, że to rak. Czy poddana zostałaś terapii jodem? Dzięki z góry za odpowiedź. napisz mi jeszcze, jak przebiega operacja, jakie są dolegliwości po, etc. Bardzo mi pomożesz. Przynajmniej okiełznać strach.
    • Operację mam już za sobą, odbyła się w piątek i rwała 3 godziny ,mój wielki guz został wycięty a ja uwierzcie mi już jestem w domu ze ściągniętymi szwami. CZuję się dobrze tylko ciągle mam uczucie jak bym miał kluskę w gardle no i głos mam zachrypnięty i słabszy, teraz czekam na wynik histopatologiczny tego guziora także stres jeszcze jest.Całej tarczycy mi nie wycięto a to prawdopodobnie jest bardzo dobrze że coś zostało. Pozdrawiam wszystkich Robert. ps. Dorotę z Legnicy pozdra...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się