-
Niedawno sie przeprowadzilismy i musimy zmienic GP i przychodnie -co
mnie niezmiernie martwi poniewaz byla super ale niestety nie
jestesmy juz w jej rejonie (zaledwie o kilka ulic). Zostalam przez
nich jeszcze zarejestrowana w szpitalu w ktorym bardzo chcialam na
prowadzenie ciazy. Oczywiscie teraz wreszcie musze zmienic adresy i
znalezc nowego GP -i tu moje pytanie: czy zmiana GP i przychodni
bedzie miala wplyw na to ze bede musiala zmienic tez szpital w
ktorym bede rodzic? Ja ...
-
Witam,
na jutro jesteśmy umówieni do przychodni na pierwsza wizyte czyli ogólne
zapisanie :-) Przy rejestracji pani kazala nam przynieść jak dobrze
zrozumielismy clean container, czy to jest odpowiednik polskiego zbiorniczka
na mocz? i jak to sie nazywa poprawnie po angielsku? i w jakim celu mamy go
przynieść? ktos sie może orientuje? :-)))
pozdrawiam
-
Witam, mam pytanie dotyczace Polskich przychodni w Londynie, czy chodzicei i
czy mozecie polecic ktoras z nich? Cp myslicie o tej przy north acton?
-
Bylam z dzieckiem na szczepieniu(15 mies.)Nie moglam sie doczytac
wczesniej jakie dziecko mialo szczepionki, jakos mi sie za duzo
wydawalo...
Pierwszym razem dostal 2 w lewa i prawa nozke i dowiedzialam sie ,ze
nastepnym razem dostanie trzy lecz dostal dwie pomimo tego,ze
mowilam ,ze powinien miec trzy...Wtedy nie bylo pielegniarki i
zastrzyk robila recepcjonistka w asyscie lekarza!!!!!
Przedwczoraj bylismy na szczepieniu kolejnym i tez dostal dwie
szczepionki,pomimo ,ze naraz...
-
Potrzebuję wykonać kilka badań (mocz, krew, prześwietlenie płuc, bad. kału),
wizyta u dermatologa i pediatry.
W angielskich prywatnych szpitalach koszt wizyty u dermatologa-145f,
GP odpada, chce się zorientować czy w ogóle warto się interesować polską
kliniką, przychodnią itp. Jakie macie doświadczenia?
-
Pytanie do mam:
Mama pelna geba zostane na poczatku listopada a juz teraz zastanawia
mnie opieka medyczna nad malymi dziecmi. W mojej przychodni jest cos
w rodzaju "well baby clinic"...ale mam pytanie czy jest odpowiednik
polskiej poradni dla dzieci zdrowych i dzieci chorych (oddzielnie)?
Tak aby z noworodkiem nie isc tam, gdzie juz siedza chore dzieci lub
w poczekalni ogolnej z doroslymi, gdzie pelno jest zarazkow? Gdzie
sie pytac? Gdzie isc?
Jesli dziecku cos dolega, to czy...
-
Czesc dziewczyny!
Moze ktos mnie poratuje wiedza ja juz sie kompletnie pogubilam...
Sprawa wyglada tak bylismy zarejestrowani z mezem i synem w jednej przychodni, przeprowadzilismy sie i maz przeniosl sie z synem do blizszego GP, ja zostalam ze wzgledu na swietny midwife team. Teraz z nowej przychodni syna potrzebuja moj NHS number (ktory wydawalo mi sie jest przyznawany kazdemu automatycznie przy pierwszym zapisaniu sie do GP, czy sie myle?), i tu klops ;) nie moga mnie znalezc w systemac...
-
Dziewczynki tesciowie nas nawiedzili i tesciowi koncza sie tabletki na nadcisnienie, gdzie sie z nim udac po recepte? walki in centre? A&E? GP?
-
Swoje dzieciaczki na zoltaczke?
-
trochę wątków już było na ten temat.
mnie interesuje konkretna rzecz: szczepienie na gruźlicę.
mogę dziecko zaszczepić w UK, ale nie muszę.
jeśli tego nie zrobię, to czy będę musiała to zrobić, gdy wrócę z nim do Polski albo np. pójdzie do polskiej szkoły? Mogą mi w PL odmówić przyjęcia dziecka do przedszkola/szkoły bez tego szczepienia?
Jak na razie planuję w UK zostać, ale co będzie za kilka lat, tego nikt nie wie.
-
Rozwarzam przyjazd mojej mamy na dluzszy czas do nas,ale zastanwiam sie jak z jej lekami.
Mama przyjmuje dosc sporo specyfikow-na cisnienie, na cholesterol i na cukrzyce. Zalozmy,ze na miesiac to moze wziac zapas,ale co dalej? Oczywiscie moge ja zapisac do przychodni,ale czy lekarz tak na piekne oczy wypisze recepte? Czy wysle ja na badania? A moze od lekarza z Pl powinna wziac jakies pismo z informacja jakie leki przyjmuje?
Troche nas ten temat martwi,bo nie widze mozliwosci przesylania l...
-
Trafilam dzisiaj na wyjatkowo niefajnego lekarza, nie chce opisywac szczegolow, ale wyszlam z gabinetu i rozplakalam sie mezowy w glow. Jak juz ochlonelam po tej wizycie, naszlo mnie mnostwo watpliwosci. Otoz ok. 3 lat temu zdiagnozowano u mnie astme. Badania typu spirometria na nia nie wskazywaly, ale po przepisania 2 inhalatorow, moje klopoty z oddychanie sie znacznie zmniejszyly. Przez ten czas mialam watpliwosci, poniewaz wlasnie te badania astmy nie potwierdzily, ale 3 lekarzy w tej prz...
-
hej dziewczyny , kurcze tak nerwowo ale normalnie zaraz nie wytrzymam, .. a do rzeczy... juz w poprzedniej ciazy , ktora jak wiecie zakonczyla sie tragicznie mialam problem z polozna z naszej przychodni, teraz problem ciagnie sie dalej mimo mojej skargi u szefa kliniki (oprocz listu z przeprosinami i obietnicami wplyniecia na polozna nic sie w jej zachowaniu nie zmienilo) w poprzedniej ciazy moje dziecko zmarlo i ciaza zakonczyla sie terminancja , co dla mnie bylo przezyciem okropnym do tera...
-
Mam wlasnie w domu rodzicow i tata robi sobie zastrzyki takimi strzykawkami z "wbudowana" igla. Na stronie NHS jest napisane, ze trzeba miesc wlasny zolty kosz, taki jak w klinikach.
Nie mam takiego kosza i przed przyjazdem rodzicow nie przyszlo mi do glowy, ze mam sie o niego postarac.
Co moge zrobic teraz? Czy sa miejsca, do ktorych mozna te strzykawki zaniesc? A moze mam sie wybrac do GP i poprosic o ten kosz? Kto to potem oproznia?
Pomozce!
-
Dziewczyny, dzwoni dzisiaj do mnie kolezanka z zapytaniem czy weszly jakies zmiany w prowadzeniu ciazy, bo jej kumpela jest w okolo 10 tyg i chciala sie umowic na pierwsza wizyte do gp, zeby wyslal list do midwife itd. Niestety, w recepcji jej powiedzili, ze przepisy sie pozmienialy i ma sie zarejestrowac na jakies stronie i czekac potem okolo 2 tyg na telefon. Jesli do tego czasu nikt sie z nia nie skontaktuje to ma tam dzwonic sama. Ona sie martwi, ze jesli do tego czasu nikt sie nie odezwi...
-
Po ciąży mam teraz duże problemy z zębami. Ponoć pod plombami zaczęła się korozja/
Pierwsza dentystka schrzaniła robotę (nie chce mi się wszystkiego opisywać), po czym powiedziała, że już wszystko jest ok i nie mam nic do zrobienia. Bóle były nadal a nawet i większe, bo się do tego dołączyły bóle głowy. Zmieniłam przychodnię i dentystę. Nowy stwierdził, że mam co najmniej 6 zębów do roboty. Zrobił kilka wypełnień, a zęby (te co zrobił) i głowa wciąż bolą. Od ponad miesiąca jestem stale na pr...
-
Po dzisiejszej wizycie po raz kolejny opadly mi rece. Podejscie lekarzy w mojej surgery jest w stylu "rob se co chcesz" i zeby za duzo sie nie nameczyc co pacjentowi dolega.
Od ponad roku jestem na lekach antydepresyjnych.
Od ponad roku czekam na referal, na te ustawowe 10 sesji z NHS. Nie mam zbyt wielkiej nadziei, że się doczekam, przestałam na to liczyć. No ale ok, takie sa realia.
Leki pomogły, radzę sobie z depresją sama, ćwiczenia, dieta, książki. Poszlam na terapie prywatnie...
-
Witam serdecznie dziewczyny. Po smierci mojej mamy ja z mezem zamieszkalismy z
moim tata. Urodzila nam sie corka a po dwoch latach wyjechalismy do uk. Moj
ojciec teskni za nami i mam wrazenie ze staje sie coraz bardziej przygnebiony.
Jezdze do Polski i tato byl u nas kilka razy ale to jednak nie to samo. Tato
jest niepelnosprawny i ma duze problemy zdrowotne. Mysle ze potrzebuje naszej
opieki. Chcialabym aby z nami zamieszkal. tu moje pytanie czy orientujecie sie
czy tato potrzebowal be...
-
Jak w temacie- od czego zacząć? Jak wybrać??? Czy tłumaczyć dokumenty z Polski
(karty ze szpitala, ostatnie wyniki badań, itp?) Ile trwa cały proces????
-
Witam! Zwracam się z pytaniem do mam - czy szczepiłyście swoje dzieci
przeciwko WZW typ. B? Czy było to przez NHS (mi odmówiono, odsyłając
do prywatnej kliniki), czy prywatnie (ewentualnie jakie koszty
poniosłyście)?