operacje

(24 wyniki)
  • Witam wszystkie Mamy. Piszę w imieniu koleżanki, która w ubiegły piątek dowiedziała się, że jej trzyletnia córeczka musi zostać poddana operacji na bioderka. Ja w tych sprawach jestem kompletnym laikiem, więc szczegółów nie przedstawię. Malutka od 8 miesiąca życia była w szynie a potem trwały kontrole. I teraz lekarz zalecił operację. Mama Majeczki jest zdruzgotana i bardzo się boi jak poradzi sobie z tą sytuacją. Przede wszystkim chodzi o zakaz chodzenia po sześciu tygodniach l...
  • Klamka zapadła. Operacja jest wstępnie zaplanowana na 2-3 październik (1 mamy stawić się w szpitalu). Mam nadzieję, że interwencja chirurgiczna nie będzie zbyt głęboka (panewki są w porządku, tylko rozciągnięta torebka stawowa i niecentrująca przez to głowa kości udowej). Po operacji gips przez 6 tygodni, co będzie dla nas nie lada wyzwaniem. Proszę o trzymanie kciuków za Nataszkę.
  • stawu biodrowego z pozytywnym skutkiem.
  • Chciałaby prosic o kontakt tych rodziców których dzieci miały oparacje na bioberka.Moja córcia ma 13 miesięcy i właśnie w lutym czeka ją ta operacja.Będzie unieruchomiona w gipsie przez 3 miesiące.Chciałabym prosic o rozmowę tych z was któży to przeżyli, o to by podpowiadzieli mi co mam robić, jak mam dać sobie radę, żeby podnieśli mnie na duchu.Jestem bliska załamania a przecież muszę być silna, dla NIEJ... michal1508@autograf.pl
  • no i doczekalysmy sie choc nie ukrywam ze bardzo sie boje jedziemy juz we wtorek.Dam znac jak wrucimy ze szpitala jak to wszystko wyglada pozdrawiami trzymajcie za nas kciuki bay bylo wszystko juz dobrze
  • Moja niespełna 3 letnia córeczka obecnie przebywa na oddziale ortopedycznym,jest po odbudowie panewki ponieważ jej nie miała,dodatkowo jest obciążona wadą genetyczną i bardzo opóżnina w rozwoju przechodzi to strasznie cały czas płacze ma temperature obrzęki stóp i obrzęk krocza.Dzisiaj jest jej 3 doba i ja nie widzę żadnej poprawy w jej zachowaniu.Może ktoś coś doradzi podpowie cookolwiek.NIE MOGĘ JUŻ PISAĆ BO ŁZY ZALEWAJĄ MI TWARZ.tAK STRASZNIE SIĘ O NIĄ BOJE I TAK MI JEJ ŻAL.
  • jeżeli ktoś przezył operację stawu biodrowego swojego dziecka to prosze napiszcie jak ona wyglada! moją córeczke czeka taka operacja w styczniu 2010 roku po długim leczeniu wyleczyliśmy lewe biodro i zwichnięcie prawego niestety po długim leczeniu pada hasło to wyleczy tylko operacja!!! czy moze mi ktos pomóz do czasu tej operacji to chyba oszaleje ta nie pewność i ciągłe wątpliwości czy nie można by było inaczej?? dziekuje wszystkim pozdrawiam
  • Witam wszystkich z podobnym problemem.Już kiedyś pisałam na forum o naszym przypadku.Córcia miała zwichnięte oba bioderka i gdy miała 3 miesiące trafiliśmy na wyciąg do szpitala.Potem gips i do roczku w aparatach ortopedycznych.Kontrolowaliśmy co jakiś czas i śledziliśmy poprzez badanie rtg i już gdy miała 2 latka lekarz stwierdził że najprawdopodobniej potrzebna bedzie operacja.Byłam w szoku po tym co przeszlismy nie spodziewałam się takiego fiału.Nie pogodziłam się z tym i pytałam i...
  • u mojej córeczki wykryto dysplazję jak skończyła 2.5 miesiąca.Odrazu skierowano nas do szpitala na wyciąg>spędziliśmy tam miesiąc.potem gips przez 5 tygodni a późnie specjalny aparat w którym chodziła przez 4 tygodnie bez zdejmowania nawet do kąpieli.Potem w tym samym aparacie była jeszcze przez 3 miesiące ale już zdejmowaliśmy go do kąpania i kilka razy w ciągu dnia.Następna była szyna koszli którą nosiła do 11 miesąca zycia.co kilka miesięcy robiliśmy badania usg.Córeczka ...
  • Dr Czubak zdrobił USG i porównał je do wczesniejszego sprzed 3 miesiecy, powiedział, że głowa kości zaczęła się przesuwać w kierunku dna panewki, więc na pewno jest lepiej niż było. Powierdział też iż jest zaskoczony, że jest aż taka poprawa, ponieważ jak dziecko zaczyna chodzić stan bioderek zwykle się pogarsza, a tu mamy poprawę. Kolejna wizyta dopiero za pół roku, jeśli chodzi o kwestię ewentualnej operacji, powiedział, że w tej chwili na pewno nie, ponieważ widać, że stan st...
  • Witam.Moja córeczka będzie miała prawdopodobnie wyciąg mam w związku z tym wiele pytań.Jeśli mozecie mi na nie odpowiedzieć to będe bardzo wdzięczna.Czy wasze dzieci miały całe 6 tygodni wyciag i czy poprawa może nastapić wczesniej?Czy po wyciagu gips był załozony w zabke?A jeśli wyciąg i gips nie pomoże to w jakim wieku robiona jest operacja?Wiem,ze jeżeli nie będzie operacji to córka będzi kuleć, a czy wasze dzieci przed operacją kulały lub kuleja?To pytanie jest skierowane pr...
  • ..im blizej operacji tym bardziej sie boje czy aby napewno to juz bedzie koniec czy wszystko sie uda czy mala bedzie to bolec tysiace mysli naraz chyba zwariuje musze sie wyzalic mala ma 14 miesiecy i chodzi jak sie ja za roczki trzyma ale sama sie nie podniesie nawet raczkowac nie umie ani jak lezy na brzyszku to sie nie podniesie tylko rozloy sie jak placuszek i czeka az sie ja podniesie to tak bardzo boli jak na nia patrze i mysle ze gdyby nie te wyciagi i gipsy moja corka by ...
  • witam na ta date wyznaczono nam operacje bioderka Korneli wkancu cos sie u nas ruszylo i nie jestesmy odsylana od lekarza do lekaza doktor Shadi jak zobaczyl bioderko malej za sie za glowe zlapal jak mozna bylo tak zmasakrowac biodro wyciagami i gipsami operacja bedzie tak puzno bo corka musi nauczyc sie chodzic i aby te biodro sie wzmocnilo a teraz bedziemy leczyc stope bo ma konska szpotawe tu wystarcza tylko dwa trzy gipsy i bedzie super bardzo sie ciesze ze juz skancza sie te ...
  • Postanowiłam opisać w całości historię Milenki, może po jej przeczytaniu nasuną się wam jeszcze jakieś sugestie, o jakie leczenie dla córci walczyć jaką obrać drogę. Leczymy się w Białymstoku na Wołodyjowskiego. W wieku 4 tygodni stwierdzono zwichnięcie lewego stawu biodrowego, lekarz z DSK, bo tam wykonywałam pierwsze badanie zalecił noszenie szelek pavlika przez 6 tyg i kontrolę po tym czasie. Wizyta kontrolna to szok, nadal zwichniecie lekarz z DSK chciał kłaść moją 2 miesię...
  • moja Mała ma 10,5 m-ca od prawie 2 m-cy nie nosi koszli. Miałam przyjść z nią na kontrolę jak zacznie chodzić. ponieważ już ponad miesiąc staje przy meblach i przesuwa się bokiem poszłam z nią na rtg i na kontrolne usg. Stawy ma zdrowe, może normalnie funkcjonować :-) ale...myślałam, że to już koniec przygód z ortopedią a tu lekarz wskazał jeszcze kontrolę jak zacznie pewnie samodzielnie chodzić (pewnie za 2-3 m-ce) a potem jeszcze raz w roku przez kilka lat :-( powiedział, że u niektór...
  • Do ortopedy trafilismy bardzo wczesnie bo w 2 tygodniu zycia Beatki i to wcale nie na badanie bioderek a kolanka poniewaz Beti urodzila sie z zupelnie wyprostowanym kolankiem (ktorego przez 3 pierwsze dni wogole nie mogla zginac)i z ogromym na nim obrzeku.Sklonilo nas to do wizyty u dr Sielewinczuka,ktory stwierdzil ze z kolankiem jest juz wszystko wpozadku i ze bylo to wynikiem ulozenia dziecka w brzuszku a "przy okazji" zbadal stawy biodrowe u Betisi i stwierdzil ze Beti ma o...
  • Dzien Dobry! Jestem mama prawie 4 letniej Leny. Po urodzeniu corki odwiedzilismy ortopere ktory nie wykomujac USG stwierdzil ze z biodrami jest ok.Gdy Lena skonczyla rok i zaczela chodzic znow poszlismy na wizyte do tego samego lekarza znow bylo ok. Gdy Lena miala okolo 2,5 l wydawalo nam sie ze nieznacznie zahacza jedna nozka i znow ortopeda tym razem inny powiedzal nam ze jest ok, stwierdzil jedynie fizjologiczna koslawosc kolan. Z biegiem czasu koslawosc poglebiala sie w maju teg...
  • Witam wszystkich serdecznie! Miałam 3 lata i dopiero wykryto u mnie obustronną dysplazje stawów biodrowych. Oczywiście była podjęta akcja,żeby nie doszło do operacji. Niestety było za poźno na różne metody i musiałam przejść operacje,ale bardzo mało pamiętam (na szczęście) później rehabilitacja w domu do 13 roku życia ćwiczenia codziennie i później człowiek niestety przestaje ćwiczyć kiedy zaczyna sam za siebie decydować.I to jest przestroga do rodziców dzieici po operacji,żeby pilnow...
  • witam!jesteśmy juz po najgorszym i tydzień temu córcia zaczęła chodzić.Jest wszystko w porządku z bioderkiem a mi jak zwykle nasuwa się pytanie.Córcia nie chodzi jeszcze płynnie a jej chód wygląda tak:w pierwszym dniu nóżke stawiała bardzo w bok i sztywno nie mogła złapać równowagi.z kazdym kolejnym dniem nóżkę po operacji stawiała prościej .dziś już nóżka chodzi dość prosto choć nie tak jak zdrową.ale nadal daleko jej do prawidłowego chodzenia.stawia nóżkę bardzo ostrożnie i nadal zdar...
  • Zakładam ten temat dla wszystkich rodzicow którzy (odpukać z niemalowane) beda musieli przechodzić to co my...Do końca zycia nie zapomne jak dowiedzielismy sie że bioderko jest zwichniętę totalny szok...Lekarz straszył nas wyciągiem ale co tam on może wiedzieć...umówilismy sie na wizytę u Doktora Okłota pełni nadziei że założy jej aparacik i szczęśliwie wrócimy do domu...wizja szpitala cały czas chodzila nam po głowach ale do ostatniej chwili łudziliśmy się ze moze nie, że nas t...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się