plany

(106 wyników)
  • Tak się złożyło, że nie mamy planu gospodarczego na 2010 r, czy administrator na podstawie ubiegłorocznego planu gdzie ustalono zaliczkę na jego wynagrodzenie może wystawiać faktury i przelewać wynagrodzenie z konta wspolnoty czy też nie Podstawa prawna
  • W planie gospodarczym na ten rok została sprytnie zakamuflowana duża podwyżka dla zarządcy. Połapaliśmy się (wspólnota) niestety po czasie. Jak TO unieważnić? Zarządca już kilkukrotnie nadużył naszego zaufania i nie mamy najmniejszego zamiaru dawać mu podwyżki.
  • Jak powinien wyglądać roczny plan gospodarczy wspólnoty? Czy to jest odrębna uchwała w której wykazuje się na co mają być przeznaczone pieniądze z funduszu remontowego, czy jakiś inny dokument?
  • Witam. W uchwale dot. planu gospodarczego Wspólnoty Mieszkaniowej przewidziano opłatę za miejsce garażowe określając m. in. koszt administrowania i koszt zarządu tymczasem Wspólnota nie ma podpisanej żadnej umowy ze współwłaścicielami hali garażowej (odrębne akty notarialne na udziały w hali), więc stworzenie takiego planu jest niezgodne z prawem. Kto może zaskarżyć taką uchwałę? Czy może to zrobić również nowy członek zarządu?
  • Witam Zarząd zmienił firmę administrującą. Nowa firma w planie gospodarczym nie podała wysokości opłat zaliczkowych za co.,cw.,i zw. dla lokali mieszkalnych.Poprzednia to robiła.W sprawozdaniu finansowym za rok ubiegły podano że zaliczki na media dostarczone do lokali równa się kosztom. Wysokość zaliczek na centrale ogrzewanie podano w GJ/zł (28,50). Nie rozbito opłaty stałej za dostarczenie ciepła na co. i cw. W koszty garażu wrzucono co. w częściach wspólnych, a w garażu nie ma co.Cz...
  • Witajcie mam takie pytanie: Zarząd (składający się z członków wspólnoty) w marcu 07 na zebraniu rozpoczął zbieranie głosów pod uchwałami: - plan gospodarczy na 07 rok, - absolutorium za 2006 - przyjęcie rozliczenia działalności zarządu za 2006. NA zebraniu tydzień temu, zarząd ogłosił, że niestety nie udało mu sie zebrać 50% udziałów pod którą kolwiek z uchwał. POdsumowali to następującymi słowami: [...] w naszym bloku jest więcej mieszkań wynajmowanych niż stale zamieszkany...
  • Szanowni Państwo! Proszę o pilny kontakt w sprawie udzielenia mi pomocy przy napisaniu planu zarządzania nieruchomością, sprawa bardzo pilna. Pozdrawiam i oczekuję na odpowiedź. jaskop
  • Witam ! Czy ktoś z Państwa pisał plan zarządzania nieruchomością Wspólnoty Mieszkaniowej? Czy to prawda, że obliczanie NPV i IRR dla tego typu własności jest niepotrzebne??? Bardzo proszę o odpowiedź i jeżeli można to z jakimś uzasadnieniem.
  • Jakie są skutki braku ponad 50 % głosów "za" oddanych na uchwałę dotyczącą akceptacji Planu Finansowego ? ( ludzie mają w nosie zebrania i głosowania) Czy w tej sytuacji zarząd może dysponować środkami zgromadzonymi na koncie wspólnoty ( cały czas płacimy przecież zaliczki) ,czy można wykonać przelewy za media ?
  • Jeśli wspólnota z dniem 27 marca 2006 uchwala Plan Finansowy na 2006 rok, to w jaki sposób nalezy rozliczyć właścicieli z zaliczek płaconych za okres styczeń - marzec 2006 ? Czy wg planu na 2005 czy planu na 2006 ?
  • czy w waszych wspólnotach jest zakładowy plan kont? Może macie w wersji elektronicznej?
  • tworzę PZ, i pojawiają się pytania. Zależy mi na konsultacji ze specjalistami- z góry dziękuję. 1. Czy właścicielem nieruchomości jest wspólnota mieszkaniowa ? czy tylko wszyscy właściciele tworzą wspólnotę a nieruchomość nie należy do Wspólnoty. Pojawiają sie w planach i literaturze takie sformułowania, o własności, które wydają mi się wątpliwe. Przecież prawo rozporządzania danym lokalem ma tylko jego właściciel- a nie wspólnota. Jest to chyba skót myślowy i autorzy mają na my...
  • Mam pytanie.Administracja zgubila rzekomo plany calego budynku przez co nawet nie wiadomo gdzie w bloku sa zawory co czesto powoduje problemy i naraza na koszty mieszkancow.Ponadto brak planow uniemozliwia zmiane zarzadcy przez wspolnote poniewaz odtworzenie takich planow jest zbyt drogie.Jak wyegzekwowac plany od administracji,ktora twierdzi,ze je zagubila?Dodam ze siedzibe maja od lat w jednym miejscu i nie wchodzi gre niezawiniona utrata np podczas przeprowadzki.Bardzo prosze o...
  • moj adres to patsle@gazeta.pl
  • Jekie są konsekwencje w przypadku nie podjęcia przez wspólnotę mieszkaniową uchwały w/s planu gospodarczego oraz należnych zaliczek? W odpowiedzi proszę pominąć możliwość złożenia pozwu przez zarząd w/s przyjęcia uchwały.
  • jest tak: wspólnota zmienia zarządcę od kwietnia- do tego czasu poprzedni zarządca nie poddal pod glosowanie uchwaly o rocznym planie gospodarczym, który przewidujue m.in. wynagrodzenie zarządcy. Zarządca pobieral wynagrodzenie wg poprzedniorocznej stawki- dwukrotnie wyższej niż przewidzina w planie na ork 2004 uchwalonym w maju. Uchwala o planie na 2004 stanowi, ze plan obowiazuje od 1 stycznia 2004 a zarzad dokona przeliczen dla wplat wlascicieli. Nie ma uchwaly o wynagrodzeniu...
  • Mam prośbę do uczestników forum o podzielenie się uwagami w temacie " plan gospodarczy na rok przyszły": - procedura sporządzania planu; - termin; - formy udziału właścicieli w sporządzaniu planu; - ????????? Pozdrawiam.
  • Mam maly problem.... musze szybko napisac plan zarzadzania nieruchomością....ok 70 stron. Kto mnie wyreczy ???? i za ile ? Krakow - PILNE. grovana@gazeta.pl
  • Jeżeli w planie gospodarczym przyjętym mocą uchwały na dany rok nie ma zaplanowanych remontów, to czy zarządca może sam bez zgody mieszkańców obciążać fundusz remontowy za wykonane prace.
  • Kto może autorytatywnie odpowiedzieć Wspólnocie ? W związku z wyrażeniem woli mieszkańców dot.zmiany zarządcy na zarząd z mieszkańców odbyły sie dwa zebrania.Na pierwszym rozpoczęto głosowanie uchwał dot.udzielenia absolutorium zarządcy,odwołanie zarządcy,planu gospodarczego i innych.Ciąg dalszy głosowań miał prowadzić zarządca/poprzez zbieranie głosów/ ale nie chce tego zrobić.Na drugim zebraniu nawalił notariusz.Pytanie jak wygląda sytuacja wynagrodzenia zarządcy/którego nie chc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się